Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Συγγραφείς

Ο Θεός ως μυστήριοΗ καρδιά της Ευρώπης είναι χριστιανικήO Μητροπολίτης Κάλλιστος Ware: Μία γέφυρα μεταξύ χρόνου και διαχρονικότητας, μεταξύ ιστορίας και θεολογίας

Κάλλιστος Ware. Μητροπολίτης Διοκλείας

Κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware

(† 24 Αυγούστου 2022)

 

Πηγή: Πεμπτουσία

Αναδημοσίευση από: http://o-nekros.blogspot.com

 

Εκοιμήθη σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 και σε ηλικία 88 ετών ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, υπήρξε από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας, γεννήθηκε στην Αγγλία το 1934. Σπούδασε Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Φιλοσοφία και Θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη, θεία Λειτουργία και την παράδοση της μυστικής θεολογίας.

Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος· τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εξελέγη Λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. Το 1970 γίνεται μέλος του Κολλεγίου Ρebroke της ίδιας πόλης.

Το 1985 εξελέγη επίσκοπος Διοκλείας από την Συνοδό του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο πρώτος Βρετανός που αναδεικνύεται επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή του Σχίσματος!

Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά τα βιβλία του Ο Ορθόδοξος Δρόμος, Η Ορθόδοξη Εκκλησία, Η δύναμη του Ονόματος. Η εντός ημών Βασιλεία. κ.α. Ο ίδιος ο επίσκοπος Κάλλιστος έχει μεταφράσει στα αγγλικά τα Μηναία, το Τριώδιο και την Φιλοκαλία (από κοινού με τον μακαριστό Ρhilip Sherrard), ενώ είναι ένας από τους συνεκδότες του γνωστού θεολογικού περιοδικού Sobornost. 

Αναρτήσεις του ιστολογίου "Νεκρός για τον Κόσμο, σχετικές με τον Κάλλιστο Ware εδώ.

Αναρτήσεις του ιστολογίου ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ σχετικές με τον Κάλλιστο Ware εδώ.

 

Ευχόμαστε από καρδιάς, ο Κύριος να τον κατατάξει μετά των αγίων.

Καλή ανάσταση, αγαπημένε δάσκαλε. Δόξα τω Θεώ.

Δημιουργία αρχείου: 26-8-2022.

Τελευταία μορφοποίηση: 17-9-2022.

ΕΠΑΝΩ