Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Συναξαριστής και Θεολογικά

 

Άγιος Αμφιλόχιος Επίσκοπος Ικονίου

Και πώς έπεισε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο για την ασέβεια τών Αρειανών

Εορτάζει 23 Νοεμβρίου

 

Πηγή: www.agioritikovima.gr και από το βιβλίο: «Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς "Πνευματικό ημερολόγιο" Ο Πρόλογος της Αχρίδος. Βίοι Αγίων, Ύμνοι, Στοχασμοί και Ομιλίες για κάθε ημέρα του χρόνου. Νοέμβριος» Εκδόσεις Άθως.

Αναδημοσίευση από: http://www.orthodoxos.com.gr

 

 

Ο άγιος Αμφιλόχιος Ικονίου

Πηγή: www.agioritikovima.gr

Ο Άγιος Αμφιλόχιος ήταν Καππαδόκης. Διακρινόταν για τη μεγάλη του μόρφωση και ευσέβεια, αναδείχτηκε επίσκοπος Ικονίου το 344 μ.Χ. Υπήρξε άριστος επίσκοπος και συμμετείχε στη Β' Οικουμενική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου και διέπρεψε.

Ο Αμφιλόχιος δεν είχε αξία μόνο στη δική του Εκκλησία, αλλά η ηθική του αξία είχε επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Έτσι, παρενέβαινε και σε Εκκλησίες κοντινές, όπου διασφάλιζε την ειρήνη και ορθοτομούσε το λόγο της αληθείας. Διότι στο έργο του, είχε οδηγό τα θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Σπούδασον σε αυτόν δόκιμον παραστήσαι τω Θεώ, εργάτην ανεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον Λόγον της Αληθείας». (Β' προς Τιμόθεον, στ' 15). Δηλαδή, λέει ο Απόστολος Παύλος, προσπάθησε να παραστήσεις τον εαυτό σου στο Θεό δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη, που δεν τον ντροπιάζει το καλοφτιαγμένο έργο του, και διδάσκει ορθά το λόγο της αληθείας.

Στην προς Αμφιλοχία επιστολή ο Μέγας Βασίλειος φανερώνει τη λαμπρή ηθική φυσιογνωμία του Αμφιλοχίου. Τον παρακαλεί να παρευρεθεί στην τιμητική γιορτή υπέρ των μαρτύρων της Καισαρείας, για να γίνει αυτή σεμνότερη, διότι ο λαός της Καισαρείας τον αγαπούσε, όσο κανέναν άλλο επίσκοπο.

Ο Αμφιλόχιος έγραψε αρκετούς λόγους για την Ορθοδοξία μας, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο ειρηνικά το 394 μ.Χ.

 

Απολυτίκιο:

Σοφίας την έλλαψιν ως καθαρός μυηθείς, δογμάτων ορθότητος φωτοειδείς αστραπάς εκλάμπεις τοις πέρασι, συ γαρ την εν Τριάδι ομοούσιον φύσιν εκήρυξας, ασυγχύτως καθελών τας αιρέσεις. Διό σε, ιεράρχα Αμφιλόχιε, Χριστός εδόξασε.

 

Ο άγιος Αμφιλόχιος Επίσκοπος Ικονίου

Πηγή: Από το βιβλίο: «Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς "Πνευματικό ημερολόγιο" Ο Πρόλογος της Αχρίδος. Βίοι Αγίων, Ύμνοι, Στοχασμοί και Ομιλίες για κάθε ημέρα του χρόνου. Νοέμβριος» Εκδόσεις Άθως.

Ο Αμφιλόχιος ήταν συμπολίτης, συνασκητής και φίλος του Βασιλείου του Μεγάλου και άλλων μεγάλων αγίων του 4ου αιώνος. Ο Αμφιλόχιος άφησε την τύρβη του κόσμου από νωρίς στη ζωή του. Προτιμώντας την έρημο, έγινε οικιστής αυτής εγκαταβιώνοντας με άσκηση πνευματική σε κάποιο σπήλαιο επί σαράντα χρόνια! Τότε συνέβη να χηρέψει η επισκοπική έδρα στο Ικόνιο. Ο Αμφιλόχιος, κατά θαυμαστό και παράδοξο τρόπο, εξελέγη διάδοχος και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ικονίου.

Αναδείχθηκε λαμπρός ποιμενάρχης και μέγας πρόμαχος της Ορθοδόξου Πίστεως. Έλαβε μέρος στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο, το 381. Πάλεψε με ζήλο εναντίον των αιρετικών (του ασεβούς Μακεδονίου, των Αρειανιστών και των οπαδών του Ευνομίου). Μάλιστα παρακάλεσε προσωπικά τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να εκδιώξει όλους τους Αρειανόφρονες από κάθε πόλη στην αυτοκρατορία, αλλά ο αυτοκράτορας δεν τον έλαβε υπόψιν του.

Λίγες μέρες αργότερα ο Αμφιλόχιος ήρθε και πάλι στον Θεοδόσιο. Όταν ο Επίσκοπος οδηγήθηκε στην αίθουσα υποδοχής, ο αυτοκράτορας καθόταν στο θρόνο του και εκ δεξιών του καθόταν ο γιος του Αρκάδιος, με τον οποίον ο Θεοδόσιος συμβασίλευε.

Εισερχόμενος στην αίθουσα ο άγιος Αμφιλόχιος υποκλίθηκε στον αυτοκράτορα Θεοδόσιο, αλλά αγνόησε τελείως τον γιο του αυτοκράτορα, σαν να μην ήταν εκεί! Οργίστηκε ο αυτοκράτορας και διέταξε να πετάξουν αμέσως τον Αμφιλόχιο έξω απ’ το αυτοκρατορικό ανάκτορο.

Ο άγιος τότε είπε στον αυτοκράτορα: «Βλέπεις, ω αυτοκράτωρ, πώς δεν ανέχεσαι την ασέβεια προς τον υιό σου; Έτσι και ο Θεός Πατήρ δεν ανέχεται την ασέβεια προς τον Υιό Του και απεχθάνεται τη διαφθορά εκείνων, οι οποίοι βλασφημούν εναντίον Του και παροργίζεται κατ’ αυτών που ακολουθούν την καταραμένη (του Αρείου) αίρεση!». Ακούγοντας αυτά ο αυτοκράτορας κατανόησε, γιατί ο Αμφιλόχιος δεν είχε αποδώσει τιμή στον γιο του και εντυπωσιάστηκε τόσο με τη σοφία του όσο και με την τόλμη με την οποία ενήργησε.

Στο πλούσιο συγγραφικό έργο του αγίου Αμφιλοχίου, ο οποίος αναπαύθηκε πλήρης ημερών, περιλαμβάνονται και αρκετά έργα περί της Ορθοδόξου Πίστεως. Το έτος 395 εξεδήμησε και έλαβε την κατοικία του στην αιώνια ζωή.

Δημιουργία αρχείου: 2-5-2023.

Τελευταία μορφοποίηση: 2-5-2023.

ΕΠΑΝΩ