Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Θρησκείες, Αγγλικανισμός

Αντιμετώπισις ενός αιρετικού * Αντιμετώπισις ενός αιρετικού με σχόλια * Πώς ξεκίνησε ο Αγγλικανισμός. Ιστορία, διωγμοί και δογματικές αλλαγές

Σχίσμα Αγγλικανών στην Αυστραλία

Τι παθαίνουν όσοι απομακρύνονται από την διαχρονική Ορθόδοξη πίστη

Μετάφραση Κ. Ν.

 

Πηγή: https://www.theepochtimes.com

 

Πρόσφατα, μια σύναξη Αγγλικανών από την Περιοχή Ειρηνικού, ξεκίνησε την Διάσκεψή της στην Καμπέρα, ανακοινώνοντας την δημιουργία μιας νέας «Αγγλικανικής Επισκοπής του Σταυρού του Νότου», με τον πρώην Αρχιεπίσκοπο του Σίδνεϊ, Glenn Davies, ως Επίσκοπό της.

 

Η Αιδεσιμότατη Kay Goldsworthy με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο του Περθ Roger Herft κατά την τέλεση της χειροτονίας της ως πρώτη Αγγλικανή επίσκοπος στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Περθ της Αυστραλίας, την 22α  Μαΐου 2008. (Paul Kane/Getty Images)

 

Το σχίσμα έρχεται μετά από τα συμβάντα στην Γενική Σύνοδο της Αγγλικανικής Εκκλησίας τον Μάιο, όπου η πλειοψηφία των επισκόπων της Αυστραλίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Αγιογραφική διδασκαλία ότι ο χριστιανικός γάμος είναι η ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Ο Davies, στον οποίον ανατέθηκε η ηγεσία του νεοσύστατου κινήματος, είπε πως η νέα Επισκοπή «θα παραμείνει πιστή στις διδασκαλίες της Βίβλου για τη σεξουαλικότητα» και θα απορρίψει την «αναθεωρητική θεολογία» που διαδίδεται από προοδευτικούς αρχιεπισκόπους στην Αδελαΐδα, την Μελβούρνη, το Μπρίσμπεϊν και το Περθ.

Η νέα επισκοπή δεν είναι μέρος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, αλλά θα ευθυγραμμιστεί με την πλειονότητα των Αγγλικανών του κόσμου μέσω της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Αγγλικανικό Μέλλον (GAFCON) – μια ομάδα συντηρητικών εκκλησιών που υφίσταται χωριστά από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ - τον κύριο ηγέτη. της Εκκλησίας της Αγγλίας.  Το δίκτυο αυτό πραγματοποίησε την πρώτη του συνάθροιση το 2008, αντιδρώντας σε χειροτονία επισκόπου με ομόφυλο σύντροφο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στην ευλογία των ενώσεων μεταξύ ομόφυλων ατόμων στον Καναδά.

 

Το σχίσμα έχει υποστηριχθεί από εκείνους που ανήκουν στην Ευαγγελική πτέρυγα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, οι οποίοι αντιτίθενται στον συνεχιζόμενο εναγκαλισμό της Εκκλησίας με τις «προοδευτικές» ηθικές αξίες του εκκοσμικευμένου κόσμου και την διαφοροποίηση στην ερμηνεία της Γραφής ανάλογα.

 

Οι 3 Ομάδες της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Αυτό το σχίσμα ήταν αναμενόμενο εδώ και αρκετό καιρό, και δεν είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό. Όντως, μετά από την Μεταρρύθμιση, τρεις διακριτές φατρίες αναπτύχθηκαν μέσα στην "εκκλησία".

Όπως περιγράφεται από τον Αυστραλό ιερέα, Μονσινιόρ Harry Entwhistle, στο περιοδικό «Καθολικό Εβδομαδιαίο», η πρώτη φατρία αποτελείται από εκείνους που κράτησαν την (Ρωμαιο)Καθολική τους κληρονομιά όσο καλύτερα μπορούσαν. Η δεύτερη φατρία αποτελείται από τους Καλβινιστές/Ευαγγελικούς πιστούς, για τους οποίους οι Γραφές είναι η μόνη αυθεντία για την Πίστη, και η τρίτη φατρία είναι αυτή που την αποκαλεί «Ευρεία Εκκλησία» - οι πιστοί της οποίας είναι φιλελεύθεροι και είναι δεκτικοί σε αλλαγές του δόγματος.

Σε πιο πρόσφατους καιρούς, οι «προοδευτικοί» της Ευρείας Εκκλησίας ήσαν η κύρια επιρροή στον δυτικό Αγγλικανικό κόσμο, ενώ οι Ευαγγελικοί έχουν διατηρήσει την επιρροή τους στην Αφρική, την Νότια Αμερική και την Ασία. Αυτή η τελευταία ομάδα αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Αγγλικανών του κόσμου.

Η κυριαρχία της «Ευρείας Εκκλησίας» ήταν η αιτία για την απόφαση στην δεκαετία του 1990 να χειροτονούνται γυναίκες σε διακονίες – γεγονός που προέτρεψε τους ανήκοντες στην Καθολική πτέρυγα της Αγγλικανικής Εκκλησίας να επιζητούν την επανένωση με τη Ρώμη. Αυτό επιτεύχθηκε επίσημα, υπό τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, με την δημιουργία «ειδικών χειροτονήσεων» (Personal Ordinariates**) στην Αγγλία, την Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

Η δομή αυτή επιτρέπει την πλήρη ένωση με την (Ρωμαιο)Καθολική Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την Αγγλικανική κληρονομιά και τις λατρευτικές παραδόσεις. Το «Ordinariate της Παναγίας του Σταυρού του Νότου» στήθηκε στην Αυστραλία το 2012.

Έτσι, οι Αγγλικανοί με (Ρωμαιο)Καθολική νοοτροπία - και τώρα οι Ευαγγελικοί Αγγλικανοί - έχουν αποσχιστεί από την Αγγλικανική Εκκλησία. Όπως σημειώνει ο Entwhistle, ο λόγος και για τα δύο αυτά σχίσματα είναι η πεποίθηση πως η Αγγλικανική Εκκλησία έχει εγκαταλείψει την αλήθεια του Θεού όπως αποκαλύπτεται εν Χριστώ, Γραφή και Παράδοση.

 

Γιατί απομακρύνονται οι άνθρωποι από την Εκκλησία;

Αυτό απαιτεί ερώτηση σχετικά με τους ευρύτερους λόγους της μείωσης της παραμονής στις μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Αυστραλιανής Απογραφής του 2021 έδειξε μια οξεία πτώση σε όσους δηλώνουν τον Χριστιανισμό ως θρησκεία τους, ενώ αρκετοί σχολιαστές μελετούν τους λόγους για αυτό.

Ωστόσο, αυτοί βλέπουν το ζήτημα μέσα από μια κοσμική -και μερικές φορές ανταγωνιστική- οπτική, προβάλλοντας την άποψη πως ο Χριστιανισμός είναι παλιομοδίτικος, γραφικός, και λείψανο του παρελθόντος που δεν ταιριάζει μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

Αυτή η άποψη ξεχνά την θεμελιώδη αποστολή του Χριστιανισμού ως έχουσα μη-πολιτισμικό χαρακτήρα, ή που βρίσκεται πιο πέρα από την απλή κοινωνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη 15:18-20: «Ει ο κόσμος υμάς μισεί, γινώσκετε ότι εμέ πρώτον υμών μεμίσηκεν. Ει εκ τού κόσμου ήτε, ο κόσμος αν το ίδιον εφίλει· ότι δε εκ τού κόσμου ουκ εστέ, αλλ' εγώ εξελεξάμην υμάς εκ τού κόσμου, δια τούτο μισεί υμάς ο κόσμος. Μνημονεύετε τού λόγου ού εγώ είπον υμίν· ουκ έστι δούλος μείζων τού κυρίου αυτού. ει εμέ εδίωξαν, και υμάς διώξουσιν· ει τον λόγον μου ετήρησαν, και τον υμέτερον τηρήσουσιν.».

Ωστόσο, η ηγεσία της Αγγλικανικής Εκκλησίας έχει ξεχάσει αυτή την θεμελιώδη αποστολή και αποφάσισε πως πρέπει «να συμβαδίσει με τους καιρούς». Η αντίδραση στο σχίσμα από παλαιότερους Αγγλικανούς κληρικούς στην Αυστραλία είναι χαρακτηριστική, οι οποίοι παρομοιάζουν την νέα Επισκοπή με «σέκτα».

Συγκεκριμένα, ο συνταξιούχος Αγγλικανός επίσκοπος της Καμπέρα και Γκούλμπερν, ο George Browning, δήλωσε ότι τέτοιο πράγμα δεν είχε θέση μέσα στην Αγγλικανική Εκκλησία. «Μια σέκτα  γενικά κατανοείται ως μια ομάδα αφοσιωμένη σε μια συγκεκριμένη ή μοναδική προσωπικότητα, ιδεολογία ή στόχο – η οποία θα τους ξεχωρίζει από την επικρατούσα πρακτική ή πεποίθηση».

«Η πρόσφατα ανακοινωθείσα ‘Επισκοπή του Σταυρού του Νότου’ ταιριάζει δυστυχώς σε αυτήν την περιγραφή, παρά τις κραυγές τους για το αντίθετο», είπε ο Επίσκοπος Browning σε μια ανάρτηση σε blog. «Αν κρώζει σαν πάπια, σίγουρα είναι πάπια».

 

Οι παραδοσιακές εκκλησίες συνεχίζουν να ευδοκιμούν

Εκτός από το γεγονός ότι θα πίστευε κανείς πως ένα δόγμα του κυρίαρχου χριστιανισμού είναι η βιβλική διδασκαλία πως ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, αυτό που - σαν τον Επίσκοπο Browning  -  τους διαφεύγει, είναι πως η βιασύνη για συγχώνευση με την κουλτούρα που προσφέρει ο κόσμος (με την ελπίδα πως οι πιστοί θα παραμείνουν στην Εκκλησία) στην πραγματικότητα, απέτυχε να κρατήσει τους πιστούς.  Μάλιστα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα - εκτός από τους τόπους που μένουν πιστά στο δόγμα και στις παραδοσιακές αρχές και πρακτικές.

Όπως έχω ξαναγράψει σε αυτές τις σελίδες, το ίδιο συμβαίνει και στην (Ρωμαιο)Καθολική Εκκλησία.  Οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και οι θεολογικές σχολές που θέλουν να αφομοιωθούν με τον κόσμο, δηλαδή, που «γίνονται woke», είναι άδεια. Όσα είναι δογματικά «ορθόδοξα» και προσκολλώνται στις εκκλησιαστικές διδασκαλίες ευδοκιμούν, και μάλιστα κυρίως με νέους ανθρώπους.

Υπάρχουν λοιπόν μαθήματα για την (Ρωμαιο)Καθολική Εκκλησία στο Αγγλικανικό σχίσμα, καθώς και αυτή κινδυνεύει να καταστραφεί εκ των έσω από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να συμμορφώνεται με όποιες αξίες είναι τής μόδας μέσα στην κοινωνία, και να ξεχάσει την μη-πολιτισμική της αποστολή.

Τα λόγια του G.K. Chesterton έρχονται στο μυαλό: «Ο Χριστιανισμός δεν έχει δοκιμαστεί και βρέθηκε ανεπαρκής. Βρέθηκε δύσκολος, και αφέθηκε αδοκίμαστος».

 

Σημείωση


** Το «Ordinariate» της Έδρας του Αγίου Πέτρου είναι μια δομή που μοιάζει με Επισκοπή που είχε δημιουργηθεί από το Βατικανό το 2012 για πρώην Αγγλικανικές κοινωνίες και κληρικούς που επιζητούν να γίνουν (Ρωμαιο)Καθολικοί.  Τα Μέλη του «Ordinariate» είναι πλήρως Ρωμαιο-Καθολικοί, αλλά διατηρούν στοιχεία της Αγγλικανικής Κληρονομιάς στην τέλεση της Λειτουργίας και στην φιλοξενία και την διακονία των (Ρωμαιο)Καθολικών ενοριών τους.

Δημιουργία αρχείου: 24-8-2022.

Τελευταία μορφοποίηση: 18-1-2023.

ΕΠΑΝΩ