Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Θρησκείες

Πνευματικοί λόγοι για τους οποίους η Ορθοδοξία είναι η Αληθινή Πίστη * Τι είναι αίρεση * Δεν είναι Εκκλησία αυτό που νομίζουμε * Το νόημα της Ορθοδοξίας μας * Ποια είναι η ουσία της Ορθοδόξου Παραδόσεώς μας * Περί του πώς να γίνεις και να παραμείνεις Ορθόδοξος * Αληθής Θεός και θαυματοποιεία με την "εις άτοπον απαγωγή" * Ο Προτεσταντισμός σε αναζήτηση της Ορθοδοξίας * Η θρησκεία είναι νευροβιολογική ασθένεια, η δε Ορθοδοξία η θεραπεία της

Η διαφορά τού Χριστιανισμού

από τις υπόλοιπες θρησκείες

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

 

Ο Χριστιανισμός δεν είναι μία άλλη επαναστατική θεωρία, δεν είναι μία ακόμα καινούργια ιδεολογία, ούτε ένα καινοτόμο κοινωνικό σύστημα. Είναι η αποκάλυψη του Ιδίου του Θεού στον άνθρωπο, είναι η ενσάρκωση του Θεού και ο Ίδιος ο Δημιουργός που προσεγγίζει το δημιούργημά Του.

 

Θεολογικά, ο Χριστιανισμός δεν αντιμετωπίζεται ως μία ακόμα θρησκεία, αλλά ως θεία αποκάλυψη. Πολλοί στο πρόσωπο του Χριστού είδαν έναν επαναστάτη, έναν κοινωνικό ακτιβιστή που μιλούσε για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη και δεν εμβάθυναν στη θεϊκή Του υπόσταση. Άλλοι αντιμετωπίζουν τον Χριστιανισμό ως μία Ιουδαϊκή αίρεση, άλλοι ως μία καινούργια ιδεολογία με ριζοσπαστικές αντιλήψεις.

Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μία πιο αναλυτική θεώρηση των βασικών θρησκειών του κόσμου, μιας και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη υπάρχουν Μουσουλμάνοι και Ανατολικές θρησκείες, όπως ο Βουδισμός, ο Ινδουϊσμός και ο Κομφουκιανισμός.

Οι Ανατολικές θρησκείες, ειδικά ο Βουδισμός και ο Κομφουκιανισμός, δεν είναι θρησκείες με την αυστηρή έννοια της λέξης. Είναι περισσότερο ένα σύστημα ηθικών αξιών που σκοπό έχουν να κάνουν τη ζωή καλύτερη, διδάσκουν ηθικές αξίες και επιθυμούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να γίνει ευτυχισμένος.

Στις Ανατολικές θρησκείες επικρατεί η πολυθεΐα και η πίστη στην μετενσάρκωση. Ο άνθρωπος, δηλαδή, μετά το βιολογικό του τέλος επιστρέφει με άλλο σώμα στη γη. Ο Χριστιανισμός δε δέχεται αυτή την άποψη και ο Απόστολος Παύλος στην Προς Εβραίους επιστολή κεφάλαιο 9 και στίχο 27 γράφει: ‘’και καθ' όσον απόκειται τοις ανθρώποις άπαξ αποθανείν, μετά δε τούτο κρίσις’’.

Το Ισλάμ έχει ιδρυτή τον Μωάμεθ και ιερό βιβλίο το Κοράνι. Ο Μωαμεθανισμός δέχεται ως ιερό βιβλίο την Παλαιά Διαθήκη και τιμάει ως προφήτες του Θεού τον Αβραάμ, τον Μωυσή, το Δαβίδ και άλλες μεγάλες βιβλικές μορφές. Τον Ιησού Χριστό τον αντιμετωπίζει ως προφήτη και επειδή θεωρεί επονείδιστη πράξη τη θανάτωση ενός προφήτη, αρνείται τη σταυρική Του θυσία.

Μπορούμε να δούμε κάτι κοινό στους ιδρυτές των παραπάνω θρησκειών: κανένας από αυτούς ούτε είπε, αλλά και ούτε ισχυρίστηκε ποτέ ότι είναι Θεός. Κανένας από αυτούς δεν είπε ποτέ ότι είναι αλάνθαστος, ούτε έκανε θαύματα, ούτε επανέφερε νεκρούς ανθρώπους στη ζωή.

Διαβάζοντας τα ιερά κείμενα των θρησκειών (Βέδες, Ουπανισάδες, Κοράνι), βλέπουμε μία ομοιότητα: κανένα βιβλίο δεν αναφέρει πληροφορίες για τη ζωή των μεγάλων ιδρυτών. Σε αντίθεση με την Καινή Διαθήκη, στην οποία βλέπουμε τη ζωή του Ιησού Χριστού, τα θαύματά Του, την πορεία μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του.

Καμία άλλη προσωπικότητα δεν τόλμησε να κάνει δηλώσεις τέτοιου τύπου, να ισχυριστεί ότι είναι η Ζωή, η Ανάσταση, ο Άρτος της Ζωής. Κανένας δεν ισχυρίστηκε επίσης ποτέ ότι είναι Θεός.

Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 11 , στίχοι 25-26: "εγώ ειμι η ανάστασις και η ζωή. Ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται· και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα."

"Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής" (Ιωάννης 6: 35).

Ποια μεγάλη προσωπικότητα της Ιστορίας ισχυρίστηκε για τον εαυτό του κάτι τέτοιο;

Ποιος είπε για τον εαυτό του ότι είναι αναμάρτητος και τέλειος; «Τις εξ' υμών ελέγχει με περί αμαρτίας;», ρωτάει ο Ίδιος τους κατηγόρους Του.

Είναι η μόνη προσωπικότητα που ζήτησε αυταπάρνηση και δε διστάζει να μπει ανάμεσα στους ιερούς και διαχρονικούς οικογενειακούς θεσμούς, ζητώντας από αυτούς που Τον πιστεύουν να αρνηθούν τα πάντα για Εκείνον.

«Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην. Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν... ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος. Και ο φιλών υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος» (Ματθ. 10, 34, 37)

Ζητάει απόλυτη αυταπάρνηση και θυσία κάθε σχέσης με τον κόσμο, όταν εκείνον δεν Τον ακολουθούν. Ποια προσωπικότητα τόλμησε να ζητήσει ποτέ κάτι τέτοιο;

«Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι» (Μάρκ. η΄ 34) Καμία άλλη προσωπικότητα δε θα είχε θάρρος να ζητήσει απόλυτη αυταπάρνηση και να έχει τόσους αιώνες μετά ανθρώπους να Τον πιστεύουν. Κανένας άλλος άνθρωπος από την αρχή της Ιστορίας μέχρι σήμερα δε συγχώρεσε κάποιον για τις αμαρτίες του ή ισχυρίστηκε ότι είναι ο Δημιουργός του κόσμου.

Ο Χριστός δεν είπε ότι είναι προφήτης, είναι ο μόνος που ισχυρίστηκε ότι είναι Θεός. Ιω. 8,58: "είπεν αυτοίς ο Ιησούς: αμήν αμήν λέγω υμίν, πριν Αβραάμ γενέσθαι Εγώ Ειμι."

Η υπεροχή του Χριστού είναι ότι Εκείνος θυσιάζεται για τον άνθρωπο, ενώ στις άλλες θρησκείες οι άνθρωποι θυσιάζουν για τον Θεό.

Μόνο ο Ιησούς Χριστός δίδαξε την αγάπη για τους εχθρούς, μίλησε για την αγάπη άνευ όρων. «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς»

Μελετώντας αναλυτικά τα ιερά βιβλία των θρησκειών και την Καινή Διαθήκη, μπορούμε να δούμε την υπεροχή του Χριστού συγκριτικά με τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες.

Ο Χριστός δεν έχει σχέση με άλλους ηγέτες, ο Ίδιος είναι Εκείνος που απέδειξε πως υπερέχει αυτών. Και αν κάποιος μελετήσει εξονυχιστικά όλες τις θρησκείες, θα το διαπιστώσει.

Δημιουργία αρχείου: 27-10-2020.

Τελευταία μορφοποίηση: 27-10-2020.

ΕΠΑΝΩ