Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Ιουδαϊσμός

 

Ραβίνοι του Ισραήλ ζητούν συγνώμη για ρατσιστικά περιστατικά εμπτυσμού

Τού Oz Rosenberg

Ισραηλινά δημόσια πρόσωπα ζητούν συγγνώμη από τον Έλληνα Πατριάρχη για τα ρατσιστικά περιστατικά εμπτυσμού από υπερ-ορθοδόξους Εβραίους.Επίσκεψη στον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη, που ηγήθηκε από τον επικεφαλής των Ραββίνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Την περασμένη Παρασκευή, μια ομάδα Εβραίων δημοσίων προσώπων και διανοούμενων επισκέφθηκαν την ηγεσία της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ με ένα και μοναδικό στόχο κατά νουν - να ζητήσουν συγγνώμη. Η ομάδα έκανε αυτό το βήμα κατόπιν μιας αναφοράς στο Χααρέτζ πριν από περίπου δύο εβδομάδες, σχετικά με την πρακτική ορισμένων υπερ-ορθοδόξων νεαρών Εβραίων να φτύνουν όταν προσπερνούσαν κληρικούς της Εκκλησίας στον δρόμο.

Ένα μέλος της αντιπροσωπείας, ο Ραββίνος Αρίκ Άσερμαν, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας των Ραββίνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σημείωσε πως την ημέρα του Γιόμ Κιππούρ οι Εβραίοι παραδοσιακά εξιλεώνονται για τα παραπτώματα ανάμεσά αυτών και του Θεού, αλλά οι αδικίες που διαπράττονται μεταξύ των ανθρώπων δεν εξιλεώνονται, ούτε από τον Θεό, μέχρι ο αδικών να ζητήσει συγχώρεση.  Ο Άσερμαν πρόσθεσε πως κατά τις επαφές τους με Χριστιανούς και Μουσουλμάνους κληρικούς, η δική του ομάδα ραββίνων καταδικάζει τις πρακτικές εμπτυσμού.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πατριάρχη της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Θεόφιλο Γ', στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ο οποίος ανέφερε το φαινόμενο του εμπτυσμού που ο ίδιος και οι εκκλησιαστικοί συνεργάτες του έχουν αντιμετωπίσει, όμως διευκρίνισε πως στον Χριστιανισμό θεωρείται καλή πράξη η άσκηση συγκράτησης κάτω από τέτοιες συνθήκες.  Μέσα σε αυτό το πνεύμα, πρόσθεσε, υπέδειξε επίσης στους συναδέλφους του να εφαρμόσουν συγκράτηση.

Είπε πως ο εμπτυσμός ήταν ένδειξη άγνοιας εκ μέρους των ανθρώπων που δεν κατανοούν πραγματικά ην σημασία της θρησκείας και της πίστεως.

Ανάμεσα στα μέλη της Εβραϊκής αντιπροσωπείας ήσαν ο Αντιδήμαρχος Ιεροσολύμων Γιόσεφ (Πεπε) Αλαλού της φατρίας Μερέτζ, και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλεως Μερέτζ, Λώρα Ουώρτον και Μεϊρ Μαργκαλίτ.  "Δεδομένου ότι αγαπούμε την πόλη μας, αισθανθήκαμε πως οτιδήποτε συμβαίνει εδώ μας επηρεάζει", δήλωσε η Μαργκαλίτ.  "Ήρθαμε να ζητήσουμε συγγνώμη, παρά το γεγονός πως δεν συμμετείχαμε στους εμπτυσμούς, διότι εμείς πιστεύουμε στην αμοιβαία ευθύνη".

Η Μαργκαλίτ σημείωσε πως σχεδόν όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε τον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη είναι γεννημένοι στο εξωτερικό. "Πιστεύουμε διακαώς πως αυτό που κάνουν οι υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι στους Χριστιανούς εδώ, το κάνουν και οι Χριστιανοί στους Εβραίους της Διασποράς.  Γνωρίζουμε πώς αισθάνονται εκείνοι, και έχουμε ορκισθεί πως στο Κράτος του Ισραήλ δεν θα ξανασυμβούν τέτοια πράγματα."

Την ερχόμενη εβδομάδα μια παρόμοια αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί εκπροσώπους της Αρμένικης Ορθοδόξου Εκκλησίας, της οποίας οι κληρικοί έχουν επίσης αντιμεωπίσει το ίδιο φαινόμενο εμπτυσμών.

 

Στην φωτο, ο Έλληνας Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄κατά την συνάντησή του με την αντιπροσωπεία.

Δημιουργία αρχείου: 24-11-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 5-5-2014.