Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Θρησκείες

Ποσοστά θρησκευτικότητας 2018 σε Ευρωπαϊκές χώρες * Σχίσμα Αγγλικανών στην Αυστραλία

Γιατί η "εκκλησία" της Σκωτίας βρίσκεται σε παρακμή

10 λόγοι

Μετάφραση Κ. Ν.

 

Επισημάνσεις και κριτική μέλους αυτής τής ίδιας "εκκλησίας"

 

Πηγή: Άρθρο του 2015: https://theweeflea.com

Έμβλημα της Εκκλησίας της Σκωτίας [«η δε βάτος ού κατεκαίετο»]

Είναι Μάρτιος - εποχή που οι βασιλιάδες πάνε στον πόλεμο. Δεν σκοπεύω να πάω σε πόλεμο, αλλά με βαραίνει  πολύ η κατάσταση ολόκληρης της εκκλησίας του Χριστού στην Σκωτία, έτσι τις επόμενες εβδομάδες, καθώς πλησιάζουμε στις Γενικές Συνελεύσεις, σκέφθηκα να επιστρέψω σε αυτό το θέμα (για το οποίο υπάρχουν και άλλοι ιστότοποι!) και να αναλογισθώ πού βρισκόμαστε και πού πιθανόν να πηγαίνουμε. Ελπίζω αυτό να αποδειχθεί χρήσιμο και όχι βλαπτικό!  Ας αρχίσομε με «τους ελέφαντες μέσα στο δωμάτιο», ήτοι, την συνεχιζόμενη παρακμή μέσα στην Εκκλησία της Σκωτίας.

 

Δέκα λόγοι για τους οποίους η Εκκλησία της Σκωτίας βρίσκεται σε παρακμή

Η Εκκλησία της Σκωτίας διαλύεται μπροστά στα μάτια μας. Παρά τους αισιόδοξους θορύβους από το «121» (συντομογραφία της κεντρικής διεύθυνσης) και την ειλικρινή αλλά καταδικασμένη προσπάθεια ορισμένων να διατηρήσουν την έννοια της «εθνικής εκκλησίας» με μια διακονία του Ευαγγελίου σε κάθε ενορία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως παύει η διολίσθηση στην ασχετοσύνη.  Θα ήταν άσκοπο να απαριθμήσουμε τις λίγες ιστορίες ελπίδας και ανάπτυξης (που ευτυχώς υπάρχουν) για να αντισταθμίσουν τις πολλές - της παρακμής και της σήψης. Και, για όσους έχουν ένα πιο ευαίσθητο και συνωμοτικό χαρακτήρα, επιτρέψτε μου να δηλώσω ξανά ότι όποιος χαίρεται για αυτή την παρακμή είναι διεστραμμένος και για λύπηση. Η κατάσταση της Εκκλησίας της Σκωτίας είναι λόγος για κλάματα και όχι για «Schadenfreude» (χαιρεκακία).  Όποιος ενδιαφέρεται για το καλό του λαού της Σκωτίας και τον σκοπό του Ευαγγελίου οφείλει να ανησυχεί.

Για τα ΜΜΕ και τον ευρύτερο κόσμο το ζήτημα που προκαλεί την αποχώρηση των ανθρώπων αυτή την στιγμή είναι το θέμα της ομοφυλοφιλίας και του SSM (γάμου ομοφύλων). Ωστόσο, αν και αυτό μπορεί να είναι καταλύτης, και πράγματι μπορεί να είναι ένας λόγος για ορισμένους, κατά την άποψή μου δεν είναι καθόλου το ζήτημα.  Το μόνο που έχει κάνει η πρόσφατη πανωλεθρία στους υπουργούς για τις ομόφυλες σχέσεις είναι να αναδειχθεί πόσο μακριά έχει απομακρυνθεί η Εκκλησία της Σκωτίας από τις βιβλικές της ρίζες. Το πολύ πιο σοβαρό ζήτημα είναι αυτό που απεικονίζεται στο κήρυγμα που κήρυξε ο αιδεσιμότατος Scott McKenna της Εκκλησίας Mayfield Salisbury της Σκωτίας στο Εδιμβούργο.

Το σχετικό αποδεικτικό βίντεο εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=RNpd-rRr7Pc

Πρόκειται για ένα από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό. Όχι απλώς λόγω της αντιβιβλικής αίρεσης, της παραλογικότητας, της ιστορικής άγνοιας και της ανεντιμότητας, αλλά και λόγω της καθαρής αδιάντροπης θρασύτητας του κηρύγματος αυτού. Είχε αναρτηθεί στο YouTube από την Εκκλησία και προφανώς είναι κάτι που το έχει εξυψώσει. Είναι απείρως χειρότερο από οποιαδήποτε ομοφυλοφιλική πολιτική σύμπραξη. Επιτρέψτε μου απλώς να ρίξω (όχι άπλετο, λόγω ντροπής) φως σε μερικά σημεία που μας βοηθούν να δείξουμε γιατί η Ε της Σ βρίσκεται σε διάλυση. Το κάνω, με την επιφύλαξη πως υπάρχουν ακόμη πολλοί, εξαιρετικοί Χριστιανοί και εκκλησίες στην Ε της Σ και οι άνθρωποι δεν πρέπει να το πάρουν προσωπικά – εκτός αν εμμένουν στις απόψεις που περιγράφει ο κ. McKenna - ή είναι διατεθειμένοι να τις αιτιολογήσουν και να τις δικαιολογήσουν. Όμως η συνολική εικόνα είναι μιας εκκλησίας σε μεγάλη σύγχυση. Ακολουθούν οι δέκα λόγοι για τους οποίους η Ε της Σ βρίσκεται σε παρακμή:

 

1) Η Ε της Σ βρίσκεται σε παρακμή επειδή είναι μπερδεμένη σχετικά με την βιβλική θεολογία

Ο Scott ρωτήθηκε «Πιστεύετε ότι ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες σας;» 

«Με χάρη σας απάντησα, όχι, όχι, όχι, όχι… αυτή είναι μια φρικτή θεολογία… δεν θέλετε να το πάτε εκεί το θέμα!».

Ας αφήσουμε κατά μέρος την παρατήρηση πως αν μιλάς με χάρη, δεν χρειάζεται να το λες στους άλλους ανθρώπους ότι το κάνεις.  Δεν είναι φρικτή η θεολογία αυτή. Είναι η θεολογία που βρίσκεται στην καρδιά της Βίβλου. «3 παρέδωκα γαρ υμίν εν πρώτοις ό και παρέλαβον, ότι Χριστὸς απέθανεν υπὲρ τών αμαρτιών ημών κατὰ τας γραφάς,» (Α’ Κορ.15:3). Επομένως, αυτό που λέει ο Παύλος πως είναι «εν πρώτοις», ο Σκοτ ​​λέει ότι είναι «φρικτή θεολογία»!

 

2) Η Ε της Σ βρίσκεται σε παρακμή επειδή είναι μπερδεμένη σχετικά με τον Ευαγγελισμό

«Ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες μας, στη θέση μας. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι ένα εμπόδιο στον ευαγγελισμό μας».

Ο Ευαγγελισμός λέει τα Καλά Νέα. Τα καλά νέα είναι ότι ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες μας και αναστήθηκε για τη δικαίωσή μας. Ότι συνεπώς υπάρχει συγχώρεση, ανανέωση, ελπίδα, ο καρπός και τα δώρα του Πνεύματος, ο ουρανός κ.λπ. Χωρίς αυτά τα «καλά νέα» δεν έχουμε Ευαγγελισμό. Και γι' αυτό η Ε της Σ δεν κάνει ευαγγελισμό. Ναι, υπάρχουν εκκλησίες και άτομα που το κάνουν, αλλά όταν αυτό το είδος κηρύγματος όχι μόνο γίνεται ανεκτό αλλά και ενθαρρύνεται μέσα στην Εκκλησία, δεν μπορείτε παρά να σκεφτείτε ότι το Ευαγγέλιο έχει χαθεί. Μερικές φορές μου ζητήθηκε να κάνω κοινές αποστολές με τις εκκλησίες της Ε της Σ και με χαρά το έκανα. Αλλά άλλες φορές χρειάστηκε να αρνηθώ. επειδή η ουσία ήταν πως δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πραγματικά στο τι είναι στην πραγματικότητα τα Καλά Νέα.

Η δήλωση του κ. McKenna ότι η άποψη πως ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες μας αποτελεί εμπόδιο στον ευαγγελισμό μας είναι ακόμη πιο γελοία, όταν βλέπεις την επίδραση που έχει αυτή η θεολογία στις εκκλησίες – τις αδειάζει.

 

3) Η Ε της Σ βρίσκεται σε παρακμή επειδή είναι μπερδεμένη σχετικά με την Ιστορία 

Η επιλεκτική και με άγνοια κακή χρήση της Ιστορίας στο κήρυγμα είναι εξωφρενική. Ο Scott δηλώνει πως η Υποκατάστατη Εξιλέωση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Προτεσταντική Εκκλησία – σαν να μην δίδαξε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ότι ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες μας!  Αυτή η διδασκαλία προφανώς προέκυψε μόνο λόγω του Άνσελμου του Καντέρμπουρυ το 1097. Είναι σαφές ότι ο Σκοτ ​​δεν έχει διαβάσει τους πρώτους Πατέρες της Εκκλησίας, ούτε την Καινή Διαθήκη! Και εκεί βρίσκεται το μείζον ζήτημα.

 

4) Η Ε της Σ βρίσκεται σε παρακμή επειδή είναι μπερδεμένη σχετικά με την Βίβλο

«Δεν υπάρχει αναφορά μέσα στη Βίβλο… κάποιες λέξεις μπορεί να υπάρχουν εκεί…. Εκείνος φονεύθηκε από τις δυνάμεις που κυβερνούν τον κόσμο, όχι ως πληρωμή για την αμαρτία… δεν υπάρχει αυτό εκεί μέσα

Ο Σκοτ ​​στέκεται πάνω στον ψηλό άμβωνά του, με το επιδεικτικό εκκλησιαστικό στυλ έκφρασης και με εκείνη την γνώριμη σκωτσέζικη πρεσβυτεριανή φωνή κηρύγματος – όλα αυτά θα ήταν συγχωρητέα (αν και είναι ένα εμπόδιο στον ευαγγελισμό) – αν τουλάχιστον δίδασκε πραγματικά την Βίβλο και την έπαιρνε στα σοβαρά. Χειροτονείται λειτουργός του Λόγου και του Μυστηρίου… Αν ένας μηχανικός δεν έκανε τη δουλειά του ως μηχανικός, εάν ένας δάσκαλος δεν δίδασκε ή μια νοσοκόμα δεν έκανε την δουλειά της νοσοκόμας, θα έχαναν τη δουλειά τους. Γιατί τότε οι λειτουργοί του Λόγου στην Εκκλησία καταφέρνουν να παραμένουν στη θέση τους όταν δεν διδάσκουν τον Λόγο του Θεού;

 

5) Η Ε της Σ βρίσκεται σε παρακμή επειδή είναι μπερδεμένη σχετικά με την Πίστη  

«Ο Ιησούς δεν ζήτησε ποτέ από τους οπαδούς του να πιστέψουν σε ένα Πιστεύω ή στη θεότητά του – αντιθέτως, τους κάλεσε στην πίστη… Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την αντικαταστατική εξιλέωση γιατί συσκοτίζει το πραγματικό νόημα της πίστης – μια συγχώρεση που γίνεται σε μας είναι μια που μας αφήνει αμετάβλητους…»

Εδώ είναι μια ακόμη απόδειξη της αλήθειας της Βίβλου. Οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών ηγετών, βαδίζουν μέσα σε μεγάλο σκοτάδι. Πώς αλλιώς μπορείτε να εξηγήσετε έναν που διακονεί την Καινή Διαθήκη να αποτυγχάνει να κατανοήσει τις πιο βασικές διδασκαλίες αυτής της Καινής Διαθήκης;  Ο Χριστός ζήτησε συγκεκριμένα από τους οπαδούς του να πιστέψουν στη θεότητά του. Πράγματι, δεν θα μπορούσες να γίνεις οπαδός του αν δεν το έκανες – γιατί αν δεν ακολουθείς τον θεϊκό-ανθρώπινο Χριστό, δεν ακολουθείς τον Χριστό. Όσο για την πίστη ότι ο Χριστός μας αφήνει  «αμετάβλητους» – δεν έχει ακούσει ποτέ ο κ. McKenna για την αναγέννηση; Την νέα δημιουργία; Προφανώς όχι. Αντίθετα, μας προσφέρει λίγη φλύαρη ερμηνεία για την εσωτερική μεταμόρφωση. Σαν να ήταν κάτι που μπορούσαμε να κάνουμε μόνοι μας! Χωρίς την αναγέννηση δεν μπορούμε καν να δούμε τη βασιλεία του Θεού – πολλώ μάλλον να μεταμορφώσουμε τον εαυτό μας.

 

6) Η Ε της Σ βρίσκεται σε παρακμή επειδή είναι μπερδεμένη σχετικά με τον Σταυρό 

«Προφανώς αυτό ήταν κάτι που συνέβη στον Χριστό, παρά κάτι του οποίου εκείνος είχε τον έλεγχο. Ήταν απλώς ένα ακόμη θύμα μιας ωμής πολιτικής εξουσίας. Δεν έκανε τίποτα πάνω στον Σταυρό. Δεν υπήρξε καμία θυσία, καμία αυτοπροσφορά, καμία εξιλέωση – απλώς ένα θύμα που μας δίνει τη δυνατότητα να ταυτιστούμε με το θύμα μας. Αυτό το είδος «σταυρού» δεν είναι ο σταυρός που είναι η δύναμη του Θεού για την σωτηρία… είναι μια αδύναμη, αξιολύπητη, παρωδία του χριστιανικού ευαγγελίου που δεν είναι καλά νέα για κανέναν – εκτός από ιεροκήρυκες που πληρώνονται για να εκτοξεύουν αυτή την ανοησία.»

 

7) Η Ε της Σ βρίσκεται σε παρακμή επειδή είναι μπερδεμένη σχετικά με την αμαρτία

«Θυσία σημαίνει να ιεροποιήσεις κάτι… το να καθίσεις σε ένα τραπέζι με τον Θεό. Αυτό σημαίνει θυσία. Η ιδέα ότι εκείνο το αρνί θα ήταν αποδιοπομπαίος τράγος - μια θυσία για την αμαρτία - θα ήταν ανάθεμα για εκείνους. Η αμαρτία δεν βρισκόταν επ’ ουδενί κοντά της».

Και πάλι, πώς μπορεί ένας που έχει διαβάσει την Παλαιά Διαθήκη (δοκιμάστε το βιβλίο του Λευιτικού αν θέλετε να δείτε μια συσχέτιση μεταξύ θυσίας και αμαρτίας), την Καινή Διαθήκη (τα ευαγγέλια, Ρωμαίους, Εβραίους) ή οποιονδήποτε από τους πρώτους Πατέρες της Εκκλησίας – πώς μπορεί να υποστηρίζει ότι «Η αμαρτία δεν βρισκόταν  επ’ ουδενί κοντά της», είναι σχεδόν ακατανόητο.

Φαίνεται πως ο κ. McKenna πήρε την θεολογία του από ένα βιβλίο παιδικών τραγουδιών και όχι από την Βίβλο.  Ο Ιησούς «έρχεται στο σπίτι σου για βραδυνό». «Θα ήθελα ένα φλιτζάνι τσάι παρακαλώ, εφημέριε» είναι η «μάντρα» του σύγχρονου φιλελεύθερου. Στην πραγματικότητα ο Χριστός προσφέρεται να έρθει και να δειπνήσει μαζί μας… μας προσκαλεί στη γαμήλια γιορτή του Αρνίου… μας λέει να καθίσουμε στο Δείπνο Του, στο Δείπνο του Κυρίου, στο δείπνο της Διαθήκης. Αλλά το κάνει με βάση το πρόσωπό Του (το Θεανθρώπινο) και το έργο Του (την ζωή, τον θάνατο και την ανάστασή Του). Το Δείπνο του Κυρίου είναι ένα αναμνηστικό γεύμα μιας θυσίας που ο McKenna επιδιώκει ολοφάνερα να ξεχάσει!

 

8) Η Ε της Σ βρίσκεται σε παρακμή επειδή είναι μπερδεμένη σχετικά με την Πειθαρχία  

Ένα από τα προβλήματα εδώ είναι ότι θα πουν πολλοί φίλοι μου στην Ε της Σ – φυσικά έχετε δίκιο. Συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας για τον Scott McKenna, αλλά δεν πρέπει να κρίνετε ή να φαίνεται πως κρίνετε ολόκληρο το δόγμα εξαιτίας αυτού.  Δεν το κάνω. Αλλά βρίσκεστε σε μια Πρεσβυτεριανή εκκλησία και επομένως εάν πρόκειται να υπάρξει εκκλησιαστική πειθαρχία (ένα από τα σημάδια της εκκλησίας), τότε το πώς χειρίζεστε μια τέτοια αίρεση που διδάσκεται στην εκκλησία σας, στο όνομά σας, είναι ζωτικής σημασίας.

Ο McKenna και άλλοι σαν αυτόν είναι τα «αδέρφια» σας. Ορκίζεσαι να είσαι υποταγμένος στα εκκλησιαστικά δικαστήρια στα οποία κάθεται. Δεν έχει νόημα αυτός ο όρκος; Ο Ρυθμιστής της Εκκλησίας είχε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο αυτούς τους μήνες στο Life and Work στο οποίο υποστήριξε ότι οι φιλελεύθεροι και οι ευαγγελικοί ήταν όλοι αδέρφια και αδελφές που έπρεπε απλώς να συνεχίσουν με το έργο του Ευαγγελίου. Αυτό νιώθεις; Όταν είπατε ότι ο Θεός σας καλούσε να μείνετε, σε τι ακριβώς σας καλούσε να μείνετε και να κάνετε, αν όχι για να αμφισβητήσετε και να πειθαρχήσετε τις ανόητες, βλάσφημες και αιρετικές διδασκαλίες ανθρώπων όπως του  McKenna; Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς – η ενότητα της Εκκλησίας; Ή η ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού; Είστε βοσκοί του ποιμνίου – δεν είναι καθήκον σας να τους προστατεύσετε από τους λύκους; Θα πάει κανείς στο Πρεσβυτέριο του Εδιμβούργου ή στη Γενική Συνέλευση επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει την ψευδή διδασκαλία του McKenna; Ή θα συνεχίσετε την υποταγή σας σε αυτόν; Μίλησα πρόσφατα με μια μεγαλύτερη ώριμη πιστή που ήταν σωστό και πιστό μέλος της Ε της Σ όλες τις μέρες της. Της ράγισε η καρδιά που έφυγε από εκεί, κι όμως μου είπε ότι τώρα νιώθει απελευθερωμένη. Τώρα νιώθει ότι μπορεί να συνεχίσει με το έργο του Ευαγγελίου χωρίς να χρειάζεται να παίζει εκκλησιαστικά πολιτικά πράγματα ή να προσποιείται ότι συναναστρέφεται με ανθρώπους που γνώριζε ότι δεν ήταν πιστοί. Παρακαλώ μην με παρεξηγήσετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε ευαγγελικός πρέπει να φύγει από την Ε της Σ. Όσοι μένουν μέσα και μένουν με το Ευαγγέλιο θα συνεχίσουν να έχουν την πλήρη υποστήριξή μου. Αλλά αυτό περιλαμβάνει και την ανάκριση. Μπορεί να μπορείς να κάνεις πολλά καλά μέσα σου, αλλά μπορεί επίσης να μην μπορείς να κάνεις ακόμα περισσότερα έξω – και να είσαι πιο ελεύθερος;

 

9) Η Ε της Σ βρίσκεται σε παρακμή επειδή είναι μπερδεμένη σχετικά με την Αγάπη.

Φυσικά όλοι είναι υπέρ της αγάπης. Ποιος θα μπορούσε να είναι ενάντια στην αγάπη; Τι εννοούμε όμως με τον όρο αγάπη; Η Βίβλος λέει ότι ο Θεός είναι αγάπη…δεν λέει ότι η αγάπη είναι Θεός. Υπάρχει διαφορά; Ναι. Και το να μην πάρουμε αυτή τη διαφορά οδηγεί σε τρομερή σύγχυση. Όταν λέμε «η αγάπη είναι Θεός», όλα εξαρτώνται από το τι εννοούμε με τον όρο αγάπη. Στην πραγματικότητα αυτό που συνήθως εννοούμε είναι κάποιο είδος ανθρώπινης κατασκευής, που νοηματοδοτείται σύμφωνα με την τρέχουσα μόδα και τις ιδιοτροπίες του πολιτισμού μας. Έτσι καταλήγουμε να κάνουμε και αγάπη και θεό κατ' εικόνα μας. Το οποίο στον σημερινό γεμάτο αμαρτίες και μπερδεμένο κόσμο μας είναι περίπου τόσο χρήσιμο όσο μια υγρή χαρτοσακούλα. Από την άλλη, αν δεχθούμε την αυτο-αποκάλυψη του Θεού ως αγάπη, τότε έχουμε απίστευτα καλά νέα. Αυτό είναι αγάπη; όχι ότι αγαπήσαμε τον Θεό, αλλά ότι μας αγάπησε και έστειλε τον Υιό Του ως εξιλεωτική θυσία για τις αμαρτίες μας» (Α' Ιωάννη 4:10).

Απορρίπτοντας την εξιλέωση, ο McKenna απορρίπτει την Αγάπη. Και παρόλο που οι «φιλελεύθεροι» μας μιλούν πολύ για την αγάπη, δεν την ορίζουν και συχνά δεν την ασκούν. Έλαβα ένα γράμμα από ένα στενοχωρημένο μέλος μιας εκκλησίας που άφησε την Ε της Σ. Σε αυτήν και σε όλους τους άλλους ηλικιωμένους σε αυτό το εκκλησίασμα έχουν πει ότι παρόλο που ο λειτουργός της ενορίας θα ταφεί  σε αυτήν την ενορία, δεν θα θάψουν όποιον έχει φύγει από την Εκκλησία. Αυτή είναι η «φιλελεύθερη» αγάπη στην πράξη! Παράξενο…αν ένας Ελεύθερος Πρεσβυτεριανός έκανε κάτι τέτοιο, θα ήταν παντού στις εφημερίδες και στις στήλες γνώμης. Αλλά αυτού του είδους η ασήμαντη έλλειψη αγάπης είναι πολύ δυστυχώς ισοδύναμη για την πορεία. Απλώς ρωτήστε όποιον έχει φύγει πώς τους αντιμετώπισε η «Εκκλησία» και θα δείτε ότι όλη η συζήτηση για τη συμφιλίωση είναι ακριβώς αυτό - μιλήστε. Και δυστυχώς – οι ευαγγελικοί είναι πολύ συχνά σιωπηλοί όταν πρόκειται για τους συναδέλφους τους ευαγγελικούς να κακομεταχειρίζουν και να κακομεταχειρίζονται. Είναι σχεδόν σαν να πιστεύουν ότι η ονομασία είναι πιο σημαντική από τον ευαγγέλιο;

 

10) Η Ε της Σ βρίσκεται σε παρακμή επειδή είναι μπερδεμένη σχετικά με τον Χριστό.

«Η κεντρική εστίαση όλων των θρησκειών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού, είναι η εσωτερική αλλαγή… η αλλαγή μέσα μας. Κάθε παγκόσμια πίστη αφορά την εσωτερική μεταμόρφωση… το να πεθάνεις και να ανασταίνεσαι μαζί με τον Χριστό είναι μεταφορές για προσωπική και κοινοτική μεταμόρφωση. Η θρησκεία είναι πίστη, πίστη είναι οι πίστεις, οι πίστεις είναι εσωτερική και κοινονική μεταμόρφωση».

Αυτό που είναι εκπληκτικό σε αυτό είναι ότι ο «Χριστιανισμός» του McKenna δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστό. Η πίστη είναι απλώς «εσωτερική μεταμόρφωση». Είδα ένα άλλο εκπληκτικό παράδειγμα αυτού από δυστυχώς μια άλλη πρεσβυτεριανή εκκλησία, την PCUSA (Πρεσβυτεριανή Εκκλησία των ΗΠΑ), η οποία μόλις ψήφισε υπέρ του επαναπροσδιορισμού του γάμου. Αυτό συμβαίνει όταν αρνείσαι τις γραφές – καταλήγεις να αρνείσαι τον Θεό.

http://www.patheos.com

Σύμφωνα με αυτή την «θεολογία», ο Χριστιανισμός είναι μόνο μία από τις πολλές παγκόσμιες θρησκείες που αφορούν στον εσωτερικό μετασχηματισμό (πράγμα που δείχνει ότι ο κ. McKenna γνωρίζει τόσο λίγα για το Ισλάμ, τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό όσο και για τον Χριστιανισμό!). Κανένα από αυτά δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Ιησού Χριστό.

Και εδώ βρίσκεται η ανησυχία μου. Αν η Εκκλησία της Σκωτίας είναι απλώς ένα κοινωνικό/ πολιτικό/ θρησκευτικό ίδρυμα ή σύλλογος, τότε όσο πιο γρήγορα πεθάνει τόσο το καλύτερο. Εάν είναι μέρος της ζωντανής Εκκλησίας του Ιησού Χριστού, τότε πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται ως τέτοια. Πρέπει να είναι ο πυλώνας και το έδαφος της αλήθειας. Χρειάζεται να διακηρύττει τον Χριστό και το εξιλεωτικό Του έργο. Χρειάζεται η λαχτάρα για να έρθει η Βασιλεία Του, και να διακηρύξει τη ζωή Του στους πνευματικά χαμένους και νεκρούς.

Πέραν του θέματος της ομοφυλοφιλίας. Εάν ένας λειτουργός της Εκκλησίας μπορεί να αναρτήσει ένα τέτοιο κήρυγμα δημοσίως και να παραμείνει λειτουργός που χαίρει εκτίμησης, τότε μπορεί στ' αλήθεια να αναγραφεί πάνω σε αυτήν την άλλοτε ένδοξη Εκκλησία της γης μας η λέξη «Ichabod – η Δόξα έφυγε.»*

 

ΨΑΛΜΟΣ 79.

 4 ο Θεός, επίστρεψον ημάς και επίφανον το πρόσωπόν σου και σωθησόμεθα. 5 Κύριε ο Θεός των δυνάμεων, έως πότε οργίζη επί την προσευχήν των δούλων σου; 6 ψωμιείς ημάς άρτον δακρύων; και ποτιείς ημάς εν δάκρυσιν εν μέτρω; 7 έθου ημάς εις αντιλογίαν τοις γείτοσιν ημών, και οι εχθροί ημών εμυκτήρισαν ημάς. 8 Κύριε ο Θεός των δυνάμεων, επίστρεψον ημάς και επίφανον το πρόσωπόν σου, και σωθησόμεθα. (διάψαλμα).

 

* Α΄ Σαμουήλ (ή Βασιλειών Α΄) 4: 21,22.

Σκέφτηκε μόνο πως είχαν αρπάξει την Κιβωτό τού Θεού κι ότι ο πεθερός της και ο άντρας της πέθαναν και είπε: "Έφυγε η δόξα από τον Ισραήλ! Χάθηκε η κιβωτός τού Θεού!" Κι ονόμασε το παιδί του Ιχαβώδ (Έφυγε η Δόξα).

Δημιουργία αρχείου: 6-2-2024.

Τελευταία μορφοποίηση: 6-2-2024.

ΕΠΑΝΩ