Ελληνικός παρατηρητής της Εταιρίας Σκοπιά Εκδόσεις της Σκοπιάς Κεντρική σελίδα της ΟΟΔΕ

 

Λατρέψτε τον Μόνο Αληθινό Θεό

Μια έκδοση τής Σκοπιάς, που στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στη μεγάλη Συνέλευση τού 2.002.

Ξεκινώντας από το εξώφυλλο τού νέου αυτού βιβλίου, παρατηρούμε ότι απουσιάζει η ένδειξη: "έκδοσις Μαρτύρων τού Ιεχωβά" που υπήρχε σε άλλα βιβλία τής Σκοπιάς. Έτσι είναι ευκολότερο να ξεγελαστεί το υποψήφιο θύμα τής Σκοπιάς, νομίζοντας ότι διαβάζει Χριστιανικό βιβλίο. Θα μου πείτε, "ας ήταν πιο προσεκτικός". Ναι, σωστά. Η Σκοπιά στοχεύει στους απρόσεκτους!

Βλέπουμε επίσης ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Ό,τι κι αν θέλει να συμβολίσει αυτή η εικόνα, το γεγονός είναι ότι προδιαθέτει ευχάριστα τον υποψήφιο αναγνώστη. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι κάνει έκκληση στην επιθυμία του για ομορφιά και ευχαρίστηση.

Αυτό φαίνεται και από τις μέσα εικόνες. Η πρώτη κιόλας εικόνα στη σελίδα 4, δείχνει όμορφους ανθρώπους σ' ένα ειδειλιακό τοπίο να τρώνε μια πλούσια ποικιλία τροφίμων, να αθλούνται, και να παίζουν μ' ένα λιοντάρι. Μέσα στην εικόνα αυτή, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων όσων κυνηγούν την καλοπέραση. Τον αθλητισμό, τα ζώα, τη φύση, την ομορφιά, την τροφή, τη βόλτα, τα παιδιά, την υγεία... Μάλιστα υπάρχουν εκεί τελείως "σκοτωμένα" τα λόγια τού Ψαλμού 37/λζ΄ 10,11: "Οι πράοι θα γίνουν κάτοχοι τής γης και θα βρίσκουν εξαιρετική ευχαρίστηση στην αφθονία τής ειρήνης". (Εδώ αποφεύγεται η σωστή λέξη: "θα κληρονομήσουν" τού Ψαλμού, για να μην καταλάβει ο αναγνώστης ότι το εδάφιο μιλάει για τους "συγκληρονόμους" τού Χριστού, και να νομίζει ότι μιλάει για μια δήθεν άλλη τάξη...).

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι από την αρχή κιόλας, το βιβλίο αυτό μας προϊδεάζει για τη διαστροφή τών Αγιογραφικών εδαφίων και τών νοημάτων που ακολουθούν, και για την έμφαση που δίνει (ως δόλωμα για τους καλοπερασάκηδες), στην καλοπέραση, και στα υλικά αγαθά. Πράγματι, και η αμεσως επόμενη εικόνα τού 2ου κεφαλαίου, κινείται στο ίδιο μοτίβο. Και επίσης το βιβλίο τελειώνει με μια παρόμοια εικόνα, όπου βρίσκουν τα ενδιαφέροντά τους οι μουσικοί, οι κοπηλάτες, και όσοι αγαπούν το υγρό στοιχείο. Ναι, πρόκειται για ένα προσεκτικά επιλεγμένο "δόλωμα" για τους αφελείς και τους απρόσεκτους που αγαπούν την καλοπέραση.

Ο τίτλος τού βιβλίου, καθώς και ο τρόπους που είναι δομημένο, μας δείχνει ότι πρόκειται προφανώς για το "διάδοχο" τού παλαιότερου βιβλίου: "Λατρεία", που είχε γραφτεί για να εμβαθύνουν οι "Μάρτυρες" στα δόγματα τής Σκοπιάς. Πράγματι, όπως εικείνο, έχει όχι μόνο παρόμοιο τίτλο, αλλά και σημεία για συζήτηση σε κάθε κεφάλαιο. Αυτό κάνει τους "Μάρτυρες" να εκφράζονται με κάποιο βαθμό ελευθερίας στις συναθροίσεις μελέτης τού βιβλίου, γιατί και η πολλή προσκόλληση στις παραγράφους, όχι μόνο αποκοιμίζει, αλλά βλάπτει και το μυαλό. Και η Σκοπιά θέλει τους οπαδούς της άβουλους, αλλά όχι τελείως χαζούς! Πρέπει να μπορούν να αυτοσχεδιάσουν σε μια συζήτηση με σοβαρό συνομιλητή! Διαφορετικά ρεζιλεύονται εντελώς, και αυτό δεν συμφέρει. Πρέπει επίσης να ξέρουν ως ένα βαθμό τι πιστεύουν, γιατί είναι παρατηρημένο, ότι όσο περνάνε τα χρόνια, η "ποιότητα" γνώσης τών βασικών τους δογμάτων μειώνεται, και ο καθένας λέει ό,τι νομίζει αυτός, (ή ό,τι βλέπει ο καημένος από τη Γραφή), συχνά αντίθετα από την οργάνωση.

Ο στόχος αυτός τού βιβλίου είναι σαφής στη συνέχεια, όπου δίνεται συνεχώς έμφαση στην "ακριβή γνώση", μια φράση που αποτελεί διαστροφή τού Αγιογραφικού όρου: "επίγνωση". Αλλά τι να καταλάβει το "κυβερνών σώμα" τής Σκοπιάς από "θέωση"! Εν πάσει περιπτώσει, έστω και έτσι, ο στόχος αυτός είναι καλός. Γιατί αν ανεβάσουν οι "Μάρτυρες" έστω και λίγο το επίπεδό τους στην κατανόηση τών δογμάτων τους, και μάθουν να αυτοσχεδιάζουν, κάποιοι απ' αυτούς θα ξυπνήσουν και θα δουν σε τι σκοτάδι βρίσκονται!

Σε όλη την έκταση τού βιβλίου, γίνονται διαρκώς αναφορές στην "οργάνωση", ως τη μόνη καλή, τη μόνη αληθινή θρησκεία, τη μόνη καθαρή, το μόνο αγωγό τού Θεού, κλπ, ενώ κατηγορούνται όλες οι άλλες θρησκείες ως σύνολλο, κατά τη συνήθεια τής Σκοπιάς. Αυτή η συνεχής αναφορά, αποτελεί και τον πραγματικό στόχο τού βιβλίου, που είναι η πλύση εγκεφάλου τών οπαδών τους, υπέρ τής οργάνωσης. Βεβαίως όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί, είναι ανεδαφικοί και αυθαίρετοι, έως εντελώς αντιφατικοί. Για παράδειγμα, παρατηρήστε τι γράφει στη σελίδα 130, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι είναι οργάνωση τού Θεού, με κατεύθυνση από το Θεό:

"Αυτή η κατεύθυνση ήταν ιδιαίτερα εμφανής την Πεντηκοστή... Έγινε έκδηλη όταν ο άγγελος τού Ιεχωβά κατηύθυνε τη διάδοση τών καλών νέων στην Αφρική, όταν η φωνή τού Ιησού έδωσε οδηγίες στην περίπτωση μεταστροφής τού Σαούλ από την Ταρσό και όταν ο Πέτρος άρχισε το έργο κηρύγματος μεταξύ τών εθνικών. Αλλά αργότερα δεν ακούγονταν πλέον φωνές από τον ουρανό, δεν εμφανίζονταν πια άγγελοι και δεν χορηγούνταν πια θαυματουργικά χαρίσματα τού πνεύματος. Ωστόσο ο Ιησούς είχε υποσχεθεί: "Εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες μέχρι την τελική περίοδο τού συστήματος πραγμάτων". (Ματθαίος 28: 20. 1 Κορινθίους 13: 8). Σήμερα, οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά αναγνωρίζουν την κατεύθυνση τού Ιησού. Χωρίς αυτήν θα ήταν αδύνατο να διακηρυχθεί το άγγελμα τής Βασιλείας ανάμεσα σε τόσο έντονη εχθρότητα."

Στην παραπάνω αυτή παράγραφο, ενώ παραδέχονται ότι η κατεύθυνση τού Θεού γίνεται "έκδηλη" δια θαυμάτων, κάτι που αποτελεί απόδειξη αυτής τής κατεύθυνσης, θεωρούν στη συνέχεια αρκετή απόδειξη, το ότι οι ίδιοι "αναγνωρίζουν" αυτή την κατεύθυνση, για να πουν ότι είναι η οργάνωση τού Θεού. Λες και οι άλλες θρησκείες δεν αναγνωρίζουν την ίδια αυτή κατεύθυνση. Και μάλιστα, λένε ψευδώς ότι τα θαύματα σταμάτησαν, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν να επιδείξουν το παραμικρό θαύμα ως απόδειξη τής κατεύθυνσης τού Θεού. Αν και παραδέχονται ότι ο Χριστός παρέμεινε με την Εκκλησία Του σε όλη τη διάρκεια τής ιστορίας, λένε ψευδώς ότι δεν έκανε θαύματα. Κι όμως, κάθε πιστός Χριστιανός, έχει να διηγηθεί πλήθος θαυμάτων, ακόμα και άπιστοι! Εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να βεβαιώσουν ότι ο Χριστός θαυματουργεί ως σήμερα, μεταξύ τών οποίων κι εγώ ο γράφων, που έχω γνωρίσει όχι μόνο θαύματα, αλλά και χαρισματούχους στην Εκκλησία τού Θεού, ως απόδειξη τής κατεύθυνσης τού Θεού. Αντιθέτως, επειδή η Σκοπιά δεν έχει να δείξει τίποτα, τα προσπερνάει όλα αυτά με μια απλή δήλωση, και μάλιστα παραθέτει το εδάφιο 1 Κορινθίους 13:8, που λέει ότι "οι γλώσσες και η προφητεία θα καταργηθούν". Και βεβαίως στηρίζεται στο ότι οι οπαδοί της δεν θα προσέξουν ποτέ ότι εκεί λέει πως θα καταργηθεί και "η γνώση". Αν λοιπόν τα χαρίσματα τού Αγίου Πνεύματος έχουν καταργηθεί, έχει καταργηθεί και η "γνώση", και δεν μπορεί το ίδιο αυτό βιβλίο να παρακινεί σε ακριβή "γνώση" τους "Μάρτυρες". Αλλά ούτε η Σκοπιά παραθέτει το εδάφιο 10, που λέει ότι όλα αυτά θα καταργηθούν "όταν έλθει το τέλειον". Και ούτε παραθέτει το εδάφιο 12 που δείχνει ότι "το τέλειον" είναι "η επίγνωση"! (η ίδια λέξη που τόσο πολύ κακοποιεί το βιβλίο αυτό).

Μάλιστα, αφού εξηγεί η Σκοπιά στο βιβλίο αυτό ότι δεν έχει θαυματουργικές αποδείξεις τής "θείας της κατεύθυνσης", και ότι αυτό αποδεικνύεται μόνο δι απλής ... "αποδοχής" της τής κατεύθυνσης αυτής, αρπάζεται απ' όπου βρει, λέγοντας ότι το κήρυγμά της, έχει την κατεύθυνση αυτή, επειδή γίνεται εν μέσω "έντονης εχθρότητας"! Παρ' όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι η Σκοπιά κινείται κατά το μεγαλύτερο μέρος τών οπαδών της, σε δημοκρατικά καθεστώτα, που διασφαλίζουν την ελευθερία της, παρά το ότι η ίδια συμπεριφέρεται με έντονη εχθρότητα προς όλους, και ιδίως προς τους πρώην οπαδούς της! (Που παρά την έντονη εχθρότητά της, εξακολουθούν να την εκθέτουν, και να ελευθερώνουν πλήθος οπαδούς της, ως απόδειξη τής θείας κατεύθυνσης αφού έτσι το θέλει η Σκοπιά). Και φυσικά εκεί που υπάρχει διωγμός, για παράδειγμα στις Μουσουλμανικές χώρες, η Σκοπιά έχει να επιδείξει ελάχιστο έργο. Αντιθέτως, η Εκκλησία τού Κυρίου, εργάζεται ακόμα και εκεί πολύ εντονότερα από τη Σκοπιά!

Και φυσικά προσπαθεί να στηρίξει στη συνέχεια τον ισχυρισμό της, στην κακοποιημένη παραβολή τού Κυρίου και τών δούλων. Και εκεί λέγοντας οτι ο "δούλος" είναι ένα σώμα ανθρώπων, αποκρύπτει ότι στην παράλληλη αφήγηση τού Λουκά, οι "πιστοί και φρόνιμοι" δούλοι είναι πολλοί. Αποκρύπτει πολλά ακόμα, που θα δούμε σε ξεχωριστή ανάλυση. Λέει ότι ο δούλος εκείνος δεν ήταν ένας άνθρωπος, γιατί ήταν ήδη ζωντανός όταν έφυγε ο Κύριος προ 2.000 ετών, και θα είναι και στην επιστροφή Του. Όμως δεν φανερώνει ότι ο κάθε δούλος τού Θεού θα συναντήσει το Χριστό μετά το θάνατό του, όποτε κι αν έχει ζήσει αυτός!

Για να σιγοντάρει την προσπάθειά της η Σκοπιά, στο βιβλίο αυτό, κάθε τόσο φοβίζει τον αναγνώστη, παρουσιάζοντας τον Θεό ως έναν "καταστροφέα" που θα έρθει να σκοτώσει όποιον δεν γίνεται "Μάρτυρας τού Ιεχωβά", και όποιον δεν αποδέχεται την οργάνωση τής Σκοπιάς. Έτσι, εμφανίζει το συνήθη εκβιασμό: "Ή θα δεχτείτε τη δική μας οργάνωση και θα ζείτε για πάντα ευτυχισμένοι απολαμβάνοντας τις τρυφές τού παραδείσου, ή θα σας σκοτώσει ο Θεός".

Βεβαίως όσοι γνωρίζουν το Θεό τής αγάπης τών Χριστιανών, έχουν ανοσία σε τέτοιους αστήριχτους εκβιασμούς, και δεν ενδιαφέρονται για την καλοπέρασή τους, αλλά να κάνουν το θέλημα τού Θεού, ακόμα και χωρίς ανταμοιβή. Και ένας Χριστιανός, σίγουρα θα γελάσει διαβάζοντας και το νέο αυτό βιβλίο τών αθεολόγητων δικτατορίσκων τού Μπρούκλυν. Και θα εκτιμήσει περισσότερο τον πλούτο, το βάθος και την ακρίβεια τών Χριστιανικών βιβλίων, που έχουν πλημμυρίσει τη γη με την αλήθεια τού Ευαγγελίου.

Δημιουργία αρχείου: 6-7-2002.

Τελευταία ενημέρωση: 23-11-2004.

ΕΠΑΝΩ