Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Πρακτικές

Ο εορτασμός τών Χριστουγέννων 1ο μέρος * Όταν η Εκκλησία γιορτάζει την εγκυμοσύνη

Τα Γενέθλια κατά τους Μάρτυρες τού Ιεχωβά

και κατά τους Ορθοδόξους

Πόσο δικαιολογημένη είναι η απαγόρευση τών Γενεθλίων;

 

 

Είναι γνωστό ότι οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά απαγορεύουν τα Γενέθλια και κατηγορούν τις άλλες θρησκείες που τα επιτρέπουν ως "ειδωλολατρικές". Πού όμως στηρίζουν μια τέτοια απαγόρευση; Και πόσο λογικές είναι οι δικαιολογίες τους για κάτι τέτοιο;

 

 

1. Το απαγορεύει η Αγία Γραφή;

Το πρώτο που πρέπει να πούμε, είναι ότι η Αγία Γραφή, (στην οποία υποτίθεται ότι στηρίζουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά την πίστη τους), πουθενά δεν απαγορεύει τα Γενέθλια, αν και υπήρχαν ήδη ως γιορτή, τουλάχιστον από την εποχή τού Ιωσήφ, εγγονού τού Αβραάμ, που έζησε σχεδόν 2000 χρόνια προ Χριστού!

Αν ήταν τόσο κακό να γιορτάζονται τα Γενέθλια, αφού ΗΔΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΣΗ αναφέρονται στην περίπτωση τού Ιωσήφ, και αν ήταν "ειδωλολατρικά", (όπως ισχυρίζονται χωρίς καμία απόδειξη γι' αυτό, αφού εδώ δεν έχουμε ούτε είδωλο ούτε λατρεία), ΓΙΑΤΙ Ο ΜΩΣΑΪΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ;

Μιλάμε για τον Μωσαϊκό Νόμο, που διέταζε ακόμα και το φτυαράκι που έπρεπε να κουβαλούν μαζί τους οι Εβραίοι για να σκεπάζουν τα κακά τους!

Ο ίδιος ο Μωυσής που έγραψε την ιστορία με τα Γενέθλια τού Φαραώ στη Γένεση, γιατί δεν απαγόρεψε στους Εβραίους να γιορτάζουν Γενέθλια, αν αυτά ήταν δήθεν "ειδωλολατρικά";

Δηλαδή η Σκοπιά είναι βασιλικότερη τού βασιλέως και βάζει νόμους πιο αυστηρούς ακόμα και από τον Μωσαϊκό;

Στην Αποστολική Σύνοδο στις Πράξεις 15ο κεφάλαιο, που οι Απόστολοι μαζεύτηκαν για να αποφασίσουν τι πρέπει να τηρούν από τον Νόμο και τι όχι, άφησαν μόνο 4 απαγορεύσεις ακόμα και από τον ίδιο τον Νόμο. Την αποχή από "αίμα, και πνιχτό, και ειδωλόθυτα και πορνεία". Τα Γενέθλια ΔΕΝ τα ανέφεραν καν!

Πράξεις 15: 28, 29: "Επειδή, φάνηκε εύλογο στο Άγιο Πνεύμα και σε μας, να μη επιβάλουμε σε σας κανένα βάρος περισσότερο, εκτός από τούτα τα αναγκαία, 29 να απέχετε από ειδωλόθυτα, και από αίμα, και πνικτό, και πορνεία· από τα οποία φυλάγοντας τον εαυτό σας, θα πράξετε καλά· υγιαίνετε.".

Λέει εδώ τίποτα περί Γενεθλίων; Γιατί λοιπόν η Σκοπιά βάζει επιπλέον βάρη που ΔΕΝ λέει η Γραφή;

Και γιατί οι Απόστολοι στην Αποστολική Σύνοδο, άφησαν ακόμα και αυτά τα 4 μόνο;

Για να μη σκανδαλίσουν τους Εβραίους, (όπως έχουμε δείξει στη σχετική μας μελέτη), επειδή ήταν τα μόνα 4 που ο Νόμος διέτασσε και για τους Εθνικούς! Άρα ο Νόμος καταργήθηκε για τους εθνικούς, εκτός από αυτά τα 4, τα οποία και αυτά ακόμα, απαγορεύθηκαν ΜΟΝΟ για λόγους σκανδαλισμού!

Πώς λοιπόν οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά βάζουν ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ καινούργιους Νόμους, που ΔΕΝ τους έλεγε ούτε ο παλιός αυστηρός Μωσαϊκός Νόμος;

Η Χριστιανική πίστη ΔΕΝ είναι Νομικισμός, γεμάτη απαγορεύσεις. Δεν είμαστε κάτω από νόμο πλέον.

Γαλάτες 3: 10: "Όσοι είναι κάτω από έργα τού νόμου, είναι κάτω από κατάρα· επειδή, είναι γραμμένο: «Επικατάρατος καθένας που δεν εμμένει σε όλα τα γραμμένα μέσα στο βιβλίο τού νόμου, ώστε να τα πράξει». 11 Ότι διαμέσου τού νόμου δεν ανακηρύσσεται δίκαιος κανένας μπροστά στον Θεό, είναι φανερό· επειδή, «ο δίκαιος διαμέσου τής πίστης, θα ζήσει». 12 Και ο νόμος δεν στηρίζεται στην πίστη· αλλά, «ο άνθρωπος, που τα πράττει αυτά, θα ζήσει διαμέσου αυτών». 13 Ο Χριστός μάς εξαγόρασε από την κατάρα τού νόμου, καθώς έγινε κατάρα για χάρη μας· επειδή, είναι γραμμένο: «Επικατάρατος καθένας που κρεμιέται επάνω σε ξύλο».".

Αυτά λέει η Γραφή για τον Νόμο. Και έρχεται η Σκοπιά να βάζει ακόμα και δικούς της ΝΟΜΟΥΣ που ΔΕΝ υπήρχαν στη Γραφή;

 

2. Ό,τι δεν αναφέρεται στην Αγία Γραφή απαγορεύεται;

Ο επόμενος ισχυρισμός τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά, όταν στριμωχθούν από τα ντοκουμέντα, ότι τα Γενέθλια ΔΕΝ απαγορεύονται στην Αγία Γραφή, είναι ότι δήθεν:

"Αν τα Γενέθλια επιτρέπονταν, θα τα γιόρταζε και ο Χριστός. Αλλά πουθενά στην Αγία Γραφή δεν αναφέρεται να γιόρτασε ο Χριστός ή κάποιος πιστός άνθρωπος Γενέθλια".

Όμως, πώς το ξέρουν ότι ο Χριστός δεν γιόρταζε Γενέθλια; Μήπως η Αγία Γραφή γράφει τα πάντα; Λέει πουθενά η Αγία Γραφή, ότι πρέπει να κάνουμε μόνο όσα γράφει εκεί μέσα η Αγία Γραφή; Πού το γράφει αυτό; Κι αν δεν το γράφει, τότε και αυτό το: "πού το λέει η Γραφή", είναι άκυρο, αφού ούτε και αυτό το λέει!

Δηλαδή ό,τι δεν αναφέρει η Γραφή δεν το έκανε ο Χριστός;

Λέει πουθενά η Γραφή αν ο Χριστός έκοβε τα μαλλιά Του; Αν έκοβε τα νύχια Του; Λέει η Γραφή αν ο Χριστός φορούσε γραβάτα; Αν χειριζόταν οποιοδήποτε μηχάνημα;

Άρα με αυτή τη λογική, θα έπρεπε να  απαγορεύονται όλα αυτά, αφού δεν τα αναφέρει η Αγία Γραφή για τον Χριστό!

Αντιστρόφως, ξέρουμε ότι ο Χριστός ΝΗΣΤΕΥΣΕ!

Ματθαίος 4ο κεφάλαιο και εδάφιο 1: "Τότε, ο Ιησούς φέρθηκε από το Πνεύμα στην έρημο για να πειρασθεί από τον διάβολο. Και αφού νήστεψε 40 ημέρες, και 40 νύχτες, έπειτα πείνασε.".

Όπως και οι απόστολοι, οι οποίοι και "λειτουργούσαν" και "νήστευαν":

Πράξεις 13: 2: "Και ενώ λειτουργούσαν και νήστευαν, το Πνεύμα το Άγιο είπε: Ξεχωρίστε σε μένα τον Βαρνάβα και τον Σαύλο για το έργο που τους προσκάλεσα".

Αν θεωρούν ότι πρέπει να μην κάνουμε ό,τι δεν αναφέρεται στην Αγία Γραφή για τον Χριστό, αλλά να κάνουμε όσα έκανε Εκείνος, τότε οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά γιατί δεν τελούν τη Θεία Λειτουργία και δεν νηστεύουν; Γιατί πρέπει να μάς λένε, αν ο Χριστός έκανε το Α ή το Β, αφού έκανε και κάποια διαφορετικά πράγματα;

Δεν ξέρω κανέναν Μάρτυρα που να νηστεύει. Γιατί άραγε, αφού λένε ότι κάνουν όσα κάνει ο Χριστός και οι Απόστολοι; Τα Γενέθλια τους πείραξαν;

 

3. Τι φταίει για τα εγκλήματα;

Και έτσι πάμε στο επόμενο επιχείρημα τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά κατά τών Γενεθλίων. Λένε:

"Ο Θεός θέλοντας να μάς δείξει ότι τα Γενέθλια απαγορεύονται, στις δύο φορές που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, (στον καιρό τού Ιωσήφ και στον καιρό τού Ηρώδη), και στις δύο φορές σκοτώνεται κάποιος άνθρωπος".

Και πάλι όμως, αυτό το επιχείρημα έχει πλήθος λογικά άλματα.

Κατ' αρχήν, ήδη δείξαμε ότι αν πράγματι απαγορευόταν, θα είχε φροντίσει να το απαγορεύσει ο Μωσαϊκός Νόμος, κάτι που ΔΕΝ κάνει, παρά το ότι ο ίδιος ο Μωυσής γράφει για τα Γενέθλια τού Ιωσήφ!

Πέρα απ' αυτό όμως, ας σκεφθούμε και τα εξής:

Ναι, πέθανε άνθρωπος. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα Γενέθλια. Άλλο Γενέθλια και άλλος φόνος.

Αυτή η "λογική" είναι σαν να λέει κάποιος ότι αφού κάποιος σκοτώθηκε με το αυτοκίνητο, απαγορεύεται να οδηγάμε!

Όταν κάποιος σκοτώνεται σε κάποιο δυστύχημα, φταίει το ότι υπάρχουν αυτοκίνητα; Δεν φταίει κάποιο λάθος στην οδήγηση, ή κάποια βλάβη τού οχήματος ή τού δρόμου;

Τι έφταιγε λοιπόν; Τα  Γενέθλια;

Επρόκειτο για ΓΛΕΝΤΙ. Και στο γλέντι, οι άνθρωποι ΟΤΑΝ πίνουν, κάνουν βλακείες.

Αν λοιπόν θέλουν οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά να ρίξουν σε κάτι τις ευθύνες και να το απαγορεύσουν, αυτό που πρέπει να απαγορευθεί, είναι το ΓΛΕΝΤΙ και όχι τα Γενέθλια. Επειδή γλέντι με ποτά και έκτροπα και φόνους, μπορεί να κάνει κάποιος και ΧΩΡΙΣ Γενέθλια!

Το πρόβλημα ΔΕΝ υπάρχει λόγω Γενεθλίων, αλλά λόγω ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ και χαλάρωσης από το ποτό. Όμως την εταιρία Σκοπιά δεν την παίρνει να απαγορεύσει στους οπαδούς της, τις διασκεδάσεις τους!

 

4. Τι είναι τα Γενέθλια για τους Ορθοδόξους

Τελικά όμως, τι είναι τα Γενέθλια για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς;

Απολύτως τίποτα!

Για εμάς τους Χριστιανούς, τα γενέθλια ΔΕΝ είναι Χριστιανική γιορτή. Είναι μία ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ γιορτή.

Εμείς οι Ορθόδοξοι ΔΕΝ γιορτάζουμε Γενέθλια ως θρησκευτική γιορτή. Το θεωρούμε λάθος να συνδέσουμε αυτή τη γιορτή με την πίστη μας.

Δεν είναι κακό να γιορτάσουμε και Γενέθλια αν θέλουμε ως κοινωνική γιορτή, όχι με μέθες και ασωτίες, αλλά με μία σεμνή γιορτή. Αλλά θα ήταν λάθος να γιορτάσουμε ΜΟΝΟ Γενέθλια τής σαρκικής μας γέννησης, και να μη γιορτάσουμε ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ την ημέρα τής Αναγέννησής μας με το άγιο βάπτισμα.

Εμείς οι ΠΙΣΤΟΙ Ορθόδοξοι, αν θέλουμε να γιορτάσουμε κάτι, αντί για τη σαρκική μας γέννηση, ας γιορτάσουμε την επέτειο τής αναγέννησής μας, την ημέρα τού αγίου μας βαπτίσματος.

Επειδή από τη στιγμή που με το άγιο βάπτισμα αναγεννηθήκαμε, ανήκουμε σε μία νέα οικογένεια, ως καινούργιοι άνθρωποι, σε νέο έθνος και πατέρα έχουμε πλέον τον Θεό. Εμείς γιορτάζουμε τη σχέση της αναγέννησης με τον Κύριο. Η αναγέννηση σχετίζεται με αυτό το όνομα το καινούργιο που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο

Αυτοί που γιορτάζουν ΜΟΝΟ τα  γενέθλιά τους, γιορτάζουν όχι τις μνήμες των αγίων τους, μα τα δικά τους προσωπικά Γενέθλια.

Η Εκκλησία «πανηγυρίζει», τιμώντας τη μνήμη, δηλαδή την κοίμηση, των τέκνων της και όχι τη γέννησή τους. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας, αλλά τη μνήμη του Αγίου του οποίου φέρουμε το όνομα. «Γενέθλιος ημέρα» ονομάζεται Χριστιανικά η ημέρα της κοιμήσεως, ως γέννηση στην αιωνιότητα.

Η Εκκλησία ως θρησκευτική γιορτή, γιορτάζει Γενέθλια μόνο τριών προσώπων: Του Χριστού, της Παναγίας και του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Όλοι οι άλλοι άγιοι γιορτάζουν μόνο την ανάμνηση του θανάτου τους, δηλαδή της τελικής εισόδου τους στην πρόγευση της βασιλείας των ουρανών (γιατί πλήρως η βασιλεία των ουρανών θα έρθει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου).

Αυτό συμβαίνει επειδή η μεν Παναγία και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, προετοίμασαν άμεσα και ενεργά την ενανθρώπιση τού Κυρίου Ιησού Χριστού ΠΡΙΝ τη σωματική τους κοίμηση. Όσον αφορά την εορτή τής Γέννησης τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, δεν είναι ο Κύριος ένας «απλός άνθρωπος». Δεν πρόκειται για καμία γιορτή ειδωλολατρίας, αλλά για μια γιορτή τιμής στο πρόσωπο του Κυρίου μας, και συνεπώς η όλη ενέργεια της Εκκλησίας, είναι μια ενέργεια που χάριτι Θεού, δίνει αγιασμό δια του γεγονότος της δικής Του ενανθρωπίσεως στον χρόνο και στον χώρο.

Αν υπάρχει κάποιος που αξίζει να γιορτάζουμε γι' Αυτόν Γενέθλια, είναι ο Χριστός. Αυτόν περίμενε η ανθρωπότητα από τον Αδάμ ως τότε που γεννήθηκε! Και όταν γεννήθηκε, ακόμα και άγγελοι έψαλλαν και έγιναν ένα σωρό θαυμαστά.

Γι' αυτό και οι πρώτοι Χριστιανοί ΓΙΟΡΤΑΖΑΝ Χριστούγεννα! Στις 6 Ιανουαρίου, γιόρταζαν τα Θεοφάνεια, δηλαδή μαζί και τα Χριστούγεννα και τη βάπτιση τού Χριστού. Ήδη ΠΡΙΝ το 200 μ.Χ. οι πρώτοι Χριστιανοί γιόρταζαν Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου.  Κάτι που αργότερα μετατέθηκε για τις 25 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να εορτάζεται πριν από τη βάπτιση, για λόγους ιστορικής σειράς.

 

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω, αφού δεν υπάρχει πραγματικός λόγος απαγόρευσης τών Γενεθλίων, προκύπτει ως προφανές, ότι ο πραγματικός λόγος που η Σκοπιά απαγορεύει τα Γενέθλια, είναι διπλός: Ευσεβιστικός και Μάρκετινγκ.

Ευσεβιστικός επειδή θέλει να ισχυρίζεται ότι δήθεν "είναι πιο καθαροί από τους άλλους, αφού ακόμα και αυτό το απαγορεύει, άρα οι άλλοι είναι ακάθαρτοι επειδή αυτό δεν το καταλαβαίνουν".

Και λόγος Μάρκετινκ, για να έχει να παρουσιάζει μία "αποκλειστικότητα", ένα "ιδιαίτερο πνευματικό προϊόν" στη μεγάλη "αγορά" τών θρησκειών, απέναντι στους ανταγωνιστές της, που πουλούν και αυτοί ιδεολογία.

Και όταν ρωτάνε οι άλλοι: "θα έρθεις στα γενέθλιά μου;" να μπορεί να λέει ο Μάρτυρας: "Α, όχι! Επειδή εμείς είμαστε Μάρτυρες τού Ιεχωβά! και είμαστε μία καθαρή οργάνωση, και αυτά τα πράγματα είναι τού διαβόλου, επειδή μπλα, μπλα, μπλα..." και να τραβάνε το ενδιαφέρον και να κάνουν έργο.

 

Ούτε κι εμείς λοιπόν ως Ορθόδοξοι δεν γιορτάζουμε Γενέθλια ως θρησκευτική γιορτή, μάλιστα κάτι τέτοιο το θεωρούμε λάθος. Δεν κάνουμε όμως ούτε ντόρο, ούτε βάζουμε νόμους εκεί που δεν υπάρχουν. Πράγματα απλά και κατανοητά, χωρίς απαγορεύσεις και νομοθεσίες και απειλές αποκοπής, για όσους θέλουν να γιορτάσουν μία κοινωνική γιορτή με τρόπο σεμνό.

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 12-3-2022.

Τελευταία μορφοποίηση: 12-3-2022.

ΕΠΑΝΩ