Ελληνικός Παρατηρητής της Εταιρίας Σκοπιά

Μια συνεργασία της

Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας

Μέθοδοι της Σκοπιάς

Διαφοροποίηση και ισοπέδωση // Απομόνωση τών οπαδών τής Σκοπιάς

Πίσω Από τους Τοίχους των Αιθουσών Βασιλείας

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά συνήθη γεγονότα που συμβαίνουν πίσω από τους τοίχους των Αιθουσών Βασιλείας και κρίνετε εσείς αν αυτά συμπίπτουν με τις Γραφές και τον κοινό νου.

Το Καύχημα για τη «Μεγάλη Αγάπη» - Αληθινό ή Ψεύτικο;

Οι εκδόσεις της Σκοπιάς καυχώνται συνέχεια για τη «μεγάλη αγάπη» που υπάρχει μεταξύ των Μαρτύρων. «Δείξτε μας μια άλλη θρησκεία που να έχει τόσο μεγάλη αγάπη», είναι η διατυπούμενη πρόκληση. Ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο με τον τίτλο « Θα Αγαπούν Κάποτε Όλοι Άνθρωποι ο Ένας τον Άλλον;», διανεμήθηκε ευρέως σε όλο τον κόσμο το φθινόπωρο του 1997, το οποίο περιείχε τον κομπασμό: «Τι θα πούμε για Σήμερα; Η Εγκυκλοπαίδεια Canadiana παρατηρεί: Το έργο των Μαρτύρων του Ιεχωβά είναι η αναβίωση της αρχέγονης Χριστιανοσύνης που ασκούσε ο Ιησούς και οι μαθητές του… Όλοι είναι αδελφοί».

 

Μήπως εδώ η ίδια η Εταιρία Σκοπιά επαινεί τον εαυτό της; Οι Παροιμίες 27:2, λένε: «Ας σε επαινεί ξένος και όχι το στόμα σου, αλλοεθνής και όχι τα χείλη σου». Λίγοι εξωτερικοί παρατηρητές θα συμφωνήσουν ότι υπάρχει ξεχωριστή αγάπη μεταξύ των Μαρτύρων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται μάλλον για περίεργο κομπασμό, επειδή η Εταιρία δεν έχει τρόπο να κάνει κάποια σύγκριση. Οι ηγέτες της Εταιρίας Σκοπιά ποτέ δεν ανήκαν σε κάποια άλλη Εκκλησία (θρησκεία) - τουλάχιστο από το 1935 - συνεπώς δεν υπάρχει κριτήριο από προσωπική εμπειρία με βάση το οποίο να γίνει σύγκριση. Μπορούμε να το παρομοιάσουμε με μια έκθεση τέχνης όπου επιδεικνύεται ένας μόνο πίνακας. Ο καλλιτέχνης καυχιέται ότι ο πίνακάς του είναι ο καλύτερος στη Γκαλερί, πράγμα που αληθεύει, αλλά εάν παρουσιάζονταν πενήντα άλλοι πίνακες θα ήταν αυτή η καύχηση ρεαλιστική;

 

Σχετικός μ’ αυτό είναι ένας άλλος εκπληκτικός ισχυρισμός της Εταιρίας που συναντάται στο τεύχος της Σκοπιάς 1 Οκτωβρίου 1999: «Αυτοί [οι Μ.τ.Ι. ] είναι πραγματικά η πιο ευτυχισμένη ομάδα ανθρώπων στη γη». Μάλλον πρόκειται για ένα αίνιγμα, για διάφορους λόγους. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις συναθροίσεις άλλων θρησκευτικών ομάδων, συνεπώς πώς μπορούν να γνωρίζουν την πραγματική αλήθεια; Επίσης, εάν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι πράγματι «η πιο ευτυχισμένη ομάδα ανθρώπων στη γη», και υπάρχει τόσο μεγάλη αγάπη μεταξύ τους, γιατί το 35% από αυτούς στην Αμερική αποχωρούν; Ποιος θέλει να χάσει την ευτυχία του;

 

Πολλοί που δοκίμασαν την εμπειρία της συμμετοχής στις τάξεις των Μ.τ.Ι. εις μάτην αναζήτησαν αυτό το είδος αγάπης. Κάποιος Μάρτυρας μου εκμυστηρεύθηκε ότι δεν έβρισκε αγάπη μέσα στην εκκλησία του. Πίστευε ότι αυτό ίσως συνέβαινε μόνο στην εκκλησία του, αφού η Εταιρία ισχυρίζεται ότι υπάρχει πραγματικά μεγάλη αγάπη μεταξύ των Μαρτύρων. Δοκίμασε και μερικές άλλες Αίθουσες Βασιλείας, αλλά η έρευνά του για τη «μεγάλη αγάπη» που του υποσχέθηκαν απεδείχθη άκαρπη.

 

Ακόμη και εκείνοι που νιώθουν μια αίσθηση συνεργασίας και αποδοχής ανάμεσα στους Μάρτυρες του Ιεχωβά, αργότερα ανακαλύπτουν ότι η υποτιθέμενη «αγάπη» τους είναι υπό όρους. Εάν ένας Μάρτυρας μειώσει τη συμμετοχή του στο έργο από πόρτα σε πόρτα και στις συναθροίσεις, η «αγάπη» των συλλάτρεών του αρχίζει να μειώνεται. Όταν κάποιο άτομο παύει να παρακολουθεί συναθροίσεις εντελώς, η «αγάπη», αν υπήρχε, εξαφανίζεται εντελώς.

 

 

 

Απασχόληση: Συναθροίσεις και Επισκέψεις από Πόρτα σε Πόρτα

Εφόσον κάποιος αρχίσει να μελετάει με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν έχει ιδέα πόσο πολυάσχολος θα γίνει αν κάνει και το επόμενο βήμα και βαπτιστεί στην Εταιρία Σκοπιά. Ασκείται έντονη πίεση σε όλους τους Μάρτυρες του Ιεχωβά να παρακολουθούν πέντε συναθροίσεις κάθε εβδομάδα. (Σημείωση της ΟΟΔΕ: Πρόσφατα αυτές μειώθηκαν). Προσθέστε σ’ αυτές το χρόνο που θα δαπανάτε για φθάσετε στην Αίθουσα Βασιλείας. Επιπρόσθετα, απαιτείται από τους Μάρτυρες να δαπανούν πολύ χρόνο για τη μελέτη των εντύπων της Εταιρίας Σκοπιά προετοιμαζόμενοι για τις συναθροίσεις, όπου εξετάζονται ερωτήματα πάνω στην ύλη.

 

Ασκείται επίσης μεγάλη πίεση για να κάνετε επισκέψεις από πόρτα σε πόρτα. Αναμένεται να συμμετέχετε τουλάχιστον δέκα ώρες κάθε μήνα. Εάν εγείρετε αυτό το θέμα πριν βαπτισθείτε, θα οδηγηθείτε να πιστέψετε ότι αυτό είναι προαιρετικό. Αλλά δεν είναι έτσι. Σε κάθε συνάθροιση θα σας βομβαρδίζουν με την υπενθύμιση ότι η συμμετοχή στο «έργο» είναι βασικό καθήκον «κάθε Χριστιανού».

 

Όταν κάποιο άτομο γίνει Μάρτυρας του Ιεχωβά, η Εταιρία Σκοπιά αποκτά προτεραιότητα έναντι της οικογένειας του ατόμου. Η μελέτη των εκδόσεων της Σκοπιάς θεωρείται πολύ πιο σημαντική από τις δουλειές του σπιτιού. Η «υπηρεσία αγρού» - δηλαδή, η δραστηριότητα από σπίτι σε σπίτι – έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από τις οικογενειακές ευθύνες. Εάν ένα νυμφευμένο άτομο γίνει Μάρτυρας του Ιεχωβά και ο σύζυγός του όχι, τότε είναι πολύ πιθανό ο γάμος να καταλήξει σε διαζύγιο, διότι ο σύζυγος Μάρτυρας είναι περισσότερο αφοσιωμένος στην Εταιρία Σκοπιά και στις κατευθύνσεις της παρά στη διατήρηση ενός υγιούς γάμου.

 

Ένας άνδρας που υπήρξε Μάρτυρας επί είκοσι χρόνια μου τηλεφώνησε και εξέφρασε την απογοήτευσή του. Όχι μόνον επιβαρυνόταν με όλες τις συναθροίσεις και την πίεση να διαθέτει δέκα ώρες το μήνα σε επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι, αλλά επίσης έπρεπε να εργάζεται σε τρεις δουλειές για την εξασφάλιση των προς το ζην επειδή η σύζυγός του ήταν σκαπάνισσα!

 

 

 

Μια Λύση για Όλα τα Προβλήματα

Δεν έχει σημασία τι πρόβλημα βιώνει ένας Μάρτυρας του Ιεχωβά, συζυγικές συγκρούσεις, ανατροφή παιδιών, πιέσεις στην εργασία του, οικονομικές δυσκολίες, κόπωση, ασθένεια, κατάθλιψη, αγώνα κατά της αμαρτίας — η θεραπεία είναι πάντα η ίδια: αυτό που χρειάζεται είναι να δαπανήσει περισσότερο χρόνο στη μελέτη των εκδόσεων της Σκοπιάς, να παρακολουθεί ανελλειπώς τις συναθροίσεις και να πηγαίνει τακτικά στο έργο από σπίτι σε σπίτι. Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η ρίζα του προβλήματος είναι αυτό που προτείνεται ως θεραπεία!! Είναι το άγχος που αισθάνονται απ’ τις πολλές και ατελείωτες δραστηριότητες στα πλαίσια της λατρείας τους!

 

 

 

Σκεπτόμενοι και Συμπεριφερόμενοι με Παρόμοιο Τρόπο

Η ενότητα στα κύρια δόγματα είναι βεβαίως επιθυμητή για εκείνους που ομολογούν ότι είναι μέλη μιας θρησκευτικής ομάδας, αλλά στην περίπτωση της Εταιρίας Σκοπιά, αυτή απαιτεί πλήρη και απόλυτη ομοιομορφία μεταξύ των ακολούθων της — ομοιομορφία η οποία επεκτείνεται πέραν των δογμάτων, περιλαμβάνοντας κάθε πτυχή της ζωής.

 

Ο Θεός έχει φτιάξει όλα τα ανθρώπινα πλάσματα διαφορετικά. Ποτέ δεν πρόσταξε να είναι όλα ομοιόμορφα. Οι διάφοροι πολιτισμοί έχουν διακεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, ιδέες και τρόπο ζωής. Η Εταιρία Σκοπιά, όμως, προσπαθεί να τους κάνει όλους ίδιους. Όλοι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά παγκόσμια, πρέπει να μελετούν, να πιστεύουν, και να ενεργούν με παρόμοιο τρόπο. Όλα τα κατά τόπους Τμήματα παγκόσμια, (πάνω από 100), ελέγχονται από τα κεντρικά Γραφεία στο Μπρούκλυν της Ν. Υόρκης. Ο Διευθύνων (ή Συντονιστής) κάθε Τμήματος εκπαιδεύεται στο Μπρούκλυν και κατόπιν αποστέλλεται να υπηρετήσει σε διάφορες χώρες. Όλοι είναι άνδρες, και οι περισσότεροι λευκοί.

 

Υφίσταται και πανομοιότυπος κώδικας αμφίεσης, στον οποίον όλοι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά - τέκνα και ενήλικοι - πρέπει να συμμορφώνονται. Παραγγέλνουν όλοι από το ίδιο κατάστημα το χαρτοφύλακά τους ή την τσάντα τους, αφού όλοι φέρουν τον ίδιο τύπο;

 

Δεν έχει σημασία ποια Αίθουσα Βασιλείας επισκέπτεσθε, οι συναθροίσεις ακολουθούν το ίδιο υπόδειγμα. Διεξάγονται σύμφωνα με σαφώς καθορισμένες οδηγίες. Πρέπει όλες να αρχίζουν και να τελειώνουν στην προκαθορισμένη ώρα.

 

Αναμένεται από όλους τους Μάρτυρες του Ιεχωβά να δαπανήσουν την ίδια ποσότητα χρόνου σε επισκέψεις από πόρτα σε πόρτα. Αναμένεται από τους γονείς μικρών παιδιών να δαπανήσουν τον ίδιο χρόνο όπως οι εργένηδες και τα άτεκνα ζευγάρια. Μολονότι σε μερικές χώρες απαιτούνται περισσότερες ώρες εργασίας για τα προς το ζην, αυτό δεν συνιστά καμιά διαφορά. Οι κανόνες του Ιεχωβά πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

 

Είναι αξιοσημείωτο πως αν παρακολουθήσει κάποιος τους Μάρτυρες του Ιεχωβά σε διαφορετικά μέρη της γης, στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στην Ευρώπη και την Αμερική, θα διαπιστώσει ότι είναι πανομοιότυποι ακόμα και στο περπάτημα! Αλλά κατανοώ πλήρως γιατί κινούνται τόσο αργά όταν βαδίζουν από πόρτα σε πόρτα. Εσείς;

 

Σε ό, τι αφορά τη θρησκευτική ύλη, η Εταιρία λέει στους ακολούθους της τι μπορούν να διαβάζουν και τι όχι. Σε ένα συνηθισμένο μέλος δεν επιτρέπεται να διαβάζει ελεύθερα τις παλαιές εκδόσεις της Σκοπιάς που βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη της Αίθουσας Βασιλείας. Πρέπει να ζητηθεί η άδεια από τους πρεσβυτέρους, και ένας απ’ αυτούς πρέπει να είναι παρών όταν το απλό μέλος εξετάζει αυτές τις εκδόσεις. Εάν ζητηθεί η άδεια πάνω από μια φορά, ο πρεσβύτερος θα ζητήσει το λόγο, και πιθανόν να την αρνηθεί. Είναι προφανές ότι η Εταιρία συνειδητοποιεί ότι έχουν γίνει ορισμένες δραστικές αλλαγές σε δόγματα και συνήθειες από τότε που εκδόθηκαν τα παλαιά βιβλία.

 

Η Εταιρία σου υποδεικνύει με ποιον μπορείς να συναναστρέφεσαι και με ποιον όχι. Σου υποδεικνύει ακόμη πώς πρέπει να σκέφτεσαι, αν σου επιτρέπει καθόλου να σκέφτεσαι. Η ανεξάρτητη σκέψη θεωρείται ότι προέρχεται από τον Διάβολο και είναι αμαρτία.

 

Στα τέκνα λέγεται τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν στο σχολείο. Δεν έχει σημασία ποιες φυσικές ικανότητες έχει ένα νεαρό άτομο, αυτός ή αυτή δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε ανταγωνιστικά σπορ. Εκείνοι που διαθέτουν τις διανοητικές δυνατότητες και την επιθυμία για ανώτερη εκπαίδευση αποθαρρύνονται έντονα να προχωρήσουν σ’ αυτήν.

 

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ζητήματα στα οποία οι Μάρτυρες του Ιεχωβά οφείλουν να συμμορφωθούν. Δεν αφήνεται κανένας χώρος για την προσωπικότητα, τη συνείδηση ή συγκεκριμένες πολιτιστικές διαφορές.

 

Η ανατροφή μου με δίδαξε τα οφέλη του να επιτρέπεται στα νεαρά άτομα να κάνουν τις δικές τους προσωπικές επιλογές, ώστε να μπορούν να μάθουν πώς να κάνουν τις καλύτερες. Θα μπορούσαν αυτές οι ασφυκτικές συνθήκες να εξηγήσουν γιατί πολλοί Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν γνωρίζουν πώς να ενεργήσουν ή να πάρουν κατάλληλες αποφάσεις όταν βρίσκονται έξω από το αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον τους; Ασφαλώς καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά να εγκαταλείψουν την Εταιρία. Πολλοί θα ήθελαν να αποχωρήσουν από το ποίμνιο της Σκοπιάς, αλλά φοβούνται να αντιμετωπίσουν τη ζωή ως άτομα μετά από τέτοιο μακροχρόνιο έλεγχο.

 

 

 

Χαιρεκακία για Εκείνους που Αποχωρούν

Οι πρεσβύτεροι της Εταιρίας Σκοπιά και τα έντυπά της τονίζουν συνεχώς το δικαίωμα και την υπό χρέωσή τους να αποκόπτουν τους «αποστάτες» και τα ανήθικα άτομα. Γιατί ασκείται τόσο μεγάλη πίεση γι αυτό;

 

Σε εκείνους οι οποίοι αποκόπτονται ή αυτοβούλως αποσυνταυτίζονται παρέχονται λίγες ευκαιρίες να υπερασπισθούν εαυτούς ή να εξηγήσουν τις περιστάσεις που τους υποχρεώνουν να αποχωρήσουν. Κάποιος πρεσβύτερος θα σταθεί ενώπιον της εκκλησίας και θα διαβάσει το όνομα εκείνου που αποκόπτεται χωρίς να αναφερθεί η αιτία.

 

Τι περνάει από το μυαλό εκείνων που ακούν αυτή την ανακοίνωση; Εφόσον η Εταιρία Σκοπιά διδάσκει ότι η Οργάνωση έχει πάντα δίκιο, και ότι μόνον οι αμετανόητοι αμαρτωλοί και οι αποστάτες αποκόπτονται, και εφόσον οι Μάρτυρες του Ιεχωβά το έχουν ακούσει αυτό να επαναλαμβάνεται τόσες πολλές φορές, η επικρατούσα στάση είναι ότι κάποιος είτε είναι Μάρτυρας ή είναι αμαρτωλός. Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση.

 

Είναι αλήθεια ότι πολλοί Μάρτυρες του Ιεχωβά, εγκαταλείποντας την Εταιρία Σκοπιά εισέρχονται σε μια ζωή αμαρτίας. Υποθέτουν ότι η μοναδική εναλλακτική διέξοδος, τώρα που δεν είναι Μάρτυρες είναι μια ζωή πιοτού, ναρκωτικών, σεξ κ.λ.π.

 

Αλλά τι γίνεται αν ένας αποκομμένος Μάρτυρας δεν υποκύπτει σε ένα τέτοιο κοσμικό τρόπο ζωής; Αν το άτομο που αποχωρεί εξακολουθεί να ζει μια ηθική ζωή, αποδεικνύει ότι η Σκοπιά κάνει λάθος. Συνεπώς, ενώ η Εταιρία Σκοπιά φαίνεται να καταδικάζει την αμαρτία, δεν είναι ικανοποιημένη όταν εκείνοι που την εγκαταλείπουν δεν πέφτουν σε μια ζωή αμαρτίας και ακολασίας.

 

 

 

Γιατί οι Μάρτυρες Είναι Τόσο Απασχολημένοι;

Το Κυβερνών Σώμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά δεν επιθυμεί να έχουν οι ακόλουθοί του επαρκή χρόνο να σκεφτούν. Συνειδητοποιούν ότι αν οι άνθρωποι είχαν χρόνο να διαβάσουν την Αγία Γραφή, ποτέ δεν θα γίνονταν Μάρτυρες του Ιεχωβά, ή αν είναι ήδη μέλη, τελικά θα εγκατέλειπαν την Εταιρία. Γι’ αυτό το λόγο στις συναθροίσεις και στις αποκαλούμενες «Γραφικές Μελέτες», μελετώνται μόνο εκδόσεις της Εταιρίας. Έχοντας να παρακολουθήσουν πέντε εβδομαδιαίες συναθροίσεις και μερικά «ξεκινήματα για την υπηρεσία αγρού», και πιεζόμενοι να δαπανούν δέκα ώρες το μήνα πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν έχουν καθόλου χρόνο να εξετάσουν την κατάστασή τους και την ιστορία της θρησκείας τους. Αυτό αποτελεί μια μορφή ελέγχου και χειραγώγησης της διάνοιας.

 

Από συνεργάτη

Δημιουργία αρχείου: 29-9-2010.

Τελευταία ενημέρωση: 29-9-2010.

ΕΠΑΝΩ