Ortodoxia si Orientarea in Dogmatica Ei

Sfânta Scripturǎ

 

 

Care sunt cartile Sfintei  Scripturi?

 

 “Cate si care sunt cartile Sfintei Scripturi?”

O intrebare care, multora dintre protestanti, li se va parea simpla. In realitate insa, ascunde probleme pe care majoritatea acestor persoane nu le-au cunoscut niciodata.

.

 

 

 

Subiecte

Problema cartilor Sfintei Scripturi

Traditia protestantilor privind Vechiul Testament

Acceptarea canonului Noului Testament

Marturii interne false

Cartile Vechiului Testament

Cartile Noului Testament

 

 

Problema cartilor Sfintei Scripturi

 

Cunoastem din dogmele credintei lor faptul ca “Sfânta Scripturǎ are 66 de carti”. Multi dintrei ei stiu, desigur, sa le numeasca in ordine si sa gaseasca rapid orice verset doresc. Insa, de unde stiu ei ca Sfânta Scripturǎ are aceste 66 de carti?

 

 

Insasi Sfânta Scripturǎ nu contine nici un pasaj unde sa ni se comunice care sunt cartile ce o alcatuiesc!  Prin urmare trebuie sa se urmeze o traditie, orala sau scrisa, care sa ne spuna cate si ce carti cuprinde Sfânta Scripturǎ. Cineva trebuie sa fie garantul acestor carti.

 

 

“Dar toate religiile crestine cred in aceste 66 de carti” poate spune cineva, ca sa arate ca, “canonul” acestor 66 de carti este incontestabil. Si totusi, aceasta afirmatie nu este adevarata!

De fapt, Biserica Domnului, de secole la rand sustine faptul ca Sfânta Scripturǎ contine 76 de carti si nu 66, asa cum cred unele grupari protestante. Acelasi lucru il cred si multe alte religii care cunosc problema. De ce exista, insa, aceasta diferenta a acestor 10 carti?

Problema aceasta incepe cu ce text va accepta cineva pentru traducerea Vechiului Testament. Astazi se cunosc doua texte de baza, care se utilizeaza in aceste traduceri ale Sfintei Scripturi. Unul este Textul Ebraic Masoretic cu 39 de carti, si celalalt e Traducerea in greaca a Septuagintei, cu 49 de carti pentru Vechiul Testament, care au fost traduse intre sec. 3-2 i.H.

 

Traditia protestantilor privind Vechiul Testament

Cand a inceput miscarea protestanta in sec.al 16-lea, dupa multe framantari, au pastrat, in cele din urma, (majoritatea lor) ca izvor al credintei, intregul Nou Testament (asa cum il recomanda Biserica) si au convenit asupra textului ebraic Masoretic ca baza pentru Vechiul Testament, chiar daca pana atunci Biserica a utilizat, in deosebi, traducerea Septuaginta.

Rationamentul lor a fost, in mod evident, faptul ca, “intrucat Vechiul Testament a fost scris in ebraica, textul Masoretic fiind ebraic, prezenta mai multa incredere decat Septuaginta”. Asa au ramas doar cu 39 de carti in VT, fapt care l-au mostenit pana astazi, mai multe grupari protestante. Dar, de fapt, rationamentul lor a fost gresit.

Chiar daca textul Masoretic este ebraic, numarul cartilor lui, insa, este alegerea sec.al 6-lea d.H., de catre evreii care L-au renegat pe Hristos. Pe cand traducerea greaca a Septuagintei este un text mai vechi, tradus inainte de Hristos, si, mai ales, de catre evrei credinciosi, cu binecuvantarea lui Dumnezeu. Acesta si este motivul in baza caruia crestinii din primul secol (precum si ai tuturor secolelor) utilizau traducerea Septuagintei.

La fel au procedat si apostolii, facand referiri in scrierile lor din Noul Testament, la aceasta traducere, care era atunci utilizata pe scara larga. (de ex. Evrei 1:5-8 compara cu Psalmi 2:7. De asemeni Evrei 11:35 compara cu 2 Macabei 7:14)

Asadar evreii, care se diferentiau de crestini, au intocmit canonul lor, cu 10 carti inspirate de Dumnezeu mai putin. Pe aceste 10 carti, insuflate de Domnul, nu le accepta astazi gruparile, care au preferat traditia evreilor ce L-au renegat pe Hristos, din sec.al 6-lea, in loc sa continuie Traditia Bisericii, Sfanta si de Dumnezeu inspirata.

Pe aceste carti le numesc ei incorect ”apocrife“, confundandu-le din ignoranta cu apocrifele pe care niciodata Biserica nu le-a acceptat ca fiind parte din canoanele Sfintei Scripturi.

 

Acceptarea canonului Noului Testament

Ce anume ii determina pe unii sa accepte cartile, pe care le recomanda Biserica Ortodoxa, ca fiind parte a Noului Testament?

Evident ca, daca aici nu a existat traditia ebraica, a prevalat cea crestina, asa cum a fost exprimata de Sfantul Atanasie, in sec.al 4-lea.

Dar, daca Sfantul Atanasie a exprimat corect indrumarea primita de la Sfantul Duh, in ce priveste cartile Sfintei Scripturi, atunci trebuie neaparat sa fi fost inspirat de Dumnezeu! Totusi, diferite grupari protestante, pentru a evita sa admita ca au urmat o traditie in afara Sfintei Scripturi, si ca Sfantul Atanasie este inspirat de Dumnezeu, argumenteaza ca “si acesta a marturisit de asemenea ceea ce Duhul Sfant aratase in mod clar in ultimele trei secole”. Ei sustin ca este evident cate carti trebuie sa contina Sfânta Scripturǎ, din insasi marturiile ei.

Ca exemplu utilizeaza versetele din 2 Petru 3:15-16: “…precum v-a scris si iubitul nostru frate Pavel dupa intelepciunea data lui,  Cum vorbeste despre acestea, in toate epistolele sale, in care sunt unele lucruri cu anevoie de inteles, pe care cei nestiutori si neintariti le rastalmacesc, ca si pe celelalte Scripturi …”

“Vedeti? …” (spun nestiutorii si neintaritii cititori de azi ai acestui verset). “… Apostolul Petru, include epistolele apostolului Pavel in Sfânta Scripturǎ!”

Apostolul Petru, insa, nu spune asa ceva. Cu cuvintele: “ca si pe celelalte Scripturi*” aici nu are in vedere Sfânta Scripturǎ, ci “celelalte scrieri! In acel moment, nu erau inca recunoscute cartile Noului Testament ca fiind parte a Sfintei Scripturi! E adevarat, insa, ca atunci circulau printre crestini 32 de evanghelii diferite, ce sustineau ca sunt inspirate de Dumnezeu! Asa deci, se deformeaza sensul versetului, doar ca sa se potriveasca pozitiei protestante.

* in greaca cuvantul apare scris cu litera mica (“ôáò ëïéðÜò ãñáöÜò”), fapt important care schimba sensul.

Este, desigur, gresit de a afirma ca Biserica avea deja stabilite cartile in timpul Sfantului Atanasie! Dimpotriva, a existat pana atunci o abundenta de zeci de canoane diferite, privind cartile Sfintei Scripturi, atat a Vechiului Testament, cat si a Noului Testament, si fiecare Biserica utiliza acel canon pe care il considera corect.

 

Marturii interne false

Alte, asa numite, marturii interne ale Sfintei Scripturi, care fac referire la criteriile de selectie a cartilor ei, sunt urmatoarele:

1. Cartile ei profetice.

2. Rapoartele pe fapte stiintifice, care nu au fost cunoscute atunci.

3. Declaratiile lor precum ca au fost scrise sub indrumarea lui Dumnezeu.

4. Referintele cartilor ei din alte carti.

5. Au fost scrise de apostolii Domnului.

6. Nu exista contradictii cu restul cartilor Sfintei Scripturi.

7. Le-au acceptat toate Bisericile.

8. Au puterea de a schimba vieti.

 

La cele de mai sus, putem raspunde urmatoarele:

1 si 2: Exista si alte carti care sunt profetice sau inregistreaza realizari stiintifice, indepartate de epoca lor si, totusi, nu fac parte din Sfânta Scripturǎ. Ca exemplu aducem profetiile Sfantului Cosma al Etoliei, care se implinesc si astazi, si se refera si la descoperiri recente, dar, cu toate acestea, nu fac parte din Sfânta Scripturǎ.

3. Si alte scrieri declara ca sunt scrise sub indrumarea lui Dumnezeu, totusi nu inseamna ca trebuie sa devina parte a Bibliei! Si dimpotriva, exista scrieri ale Sfintei Scripturi, care nu mentioneaza ca sunt inspirate de Dumnezeu.

4. Cartile Sfintei Scripturi, fac trimiteri si la cartile pe care nu le accepta protestantii (ex. Romani 10:6 compara cu Baruh 3:29)

5. Marcu si Luca nu au fost apostoli, si totusi cartile lor sunt parte din Sfânta Scripturǎ. Si dimpotriva, un contemporan lor, Clement din Roma, consemneaza epistolele lui ca fiind parte a Sfintei Scripturi, dar astazi nu le recunoastem ca atare!

6. Exista numeroase scrieri crestine, care nu se afla in contradictie cu Sfânta Scripturǎ si, totusi, nu fac parte din ea!

7. Biserica numai dupa sec.al. 4-lea a cazut de acord asupra celor 76 de carti ale Bibliei, in urma propunerilor Sfantului Atanasie, care a inclus pentru prima data in Sfânta Scripturǎ Apocalipsa.

8. Multi au fost influentati de alte scrieri crestine, marcante, si au crezut. Dar nu includem, insa, toate aceste carti in Sfânta Scripturǎ!

In cele din urma, cineva ar putea spune ca, cartile Sfintei Scripturi, au mai multe caracteristici decat acestea prezentate. Vom aminti, insa, cartea Esterei, care nu are profetii, nu cunoastem autorul ei, nu scrie ca este inspirata de Dumnezeu, nu este mentionata de celelalte carti ale Bibliei si, totusi, este o carte a Sfintei Scripturi, fiindca asa a fost dezvaluita si asa a fost stabilita de catre Biserica inspirata de Dumnezeu.

 

 

 

Lista de mai jos alcatuieste o inregistrare simplificata a cartilor Sfintei Scripturi, in baza cartii lui Panagiotis I. Boumis : “Canoanele Bisericii despre Canonul Sfintei Scripturi”.

 

 

Cartile Vechiului Testament

 

 

Septuaginta

Textul Masoretic

1

Facerea

Facerea

2

Iesirea

Iesirea

3

Leviticul

Leviticul

4

Numeri

Numeri

5

Deuteronom

Deuteronom

6

Iosua Navi

Iosua Navi

7

Judecatori

Judecatori

8

Rut

Rut

9

1 Regi

1 Samuel

10

2 Regi

2 Samuel

11

3 Regi

1 Regi

12

4 Regi

2 Regi

13

1 Paralipomena

1 Cronici

14

2 Paralipomena

2 Cronici

15

1 Ezdra

Ezdra

16

2 Ezdra

 

17

Neemia

Neemia

18

Tobit

 

19

Iudita

 

20

Estera

Estera

21

Iov

Iov

22

Psalmi

Psalmi

23

Proverbe

Proverbe

24

Eccleziastul

Eccleziastul

25

Cantarea Cantarilor

Cantarea Cantarilor

26

Intelepciunea lui Solomon

 

27

Intelepciunea lui Sirah (Eccleziasticul)

 

28

Baruh

 

29

Isaia

Isaia

30

Ieremia

Ieremia

31

Epistolele lui Ieremia

 

32

Plangeri

Plangeri

33

Iezechiel

Iezechiel

34

Daniel (Bil si Dragon)

Daniel

35

Osea

Osea

36

Ioil

Ioil

37

Amos

Amos

38

Avdie

Avdie

39

Iona

Iona

40

Miheia

Miheia

41

Naum

Naum

42

Avacum

Avacum

43

Sofonie

Sofonie

44

Agheu

Agheu

45

Zaharia

Zaharia

46

Maleahi

Maleahi

47

1 Macabei

 

48

2 Macabei

 

49

3 Macabei

 

 

Cartile Noului Testament

 

50

Matei

51

Marcu

52

Luca

53

Ioan

54

Faptele Apostolilor

55

Romani

56

1 Corinteni

57

2 Corinteni

58

Galateni

59

Efeseni

60

Filipeni

61

Coloseni

62

1 Tesaloniceni

63

2 Tesaloniceni

64

1 Timotei

65

2 Timotei

66

Tit

67

Filiomon

68

Evrei

69

Iacov

70

1 Petru

71

2 Petru

72

1 Ioan

73

2 Ioan

74

3 Ioan

75

Iuda

76

Apocalipsa

 

Pentru o analiza mai detaliata a caracteristicilor si distingerii cartilor Sfintei Scripturi, asa cum sunt extrase din Canoanele sinodale, acceptate de Biserica, puteti vedea articolul nostru cu tema: Clasificarea cartilor Sfintei Scripturi.

 

Traducere:  M.Dinu 

Pagina creata : 18-8-2007

Revizuit : 31-8-2008.

SUS