Ortodoxia si Orientarea in Dogmatica Ei

Escatologie

 

Multime Multa: In cer sau pe pamant?

Acest articol a fost scris in speranta ca vor accepta adevarata Evanghelie crestina, toti cei ce se numesc Martori ai lui Iehova si iubesc adevarul dar, din ignoranta, predica o alta Evanghelie ce se refera la o „multime multa” cu perspectivele sale pamantesti (Galateni 1:8-9). Din acest motiv vom prezenta cateva dintre dovezile care sustin ca Multimea Multa care este mentionata in Apocalipsa 7:9-17 este descrisa in Biblie ca fiind cereasca si nu ca o grupare pamanteasca.

 

           

Acest studiu este de asemenea util pentru orice crestin interesat de interpretarea Apocalipsei.

Dupa descrierea unui grup enigmatic de 144.000 de izraeliti, Apostolul a vazut o „Multime Multa” enigmatica:

 

Apocalipsa 7:9 „Dupa acestea, m-am uitat: si iata, multime multa …”

Cuvintele „multime multa” exista de asemenea si in Apocalipsa 19:1, unde Multime Multa pare sa fie in cer: „…am auzit ca un glas puternic de multime multa-n cer”.

 

Apocalipsa 7:9 „…pe care nimeni nu putea s-o numere…”

In Geneza 13:16 Dumnezeu ii spune lui Avraam ca samanta sa va deveni atat de multa, incat „daca poate numara cineva pulberea pamantului, si samanta ta va putea sa fie numarata”. Prin urmare, cum nimeni nu ar putea sa numere nisipul de pe pamant si samanta lui Avraam, la fel nimeni nu ar putea sa numere Multimea Multa. Cu aceasta fraza („pe care nimeni nu putea s-o numere”), Apocalipsa ne indica in mod clar ca Multimea Multa este samanta lui Avraam.

„Martorii” cred ca samanta lui Avraam numara doar 144.000 de credinciosi, adica „izraelul spiritual”, care va merge doar el in cer. Dar aici vedem ca nu numai atat de putini la numar, caci nenumarata este samanta lui Avraam.

Potrivit Galateni 3:29  „Iar daca voi sunteti ai lui Hristos, sunteti deci samanta lui Avraam, mostenitori …”. Deci, daca nu esti samanta lui Avraam si mostenitor, nu esti al lui Hristos, NU ESTI CRESTIN. In mod necesar, prin urmare, Multimea Multa trebuie sa fie samanta lui Avraam.

Si urmatorul verset, de asemenea, indica faptul ca mostenitorii sunt sfintii, impreuna-mostenitorii cu Iisus Hristos ai Imparatiei Ceresti: Romani 8:16-17 „fii si mostenitori - moştenitori ai lui Dumnezeu si impreuna-mostenitori cu Hristos”.

Multimea Multa, asadar, este samanta nenumarata a lui Avraam, care impreuna-mosteneste cu Iisus Hristos Imparatia Cerurilor.

 

Apocalipsa 7:9 „…din tot neamul si semintiile si popoarele si limbile…”

 „Martorii” cred ca doar 144.000 sunt imparati si preoti ai lui Dumnezeu. Daca insa vom combina versetul de mai sus cu Apocalipsa 5:9-10, vom vedea ca „cei rascumparati din toata semintia si limba si poporul si neamul” sunt „imparati si preoti”.  Spre deosebire de 144.000 la care se face referire in Apocalipsa, ca fiind izraeliti (Apocalipsa 7:4-8).

 

Apocalipsa 7:9 „…stand inaintea tronului si inaintea Mielului…”

„Inainte” inseamna „in fata”. Tronul lui Dumnezeu este in cer. Prin urmare si Multimea Multa este in cer, din moment ce se afla in fata tronului lui Dumnezeu.

Cuvantul „inainte” nu este spus aici metaforic, asa cum este folosit in exemplul: „noi suntem acum inaintea lui Dumnezeu”, de vreme ce Dumnezeu este atotvazator. Ioan aici descrie o viziune. A vazut deci cum sta in fata lui Dumnezeu, acolo in cer si nu a folosit aceste cuvinte la figurat. Pe noi, in acest moment, nu ne poate vedea nimeni inaintea lui Dumnezeu, pentru ca am spus aceste cuvinte metaforic. Versetul pe care il examinam insa, incepe cu: „… M-AM UITAT si iata multime multa… stand INAINTEA tronului…”.

 

Apocalipsa 7:9 „…imbracati in vesminte albe…”

 

Apocalipsa 7:14 „… si-au spalat vesmintele lor si le-au facut albe in sangele Mielului…”

Mielul este Hristos. In Isaia 1:18 aflam ca oricine este albit, atunci cand Dumnezeu iarta pacatele sale. „De vor fi pacatele voastre cum e carmazul, ca zapada le voi albi, si de vor fi ca purpura, ca lana alba le voi face.”

Multimea Multa, asadar, este multitudinea celor indreptatiti prin credinta lor in sangele jertfei lui Hristos si acest lucru este simbolizat prin vesmintele albe.

In Apocalipsa 3:5 spune: „Cel ce biruieste va fi astfel imbracat in vesminte albe”. Dar cine este biruitorul?

Apocalipsa 2:26 „Si celui ce biruieste si celui ce pazeste pana la capat faptele Mele…”.

Apocalipsa 12:11 „Si ei l-au biruit (pe diavol) prin sangele Mielului si prin cuvantul marturiei lor si nu si-au iubit sufletul lor, pana la moarte.

Deci biruitor este cel ce il biruie pe diavol pana la sfarsit, ramanand credincios in sangele lui Hristos pana la moarte.

Din conexiunea versetelor de mai sus, devine clar faptul ca, daca Multimea Multa poarta vesminte albe, atunci trebuie sa fi devenit invingatoare si, bineinteles, pana la sfarsit, pana la moarte. Dar, daca Multimea Multa se refera la invingatori, atunci ea va primi de asemenea si imparatia cerurilor cu Hristos, conform pasajelor urmatoare:

Apocalipsa 2:26 si 3:21 „Si celui ce biruieste …stapanire peste neamuri ”„Celui ce biruieste ii voi da sa sada cu Mine pe scaunul Meu…”.

Multimea Multa, prin urmare, este parte a Bisericii sfintilor pentru imparatia cerurilor.

Acest lucru este de asemenea evident in Apocalipsa 22:14-15, unde, potrivit textului arhaic, gasim spuse urmatoarele: „Fericiti cei care-si spala vesmintele, pentru ca …prin porti sa intre-n cetate. Afara cainii… si toti cei ce iubesc si lucreaza minciuna.

In Apocalipsa 21:9-10 ni se spune ca aceasta cetate este Biserica, Mireasa lui Hristos, cu alte cuvinte, toti cei care vor domni impreuna cu El. Cel ce nu este membru al Bisericii este comparat cu un caine. Deci, daca in afara acesteia nu exista niciun crestin si, multimea multa care are vesminte albe intra in ea, atunci Biserica nu poate fi compusa numai din 144.000, ci este nenumarata.

O alta problema creata de vesmintele albe in dogmatica „Martorilor lui Iehova”, este urmatoarea: „Martorii” cred ca Multimea Multa va fi indreptatita la sfarsitul Mileniului Imparatiei care, potrivit lor, va avea loc dupa „Marele Necaz”. Dar, daca Multimea Multa poarta vesminte albe dupa venirea marelui necaz, aceasta inseamna ca este indreptatita INAINTE DE MILENIU! (Apocalipsa 7:14)

 

Apocalipsa 7:13 „Iar unul dintre batrani…mi-a zis: Acestia care sunt imbracati in vesminte albe, cine sunt si de unde au venit?”

In Apocalipsa 4:4 si 7:11 se arata foarte clar cum 24 de batrani „inconjurau tronul” lui Dumnezeu, in cer. Astfel, intrebarea unuia dintre batrani: „de unde au venit?” reprezinta dovada faptului ca Multimea Multa a venit la El, acolo, IN CERURI.

 

Apocalipsa 7:15 „…si Ii slujesc ziua si noaptea, in templul Lui…”

Cum poate Multimea Multa sa fie IN INTERIORUL templului lui Dumnezeu, daca nu ar fi fost compusa din preoti?

In vechiul Izrael, doar preotii aveau permisiunea de a intra in templu. Prin urmare, Multimea Multa este o categorie hieratica (si, asadar, cereasca) si nu sunt preotii limitati la doar 144.000.

Organizatia Turnul de veghe, ca raspuns la comentariul de mai sus, prezinta urmatoarea afirmatie:

„Templul are o curte. Multimea multa, asadar, nu este in interiorul templului, ci afara, in curte, prin urmare, ei nu trebuie neaparat sa fie preoti!”

Dar cuvantul „templu” in Sfanta Scriptura INTOTDEAUNA SEMNIFICA DOAR CLADIREA, asa cum este evident in Apocalipsa 11:2 Iar curtea cea din afara a templului, scoate-o din socoteala si n-o masura…

Dar, pentru ca organizatia Turnul de veghe este constienta de aceasta problema, incearca in mod viclean s-o ascunda, denaturand ca de obicei textul Sfantei Scripturi in propria lor traducere, inlocuind versetul cu versiunea urmatoare: „Dar curtea din afara sanctuarului templului da-o deoparte si n-o masura…”

Nerespectand textul sacru si ignorand avertizarea din Apocalipsa 22:18, adauga cuvantul „sanctuar”, cu scopul de a salva dogma sa expusa.

Si unde este templul, inauntrul caruia Multimea Multa se inchina lui Dumnezeu ca preoti?

Apocalipsa 11:19 „Si s-a deschis templul lui Dumnezeu, cel din cer.” (Comentariile sunt inutile…)

 

Apocalipsa 7:15-17 „…si Cel ce sade pe tron ii va adaposti in cortul Sau… si Dumnezeu va sterge orice lacrima din ochii lor.”

Multimea Multa este mentionata cu aceleasi cuvinte si in urmatorul pasaj:

Apocalipsa 21:2-4Si am vazut cetatea sfanta, noul Ierusalim, pogorandu-se din cer… ca o mireasa… Iata, cortul lui Dumnezeu este cu oamenii si El va salaslui cu ei si ei vor fi poporul Lui si insusi Dumnezeu va fi cu ei. Si va sterge orice lacrima…”

Cititorul atent isi va da seama ca aici Multimea Multa este inclusa in cortul lui Dumnezeu, Biserica, care „pogoara din cer”.

Chiar si Apostolul Pavel vine sa admita ca Multimea Multa ii reprezinta pe „fiii lui Dumnezeu” si, prin urmare, pe membrii Ierusalimului Ceresc, in 2 Corinteni 6:16-18 „precum Dumnezeu a zis ca: «Voi locui in ei si voi umbla si voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu…Si voi fi voua tata, si veti fi Mie fii si fiice»…”

Multimea Multa este prezenta in multe pasaje ale Apocalipsei si intotdeauna ca parte a Ierusalimului Ceresc, a Bisericii. Nu exista o categorie diferita pentru cer si alta pentru pamant, din moment ce Biserica este aceea care pogoara din cer nou pe pamant nou.

Acest lucru este exact ceea ce confunda „Martorii”. Ei nu au invatat adevarul simplu evanghelic, ca sfintii nu traiesc doar in „ceruri noi”, ci si pe „pamant nou. Astfel, nu este nevoie de doua categorii, ci doar de una: Biserica nenumarata.

 

 

 

Traducere:  M.Dinu 

Pagina creata : 13-11-2009

Revizuit : 13-11-2009.

SUS