Ortodoxia si Orientarea in Dogmatica Ei

Istorice

 

Devastarea Ierusalimului din 587 i.Hr.

 

Afirmatia organizatiei Turnul de veghe precum ca ar fi „organizatia lui Dumnezeu”,  se bazeaza in intregime pe caracterul arbitrar al dogmei lor, ca Iisus Hristos a devenit rege in 1914 d.Hr. si, cativa ani mai tarziu, El i-a ales dintre celelalte religii, ca fiind singura organizatie a Sa.

 

 

Versetele analizate

1. 70 de ani de SCLAVIE din Ieremia 25:11-12

2. 70 de ani de DOMINATIE din Ieremia 29:10

3. 70 de ani de DOMINATIE din Daniel 9:1-2

4. 70 de ani de DOMINATIE din 2 Paralipomena 36:20-21

5. 70 de ani de MANIE din Zaharia 1:7,12

6. 70 de ani de TANGUIRE si POST din Zaharia 7:1-5

 

Organizatia Turnul de veghe ia in considerare anul 1914, adaugand in mod arbitrar 2520 de ani la anul 607 i.Hr., in timpul caruia Ierusalimul a fost devastat si Sedechia a fost detronat.

Dar, contrar opiniei lor, toate enciclopediile, toti istoricii si toti cercetatorii Bibliei au dovezi incontestabile ca Ierusalimul nu a fost distrus in anul 607, ci in 587 i.Hr.

Turnul de veghe denatureaza 6 versete din Sfanta Scriptura care mentioneaza „70 ani”, si sustin ca versetele se refera la devastarea Ierusalimului. Ei ii adauga la anul 537 i.Hr. (anul intoarcerii izraelitilor in Ierusalim), astfel incat sa ajunga la anul necesar scopului lor, 607 i.Hr.

Dar aceste 6 versete nu vorbesc despre 70 ani de devastare. Dimpotriva, unele dintre ele (dupa o atenta observare), demonstreaza ca Ierusalimul a fost distrus in anul 587 i.Hr., dupa cum spun toti ceilalti, cu exceptia Turnului de veghe.

Vom analiza pe scurt aceste 6 versete, aducand dovezi din insasi Sfanta Scriptura ca Ierusalimul a fost distrus in anul 587 si nu in 607 i.Hr., invingand astfel organizatia Turnul de veghe si dogmele ei de baza cu „mat in 6 miscari”.

 

1. 70 ani de SCLAVIE din Ieremia 25:11-12

11. Toată ţara aceasta va fi pustiită şi jefuită; popoarele acestea vor sluji regelui Babilonului şaptezeci de ani.  12. Iar când se vor împlini şaptezeci de ani, voi pedepsi pe regele Babilonului şi pe poporul acela, zice Domnul, pentru necredinţa lor, şi ţara Caldeilor o voi pedepsi şi o voi face pustie pentru totdeauna.”

In acest pasaj observam urmatoarele:

a. Acesti 70 de ani se refera la anii de sclavie a popoarelor din jur si nu la anii de devastare a Ierusalimului, dupa cum declara Turnul de veghe in cartea lor. Acest lucru se poate deduce din versetul 9 al aceluiasi capitol: „împotriva acestei ţări şi împotriva tuturor neamurilor dimprejur”.

 b. De indata ce SE VOR IMPLINI 70 de ani, se vor intoarce impotriva „regelui Babilonului”. Acest lucru arata ca 70 de ani s-au incheiat in 539 i.Hr., anul in care si organizatia Turnul de veghe recunoaste ca a cazut Babilonul. Atunci a avut loc pedepsirea regelui.

Dar, contrar acestui pasaj din Sfanta Scriptura, Turnul de veghe intr-o alta carte spune ca 70 ani au luat sfarsit in 537 i.Hr., adica 2 ani dupa caderea Babilonului, atunci cand a fost emis decretul lui Cyrus. De asemenea, cartea Turnului de veghe „Toata Scriptura…utila”, pag.127, alin.21, admite ca mai intai se incheie 70 de ani si apoi are loc pedepsirea! Pe de alta parte insa Turnul de veghe, in mod paradoxal, spune ca expresia: „regelui Babilonului”, a fost aplicata inca 2 ani dupa caderea Babilonului si lui Cyrus, regele Persiei (!!!), pentru ca acesta fiind cuceritorul Babilonului, devine… regele lui.

Acest lucru releva deformare intentionata a Sfintei Scripturi de catre organizatia Turnul de veghe. Nicaieri Sfanta Scriptura nu face o astfel de declaratie. De altfel, ar fi putut ca regele Babilonului sa fie mentionat ca rege al Asiriei, din moment ce ea a fost invinsa, de asemenea. Dar acest lucru ar fi absurd. In plus, peste tot Sfanta Scriptura ii numeste pe regii Persiei in continuare persi si nu regi babilonieni. (2 Paralipomena 36:20)

Dar acelasi verset pe care il examinam, Ieremia 25:12, arata dincolo de orice indoiala ca atunci cand vorbeste despre a „pedepsi pe regele Babilonului”, aceasta inseamna exact ceea ce spune si nu ceea ce este avantajos organizatiei Turnul de veghe. Si versetul nu vorbeste numai despre pedepsirea regelui Babilonului, ci si de a „pedepsi… şi pe poporul acela (adica pe babilonieni), şi ţara Caldeilor… pustie pentru totdeauna”.

Deci, ceea ce de fapt a fost devastat, a fost Babilonul si nu Persia. Prin urmare, pedeapsa nu se refera la regele Persiei, care de altfel nu merita o astfel de pedeapsa, din moment ce el a fost un binefacator pentru poporul lui Dumnezeu in acel moment, prin decretul de intoarcere al lui Izrael! (Vezi, de asemenea, Isaia 13:19-20,22) Asadar, Ieremia spune aici, in mod clar, ca 70 ani se vor incheia cu distrugerea Babilonului si a regelui lui si nu 2 ani mai tarziu, dupa cum ii este convenabil Turnului de veghe.

Prin urmare, avem: Distrugerea Babilonului in 539 i.Hr. – 70 de ani de pozitie dominanta = 609 i.Hr., inceputul celor 70 de ani de dominatie.

Deoarece acesti 70 de ani nu sunt legati de Ierusalim si de detronarea lui Sedechia, nu pot fi folositi pentru a gasi data devastarii sale.

Chiar daca noi am accepta ca atunci a inceput Timpul Popoarelor, dupa cum sustine Turnul de veghe, ajungem la anul 1912 si nu la 1914 (609 i.Hr. + 2520 ani = 1912 d.Hr.).

Dar noi stim ca Ierusalimul a fost distrus in al 18-lea an al lui Nabucodonosor (Ieremia 52:28-29), in timp ce acesta se afla deja in primul sau an de domnie in Babilon. (Ieremia 25:1; 4 Regi 24:1,7).

 

REZUMAT

Versetele din Ieremia 25:11-12 vorbesc despre 70 ani de sclavie a popoarelor din jurul Babilonului, care se vor termina cu caderea lui.

Ele nu vorbesc despre 70 ani de devastare a iudeilor, care se va incheia 2 ani mai tarziu.

 

 

2. 70 ani de DOMINATIE din Ieremia 29:10

„…Când vi se vor împlini în Babilon şaptezeci de ani, atunci vă voi cerceta şi voi împlini cuvântul Meu cel bun pentru voi, ca să vă întoarceţi la locul acesta.”

Acesta este argumentul de baza al organizatiei Turnul de veghe pentru 70 ani de devastare a iudeilor si se bazeaza pe cuvintelul „in”. Argumentul ei este, dupa cum urmeaza:

„Din moment ce Dumnezeu vorbeste evreilor captivi si le spune ca vor ramane 70 de ani „in” Babilon, inseamna ca acestia sunt 70 de ani de captivitate si devastare a iudeilor. Ierusalimul a fost locuit din nou in 537 i.Hr., prin urmare devastarea lui trebuie sa fi avut loc 70 de ani mai devreme, adica in 607 i.Hr. (537 + 70 = 607)”

In realitate insa, am vazut in pasajul anterior pe care l-am examinat (Ieremia 25:11-12), ca 70 ani erau anii de dominatie ale popoarelor din jurul Babilonului. Deci, ce se intampla aici?

In incercarea de a explica acest pasaj, unii interpreti numara 70 ani de la primul an de domnie al lui Nabucodonosor, adica de la 605 i.Hr. (conform istoricilor), cand iudeii au fost subjugati „in” Babilon (4 Regi 24:1). Astfel, intoarcerea lor ar avea loc la aproximativ 70 de ani.

Fireste Turnul de veghe respinge si aceasta pozitie, dar acesta nu este raspunsul real. Raspunsul se afla in cuvantul „in”.

Textul ebraic in acest pasaj are prepozitia „le” (), care inseamna „pentru” Babilon. Astfel, versetul pe care il examinam ar trebui sa fie tradus asa: „Când vi se vor împlini pentru Babilon şaptezeci de ani” si nu „in Babilon”, asa cum a fost tradus in mod incorect de catre arhimandritul Neophytos Vamvas in traducerea neogreaca, utilizata pe scara larga in Grecia. Astfel traducerea Septuaginta care a fost utilizata de Domnul Iisus Hristos si apostoli, nu spune „in Babilon”, ci traduce dupa cum urmeaza: „Cand se va umplea Babilonul de 70 ani, socoti-voi pre voi” (Din cauza diferentei  in numerotare, in traducerea Septuaginta apare la Ieremia 36:10).

In mod similar, traducerile urmatoare transmit sensul in mod corect „pentru” Babilon: Revised Translation, American Stereotype Translation, Emphatic Bible, Bible of Jerusalem, (Complete Bible), New English Bible, The Bible in Living English by Bighton, etc.

Pentru orice martor al Turnului de veghe, care are indoeili cu privire la sensul acestui cuvant, poate deschide cartea organizatiei lui: „Povestiri Biblice”, la istoria nr. 39. Aici poate vedea in imaginea de petale de aur care se afla deasupra capului arhiereului, inscris: „Sfintirea pentru Iahve”. Aici prepozitia „le”  () se vede in mod clar, incat ar trebui sa convinga chiar si pe cei mai neincrezatori.

Interpretarea corecta, asadar, este: „Când vi se vor împlini pentru Babilon şaptezeci de ani” (adica au fost cedati pe un interval de timp pentru Babilon). A fost o concesiune de 70 ani de dominatie universala, asa cum am vazut in Ieremia 25:11-12.

Astfel, nici acest verset nu are de-a face cu 70 ani de devastari a Ierusalimului, asa cum doreste organizatia Turnul de veghe, ci are de-a face cu 70 ani de dominatie a Babilonului peste toate popoarele dimprejur, asa cum am vazut anterior.

Dar, chiar daca noi am accepta traducerea incorecta (Vamvas), asa cum este, adica: „Când vi se vor împlini în Babilon şaptezeci de ani” si daca vorbeste de fapt despre 70 ani de captivitate a iudeilor, asa cum doreste Turnul de veghe, oricum anul 607 i.Hr. reiese gresit, surpand intregul edificiu al anului 1914.

Sa aruncam o privire in context, la inceputul capitolului Ieremia 29 pe care il examinam, la versetele 1 si 2. Aici constatam ca aceste cuvinte au fost adresate prizonierilor din anul 7-8 al lui Nabucodonosor  (4 Regi 24:12 si Ieremia 52:28-30) si nu prizonierilor distrugerii finale a Ierusalimului, care a avut loc in al 18-lea an al domniei sale, adica 11 ani mai tarziu (Ieremia 52:28-30).

Acest detaliu, oraganizatia Turnul de veghe este obligata sa il recunoasca in editia Turnul de veghe 1.2.1980, pag.26,27.  In plus, daca s-ar fi referit la prizonierii caderii finale a Ierusalimului, Ieremia nu s-ar fi aflat inca in Ierusalim! (Ieremia 29:1-2. Compara cu 4 Regi 24:12, care arata in mod clar ca acestia erau prizonierii celui de-al 8-lea an al lui Nabucodonosor).

Asadar, cei care ar fi trebuit sa ramana 70 ani in Ierusalim au fost migratorii din al 7-8-lea an al lui Nabucodonosor. Dar, cand Ierusalimul a fost devastat, ei se aflau deja acolo de 11 ani, din al 7-lea an la al 18-lea an al lui Nabucodonosor (conform Ieremia 52:28-30). Ceea ce inseamna ca le-a ramas doar 59 ani de captivitate pana la intoarcerea lor, prin decretul lui Cyrus. (70-11=59). Si din moment ce, conform organizatiei Turnul de veghe, s-au intors in 537 i.Hr., devastarea trebuie sa fi avut loc 59 de ani mai devreme, adica: 537 i.Hr. + 59 = 596 i.Hr. si nu 607 i.Hr.

In acest fel, anul 1914 devine 1925!

 

REZUMAT: 

Si pasajul din Ieremia 29:10, vorbeste despre 70 ani de dominatie babiloniana peste popoarele inconjuratore si nu despre 70 ani de captivitate a iudeilor.

Eroarea consta in interpretare si ar trebui sa spuna: „pentru” si nu „in” Babilon.

Indiferent de modul in care noi examinam lucrurile, anul 607 i.Hr. folosit de organizatia Turnul de veghe, este o greseala de calcul, deoarece textul se adreseaza la prizonierii unei captivitati anterioare.

 

Diferenta de un an (7/8) dintre versetele 4 Regi 24:12 si Ieremia 52:28-30 nu este un fel de contradictie din Sfanta Scriptura, ci o metoda diferita de masurare a timpului a celor doi autori. Un autor a inclus si anul intronarii fiecarui rege, in timp ce celalalt nu.

 

3. 70 ani de DOMINATIE din Daniel 9:1-2

„În anul întâi al lui Darius,…eu, Daniel, am citit în cărţi numărul de şaptezeci de ani, pentru care a fost cuvântul Domnului către proorocul Ieremia, ani care trebuia să se împlinească de la dărâmarea* Ierusalimului.”

* In limba greaca cuvantul „daramarea” apare la plural ( ĺéň ôáň ĺńçěţóĺéň), fapt important, dupa cum veti vedea mai jos.

Aici, Turnul de veghe interpreteaza ca Ierusalimul ar ramane devastat pentru 70 ani, potrivit lui Ieremia. (Turnul de veghe 1965, pag. 155). Dar acest pasaj nu spune nimic de genul acesta. La o examinare atenta, vom observa urmatoarele:

a. El se refera la profetia lui Ieremia pe care am analizat-o in pasajele anterioare si, prin urmare, vorbeste despre 70 ani de dominatie babiloniana si nu despre 70 ani de devastare a iudeilor.

b. El nu spune: „70 ani de la daramarea Ierusalimului”, ci „de la daramarile” (plural). Nu vorbeste deci despre o devastare finala a Ierusalimului (Ieremia 52:28-30).

Intr-o alta traducere scrie: „de la ruinele Ierusalimului”. In Ieremia 25:11, care contine intacta aceasta profetie la care face referire Daniel, acest cuvant este folosit la singular: „Toată ţara aceasta va ajunge un loc devastat” (Traducerea Lumii Noi)

Dar in Daniel 9:1-2 textul ebraic foloseste cuvantul „le horbah”, care de multe ori inseamna „ruine”.  Cartea „ Interpreter's Bible”, vol.6, pag.495, spune despre cuvantul „horbah”: „Un cuvant adesea folosit pentru a descrie starea unui teren devastat dupa trecerea trupelor ostile”. (Vezi si compara cuvantul in ebraica, in versetele: Levitic 26:31,33, Isaia 49:19, Ieremia 44:22, Iezechiel 36:34, Maleahi 1:4).

Astfel, in cazul in care versetul inseamna „devastari succesive”, nu poate exista un anumit punct pentru a incepe calcularea celor 70 ani, pentru ca devastari au fost patru: au inceput in 605 si au durat pana in 587 i.Hr.

Dar, in cazul in care semnifica „loc pustiu” sau „ruine” (asa cum probabil acest lucru inseamna), atunci versetul are urmatorea interpretare: „Se vor implini 70 ani in ruinele Ierusalimului”. (sau „In timp ce Ierusalimul era inca un loc pustiit”).

De exemplu, daca cineva va spune: „Noaptea s-a terminat in timp ce eram intr-un somn adanc”, nu inseamna ca a dormit toata noaptea! Ar fi putut adormi si la 4:00 dimineata.

 

REZUMAT

Daniel 9:2 nu spune ca Ierusalimul ar fi devastat pe tot parcursul celor 70 ani, dupa cum afirma Turnul de veghe.

Ar fi putut sa fie devastat pentru o perioada mai mica, dar sfarsitul celor 70 ani de dominatie babiloniana sa il fi gasit in ruine.

Si acest verset, de asemenea, se refera la 70 ani de dominatie babiloniana potrivit lui Ieremia.

 

 

4. 70 ani de DOMINATIE din 2 Paralipomena 36:20-21

„Iar pe cei rămaşi i-a strămutat în Babilon; aceştia i-au fost robi, lui şi fiilor săi, până la întemeierea regatului Mezilor, ca să se plinească cuvântul Domnului, cel grăit prin gura lui Ieremia, că ţara se va sătura de atâta odihnă, prin sâmbetele ei pustii, până la împlinirea celor şaptezeci de ani.”

Si in acest pasaj Turnul de veghe vede 70 ani de devastare a Ierusalimului. Dar, nici acest pasaj nu spune acest lucru. In plus, si acesta face referire la profetia lui Ieremia 25:11-12, care, dupa cum am vazut, vorbeste despre 70 ani de dominatie babiloniana.

Acelasi lucru se aplica de asemenea si aici, ca in Daniel 9:1-2. El nu spune ca Ierusalimul va fi devastat 70 ani, dar ca va continua sa fie devastat, pana cand se vor implini 70 ani de dominatie babiloniana.

Dar, Ieremia in profetia lui nu mentioneaza nicaieri despre odihna sabatului. Acest pasaj face referire la Levitic 26:34-35: „ Atunci pământul se va bucura (a fi retrocedate MNK) de Sâmbetele sale de-a lungul pustiirii sale…” Ezdra, prin urmare, in versetul pe care il analizam, mentioneaza ca aceasta profetie a fost de asemenea implinita, astfel cum a fost cea a lui Ieremia 27:7.

 

REZUMAT:

Acest pasaj, de asemenea, face referire la 70 ani de dominatie babiloniana a profetiei lui Ieremia si la profetia din Levitic 26:34-35.

Scopul acestuia este de a afirma ca Ierusalimul va ramane pustiu pana cand se vor implini unele profetii; nu durata pustiirii.

 

 

5. 70 de ani de MANIE din Zaharia 1:7,12

„…în anul al doilea al lui Darius, a fost cuvântul Domnului către proorocul Zaharia… Şi a răspuns îngerul Domnului şi a zis: "Doamne Savaot, până când vei întârzia să arăţi milă Ierusalimului şi cetăţilor lui Iuda, pe care le faci să simtă mânia Ta de şaptezeci de ani?”

Organizatia Turnul de veghe sustine ca si aceste cuvinte se refera la 70 ani de devastare a Ierusalimului. (Trezeste-te 22.9.1972, pag.27)

Dar, nu numai ca acest pasaj nu vorbeste despre acest lucru, ci aceste versete indica faptul ca Ierusalimul a fost distrus in 587 i.Hr. si ca Sfanta Scriptura este total de acord cu istoricii!

a. Observam ca nu este vorba de 70 ani de devastare, ci de 70 ani de manie a lui Dumnezeu fata de Ierusalim.

b. Este foarte clar ca mania aceasta si urgia lui Dumnezeu fata de Ierusalim dura deja de 70 ani, pana la si inclusiv, in momentul in care ingerul a spus aceste cuvinte. Altfel, intrebarea ingerului ar fi fost inutila.

c. Daca, prin urmare, vom gasi cand au fost rostite aceste cuvinte ale ingerului, vom putea calcula cand a inceput revolta lui Dumnezeu si, ulterior, distrugerea Ierusalimului.

Organizatia Turnul de veghe este de acord cu istoricii ca anul intronarii lui Darius a durat intre 521-520 i.Hr. („Toata Scriptura…utila”, pag.169, alin.3)

Persii nu masurau anul lor incepand din ianuarie si de aceea se incadreaza intre doi ani de-ai nostri. Astfel, anul intronarii lui Darius a inceput la mijlocul a.521 i.Hr. si s-a incheiat la mijocul a.520 i.Hr. Persii, spre deosebire de evrei, numerotau ca primul an al unui rege, urmatorul de la anul intronarii. Astfel, primul an al lui Darius a fost 520/521 i.Hr.

Conform versetului 7, aceste cuvinte ale ingerului, au fost spuse „in luna a 11-a, in al 2-lea an al lui Darius”, adica in 519 i.Hr.

Din 519 pana in 607 i.Hr. nu sunt 70 ani, cum sustine Turnul de veghe, ci 88 ani (!!!)

Pentru a descoperi asadar cand au inceput 70 ani de urgie, trebuie sa ne intoarcem 70 ani de la anul 519 i.Hr., atunci cand ingerul a rostit aceste cuvinte.

Astfel avem:

519 + 70 = 589 i.Hr. INCEPUTUL A 70 ANI DE MANIE A LUI DUMNEZEU

Sfanta Scriptura ne informeaza ca urgia lui Dumnezeu fata de Ierusalim a inceput cu 2 ani de asediere de catre babilonieni:

Ieremia 21:2,4-7 „…regele Babilonului, ne face război… Domnul… aşa zice: "Iată, voi întoarce înapoi armele de război, care sunt în mâinile voastre şi cu care vă luptaţi cu regele Babilonului şi cu Caldeii, care vă impresară pe din afară de ziduri… voi lupta şi Eu Însumi împotriva voastră cu… mânie, cu urgie şi cu multă furie… pe Sedechia… pe popor şi pe cei ce au rămas în cetatea aceasta… îi voi da în mâinile lui Nabucodonosor, regele Babilonului…”

4 Regi 25:1-8 „Iar în anul al nouălea al domniei lui Sedechia…, a venit Nabucodonosor, regele Babilonului… şi a făcut împrejurul lui întărituri. Şi a stat cetatea împresurată până în anul al unsprezecelea al regelui Sedechia (adica 2 ani)… Atunci cetatea a fost luată…”

 

REZUMAT

Mania lui Dumnezeu incepuse deja inainte de daramarea Ierusalimului si chiar cu doi ani inainte de distrugere, din timpul asedierii lui.

Deci, avem: Inceputul celor 70 ani de urgie: 589 i.Hr. – 2 ani asediu =

Devastarea Ierusalimului in 587 i.Hr.

Asadar, si Sfanta Scriptura si istoricii sunt de acord in totalitate asupra anului cand a fost distrus Ierusalimul. Doar Turnul de veghe nu este de acord cu toata lumea!

 

6. 70 de ani de TANGUIRE si POST din Zaharia 7:1-5

„Şi a fost, în anul al patrulea al regelui Darius… a trimis… Să grăiască preoţilor… într-acest chip: "Să mai plâng eu oare în luna a cincea şi să mă înfrânez precum am făcut atâţia ani?" Şi a fost cuvântul Domnului Savaot către mine şi mi-a zis:  "Dacă aţi ţinut post şi v-aţi tânguit în luna a cincea şi într-a şaptea, vreme de şaptezeci de ani, pentru Mine, oare, aţi postit voi?”

Si din nou organizatia Turnul de veghe interpreteaza acesti 70 ani ca fiind ani de devastare a Ierusalimului. (Trezeste-te 22.9.1972, pag.27). Si din nou ei vad ceea ce vor sa vada si nu ceea ce spune de fapt versetul.

Problema acestor versete este urmatoarea:

In al 4-lea an al lui Darius, preotii templului (care era deja in reconstructie), l-au intrebat pe Dumnezeu daca ar trebui sa continuie postul si tanguirea, care avea loc in lunile a 5-a si a 7-a, ale fiecarui an. Apoi urmeaza raspunsul lui Dumnezeu.

Aici, asadar, vorbeste despre 70 ani de TANGUIRE SI POST si nu despre caderea Ierusalimului. Acesti 70 ani au continuat pana in momentul in care intrebarea a fost pusa preotilor, altfel nu ar fi intrebat daca ar trebui sa continuie postul.

Organizatia Turnul de veghe admite ca acesta este postul care avea loc in lunile a 5-a si a 7-a ale fiecarui an, in semn de tanguire pentru distrugerea Ierusalimului de catre Nabuzaradan, capetenia garzii lui Nabucodonosor, in a 5-a luna (Ieremia 52:12-13; 4 Regi 25:8-9) si pentru uciderea lui Ghedalia, precum si pentru devastarea completa a Ierusalimului in luna a 7-a (Ieremia 41:1-3,10; 4 Regi 25:22-25). Acestea organizatia Turnul de veghe le admite in „Ajutor la intelegerea Bibliei”, pag.11339 in limba engleza.

Dupa cum am vazut in Zaharia 1:7,12, pe care l-am examinat, al 2-lea an al lui Darius a fost 519 i.Hr. (Toata Scriptura… utila, pag.169, alin.3). Prin urmare, al 4-lea an al lui Darius este 517 i.Hr.

Dar, din moment ce postul si tanguirea continuau fara intrerupere de 70 ani (Zaharia 7:3,5) si din moment ce acesti 70 ani au inceput in anul devastarii Ierusalimului, putem gasi acest an al devastarii, numarand 70 ani inapoi de la anul 517 i.Hr., de la al 4-lea an al lui Darius, cand a fost pusa intrebarea lui Dumnezeu.

Astfel avem:

517 i.Hr. + 70 ani de post = 587 i.Hr. - anul devastarii Ierusalimului.

 

REZUMAT

Zaharia 7:1-5 vorbeste despre 70 ani de TANGUIRE SI POST, care au inceput de la devastarea Ierusalimului, in 587 i.Hr. si au continuat pana in al 4-lea an al lui Darius.

 

 

Facem apel catre organizatia Turnul de veghe sa inceteze sa spuna minciuni in mod deliberat si sa insele milioane de oameni, afirmand ca Ierusalimul a fost distrus in 607 i.Hr., ca prezenta Domnului a avut loc in 1914 d.Hr. si ca i-a numit organizatia Sa.

 

 

 

 

Traducere: M.Dinu

Pagina creata : 21-12-2009

Revizuit : 21-12-2009.

SUS