Ortodoxia si Orientarea in Dogmatica Ei

Turnul de Veghe

 

Curtea oilor

 

O parabola din Sfinta Scriptura, care a suferit mult din cauza interpretarilor ocazionale ale asa-zisilor „Martori ai lui Iehova”, este parabola staului si a oilor, pe care a spus-o Domnul Iisus Hristos si care este relatata de Evanghelistul Ioan in Evanghelia sa, la capitolul 10, versetele 1-16.

 

 

 Motivul pentru care vom aborda aceasta parabola este din cauza ca organizatia Turnul de veghe o foloseste pentru a convinge ca sunt doua clase de crestini, cu chemari diferite: una cereasca si alta pamanteasca; o afirmatie contrara Evangheliei crestine.

Vom vedea mai jos cum afirmatiile organizatiei Turnul de veghe sunt lipsite de sobrietate si, mai ales, atrag pe cititorii ignoranti la o alta evanghelie, diferita de cea predicata de Hristos si apostoli, pentu doar o chemare crestina (Galateni 1:8-9; Efeseni 4:4).

 

Interpretarea gresita a parabolei

In urma diferitor modificari privind interpretarea acestei parabole, organizatia Turnul de veghe predica astazi urmatoarele:

Impart parabola in doua parabole, sustinand ca vorbesc despre lucruri diferite. Prima, se presupune ca cuprinde versetele 1-6 ale capitolului (Ioan 10) si a doua, versetele 7-16.

Prima parabola, spun ei, descrie staulul legii mozaice, de unde Domnul Iisus Hristos a scos, ca pe niste oi, pe primii crestini. (Turnul de veghe 15/5/1984, pag.29). In a doua parabola insa, ei sustin ca staulul este Biserica in care se afla Sfintii si care, conform afirmatiilor lor, numara doar 144.000. (Cartea „Printul pacii”, pag.81). In afara staului din a doua pretinsa parabola, exista „alte oi” care, conform Turnului de veghe, sunt milioanele de „crestini” cu speranta diferita de cea cereasca pe care o aveau Domnul si Apostolii.

Vom dovedi in continuare, dincolo de orice indoiala, schiopatarea acestei interpretari si vom explica sensul adevarat al acestei parabole a Domnului.

 

Parabola si continutul staului

Sa analizam scurt ce spune parabola in primul verset:

Domnul vorbeste despre o curte (staul) a oilor, unde anumiti hoti incearca sa intre pe ascuns (vers.1). Pastorul staului insa, intra pe usa (vers.2). Pe pastor portarul il lasa sa treaca si El cheama oile sale pe nume, si ele asculta de glasul Lui si ies afara din staul (vers.3).

In acest al treilea verset se pare ca acest staul are oi care apartin si altor pastori, deoarece spune ca „oile sale le cheama pe nume” si „el scoate oile sale afara”. Pastorul le „mana”, adica le scoate afara din staul. Adevarul e ca Domnul Iisus Hristos a scos din legea mozaica oile Sale, pe izraelitii care au devenit crestini. Potrivit Galateni 4:4-5, Domnul a devenit om „ca sa-i rascumpere pe cei ce erau sub Lege, si sa obtina infierea”.

Atunci cand scoate oile Sale, ele Il urmeaza, deoarece recunosc glasul Lui (vers.4) si nu urmeaza un strain (vers.5). „Aceasta pilda le-a spus-o Iisus, dar ei n-au inteles ce inseamna cuvintele Lui.” (vers.6)

Aici se vede ca ascultatorii Domnului nu au inteles ce a insemnat parabola care le-a fost spusa. „A zis deci iarasi Iisus: Adevarat, adevarat zic voua: Eu sunt usa oilor…” Din moment ce nu au inteles „a zis deci iarasi Iisus” (a repetat) ACEEASI PARABOLA cu alte cuvinte, astfel incat ei s-o inteleaga! Daca le-ar fi spus o alta parabola, asa cum sustine organizatia Turnul de veghe, nu doar ca ei nu ar fi inteles, ci i-ar fi lasat confuzi pe deasupra!

Dar versetul 7 este destul de clar. El spune: „a zis deci iarasi”. Aceasta inseamna: „a spus din nou” (a repetat). Acest „deci” este explicativ si inseamna ca, cuvintele care urmeaza sunt o explicatie a cuvintelor rostite anterior si nu o alta parabola! Acelasi lucru il semnifica si cuvantul „iarasi”. Iisus a repetat aceeasi parabola! El nu a spus una noua, pentru a fi plasata in dogmele organizatiei Turnul de veghe!

De la versetul 7, prin urmare, avem o analiza a aceleiasi parabole si nu una noua, cu alte simboluri. Putem vedea acest lucru si din cele expuse mai jos:

 

Timpul si functionarea turmei

In versetul 8 se spun urmatoarele: „Toti cati au venit mai inainte de Mine sunt furi si talhari, dar oile nu i-au ascultat”.

Daca aici curtea la care se face referire este Biserica, dupa cum sustine organizatia Turnul de veghe, atunci cum se face ca hotii au venit INAINTE de Hristos? Nu a fost Biserica Crestina infiintata (in timp pamantesc) de catre Insusi Hristos, in ziua de Rusalii, 33 de ani de la nasterea Lui?!

Aici este clar ca staulul nu este Biserica Crestina, ci cea iudaica, asa cum aflam din prima parte a parabolei, inainte de versetul 6.

Acelasi lucru apare in Sfanta Scriptura in Faptele Apostolilor 5:36-37. Acest pasaj se refera la Teudas si Iuda Galileianul, care au incercat sa apara ca Mesia. Nu au reusit insa nimic, pentru ca nici unul dintre ei nu era pastorul cel adevarat.

In versetul 9 putem vedea functia de baza a unui pastor in turma sa. Oile au nevoie de doua lucruri de la pastor: 1. adapost si 2. mancare. Astfel, in acest verset Domnul clarifica faptul ca El este usa. Daca una din oile Lui „va intra” sub adapostul si protectia Sa, va fi salvata. „…si va intra si va iesi si pasune va afla.” Va intra (la adapost), va iesi (la pasune) si va gasi hrana.

„Hrana” aici este hrana spirituala a Bisericii (1 Corinteni 10:3). Versetul nu implica faptul ca oile vor intra si vor iesi din staul! Ci indica cele doua functii ale pastorului pentru turma sa. Oile, asa cum am vazut in versetele 3 si 4, IES din legea mozaica si vin sub protectia pastorului Iisus, in Biserica Sa. Acest lucru este, de asemenea, redat si in versetele: Ioan 14:6 si Efeseni 2:18 „Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine”. „Prin El (ca usa) avem… apropierea catre Tatal”.

 

Originea oilor

Acelasi lucru apare si in versetul 16, care spune: „Am si alte oi, care nu sunt DIN staulul acesta. Si pe acelea trebuie sa le aduc, si vor auzi glasul Meu si va fi o turma si un pastor”.

Versetul spune ca, in afara de aceste oi din Izrael, despre care vorbeste, El are de asemenea si alte oi, care nu sunt „din” acest staul, cu alte cuvinte, nu provin din staulul legii mozaice.

Cuvantul „din” semnifica ORIGINEA. Oile din prima grupa isi au originea „din” legea mozaica si nu sunt, ci au fost in acest staul. Ele au fost in legea mozaica, dar acum Domnul le-a scos din ea. Exista de asemenea si alte oi, care nu provin din legea mozaica (cei din alte natiuni), si care se vor uni cu izraelitii; se vor aduna si acestia in Biserica Domnului si, astfel, vor deveni o turma sub un singur pastor.

„Caci El este pacea noastra, El care a facut din cele doua - una, surpand peretele din mijloc al despartiturii, Desfiintand vrajmasia in trupul Sau, legea poruncilor si invataturile ei, ca, intru Sine, pe cei doi sa-i zideasca intr-un singur om nou si sa intemeieze pacea,  Si sa-i impace cu Dumnezeu pe amandoi, uniti intr-un trup, prin cruce…” (Efeseni 2:14-16)

In acest pasaj este ca si cum am citi parabola cu alte cuvinte! Se vorbeste despre peretele din mijloc (al staului) din legea care a fost surpata, pentru ca El sa uneasca cele doua grupuri intr-o singura turma: evrei si cei din alte natiuni. Astfel, ele au devenit „o turma si un pastor”.

Organizatia Turnul de veghe, in dorinta sa de a-i dezorienta pe cititorii parabolei, necunoscatori de limba greaca, nu ezita sa modifice textul din Ioan 10:16. In traducerea acestora intr-o alta limba, (asa cum le este obiceiul) au schimbat cuvantul „din” si, in loc de a afirma ca oile nu sunt „din” staulul acesta, ei scriu „in” staulul acesta. In acest fel, dau cititorilor necunoscatori de limba greaca ai acestui verset deteriorat, impresia ca Iisus Hristos nu a condus oile afara; Ca aceste oi sunt in staul si ca alte oi nu sunt. Acesta este modul in care ei incearca sa sustina ca cei ce sunt „inauntru” se afla in interiorul Bisericii si cei care nu sunt in interior, sunt pur si simplu o alta categorie, care ramane in afara (!!!) Bisericii si se presupune ca au o alta speranta: nu una cereasca. In traducerea lor in limba greaca, insa, nu au indraznit sa repete aceasta modificare „Care nu sunt din staulul acesta”. Cititorul de limba greaca, prin urmare, poate, daca doreste, sa inteleaga toate aceste lucruri.

Aceasta interpretare a Turnului de veghe este nedovedita si arbitrara; se dovedeste a fi chiar gresita, asa cum s-a mai recurs la falsificarea textului Sfintei Scripturi in alte limbi. Potrivit sintaxei limbii grecesti insa, faptul ca exista in text cuvantul „din” inseamna ca oile care au fost in staul, nu doar provin din el, ci si NU RAMAN IN STAUL; nici nu spune textul ca oile din afara sunt plasate in interiorul staului.

 

Profetia lui Iezechiel

Aceasta parabola a lui Iisus este direct legata de profetia lui Iezechiel, capitolul 34. Este vorba despre profetia care a fost data pastorilor din Izrael, avertizandu-i ca va veni pastorul cel adevarat al izraelitilor, pentru a-i elibera de sub asuprirea si iresponsabilitatea liderilor lor religiosi. Acest pastor va alege oile sale dintre Izrael si le va elibera, oferindu-le adapost si hrana:

Iezechiel 34: (2) „… prooroceşte împotriva păstorilor lui Israel… (8) păstorii s-au păscut pe ei înşişi şi oile Mele nu le-au păscut, … (10) Iată Eu vin la păstori; le voi cere înapoi oile Mele din mâna lor şi îi voi împiedica să nu mai pască oile… (11) Căci aşa zice Domnul Dumnezeu: Iată Eu Însumi voi purta grijă de oile Mele şi le voi cerceta. (12) Cum cercetează păstorul turma sa în ziua când se află în mijlocul turmei sale risipite, aşa voi cerceta şi Eu oile Mele şi le voi aduna din toate locurile, unde au fost ele risipite… (13) Le voi face să iasă din mijlocul popoarelor, le voi aduna… (14) Le voi paşte în păşune bună şi staulul va fi pe munţii cei înalţi ai lui Israel; acolo se vor odihni ele, în staul bun şi vor paşte în păşune grasă… (17) Iată voi face judecată între oaie şi oaie… (23) Voi  pune peste ele un singur păstor, care le va paşte; voi pune pe robul Meu David… (25) Voi încheia cu acela legământul… (28) si vor trăi în siguranţă.”

In pasajul de mai sus, paralela cu parabola Domnului este mai mult decat evidenta. Aici vedem destul de clar ca Domnul scoate oile de sub oprimarea pastorilor legii (mozaice), pentru a le introduce in Biserica Sa, unde vor gasi hrana si siguranta.

Astfel, si cu ajutorul acestui pasaj, este clar ca staulul din parabola este Legea Mozaica si nu Biserica lui Hristos. Orice alta afirmatie despre doua chemari diferite este total nefondata.

 

 

 

Traducere: M.Dinu

Pagina creata : 20-11-2009

Revizuit : 20-11-2009.

SUS