Öz Ortodoksluk doktrinleri ve emanetleri

DÜNYADAKİ VE TÜRKİYE’DEKİHİRİSTİYAN MABETLERİ

 

KURŞUNLU MANASTIRI

Kaynak: http://www.guzelcamli.com/tarihi/kursunlu%20manastiri.html

 

 

 

Zoolojik ve botanik zenginliklerle dolu Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın içinde, Güzelçamlı ile Davutlar arasında kalan Manastır, Samsun Dağları'nın üzerinde keşfedilmeyi ve turizm için hizmet vermeyi beklemektedir.

Kurşunlu Manastırı'na çıkarken sanki Efes'teki Meryem Ana'nın evine doğru çıkıyormuş hissine kapılırsınız. Uzaklık aynı, yol aynı, manzara ise daha da muhteşemdir. Güzelçamlı dan 11 km Davutlar dan 12 km uzaklıkta 600 metre yükseklikte bulunan manastır muhteşem bir manzaraya sahiptir adete bir kartal yuvası gibi yüksekte ulu cınar agaçlarının altında gizlenmiştir.Güzelçamlı yı Samosu Kuşadasını Davutları ve Paniomionu manastırdan seyretmek bir ayrıcalıktır. Özellikle baharda; bölge kuşların cıvıldadığı, yeşilin bütün tonlarının mavi denizle kucaklaştığı, çiçeklerin mis gibi koktuğu, suların çağladığı doğal bir hastane gibidir. Kuşunlu Manastırı sanki Panionion (Güzelçamlı), Davutlar, Kuşadası ve uzaklardan Efes ve Samos'u seyretmektedir. Doğal güzellikle tarihsel zenginliğin bir arada bulunduğu etkileyici bir yöredir. 8. Yüzyılda, yoğun Hristyan göçü sonucu Anadolu'nun bu yöresi, dinsel merkezlerden biri olmuştur. Baskıdan kaçan din adamları, gizlenebilecekleri ve tapınabilecekleri bu bölgede kiliseler ve manastırlar yapmışlardır.

Kurşunlu Manastırı adının nerden geldiği kesin olarak bilinmemekle birlikte, 11. yüzyıl Bizans yapısı, bir Ortodoks manastırı olduğu tahmin edilmektedir. Manastırın bu denli uzak ve yüksekte yapılmış olmasının amacının, ikonaperestlerin (ikona : put) ve dinsizlerin saldırılarına karşı savunma ve eğitim olduğu kesin olarak bilinmektedir.

Manastırda; yemekhane, kiler, mutfak, keşiş odaları, revir (sağlık ocağı), şapel (küçük kilise), Nekropol (mezarlık), manastır surları, sur mahnesi ve savunma odaları gibi bölümler mevcuttur.

Kurşunlu Manastırı içindeki Kilisenin (Şapel) tavanının en önemli özelliği Kresklerdir. İkonoklastik (puta karşı) dönemde simgesel ve geometrik motifler; 9. yüzyılın ikinci yarısında, ikonoklastik dönemden sonra ise, dinsel olaylar ya da kişisel fresklerde gösterilmiştir. Balık, horoz ve üzüm başlıca dinsel simgelerdir.

Fresklerde, resimler duvara çekilen astar üstüne ya da doğrudan doğruya duvar üstünedir. Freskler, kalkan ikon yasağı ile, bu yörenin 12 nci yüzyılda Selçuklu egemenliğine geçmesiyle verilen dini serbestiden yararlanılarak yapılmıştır. Konular ise çoğunlukla, Hz.İsa'nın hayatı ve İncil'den alınmıştır.

 Kurşunlu Manastırı, dini yayma ve eğitim yapan bir din okulu niteliğindeydi. Manastırın Şapeli (küçük kilise) haç planlı, kubbeli tiptedir.

Kutsal yazılardan alınan verilere göre Azize Meryem ve Aziz Jan (St.Jan) 42 yılına doğru Efes'e gelmişlerdir. Bu olay, St.Jean tarafından yazılan İncil'de anlatılamaktadır. Geleneğe göre St.Jean, İncilini Efesliler için yazdı. Konusu; Efes'lilerin sorunlarını, Efes'lilein kendisine sordukları soruları ve bu sorulara verilen cevapları yansıtmaktadır.

İnsanlara İsa'yı tanıtmayı havarilere bırakan Meryem Ana gizli yaşamaya titizlik göstermişti. Böylelikle Efes, Hristyanlığın kutsal dini merkezi haline geldi. Bu nedenle Efes'teki Selçuk, Scala Nuova (Kuşadası) ve çevresi, kilise ve manastır açısından çok zengindir.

 

 Video:  http://www.dailymotion.com/video/xq65uh_kursunlu-manastiri-davutlar_sport

 

7-2-2014 tarihinde yazéldé.

7-2-2014 tarihinde güncellenmiştir.

SAYFA BAŞINA DÖN