Προηγούμενο // Περιεχόμενα // Επόμενο

 

UFO Ξένα όντα:

ΤΕΧΝΟΕΙΔΩΛΑ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ

 

Γ΄ Μέρος: Οι θρησκευτικές προεκτάσεις του φαινομένου των UFO

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο.

Ψυχολογική θεώρηση για τους UFO-μανείς και τους εραστές του "ανεξήγητου". Η θρησκευτική μετεξέλιξη της έρευνας


E. Οι UFΟ-λογικές αιρετικές απόψεις, ενάντια στον Ορθόδοξο μυσταγωγικό φωτισμό

Οι οπαδοί των UFΟ, είτε ανήκουν σε κάποια αίρεση είτε όχι, ασπάζονται απόψεις και θεωρίες, που κάθε άλλο παρά συμφωνούν με τη διδασκαλία του Χριστού. Και όταν κλονίζεται η πίστη τους, ασπαζόμενοι τέτοιες θεωρίες, δεν έχει σημασία το αν έχουν περάσει το κατώφλι μιας αίρεσης. Είναι ήδη αιρετικοί στην καρδιά και στο νου, αφού αγνοούν την αξία της Αγάπης και τη χρησιμότητα της Σοφίας.

Υποστηρίζουν λοιπόν ότι οι εξωγήινοι μας δημιούργησαν, μας δίδαξαν και έρχονται και μας παρατηρούν: μέσα σ' αυτό το πλαίσιο κινούνται λίγο πολύ οι αλλόδοξες, άθεες στην ουσία, θεωρίες, όπως η παραφιλολογία του Νταίνικεν.

Καμία ηθική ωφελεία δεν προκύπτει από τις δοξασίες αυτές, οι οποίες στερούνται παντελώς και αποδεικτικών στοιχείων. «Αποδείξεις» βέβαια ότι οι «θεοί» είχαν έρθει παλιά στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου υπάρχουν πολλές. Τα σχέδια της Νάζκα, άλλα «διαστημικά» σχέδια, οι Πυραμίδες, τα γιγαντιαία αγάλματα, «τεχνολογικά όπλα» και ανακαλύψεις...

Γιατί όλα αυτά όμως να μην ήταν κατασκευασμένα από τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, με τη βοήθεια κάποιων σοφών Ιερέων; Ή, γιατί να μην πρόκειται για πνευματική καθοδήγηση; Όπως λέει ο καθηγητής Μέντελ του Παν/μίου του Χάρβαρντ, οι εξωγήινοι είναι η εύκολη, η βολική εξήγηση σ' ό,τι δεν καταλαβαίνουμε στο τεχνολογικό πεδίο[1]. Εξάλλου, όπως είπαμε, υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται να έχουν απάντηση στα πάντα, αλλιώς νιώθουν μειονεκτικά. Και για την απάντηση αυτή δεν εξετάζουν καθόλου την ψυχική ξηρότητα των προ Χριστού λαών, που λάτρευαν βασικά τα είδωλα, δηλ. το ψέμα. Για μία ακόμη φορά τοποθετούν το νου, την τεχνολογία και τις γνώσεις πάνω από την ψυχή.

Επιπλέον, ερμηνεύουν αυθαίρετα τούς μύθους και τα αρχαία κείμενα, έτσι ώστε να «κολλάνε» με τις θεωρίες τους. Είναι δυνατόν όμως, να δίνουμε σίγουρες απαντήσεις και ερμηνείες (π.χ. τεχνολογικές) σε μύθους, σε ζητήματα που δεν είναι χειροπιαστά; Δεν είναι καλύτερο να βλέπουμε τους μύθους όπως είναι, χωρίς ν' αφαιρούμε απ' αυτούς τη φυσική τους υπόσταση;

Οι περισσότεροι μύθοι κινούνται σ' ένα καθαρά υπερβατικό και πνευματικό - αλληγορικό επίπεδο, μπορεί όμως να μην υπάρχει και τίποτα αληθινό σε μερικούς απ' αυτούς. Η αλήθεια που ίσως περιέχουν δεν ανταποκρίνεται οπωσδήποτε στα «υπερόπλα» ή τα «λέιζερ». Ακόμα κι αν υπάρχουν αυτά, δε συνδέονται «σώνει και καλά» με τη Μυθολογία.

Από την άλλη, οι «Αρχαίοι Αστροναύτες» με την τόσο ανεπτυγμένη τεχνολογία, επανέρχονται τώρα, που, υποτίθεται, ότι πρέπει να έχουν αξεπέραστη τεχνολογία και πέφτουν και... τρώνε τα μούτρα τους; Στο Ρόσγουελ και σ' άλλα μέρη των ΗΠΑ, στη Ρωσία σε πέντε τουλάχιστον περιπτώσεις, στη Ν. Αφρική, τα σκάφη των... «θεών» συνετρίβησαν;!

Ποιοι τέλος πάντων από τις εκατοντάδες φυλές «εξωγήινων» που έχουν έρθει είναι οι Δημιουργοί μας; Όλοι πάντως αυτοί αποκλείεται! Και πως οι «Θεοί» έχουν, πάνω-κάτω, την ίσια συμπεριφορά με τούς υπόλοιπους «κοινούς θνητούς» εξωγήινους, που πέφτουν και συντρίβονται στο έδαφός μας; Γιατί οι «Δημιουργοί» φέρονται τόσο ανάρμοστα σε μας τα «δημιουργήματα»;

Δυστυχώς με τέτοιες απόψεις υποβιβάζουμε την ίδια τη φυλή μας, τους ανθρώπους, αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι οι «εξωγήινοι» αυτοί είναι όντα ανώτερα από μας και μας δημιούργησαν.

Γιατί να μην είμαστε εμείς τα απευθείας κτίσματα της Αιώνιας ψυχής, αφού διαθέτουμε κι εμείς αιώνια ψυχή; Είμαστε δηλαδή υπο - ράτσα, δημιουργήματα από «δεύτερο χέρι», παρακατιανοί; Γιατί τόσος εξευτελισμός για την ανθρώπινη φυλή, από την οποία πέρασαν τόσοι και τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι που τελικά ενώθηκαν και με τον Δημιουργό;

Πλαστήκαμε «κατ' εικόνα και ομοίωση» του Τριαδικού Θεού, και όχι «κατ' εικόνα και ομοίωση» των εξωγήινων. Γι' αυτό και ο Χριστός, ο Θεάνθρωπος, ο Υιός του Θεού, πήρε ανθρώπινη μορφή.

Γιατί ο Δημιουργός να αναθέσει σε όντα υλικής υπόστασης να δημιουργήσουν ζωή, όπως ισχυρίζονται κάποιοι; Ο Ίδιος δεν μπορούσε να το πράξει; Φυσικά και μπορούσε. Εξάλλου, και τα ξένα - έστω και «ανώτερα» - όντα ποιος τα δημιούργησε; Προσέξτε: Η δική μας δυνατότητα να μπορούμε να φτάνουμε ψυχικά στη θέωση, στην ένωση με το ίδιο το Υπέρτατο Ον, μαρτυρά ότι μας δημιούργησε κάτι πραγματικά Τέλειο και Αιώνιο, κάτι που δεν έχει σχέση με υλικά όντα και σκάφη... Η φύση λοιπόν μας έχει προικίσει με όλα τα απαραίτητα για να πετύχουμε. Δε χρειαζόμαστε τη μεσολάβηση ξένων.

Η λέξη Θεός εμπεριέχει από μόνη της την έννοια της τελειότητας. Δεν μπορεί λοιπόν οι «εξωγήινοι θεοί» (η λέξη «θεοί» εδώ δείχνει αποστασία, διάσπαση από τον Ένα και Μοναδικό Θεό και μία πολυθεϊστική - ειδωλολατρική κατεύθυνση), να κάνουν όλα αυτά που κάνουν, και να είναι τέλειοι. Όχι μόνο τέλειοι δεν είναι, αλλά το εντελώς αντίθετο.

Είναι ανήκουστο να εξιδανικεύουμε όντα που μας χρησιμοποιούν για πειραματόζωα και που εμφανίζουν, από τα στοιχεία και δεδομένα που έχουμε, κάθε σκοτεινό χαρακτηριστικό: βία, τρόμο, απειλές, δόλο, επίδειξη. Τι άλλο να κάνουν για ν' αποδειχτεί ότι ανήκουν στην πλευρά του Κακού; Σ' όλα αυτά σχεδόν τίποτα φανερά καλό δεν έχουν ν’ αντιπαραθέσουν και όλες οι θεωρίες περί «καλών εξωγήινων» είναι απλώς υποθέσεις.

Και, στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί να μη θέσουμε την ερώτηση εκ του αντιθέτου: γιατί να μην είμαστε εμείς οι εκλεκτοί του Θεού μέσα σ' όλο το σύμπαν, αντί για τούς εξωγήινους «σωτήρες» μας, όπως υποστηρίζουν οι UFO ­λάτρεις; Η υποτίμηση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου γένους από κάποιους ερευνητές μαρτυρά άλλη μία υποκίνηση του εχθρού, ο οποίος επιδιώκει να μας κάνει να παραλληλιζόμαστε με το επίπεδο των ζώων, τη στιγμή που εμείς μπορούμε να γίνουμε κατά χάριν, μικροί Θεοί. ΟΙ UFO­λάτρεις πέφτουν στην παγίδα των UFΟ-ναυτών, οι οποίοι παρουσιάζουν τούς εαυτούς τους ως «πρώτους» σε όλα, οδηγώντας έτσι έμμεσα στη λατρεία τους. Ορισμένοι ερευνητές μάλιστα ισχυρίζονται ότι τα «εξωγήινα Όντα» θέλουν να μας... εξημερώσουν!

Οι εξωγήινοι θεοί, λένε, μας κατασκεύασαν και αυτοί θα μας σώσουν, στις έσχατες μέρες! Βλέπετε, αυτά τα δύο «πάνε πακέτο»! Δε χρειάζεται, λένε, να πιστεύουμε σε κανέναν ψευτο-Μεσσία, να προσευχόμαστε, να μετανοούμε, να κουραζόμαστε... Τη λύτρωση θα μας την προσφέρουν, έτοιμη στο... πιάτο οι εξωγήινοι, που ετοιμάζουν τη λυτρωτική τους έφοδο, ή οι αρχαίοι Ολύμπιοι θεοί. Θα μας λυτρώσουν δηλ. θεοί που οι αρχαίοι τούς προσέδιδαν διατροφικές ιδιότητες: ασέλγεια, μοιχεία, εκδίκηση και όλα τα ανθρώπινα πάθη!

Αυτές οι απόψεις πολλών ερευνητών, συγκρούονται σφοδρά με τις θέσεις της Ορθοδοξίας. Δεδομένου ότι οι εξωγήινοι κατέχουν περίοπτη θέση στις απόψεις των UFΟ- μανών, όλα εκλαμβάνονται ως εξωγήινοι.

Πολλοί Άγιοι της Εκκλησίας μας, που διέθεταν, κατά χάρη Θεού, θαυματουργικές ικανότητες, θεωρούνται εξωγήινοι, όπως οι προφήτες Ηλίας, Ιεζεκιήλ κι άλλοι. Ή, αν δεν ήταν οι ίδιοι εξωγήινοι, είχαν επαφές με εξωγήινους (η επαφή με το Υπερκόσμιο Ον που δημιούργησε το Σύμπαν δεν τους αρκούσε !) .

Οι άγγελοι της Ορθοδοξίας μας, θεωρούνται επίσης εξωγήινοι (δηλαδή όντα υλικής υπόστασης). Η φωτεινή εμφάνισή τους δηλώνει υποτίθεται ότι είναι εξωγήινοι (με τεχνολογία, μηχανές κλπ)!

Τα φωτεινά οράματα των προφητών και των Αγίων ή οι νεφέλες, πιστεύουν ότι είναι UFO. Ο Άγ. Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης όμως μας λέει να μη φανταζόμαστε πραγματικούς τροχούς πύρινους πάνω από τον ουρανό μας [UFO­λογικές ερμηνείες για το όραμα του Ιεζεκιήλ], ή υλικούς θρόνους κατάλληλους να ξαπλώσει η υπέρτατη Θεότητα[2], γιατί η αλήθεια είναι άλλη: Με τα σύμβολα αυτά που αντλούνται από την πολλαπλότητα των μορφών τού αισθητού κόσμου, η Θεία δημιουργική φαντασία διαποίκιλλε και έντυσε τις αγγελικές δυνάμεις με υλικά σχήματα και συμπλέγματα μορφών ώστε να υψώνεται αναλογικά ο νους και η καρδιά τού πιστού από το αισθητό πεδίο - μέσω αρχετυπικών απεικονίσεων οικείων προς το βαθύτερο Είναι μας- προς τις υπεραισθητές Θείες Πραγματικότητες. Για το άστρο της Βηθλεέμ ας πούμε, οι περισσότεροι UFΟ-μανείς δεν πιστεύουν ότι ήταν θεία αποκάλυψη, δηλαδή μία καθοδηγητική «σμίκρυνση» του Θείου Φωτός (άυλης ουσίας). Πιστεύουν ότι ήταν ένα υλικό σκάφος, με, ή χωρίς εξωγήινους μέσα!

Ο Χριστός γι' αυτούς ήταν εξωγήινος, ή ένας απλός προφήτης, που, σαν όλους μας, γεννήθηκε και πέθανε! Και χίλιες δύο ακόμα διαστρεβλώσεις της Αποκεκαλυμμένης Αλήθειας.

Τα πάντα, όσα φαίνονται, τα δημιούργησε κάποιος που δε φαίνεται (Εβραίους 11, 3). Ο ίδιος ο Θεός είναι φως, εκδηλώνεται με το φως (όπως στην Ανάληψη του Κυρίου και του Ηλία, όπως με το Άγιο Φως, όπως με το φως που ακτινοβολούν πολλές θαυματουργικές εικόνες, με τις εμφανίσεις εντυπωσιακών φωτεινών σταυρών στον ουρανό κτλ).

Γι' αυτό και οι άγγελοι είναι φωτεινές οντότητες. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο Θεός μετακινείται με... UFO όπως οι «εξωγήινοι»; Όχι φυσικά. Το Θείο Φως είναι Πνευματικό Φως, Όχι υλικό, από διαστημόπλοια. Κι ούτε φυσικά έχει ανάγκη από διαστημόπλοια για να μας πλησιάσει, ούτε Αυτός, ούτε και οι άγγελοί Του. Απλά το Φως είναι η έκφρασή Του. Ο Ίδιος είναι το Αιώνιο, το Πανταχού Παρόν Φως.

Κατ' επιλογήν του Θεού, το Φως αυτό αποστέλλεται και σε μας ορισμένες φορές, για να δείξει ότι υπάρχει, και μας προσμένει. Τόσα και τόσα θαύματα έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε Θείο Φως. Δεν χρειάζεται να τα δούμε κι εμείς για να τα πιστέψουμε.

Αλλά αντί να πιστεύουν στα υπερφυσικά θαύματα, ως απόδειξη της παρουσίας της Μοναδικής και αστείρευτης Πηγής τού Φωτός, πιστεύουν στα «σημεία και τέρατα» των εξωγήινων. Αντί να πιστεύουν στα θαύματα που έχουν κάνει αυτές οι φωτεινές ασώματες - άυλες οντότητες, οι άγγελοι, οι απεσταλμένοι του Θεού, πιστεύουν ότι οι άγγελοι είναι «διαστρικά φωτισμένα σαρκικά όντα». Τι σχέση μπορεί να έχουν οι άγγελοι με υλικά πλάσματα, με περίεργης και ακαταλαβίστικης συμπεριφοράς όντα;

Η ίδια η ζωή είναι ένα θαύμα. Το ότι διαβάζετε αυτές τις γραμμές τώρα, είναι ένα θαύμα. Ανεξήγητα ιατρικά θαύματα έχουν συμβεί σε ασθενείς, για τα οποία οι επιστήμονες «σηκώνουν τα χέρια ψηλά». «Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες» (Ιωάννου 20, 29), είχε αποκριθεί ο Ιησούς στο Θωμά, μετά την ανάσταση Του.

Οι UFΟ-μανείς όμως, και όχι μόνο, θέλουν να δουν θαύματα «εδώ και τώρα». Η περίπτωσή τους μοιάζει με αυτή των Φαρισαίων, που η αξίωσή τους να δουν «σημείον εκ του ουρανού» δεν ήταν απλώς η παράκληση να δουν κάποιο θαύμα, αλλά εμπαιγμός των θαυμάτων του Κυρίου, και έκφραση μιας αγροίκης και διεστραμμένης αντίληψης περί θαυμάτων, όπως μας λέει ο Άγ. Ιγνάτιος Mπριαντσιανίνωφ αν δηλαδή ο Xριστός εμφάνιζε... UFΟ στον ουρανό, τότε θα πίστευαν σ' Αυτόν!

Ζητούσαν θαύμα κομμένο στα μέτρα των άθλιων αντιλήψεών τους, κομμένο στα μέτρα του μυαλού τους! Αντί να προσέξουν τα εποικοδομητικά λόγια του Χριστού, ζητούσαν θαύματα (σημεία) από τον ουρανό. Επιθυμούσαν να γίνει ο Θεός ύλη για την απιστία και την περιέργειά τους και όχι Πνεύμα για την καρδιά τους, ενώ τα σημεία (τα θαύματα) του Χριστού γίνονταν για να βοηθούν τους ανθρώπους να δεχτούν το λόγο του Θεού. Βασίζονται στο λόγο. Τα θαύματα απλώς μαρτυρούσαν τη δύναμη και την άξια του λόγου.

Στους UFΟ-μανεις, όπως και τότε στους Φαρισαίους, κυριαρχεί το σαρκικό φρόνημα, είναι αφοσιωμένοι στις μέριμνες του κόσμου και γι' αυτό απαιτούν να δουν υλικό σημάδι, στον (υλικό) ουρανό. Στο θέμα αυτό, τους καλύπτουν τα UFΟ...

Στα θαύματα του Χριστού όμως δεν υπήρχε τίποτα το αινιγματικό, δεν άφηναν αμφιβολίες για το αν κάποιο ήταν πραγματικό θαύμα, ή απλώς εντύπωση θαύματος. Ήταν όλα αισθητά και ψηλαφητά. Υποδήλωναν μία ευεργεσία, όχι μόνο ατομική, αλλά γενική. Είχαν πολλούς μάρτυρες. Ήταν όλα σκεπασμένα με τη θεία ταπείνωση. Κανένα δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου. Δεν είχαν στόχο τη φασαρία και την πρόκληση εντύπωσης. Ήταν θαύματα με ξεχωριστό νόημα το καθένα, με ξεχωριστό σκοπό. Ήταν πνευματικά δώρα προς όλους τούς απλούς ανθρώπους[3].

Γιατί λοιπόν, οι UFΟ-μανείς είναι καχύποπτοι με την Εκκλησία του Χριστού, με τον ίδιο το Χριστό, και από την άλλη δέχονται τόσο εύκολα τα «θαύματα» ή τους «θεούς» των UFΟ; Πώς αποδέχονται την «αλήθεια» τόσων μύθων, «μυστηρίων» ή ευφάνταστων πιθανοτήτων, όπως ότι οι εξωγήινοι κυκλοφορούν ανάμεσα μας, και αρνούνται Μυστήρια, όπως ότι ο Χριστός είναι Υιός του Θεού, ή ότι γεννήθηκε με τη μεσολάβηση του Αγ. Πνεύματος; Πώς απορρίπτουν την ύπαρξη και τη δράση των δαιμόνων; Με ποια «λογική» γίνεται αυτός ο διαχωρισμός; Μάλλον με τη φθαρτή ανθρώπινη εγωιστική λογική, που αρνείται να ευθυγραμμίζεται με το Άγιο Πνεύμα. Ή, καλύτερα, με τη «λογική του παράλογου και του παράδοξου», που υπονομεύουν τα ίδια τα UFΟ και άλλα «μυστήρια».

Αυτά τα αποτελέσματα έχει στη διάνοια του ανθρώπου η UFΌλογία στην αρρωστημένη της μορφή, όταν δηλαδή ξεφεύγει από τα όρια της απλής έρευνας και καταλαμβάνει θρησκευτικούς χώρους, υποσκελίζοντας την Ορθόδοξη Πνευματικότητα.

Η κόντρα αυτή με την Ορθοδοξία δεν εκδηλώνεται μόνο έμμεσα και παθητικά. Δεν περιορίζεται στο τεράστιο χάσμα απόψεων και ιδεών, αλλά περιλαμβάνει και βλασφημίες για το όνομα του Χριστού, σαν αυτές του Ραέλ που θεωρεί το Χριστό γιο εξωγήινου όντος και όχι του Θεού.

Επί του θέματος λέει η Καινή Διαθήκη: «Όποιος διδάσκει διαφορετικά από το Ευαγγέλιο και δεν ακολουθεί τα σωστά λόγια, αυτά που είπε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, και τη διδασκαλία της πίστεώς μας, αυτός έχει φουσκώσει από εγωισμό και δεν ξέρει τίποτε. Αντίθετα, καταγίνεται νοσηρά σε λεπτολογίες και λογομαχίες, από τις οποίες γεννιούνται φθόνος, φιλονικία, προσβολές, καχυποψίες, συνέχεις συγκρούσεις ανθρώπων με χαλασμένο μυαλό, που έχουν χάσει την αλήθεια και νομίζουν ότι η ευσέβεια είναι μέσο για να πλουτίσουν. Κρατήσου μακριά από τέτοιους ανθρώπους» (προς Τιμόθεον Α' 6,3 - 5).

 

[1] Ανεξήγητο, 1982, τόμο Α', σελ. 37.

[2] Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Περί εκκλησιαστικής και ουράνιας Ιεραρχίας, τόμο Α', εκδ. Πουρναρά, σελ. 195-199.

[3] Αγ. Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ, Θαύματα και σημεία, εκδ. Ι. Μητρόπολις Νικοπόλεως, 1991, σελ... 33-43.

 

Προηγούμενο // Περιεχόμενα // Επόμενο

Δημιουργία αρχείου: 3-4-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 8-4-2006.

Πάνω