Νεοπαγανιστικές απάτες

Απάντηση στις συκοφαντίες τού Νεοπαγανισμού

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Αγία Γραφή (Αντιπαγανιστικά), Αγία Γραφή (ΟΟΔΕ)

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι βάρβαροι // Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και το Σαραπείο // Κατηγόρησαν ποτέ οι άγιοι Πατέρες τη Μαθηματική Επιστήμη;

Το δήθεν «εδάφιο για τους Έλληνες» που τάχα «αφαιρέθηκε» από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο:

Μία ακόμα νεοπαγανιστική απάτη

(του ψεκασμένου φυγείν αδύνατον)

Papyrus 52

 

Στο παρόν άρθρο θα απαντήσουμε σε μία ακόμα από τις χοντροκομμένες απάτες που σκορπούν στο διαδίκτυο οι νεοπαγανιστές, σύμφωνα με την οποία, δήθεν υπήρξε και αφαιρέθηκε από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, μια φράση του Χριστού που έλεγε: «μόνη γάρ η Ελλάς αψευδώς ανθρωπογονεί͵ φυτόν ουράνιον καί βλάστημα θείον ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμη»!

 

Εισαγωγή

Θα δούμε αναλυτικά παρακάτω ότι πρόκειται φυσικά για παραμύθι της Χαλιμάς, στο ερώτημα όμως γιατί κοροϊδεύουν τον κόσμο με τόσο χοντροκομμένο τρόπο, η απάντηση είναι απλή: Οι νεοπαγανιστές δεν έχουν κάποια εσωτερική ενότητα αλλά αποτελούν διαφορετικές ομάδες. Έτσι λοιπόν, ενώ πολλοί μισούν τον Χριστό και τον ονομάζουν ευθέως «μισέλληνα Εβραίο ραββίνο»,  κάποιοι άλλοι ακολουθούν πιο πονηρή μέθοδο και για να μην χτυπήσουν ευθέως την ισχυρή χριστιανική παράδοση στον τόπο μας, μετατρέπουν τον Ιησού και την Παναγία σε… Έλληνες και είτε αποδέχονται ότι ο Χριστός ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας φιλόσοφος, ή τον εντάσσουν στις ελληνικές θεότητες λέγοντας ότι ήταν… γιος του Δία.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, το κόλπο με την εν λόγω φράση ξαναήλθε στην επικαιρότητα με το βιβλίο κάποιου Ευάγγελου Τρίγκα που είχε τον απίθανο τίτλο: «Ο Χριστός ήταν Έλληνας» (1999). Η χρονολογία έκδοσης ταιριάζει απόλυτα στο συνολικό πλαίσιο, αφού όλη αυτή η ιστορία του νεοπαγανισμού άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή από το 1995 και εξής, «ψαρεύοντας» οπαδούς κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Λέμε όμως ότι «ξαναήλθε στην επικαιρότητα» διότι η αρχική εκδοχή αυτής της ασυναρτησίας που εμφανίστηκε στη δεκαετία του ’70, είχε σκοπό να τονίσει απλά τον ελληνικό εθνικισμό. Διότι, αν και ο εθνικισμός και ο αντισημιτισμός «υπέφεραν» ιδεολογικά από το γεγονός ότι ο Χριστός γεννήθηκε στη γη ως Εβραίος, ήταν ακόμα ταμπού να μην είναι κάποιος Έλληνας Χριστιανός. Αργότερα όμως με την αυξανόμενη εκκοσμίκευση της κοινωνίας και με την ενίσχυση του εθνικισμού λόγω του μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος της δεκαετίας του ’90, πολλοί αισθάνθηκαν ελεύθεροι να απορρίψουν τον «εβραϊκό» χριστιανισμό και να θυμηθούν το… αιγυπτιακής προέλευσης Δωδεκάθεο (βλ. ΕΔΩ και ΕΔΩ) στο οποίο πίστευαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Στα κείμενα τους λοιπόν, οι ίδιοι οι νεοπαγανιστές υποδεικνύουν ως εφευρέτη της πλαστογραφίας για την δήθεν «χαμένη φράση του Χριστού», κάποιον Ελευθέριο Πρόκο. Βεβαίως στις νεοπαγανιστικές ιστοσελίδες το όνομα Ελευθέριος Πρόκος κυκλοφορεί πλαισιωμένο από θολές πληροφορίες, πράγμα εξαρχής ύποπτο. Αναφέρεται γενικόλογα ως «επίτιμος καθηγητής ξένων πανεπιστημίων» (μεθοδευμένη όσο και φαιδρή ανακριβολογία) ενώ αλλού χαρακτηρίζεται ως «καθηγητής φιλοσοφίας» ή «καθηγητής» σκέτο. Κάπου διαβάσαμε ότι δίδασκε σε κάποια στρατιωτική σχολή, αλλά δεν υπήρχε σχετική τεκμηρίωση.

Πουθενά όμως δεν είδαμε να αναφέρεται η πραγματική ιδιότητα του Ελευθερίου Πρόκου ο οποίος ήταν ένας γνωστός προπαγανδιστής που έδρασε σε όλο το χρονικό διάστημα από την δεκαετία του ’50 μέχρι και την Χούντα των συνταγματαρχών.

Σε όλη αυτή την χρονική περίοδο είχε λάβει χώρα μια μεγάλη προπαγανδιστική προσπάθεια, που με την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προσπαθούσε να εδραιώσει στην Ελλάδα τους δύο βασικούς άξονες της τότε κρατικής ιδεολογίας: τον αντικομμουνισμό και τον κακώς εννοούμενο «ελληνοχριστιανισμό», ένα προϊόν εθνικιστικής ιδεοληψίας που δεν έχει σχέση με το παγκόσμιο μήνυμα της Ορθοδοξίας το οποίο αφορά όλους τους λαούς και όλες τις φυλές.

Ο Ελευθέριος Πρόκος αν και παρέμεινε παντελώς άγνωστος για την επιστημονική βιβλιογραφία, εντούτοις ήταν πασίγνωστος για τις προπαγανδιστικές ομιλίες του στον Στρατό και την τότε «Βασιλική Χωροφυλακή», δράση που συνέχισε και κατά τη διάρκεια της Χούντας. Κατά συνέπεια το παραμύθι με την δήθεν φράση από το Ευαγγέλιο όπου ο Χριστός τάχα «υμνούσε την Ελλάδα», εξυπηρετούσε απόλυτα το εθνικιστικό, «ελληνοχριστιανικό» πλαίσιο της εποχής.

Εδώ βλέπουμε τον δήθεν επιστήμονα και περιβόητο προπαγανδιστή της Χούντας, Ελευθέριο Πρόκο, ο οποίος τον Ιούνιο του 1967, εκφωνεί στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα, ομιλία με θέμα: «Το ιστορικό νόημα της επαναστάσεως του Στρατού κατά την 21η Απριλίου 1967». (Βλ. «Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο»

 

Πέρα όμως από την ιδιότητα του αυτή, αυτό που μετράει στην παρούσα έρευνα είναι η ουσία: ήταν άραγε ο Ελευθέριος Πρόκος πρόσωπο με επιστημονική παρουσία, είτε ως ιστοριοδίφης, είτε ως ιστορικός, είτε ως θεολόγος, ώστε να πάρει κανείς σοβαρά τα όσα έλεγε για την περίφημη φράση;

Η απάντηση είναι σαφώς όχι.

Ερευνήσαμε πλήθος επιστημονικών έργων, εκτενείς επιστημονικές βιβλιογραφίες, τους ψηφιακούς καταλόγους των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών και ο Ελευθέριος Πρόκος είναι επιστημονικά ανυπόστατος. Η επιστημονική κοινότητα δηλαδή φαίνεται να τον αγνοεί ολοκληρωτικά! Το μοναδικό απομεινάρι του «έργου» του είναι κάποιοι εμφανώς προπαγανδιστικοί τίτλοι βιβλιαριδίων, τα οποία επίσης αγνοήθηκαν από την επιστημονική βιβλιογραφία.

Αλλά δεν είναι μόνο η βιβλιογραφία…

Το ζήτημα είναι ότι όσα διέδιδε προϋποθέτουν είτε τεραστίου μεγέθους άγνοια, είτε αντίστοιχου μεγέθους θράσοςΔιότι πρόκειται για μια εξωφρενική απάτη που έβγαλε από το μυαλό του, όντας βέβαιος φαίνεται ότι την εποχή εκείνη το αγράμματο κοινό θα έχαβε ό,τι και να τους έλεγε. Γι’ αυτό άλλωστε, σε επιστημονικό σύγγραμμα κανείς δεν έλαβε υπόψη ούτε επανέλαβε όσα έγραψε περί της φράσης αυτής ο Πρόκος. Αυτές οι παλαβομάρες έμειναν να σέρνονται υπογείως και να υπηρετούν μόνο την νεοπαγανιστική συνωμοσιολογία…

Ας δούμε όμως πώς στήθηκε αυτή η χοντροκομμένη φάρσα περί «Ευσεβίου» και της δήθεν «χαμένης φράσης του Χριστού»…

 

Ο Ελευθέριος Πρόκος και ο (Εβραίος και Ιουδαίος), Φίλωνας Αλεξανδρείας

Σήμερα ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή με δυνατότητες εύκολης και γρήγορης ψηφιακής έρευνας, που εκθέτει ακόμα περισσότερο τους νεοπαγανιστές. Διότι, και ένα παιδάκι του Δημοτικού με την βοήθεια της ψηφιακής βιβλιοθήκης TLG μπορεί να δει ότι η εν λόγω φράση ουδεμία σχέση έχει με τον χριστιανισμό, ουδεμία σχέση έχει με το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο και βεβαίως, δεν πηγάζει ούτε από τον Ευσέβιο, ούτε φυσικά από τον…. Ιησού Χριστό!

Η φράση μάλιστα δεν ανήκει καν σε χριστιανό, αλλά είναι του Φίλωνα Αλεξανδρείας του επονομαζόμενου και Ιουδαίου, ο οποίος ήταν μεν ελληνιστής αλλά ταυτόχρονα και πολύ πιστός στον Ιουδαϊσμό:

 «Φίλων ο Αλεξανδρεύς (περ. 20 π.Χ. - 40 μ.Χ.). Ιουδαίος φιλόσοφος και συγγραφέας, ο οποίος επεχείρησε να συγκεράσει την ελληνική φιλοσοφία με την Ιουδαϊκή θρησκεία.»[1].

Και όπως σημειώνει ο καθ. Ιω. Καραβιδόπουλος:

«Ο Φίλων απέθανεν εν Αλεξανδρεία, χωρίς να γνωρίση τον Χριστιανισμόν, πιστός μέχρι τελευταίας πνοής εις την θρησκείαν των πατέρων του»[2].

 

Η εποχή που πέθανε ο Φίλωνας ήταν πάρα πολύ πρώιμη για τον Χριστιανισμό και γι’ αυτό δεν τον απασχόλησε καν στο έργο του. Συγκριτικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Εβραίος Ιώσηπος έδωσε μεν κάποια σημασία σε πρόσωπα του Χριστιανισμού, αλλά έζησε μέχρι το 100 μ.Χ. περίπου, δηλ. 60 χρόνια περισσότερο από τον Φίλωνα.

Θα πρέπει λοιπόν να ενημερώσουμε τους νεοπαγανιστές ότι η περίφημη φράση με την οποία εξαπατούν τους αφελείς και την επικαλούνται με υπερηφάνεια, ανήκει τελικά σε έναν… Εβραίο ο οποίος μάλιστα έγραψε πλήθος έργων για να πείσει ότι ο ελληνισμός συμβαδίζει αρμονικά με την εβραϊκή θρησκεία! Είναι λοιπόν εύλογο να χαμογελά κανείς με το πάθημα τους, δεδομένου του νεοπαγανιστικού αντισημιτισμού…

 

Ας δούμε τώρα την παρακάτω εικόνα που μας δείχνει ότι ο Ευσέβιος έχει πάρει τη φράση από τον Φίλωνα και απλώς την παραθέτει:

Όπως βλέπουμε στην TLG, η φράση ανήκει στον Φίλωνα και περιέχεται στο έργο του «Περί Προνοίας» και από εκεί την αντιγράφει ο Ευσέβιος στο δικό του έργο με τίτλο «Ευαγγελική Προπαρασκευή» (βιβλίο 8, κεφάλαιο 14).


 

Μάλιστα, όπως βλέπουμε στην επόμενη εικόνα, ο Ευσέβιος γράφει καθαρά ότι το κείμενο που περιέχει την περίφημη φράση το έχει πάρει από τον Φίλωνα, αλλά οι νεοπαγανιστές πλάθουν τα σενάρια τους χωρίς να ενδιαφέρονται για την πραγματικότητα:

Ακόμα και τα περιεχόμενα της «Ευαγγελικής Προπαρασκευής» αν κοίταζαν οι νεοπαγανιστές, θα έβλεπαν ότι το βιβλίο 8, κεφάλαιο 14 περιέχει κείμενο του Φίλωνα.

 

Και βεβαίως, αμέσως πριν αρχίσει το 14ο κεφάλαιο, ο Ευσέβιος επικαλείται τον Φίλωνα και γράφει: «Ο δ’ αυτός ανήρ [δηλ. ο Φίλωνας] εν τω Περί προνοίας […] κατασκευάζει δε τον λόγον τούτον τον τρόπον» και αρχίζει την εκτενή παράθεση.

Έτσι λοιπόν ο Ελευθέριος Πρόκος εξαπάτησε τους αγράμματους τότε, αλλά και τους αφελείς σήμερα…

 

Οι νεοπαγανιστές λένε το απίθανο ψέμα ότι αμέσως πριν από την περίφημη φράση, υπήρχε στον Ευσέβιο το εδάφιο: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου» (Ιω. 12,23)…

Ας δούμε όμως: μήπως ο Ευσέβιος κάπου εκεί γύρω στη φράση του Φίλωνα είχε βάλει και το εδάφιο Ιω. 12,23 με αποτέλεσμα οι «καημένοι» νεοπαγανιστές να μπερδευτούν και να τους κακολογούμε άδικα;

Ασφαλώς όχι…

Σύμφωνα με την TLG, ο Ευσέβιος δεν χρησιμοποιεί το Ιω. 12,23 πουθενά, σε κανένα κείμενο του και ούτε φυσικά στην «Ευαγγελική Προπαρασκευή»!

Δηλαδή το θράσος τους είναι εξωπραγματικό. Απλώς είδαν τη φράση αυτή, και ενώ φαίνεται πεντακάθαρα ότι δεν πρόκειται για λόγια του Χριστού, ούτε για εδάφιο από το Κατά Ιωάννη, πήγαν με το ζόρι και την κόλλησαν στο Ιω. 12,23 επειδή έτσι τους άρεσε! Και επειδή σύμφωνα με το μυαλό τους θα τους βόλευε να είχε πει κάτι τέτοιο ο Χριστός, πήραν μια άσχετη φράση του Φίλωνα Ιουδαίου, και την έβαλαν στο… Ευαγγέλιο! Και χωρίς ντροπή, αυτήν την εξευτελιστική πράξη, που προδίδει τουλάχιστον ανεντιμότητα και αναξιοπρέπεια, και παραδέχονται ότι πρώτος ο Ελευθέριος Πρόκος πραγματοποίησε, την διαδίδουν στο διαδίκτυο, αντί να κρύβονται ντροπιασμένοι…

 

Δείτε και παρακάτω την εν λόγω φράση και τα συμφραζόμενα του Φίλωνα, όπως τα παραθέτει ο Ευσέβιος:

Όπως βλέπουμε, κανένα χριστιανικό συμφραζόμενο δεν υπάρχει πριν ή μετά την φράση, καμία σχέση με το Κατά Ιωάννη, καμία σχέση με λόγια του Χριστού. Και πώς να ήταν διαφορετικά, όταν γνωρίζουμε ότι ο Φίλωνας ήταν ένας πολύ πιστός Ιουδαίος που ουδεμία αναφορά κάνει στο έργο του για τον Χριστιανισμό.

Όπως βλέπουμε στο απόσπασμα, ο Φίλωνας γράφει απλώς ότι κάποιες βάρβαρες χώρες είναι πιο πλούσιες σε καρπούς και τροφές από την Ελλάδα κι όμως η Ελλάδα έχει τόσες αρετές, διότι οι ολιγαρκείς είναι πιο συνετοί.

Προς επιβεβαίωση, στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε μια αναφορά στο εν λόγω εδάφιο του Φίλωνα από το αξιόλογο περιοδικό «Φιλοσοφία», της Ακαδημίας Αθηνών:

 

 

Να λοιπόν ποιο είναι το νόημα της φράσης του Φίλωνα, και ποια είναι η κατάντια του νεοπαγανισμού που κοροϊδεύει ανερυθρίαστα τον κοσμάκη…

 

Νεοπαγανιστική αφέλεια…

Αφού λοιπόν αποκαλύψαμε τα παραμύθια τους, ας δούμε και κάτι ακόμα, για να ευθυμήσουμε. Από μια ιστοσελίδα τους, πήραμε μια εικόνα και δύο στιγμιότυπα από ένα βίντεο που είχαν αναρτήσει και τα παρουσιάζουμε παρακάτω:

 

Προσέχουμε τα εξής:

Ο δήθεν «μέγας ιστοριοδίφης» Ελευθέριος Πρόκος, βρήκε -λέει- χειρόγραφο του Ευσεβίου το 1974 με την εν λόγω φράση!

Την ίδια στιγμή όμως, βάζουν βίντεο από το οποίο πήραμε την 2η και 3η κατά σειρά εικόνες, όπου οι ίδιοι παραθέτουν το απόσπασμα από μια τυπωμένη έκδοση του… 1599!!!

Δηλαδή, ο Ελευθέριος Πρόκος, θα πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες, αφού κατάφερε ν’ «ανακαλύψει» με καθυστέρηση 374 χρόνων μια παράγραφο που τυπωνόταν ασταμάτητα επί τέσσερις αιώνες και την γνώριζε όλος ο πλανήτης, εκτός από τον ίδιο!

Και βεβαίως οι αφελείς νεοπαγανιστές, για να «θαμπώσουν» τους… σοφούς αναγνώστες τους, παρουσιάζουν (στην 3η εικόνα) ένα κείμενο τυπωμένο με τις χαρακτηριστικές γραμματοσειρές των εντύπων του 16ου-17ου αιώνα, στο οποίο όμως βλέπουμε καθαρά ότι, της περίφημης φράσης (που την σημειώνουν με πράσινο) δεν προηγείται το δήθεν «ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου» αλλά η φράση του Φίλωνα που δείξαμε παραπάνω και αναφέρεται στις… τροφές!

Τι να πει κανείς…

 

Επίλογος

Άλλη μια νεοπαγανιστική απάτη αποκαλύφθηκε.  

Και επειδή με λύπη μας είδαμε και κάποιες ιστοσελίδες με χριστιανικό περιεχόμενο να αναδημοσιεύουν αυτή την παραχάραξη της ιστορίας, πρέπει να πούμε ότι κανείς χριστιανός δεν πρέπει υιοθετεί τέτοιες θεωρίες όσο κι αν εξυψώνουν εθνικά τους Έλληνες και ικανοποιούν τον εθνικό μας εγωισμό. Η πίστη μας δεν έχει ανάγκη από ψέματα. Επιπλέον, οι διαστρεβλώσεις αυτές συχνά αποτελούν μια πίσω πόρτα εισόδου της νεοπαγανιστικής απάτης και γι’ αυτό οι χριστιανοί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.


Σημειώσεις

[1] Καλαντζάκης Ε. Σταύρος, «Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη», Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 1015.

[2] Καραβιδόπουλος Ιωάννης, «Η περί Θεού και ανθρώπου διδασκαλία Φίλωνος του Αλεξανδρέως» (μέρος Α΄), περ. «Θεολογία», τόμ. ΛΖ΄(1966), τεύχ. 1, σελ. 73.

Δημιουργία αρχείου: 17-10-2016.

Τελευταία μορφοποίηση: 17-10-2016.

ΕΠΑΝΩ