Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Μαθήματα Ορθής Σκέψης

Αναμέτρηση ιδεών: Με τους καλύτερους ή με τους άσχετους; * Σωστή χρήση των πηγών * "Αυτή είναι η γνώμη μου!"

Το ρίσκο τού διαβάσματος

Ρισκάρεις να δοκιμάσεις τις απόψεις σου;

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

 

Πηγή: Περιοδικό "Εκκλησιαστική Παρέμβαση" Τεύχος 7 - Ιούλιος 1996.

Αναδημοσίευση από: https://www.parembasis.gr

Ο ποιητής Νίκος Καρούζος που πέθανε πριν έξι χρόνια, κάποτε είχε γράψει μια αλήθεια. «Μη με διαβάζετε, όταν δεν έχετε ΅αντέψει τη δύναμη που κάνει την αγάπη εφάμιλλη τού θανάτου... Μη με διαβάζετε, όταν έχετε δίκιο. Μη με διαβάζετε όταν δεν ήρθατε σε ρήξη με το σώμα».

Το διάβασ΅α είναι στην πραγ΅ατικότητα μια προσπάθεια να βγη κανείς, από την ατομικότητά του και να εισέλθη σε ΅ια άλλη υπόσταση. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αμφισβητήση την δική του πείρα και να δεχθή την πείρα τού άλλου. Αυτό στην πραγ΅ατικότητα είναι ένα ρίσκο, ένα ριψοκίνδυνο πράγμα.

Δεν είναι εύκολο κανείς να συνδέση την αγάπη με τον θάνατο και να την θεωρήση εφάμιλλη τού θανάτου. Αυτό συνδέεται και με την υπέρβαση τού εγώ, τών αισθήσεων και τών αισθητών, αυτού τού ίδιου τού θανάτου.

Τελικά, δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαβάση κανείς όταν έχει δίκιο, δηλαδή όταν είναι απόλυτα ταυτισ΅ένος με τις ιδέες του, τις θεωρίες του και τις εμπειρίες του, όταν είναι ανίκανος να συντελέση στην γονι΅οποίηση και την γονιμότητα.

Ο Αλέν Μπεντολιλά ο οποίος είναι επιστημονικός σύμϐουλος τού Παρατηρητηρίου Ανάγνωσης στο Παρίσι, κάνει λόγο για «το ση΅ειολογικό ρίσκο που αναλαμβάνει κάθε αναγνώστης ανοίγοντας ένα βιβλίο». Λέει χαρακτηριστικά: «Το να διαβάσεις ή μάλλον το να τολ΅ήσεις να διαβάσεις, προϋποθέτει αναγκαστικά να βρεις τη δύναμη να αντιμετωπίσεις το άγνωστο. Το άνοιγμα ενός βιβλίου προκαλεί αναστάτωση και άγχος: Αναστάτωση στην προοπτική να ανακαλύψεις και να εξοικειωθείς με τον Κόσμο κάποιου άλλου. ’γχος, γιατί η κατάκτηση και εξερεύνηση δεν είναι εκ προοιμίου δεδομένες. Βεβαίως, όσο προχωρούμε στην ανάγνωση ενός βιβλίου, οδηγούμαστε σε υποθέσεις. Συχνά επιβεβαιώνονται και ενίοτε ακυρώνονται από τη συνέχεια τού κει΅ένου. Μα τίποτε δεν είναι τελείως σίγουρο. Υπάρχει πάντα στην ανάγνωση ένα ρίσκο, που πρέπει να αποδεχθείς».

Αυτή η διαδικασία συνδέεται στενά με την ωρίμανση τού ανθρώπου. Πράγμα το οποίο ση΅αίνει ότι το διάβασ΅α ενός βιβλίου είναι ΅ια έκπληξη, και από αυτό το ξάφνιασμα αναδύεται ένας κόσμος που μπορεί να οδηγήση σε ΅ια υπέρβαση και να ικανοποιήση την λεγόμενη διαστατική οντολογία.

Γι αυτό πιστεύω ότι το διάβασ΅α είναι πάντα καλύτερο από το στήσιμο ΅προστά στην τηλεόραση, από την θέα μιας εικόνος, που ερμηνεύεται ΅έσα από τις δικές ΅ας προσλαμβάνουσες παραστάσεις, οπότε είναι ατομικιστική. Η τηλεόραση οδηγεί τον άνθρωπο σε ΅ια ευρύτητα γνώσης, ενώ το διάβασ΅α σε ΅ιά βαθύτητα γνώσης.

Αισθάνομαι την ανάγκη και ως συγγραφεύς να το πω καθαρά: «μη με διαβάζετε, όταν έχετε δίκιο», γιατί δεν θα με καταλάβετε, ούτε θα αποκτήσουμε κοινωνία.

Δημιουργία αρχείου: 11-9-2023.

Τελευταία μορφοποίηση: 11-9-2023.

ΕΠΑΝΩ