Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Μαθήματα Ορθής Σκέψης

Πίστη και Επιστήμη στην Ορθόδοξη Γνωσιολογία * Εντοπισμός τών αξιωμάτων τού θέματος * Εντοπισμός των περιορισμών μας * Σωστή χρήση των πηγών * Οριοθέτηση στις συζητήσεις περί Φυσικής και "Μεταφυσικής"

Σύγχυση Επιστημονικών

και γνωστικών αρμοδιοτήτων

 

Μιλώντας εξ ονόματος ξένης Επιστήμης!

 

Θα καλούσατε ποτέ λόγω επαγγέλματος, έναν μηχανικό αυτοκινήτων για να σας κάνει μια ιατρική εξέταση; Μήπως θα ρωτούσατε φυσικό, για να σας πει λεπτομέρειες για την επανάσταση του 1821; Θα ήταν κατάλληλος ένας αστρονόμος, για να σας εξηγήσει πώς γίνεται η μίτωση των κυττάρων; Ή θα εμπιστευόσασταν σε έναν κοσμολόγο, να σας αναλύσει τη λειτουργία της Χριστιανικής Εκκλησίας κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού;

 

Σύγχυση ειδικοτήτων

"Αστεία πράγματα!" θα πείτε, σκεπτόμενοι τις παραπάνω προτάσεις. Κι όμως! Ορισμένοι αθεϊστές λένε παρόμοια πράγματα με κάθε σοβαρότητα, στα πλαίσια του... ορθολογισμού τους!

Όταν λοιπόν κάποιος Χριστιανός συζητάει με έναν άθεο, συχνότατα, ακούει την καταπληκτική εκείνη φράση:

"Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι τα περί Θεού είναι παραμύθια"!!!

Λες και η επιστήμη, που ασχολείται με τα κτίσματα, είναι το κατάλληλο μέσον για να εξετάσει κάποιος τον Άκτιστο! Λες και ο Άκτιστος είναι αντικείμενο, που εξετάστηκε σε κάποιο εργαστήριο, ώστε κάποιοι επιστήμονες να αποφανθούν!

Μας λένε επίσης φράσεις όπως: "Να φωνάξουμε έναν φυσικό, για να εξετάσει την τάδε περίπτωση εμφάνισης πνευμάτων". Λες και ο φυσικός, μπορεί να ασχοληθεί με... πνεύματα! Με ποια εργαστηριακά εργαλεία άραγε; Με τι επαγγελματικά φόντα;

Ή μας λένε: "Η τάδε επιστημονική κοινότητα, αποτελείται κατά το τάδε ποσοστό από άθεους. Άρα, η επιστήμη είναι αντίθετη (sic) με τη θρησκεία!"

Λες και μια ομάδα φυσικών, ή βιολόγων, μπορούν να έχουν έγκυρο λόγο για ζητήματα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΒΙΩΜΑΤΟΣ!

Βεβαίως, σε κάθε επάγγελμα μπορείς να βρεις ανθρώπους με θρησκευτικά βιώματα, και με γνώσεις για τη θρησκεία ή για την φιλοσοφία, ανάλογα με το πόσο έχουν ενσκύψει σε αυτούς τους τομείς. Όμως αυτή καθεαυτή η επιστήμη τους, ΔΕΝ αποτελεί καμία εγγύηση για την αξιοπιστία τους στους τομείς αυτούς. Αν κάποιος επιστήμονας είναι ταυτόχρονα και ικανός Θεολόγος, ή Φιλόσοφος, αυτό δεν σχετίζεται κατ' ανάγκην με την ειδικότητά του στις θετικές επιστήμες.

Ειδικά σε ζητήματα πίστης και φιλοσοφίας, η εγκυρότητα του ομιλούντος, (ο οποίος μπορεί να είναι και εντελώς αγράμματος), εδράζεται στο ΒΙΩΜΑ και όχι σε κάποια επιστημονική αποφοίτηση. Γι' αυτό ο Χριστός ήταν Μαραγκός, οι Απόστολοι ήταν Ψαράδες στην πλειονότητά τους, ο απόστολος Παύλος σκηνοποιός, κλπ. Τα ζητήματα της πίστης, είναι από μόνα τους μια επιστήμη, με ΔΙΚΟ ΤΗΣ ξεχωριστό γνωστικό πεδίο, χωρίς τη γνώση και μάλιστα την εμπειρία του οποίου, ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι ικανός να θεωρηθεί αυθεντία.

Μπορεί κάποιος να παίζει τις χημικές ενώσεις στα δάχτυλα, ως εξαιρετικός Χημικός. Αλλά να μην είναι ικανός να αρθρώσει ούτε μία συνεπή πρόταση, στον τομέα της Φιλοσοφίας ή της Θεολογίας, επειδή είναι ξένοι στο γνωστικό του πεδίο. Το να κατέχει κάποιος σε ικανό βαθμό μια επιστήμη, δεν τον κάνει αυτομάτως παντογνώστη.

Το να θέλει κάποιος να περάσει από το μικροσκόπιο των φυσικών επιστημών τα θρησκευτικά ζητήματα, είναι σαν την απαίτηση να εγκρίνονται οι ανακαλύψεις της αστρονομίας, από ένα συμβούλιο... ιερέων! Κάτι που φυσικά τηρήθηκε με θρησκευτική προσήλωση στην αρχαιότητα, από την αρχαία Ελλάδα, ως την Ιερά Εξέταση! (Μετά έλαβαν τη σκυρτάλη του δογματικού ελέγχου των επιστημόνων οι Διαφωτιστές και οι Κομμουνιστές...)

 

Η μεθοδολογία και οι προϋποθέσεις της θρησκευτικής έρευνας

"Τα θρησκευτικά δόγματα δεν αποδεικνύονται επιστημονικά!" είναι άλλη μία συχνότατη φράση που ακούμε από τους άθεους "φωστήρες" του "ορθολογισμού".

Και είναι προφανές, ότι όταν το λένε αυτό, στο μυαλό τους έχουν δοκιμαστικούς σωλήνες, μικροσκόπια, επιταχυντές, ακτινοβολίες, και άλλα τέτοια. Όμως, τι ακτινοβολία άραγε, περιμένουν να εντοπίσουν από έναν... άγγελο; Και πώς θα μπορούσε ένας φυσικός να αποδείξει την αξιοπιστία των μαρτυριών της ανάστασης του Χριστού;

Βεβαίως, έχουμε ήδη δείξει, ότι ΤΙΠΟΤΑ κυριολεκτικά δεν μπορεί να αποδειχθεί στον κόσμο, αλλά για το κάθε τι, χρειάζεται κάποιο μέτρο πίστης. Επειδή ο κόσμος προσλαμβάνεται από τις αισθήσεις μας, και απεικονίζεται ελλειπώς και υποκειμενικά στην αντίληψη του καθενός από εμάς. Και κανείς από εμάς, δεν μπορεί να εξηγήσει, ούτε καν από τι αποτελούνται τα στοιχειώδη σωματίδια του σώματός του! Αλλά οι "ορθολογιστές", αγωνιούν για το ότι δεν μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν από τι είναι φτιαγμένος ένας άγγελος!

Στα ζητήματα πίστεως λοιπόν, η μεθοδολογία ΑΛΛΑΖΕΙ, χωρίς να πάψει να είναι επιστημονική. Έχουμε ήδη αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο, την αξία της ιστορικοδικαστικής επιστημονικής μεθόδου. Που και αυτή, έχει μόνο περιορισμένη χρήση, σε ιστορικά γεγονότα. Όχι σε μια απ' ευθείας παρατήρηση του υπερφυσικού. Γιατί σε μία παρατήρηση του υπερφυσικού, χρειάζεται ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ και όχι επιστήμονας των θετικών επιστημών. Κάποιος που να έχει εμπειρία πνευμάτων, και να μπορεί να δει και να κατανοήσει. Με εμπειρία και όχι με φαντασία και υλιστικές προκαταλήψεις.

 

Έτσι λοιπόν, όταν τα "τζίνια" του αθεϊστικού "ορθολογισμού" σας μιλούν για "επιστήμες", ζητήστε τους να ακριβολογούν. Να σας εξηγήσουν, για τι ακριβώς ειδικότητα μιλάνε, σε τι ακριβώς να ενσκύψουν, και με ποια μέσα θα εξετάσουν οι θετικοί επιστήμονες, ένα υπερφυσικό γεγονός. Να σας εξηγήσουν, πώς συνδέεται η συγκεκριμένη ειδικότητα με τον ερευνώμενο τομέα, και ποια είναι τα πνευματικά φόντα και η πνευματική εμπειρία του συγκεκριμένου επιστήμονα που θα κάνει την έρευνα, ώστε να συμμετέχει σε μια έρευνα πνευματικής φύσης.

Έχει ο συγκεκριμένος επιστήμονας γνώση όλης της σχετικής βιβλιογραφίας επί του ερευνώμενου ζητήματος; Γνωρίζει τι έχουν γράψει γι' αυτό οι Ορθόδοξοι Πατέρες κατά τις 2 τελευταίες χιλιετηρίδες; Ή μήπως στηρίζει τα όσα ξέρει, μόνο σε Δυτικές πηγές, με τις γνωστές ελλειπείς Προτεσταντικές και Παπικές απόψεις; Οι προϋποθέσεις ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ του ερευνώντος έχουν μεγάλη σημασία! Και μια παρατήρηση, συχνά έχει πολλές ερμηνείες, που εξαρτώνται από τις προκαταλήψεις του ερευνώντος.

Και ακόμα, ζητήστε στους φωστήρες του αθεϊστικού ανορθολογισμού, να σας εξηγήσουν τι σχέση μπορεί να έχει μια οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδος όσον αφορά την εξέταση του Ακτίστου! Διαφορετικά, στείλτε τους σε έναν αστρονόμο να τους... εγχειρήσει τον εγκέφαλο μήπως και συνέλθουν!

Δημιουργία αρχείου: 28-8-2006.

Τελευταία μορφοποίηση: 7-7-2020.

ΕΠΑΝΩ