Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Αθεϊσμός και Ευσεβισμός

Περί συνέπειας Θεϊσμού, Αγνωστικισμού και Αθεϊσμού * Τίνος εργαλείο είναι ο ορθολογισμός; * Ο αντιεπιστημονικός σκοταδισμός τής Αθεϊστικής θρησκείας * Η (αυτο-)αναίρεση τού Θετικισμού (Positivismus) * Αφιλοσόφητος Αθεϊσμός * Αποστάτησε ποτέ η Εκκλησία; * Ευσεβοφάνεια και Εκκλησία * Ακατάσχετες συκοφαντίες και αναπάντητες απολογίες * Γενικολογίες, γενικεύσεις, υπεραπλουστεύσεις και αοριστολογίες

Ανορθολογισμοί αθέων αντικληρικαλιστών

περί σκανδάλων τού κλήρου

Κατηγορώντας τελικά τους... εαυτούς τους!

 

 

Έχοντας κληρονομήσει την (δικαιολογημένη σε κάποιο βαθμό) αντιπάθεια προς τον Ρωμαιοκαθολικό κλήρο, οι "απόγονοι" τού Διαφωτισμού έσπευσαν να τη ΓΕΝΙΚΕΥΣΟΥΝ και εναντίον τού Ορθοδόξου κλήρου τής Ανατολής. Μόνο που εδώ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, όπως και οι προϋποθέσεις! Όταν λοιπόν οι αντικληρικαλιστές τού Αθεϊσμού συκοφαντούν τον Ορθόδοξο κλήρο, ας έχουν υπ' όψιν τα παρακάτω.

 

1. Η διαφορετικότητα τής Ανατολής

Και ποιος δεν έχει ακούσει τις διαρκείς συκοφαντίες τών εχθρών τής Ορθόδοξης πίστης, κατά τών Ιερέων τής Εκκλησίας! Και συνήθως το πρώτο που παρατηρεί, είναι ότι οι εχθροί τού κλήρου, δεν κάνουν καμία διάκριση Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών· αλλά αδιακρίτως κατηγορούν τον κλήρο ως υπεύθυνο τών εγκλημάτων τού... Μεσαίωνα!

Αυτή η σύγχυση που διακατέχει τους περισσότερους αντικληρικαλιστές, ευθύς εξ αρχής δείχνει το πόσο ρηχό είναι το μίσος τους προς την Εκκλησία, μια και δεν έχουν κάνει ποτέ τον κόπο να ερευνήσουν καλόπιστα τις διαφορές. Γιατί εδώ ουδέποτε είχαμε Ιερές Εξετάσεις και διώξεις απίστων, όπως συνέβαινε επίσημα στην Παπική "εκκλησία" ΜΕΤΑ από το Σχίσμα.

Ακόμα και τα ΔΗΘΕΝ "εγκλήματα" για τα οποία συχνά συκοφαντούν την προ και μετά το Σχίσμα Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι απλώς ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ, και βρίσκονται μόνο στην αρρωστημένη φαντασία εχθρών τής Εκκλησίας, που παπαγαλίζουν ανιστόρητα παραμύθια, (συχνά επινοημένα από Νεοπαγανιστές), τα οποία έχουμε διαψεύσει συστηματικά από τις πηγές, στις σχετικές μας ενότητες, κυρίως ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Αν και μπορούν λοιπόν οι εχθροί τής Εκκλησίας να βρουν εγκλήματα τού Ρωμαιοκαθολικού κλήρου, η ιστορία τους διαψεύδει κατηγορηματικά, όσον αφορά την Ορθόδοξη Ανατολή, ή την προ τού σχίσματος Οικουμενική Καθολική Εκκλησία.

 

2. Γενικεύσεις εξαιρέσεων και αοριστολογίες

Το δεύτερο που παρατηρεί κάποιος, στις συκοφαντίες τών αντικληρικαλιστών, (ανεξαρτήτως ιδεολογίας), είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ χωρίς καμία τεκμηρίωση, που αν κάποιος αρχίσει να ρωτάει λεπτομέρειες, θα εισπράξει "σιωπή" και άγνοια, εμποτισμένη όμως με άφθονη εμπάθεια κατά τού κλήρου· ο οποίος "οφείλει" να είναι "κακός" στη σκέψη τών αντικληρικαλιστών, επειδή έτσι έμαθαν να τον θεωρούν μέσα στο κεφάλι τους.

Βεβαίως στην προσπάθειά τους αυτή, συχνάκις επιστρατεύουν μεμονωμένα κακά παραδείγματα κληρικών που έχουν εκπέσει από το λειτούργημά τους, ως δήθεν "απόδειξη" κατά "τών παπάδων". Έτσι, γενικευτικά και παράλογα!

Και το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος, είναι ότι αυτοί οι συκοφάντες, ΔΕΝ γενικεύουν τη συμπεριφορά τών κληρικών, από τη συντριπτική πλειοψηφία τών αξίων Λειτουργών (που ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ), αλλά γενικεύουν τις ελάχιστες εξαιρέσεις κληρικών που ξέπεσαν, και γίνεται "ντόρος", ακριβώς επειδή είναι κάτι ασυνήθιστο και σπάνιο! Και αυτό από μόνο του, είναι χαρακτηριστικό σημάδι όχι μόνο τού ανορθολογισμού τους, αλλά και της κακοπιστίας τους! Γιατί δεν μπορείς να είσαι λογικός, δίκαιος και καλόπιστος, όταν γενικεύεις την εξαίρεση, και προσπερνάς τον κανόνα!

Μάλιστα στις συζητήσεις μεταξύ τους, οι περισσότεροι αντικληρικαλιστές, φροντίζουν να παρουσιάζουν κραυγαλέες περιπτώσεις προβληματικών προσώπων, ως

 

3. Ποιοι εκπροσωπούν την Εκκλησία;

"Δεν είναι όμως και αυτοί οι (έστω και λίγοι), ξεπεσμένοι, αμαρτήσαντες κληρικοί, Ορθόδοξοι; Δεν  βαρύνεται η Ορθόδοξη Εκκλησία από τις δικές τους αμαρτίες και εγκλήματα;" μπορεί να ρωτήσει κάποιος.

Και βέβαια ΟΧΙ!

Μήπως άραγε θα ήταν υπεύθυνη η Αστυνομία, για κάποιον Αστυνομικό που θα παρέβαινε τους νόμους; Θα ήταν υπεύθυνη η Ιατρική, για τον Γιατρό εκείνο, που παραβιάζει τους κανόνες τής Ιατρικής Επιστήμης; Θα ήταν υπεύθυνος ο κατασκευαστής ενός φαρμάκου, για τον ασθενή εκείνον που πεθαίνει επειδή δεν ακολούθησε τη συνταγή;

Είναι ομοίως προφανές, ότι η Εκκλησία, αφού έχει σαφείς κανόνες για την ορθή συμπεριφορά τών Ιερέων, ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ για τους Ιερείς εκείνους που παραβαίνουν τους κανόνες αυτούς!

Η Εκκλησία δεν ευθύνεται ούτε για τους Αρχιερείς εκείνους, που ανέχονται παρανομούντες Ιερείς, μη εφαρμόζοντας τους κανόνες που προβλέπονται για τις πτώσεις τους, για την απομάκρυνσή τους από τα Μυστήρια, ή για την καθαίρεσή τους. Οι κανόνες είναι σαφείς και πλήρεις στην πρόβλεψη τών περιπτώσεων αυτών.

Εκπρόσωποι τής Εκκλησίας είναι οι Χριστοειδείς Χριστιανοί (και Ποιμένες της), και ΟΧΙ αυτοί που παραβιάζουν τις Χριστιανικές αρχές της! Και οι ακολουθούντες τους κανόνες της, και όχι αυτοί που τους παραβιάζουν.

Οι συκοφαντίες λοιπόν κατά τής Εκκλησίας, εξ αιτίας Ιερέων ή και απλών Χριστιανών που πέφτουν, αντιφάσκουν σε κάθε λογική, κατηγορώντας τον νομοθέτη στο πρόσωπο τού παρανόμου!

 

4. Πρέπει να περιμένουμε τελειότητα;

Αυτό βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναμένουμε τελειότητα από τους κληρικούς. Η Χριστιανική πίστη είναι μία ΠΟΡΕΙΑ προς το καθ' ομοίωσιν, δηλαδή από την ατέλεια προς την τελειότητα τού Χριστού. Όμως μία πορεία ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ, προϋποθέτει και σφάλματα, ακόμα και αν ο σφάλλων είναι κληρικός!

Το να μάς παρουσιάζουν λοιπόν οι αντικληρικαλιστές, παραδείγματα πτώσεων κληρικών, δήθεν ως "ντοκουμέντα" κατά "τών παπάδων", όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή αξία, αφού "παραβιάζει ανοικτές πύλες" ως αναμενόμενο και αναπόφευκτο, αλλά δείχνει ότι κατηγορούν πράγματα που δεν κατανοούν! Γιατί ποιος τους είπε ότι οι παπάδες δεν κάνουν λάθη;

Το να κατηγορούν λοιπόν Ιερείς και απλούς πιστούς για τις πτώσεις τους, δείχνει τον δικό τους ανορθολογισμό, καθώς εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε αναμάρτητους Ιερείς, αλλά και δεν υπάρχει καν άνθρωπος αναμάρτητος!

Το να μάς κουνάνε λοιπόν το δάχτυλο εξ αιτίας πτώσεων Χριστιανών και Ιερέων, ή Ιερέων με ελαττώματα προσωπικότητας, ουσιαστικά τους ίδιους εκθέτει, μια και ζητούν από τους Χριστιανούς το ΑΔΥΝΑΤΟ για κάθε άνθρωπο!

Οι Ιερείς που πέφτουν σε αμαρτίες (=αστοχίες), είναι και αυτοί άνθρωποι αμαρτωλοί, σε πορεία προς το καθ' ομοίωσιν, άλλος πιο μπροστά και άλλος πιο πίσω, και η Εκκλησία αυτόν ακριβώς τον σκοπό επιτελεί δια τών αγίων Μυστηρίων της, να βοηθήσεις κάθε πιστό, να φθάσει όσο το δυνατόν κοντύτερα στην ομοίωση τού Χριστού. Και ακόμα και τα επιτίμια ή καθαίρεσή τους στην Εκκλησία, αυτόν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα έχουν, και όχι την τιμωρία τού αμαρτήσαντος.

Και φυσικά, όπως έχουμε αναλύσει σε άλλο άρθρο, το λειτούργημα τού Ορθοδόξου Ιερέως, ΔΕΝ επηρεάζει την εγκυρότητα τών Μυστηρίων που τελούνται από αυτόν, (αν ακόμα δεν έχει καθαιρεθεί), επειδή η Ιεροσύνη ΔΕΝ είναι δική του, αλλά ενεργεί την Ιεροσύνη τού Κυρίου Ιησού Χριστού. Μπορεί ένας Ιερέας ως πρόσωπο να κρίνεται για τις αμαρτίες του, αλλά τα Μυστήρια που τελεί νόμιμα, τα τελεί στην πραγματικότητα ο Κύριος Ιησούς Χριστός δια τών δικών του χεριών.

 

5. Τι θα πούμε για κάποιους αμετανόητους και απίστους κληρικούς;

Στο σημείο αυτό, κάποιοι άθεοι αντικληρικαλιστές, θα μάς επιστήσουν την προσοχή, ότι δεν είναι όλοι οι αμαρτάνοντες κληρικοί αληθινά πιστοί, και δεν βρίσκονται όλοι σε πορεία βελτίωσης. Αλλά υπάρχουν μεταξύ τους και κληρικοί ΑΠΙΣΤΟΙ και ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ, με σκοπό το προσωπικό τους συμφέρον και όχι τη βελτίωση τής προσωπικότητάς τους, ή το θέλημα τού Θεού. Τι θα απαντούσαμε σε αυτούς;

Αν και σε αυτό ήδη έχουμε απαντήσει εν μέρει στην 3η ενότητα αυτού τού άρθρου, ότι δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία να φέρει ευθύνη για όσους ΔΕΝ ακολουθούν τη δική της "συνταγή", εδώ θα το "χοντρύνουμε" κι εμείς περισσότερο!

Αγαπητέ άθεε αντικληρικαλιστή, εσύ που κατηγορείς την Εκκλησία για τα εγκλήματα ΑΠΙΣΤΩΝ Ιερέων, συνειδητοποιείς πόσο παράλογο είναι ΚΑΙ αυτό που λες, εκτός τών άλλων που προαναφέραμε;

Πώς είναι δυνατό να κατηγορείς την Εκκλησία για έναν ΑΠΙΣΤΟ σαν κι εσένα; Δεν κατανοείς, ότι ο άπιστος Ιερέας, που ουσιαστικά βλασφημεί και κοροϊδεύει το λειτούργημά του αμαρτάνοντας αμετανόητα, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία, (η οποία εκπροσωπείται από ΠΙΣΤΟΥΣ); Δεν κατανοείς ότι ο άπιστος Ιερέας, ΔΕΝ συγκαταλέγεται στους πιστούς Χριστιανούς αλλά στους ΑΠΙΣΤΟΥΣ, όπως είσαι κι εσύ;

Λοιπόν τι; Θα κατηγορήσεις την ομάδα τών πιστών στο πρόσωπο ενός απίστου, και όχι την ομάδα τών απίστων, στην οποία συμπεριλαμβάνεσαι κι εσύ ο ίδιος; Πόσο πιο παράλογος θα μπορούσες να είσαι;

Αν λοιπόν θέλεις κατ' ανάγκην να κατηγορήσεις κάποια ομάδα, εξ αιτίας απίστων Ιερέων που κοροϊδεύουν το λειτούργημά τους και ακόμα δεν έχουν καθαιρεθεί, η λογική επιτάσσει να κατηγορήσεις την ΔΙΚΗ ΣΟΥ ομάδα, στην οποία στην πραγματικότητα συμπεριλαμβάνονται και αυτοί οι αμετανόητοι υποκριτές!

Θυμήσου! Κάθε φορά που κατηγορείς την Εκκλησία για έναν άπιστο (και όχι απλώς έναν αμαρτήσαντα και εν μετανοία κληρικό), στην πραγματικότητα η ευθύνη τών πράξεών του, βαρύνει όχι την Εκκλησία, αλλά τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ άπιστη πλευρά!

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 6-5-2020.

Τελευταία μορφοποίηση: 6-5-2020.

ΕΠΑΝΩ