Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Συνωμοσιολογία και Ορθολογισμός

Υπάρχει Σιωνιστική συνομωσία; // Περί προσσελήνωσης // Μερικές σκέψεις για τα -πλαστά- "Πρωτόκολλα των Πρεσβυτέρων Σοφών της Σιών" // Αεροψεκασμοί: Η πρέζα της εποχής // Εφαρμογή σ' εμάς των όσων λέμε σε άλλους // Νεοελληνικού Ανορθολογισμού συνέχεια

Θεωρίες Συνομωσίας

Νεοελληνικός Ανορθολογισμός

Greek Skeptic

 

Αναδημοσίευση από: http://ellinikahoaxes.gr

Από σκεπτικιστικό ιστότοπο συλλέξαμε το ακόλουθο εύστοχο άρθρο όσον αφορά τις προκαταλήψεις και τον ανορθολογισμό τών Νεοελλήνων. Εύστοχο ως την... προ-τελευταία πρόταση, όπου ο ίδιος ο αρθρογράφος μάς απογοητεύει με τον δικό του ανορθολογισμό, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τις δικές του προκαταλήψεις και λογικά άλματα. Που όμως έτσι ουσιαστικά επιβεβαιώνει το βασικό θέμα τού άρθρου για το μεγάλο ποσοστό ανορθολογιστών συμπολιτών μας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και εκείνος ο ίδιος!

"Υπάρχει ελπίδα;

Διάβασα πρόσφατα την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή σχετικά με τα διάφορα πιστεύω των Ελλήνων σε συνωμοσίες και με έπιασε η καρδιά μου.

Ας σκεφτούμε λίγο τις συνέπειες αυτών των αριθμών.

Το 72% που πιστεύουν πως η οικονομική κρίση προκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες δεν θα κάνει κάτι για να λυθεί το πρόβλημα γιατί δεν φταίνε αυτοί για την κατάσταση, αλλά κάποια άλλη “δύναμη” την οποία δεν μπορούν να ελέγξει. Τί θα ψηφίσουν την επόμενη φορά; Οτιδήποτε τους υπόσχεται πως θα πάει κόντρα σε αυτή τη “δύναμη”, όποια και αν είναι αυτή.

Το 68% που πιστεύουν πως το φάρμακο του καρκίνου έχει βρεθεί αλλά αποκρύπτεται δεν θα εμπιστευτούν τον γιατρό τους γιατί αυτός είναι στο τσεπάκι των φαρμακευτικών. Θα εμπιστευτούν το Facebook όπου ένας φίλος ανέβασε το αντι-επιστημονικό άρθρο που λέει πως τα κουκούτσια των βερίκοκων γιατρεύουν τον καρκίνο. Το αποτέλεσμα; Θα πάνε στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση από κυάνιο και μάλλον θα επιταχύνει τον θάνατό τους.

Το 69% είναι αντισημίτες και δεν μιλάω για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος για αρκετούς (60%) είναι εβραίος. Μιλάω για την αντιπάθεια μέχρι το μίσος που αρκετοί έχουν για τους εβραίους και πάνω στους οποίους επιρρίπτουν ένα σωρό αμαρτίες, αληθινές ή μή, με αποτέλεσμα σε αυτή τη χώρα να μην μπορεί να ακουστεί μια άποψη που να μην ρίχνει το απόλυτο φταίξιμο στους Ισραηλίτες για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, χωρίς να υβριστεί σχεδόν αμέσως με τρομακτική δύναμη και συνέπεια. Το να φοβόμαστε να γράψουμε, έστω και ανώνυμα, την άποψή μας για το Παλαιστινιακό (εκτός ελάχιστων λαμπερών περιπτώσεων) πιο πολύ από όσο φοβόμαστε να μιλήσουμε για το Ισλάμ που έχει και παράδοση στις δολοφονίες των επικριτών του, λέει πολλά.

Το 68% που υποστηρίζουν πως η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 9/11 ήταν δουλειά εκ των έσω για να δικαιολογήσουν οι ΗΠΑ την εισβολή στο Ιράκ και δεν σκέφτονται πως η πρώτη λέξη που βγήκε από επίσημα στόματα μετά τις επιθέσεις δεν ήταν “Σαντάμ”, αλλά “Αλ Κάιντα”. Αν πραγματικά ήθελαν τον Σαντάμ τότε τι... έκαναν στο Αφγανιστάν να κυνηγούν τον σπηλαιολόγο Οσάμα Μπιν Λάντεν που τυγχάνει να είναι και γόνος γνωστής και ζάμπλουτης οικογένειας από την Σαουδική Αραβία η οποία είναι φιλικά προσκείμενη στην οικογένεια Μπους; Αν μπορούσαν να οργανώσουν μια τέτοια επίθεση εκ των έσω, θα έκαναν ένα τόσο παιδικό λάθος; Αλλά τι λέω; Η δεύτερη δημοφιλέστερη θεωρία συνωμοσίας για την επίθεση αυτή είναι πως την οργάνωσαν οι εβραίοι και η απόδειξη είναι πως δεν υπήρχε κανένας εβραίος νεκρός (τους 400 νεκρούς τους αγνοούμε γιατί είναι πιο βολικό)!

Το 30% που μας έδωσε μια άλλη έρευνα που λέει πως μας ψεκάζουν και κυνηγούν παγάκια στον ουρανό σαν να πρόκειται για τον μεγαλύτερο κίνδυνο στη ζωή μας αλλά αν ρωτηθούν πώς επιτυγχάνεται μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους δεν έχουν να δώσουν ούτε μια επιβεβαιώσιμη πληροφορία και επαναλαμβάνουν μέχρι αναγούλας το “κοίτα τον ουρανό, γιατί δεν κοιτάς τον ουρανό”, λες και αυτό είναι η ατράνταχτη απόδειξη που λύνει με μιας όλα τα προβλήματα αυτής της θεωρίας.

Το 27% που πιστεύουν πως ο Νιλ Άρμστρονγκ δεν πήγε ποτέ στη Σελήνη και όλα ήταν χολυγουντιανή παραγωγή, αλλά δεν σκέφτονται πως οι πρώτοι που θα φώναζα για πλαστογράφηση ήταν οι ορκισμένοι εχθροί οι Σοβιετικοί που και τις γνώσεις είχαν να κρίνουν την αληθοφάνεια της αποστολής αλλά και το κίνητρο να ξεσκεπάσουν τα ψεύδη, αλλά τελικά δεν μίλησαν ποτέ, ΠΟΤΕ!

Θυμάμαι μια εποχή πριν από όχι πολλά χρόνια όταν κοροϊδεύαμε τους Αμερικανούς πως είναι αμόρφωτοι μιας και οι γνώσεις τους στη γεωγραφία ήταν από ελλιπείς μέχρι ανύπαρκτες. Έλα μου όμως που σε αυτή την έρευνα μόλις το 6,5% κατάφερε να απαντήσει σωστά σε στοιχειώδη ζητήματα πολιτικής και ιστορίας. Μόνο το 6,5!

Αυτό μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα που όσο αναπόφευκτο είναι άλλο τόσο είναι απογοητευτικό, πως η παιδεία μας πάσχει, νοσεί εδώ και χρόνια.

Πώς να υπάρξει αμφιβολία για αυτό όταν η παιδεία χρησιμοποιείται, όχι για να καλλιεργηθεί το μυαλό μας, αλλά σαν εργαλείο πρόσβασης στο δημόσιο. Αμφιβάλλει κανείς πως, στη συντριπτική πλειοψηφία, οι μαθητές που παπαγαλίζουν στις εξετάσεις το κάνουν προκειμένου να περάσουν σε ένα από τα απαξιωμένα ΤΕΙ ή ΑΕΙ όπου βγαίνουν κατά κύριο λόγο στρατιές πολιτικοποιημένων συνδικαλιστών που έχουν μάθει πώς να χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα και να χτίζουν πόρτες γραφείων, όταν βέβαια σταματούν τις καταλήψεις;

Στα δικά μας σχολεία δεν επιβραβεύεται η κριτική σκέψη αλλά η απομνημόνευση. Ίσως δεν έχουμε καταλάβει πως το σχολείο δεν μας κάνει πιο έξυπνους, αλλά πιο μορφωμένους και αν τη μόρφωση δεν την χρησιμοποιείς είναι σαν να μην την έχεις.

Έχουμε επιτρέψει στην οικονομική κρίση να βγάλει όλες τις ανασφάλειές μας στη φόρα. Όλα τα ελαττώματά μας φαίνονται πλέον μιας και δεν καλύπτονται από το άφθονο χρήμα. Έχουμε επιλέξει τις δεισιδαιμονίες και τα παραμύθια προκειμένου να βρούμε φταίχτες, και τώρα που βρήκαμε φταίχτες και είναι όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς, δεν υπάρχει λόγος να χάσουμε ούτε λεπτό ύπνου. Ας βρούνε οι άλλοι τη λύση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν ρωτούνται ποιόν φορέα εμπιστεύονται περισσότερο, οι Έλληνες λένε την εκκλησία! Μια εταιρία πώλησης ψεύτικης ελπίδας που έχει κατηγορηθεί σχεδόν για ίδιο αριθμό σκανδάλων όπως οι πολιτικοί και που δηλώνουν μεσάζοντες ενός θεού που θυσίασε τον εαυτό του στον εαυτό του προκειμένου να μας σώσει από τις αμαρτίες που ο ίδιος μας φόρτωσε ώστε να μην πάμε στην κόλαση που έχει ετοιμάσει για εμάς.[*]

Είμαι πολύ απογοητευμένος.

Greek Skeptic"

"Ο Αείμνηστος π. Ιωάννης Ρωμανίδης είχε γράψει εδώ και δεκαετίες για τα νοσηρά φαινόμενα που αποκαλύπτει τόσο η παρακάτω έρευνα όσο και το άρθρο - σχολιασμός που μόλις διαβάσατε.

Δείτε τι είχε γράψει ο π. Ιωάννης εδώ: http://www.oodegr.com/oode/a8eismos/mathimata/arnisi_elegxou_1.htm"


 

 

*Σημείωση τής ΟΟΔΕ για την προ-τελευταία πρόταση τού άρθρου:


Και ενώ ο αρθρογράφος τα πήγαινε τόσο καλά στις επισημάνσεις του, τελειώνοντας το άρθρο θέλησε να δώσει και την τελική "πινελιά" τής δικής του προκατάληψης και ανορθολογισμού, να περάσει το δικό του ιδεολογικό μήνυμα. Γιατί πολλοί ενώ μπορούν και βλέπουν τον ανορθολογισμό τών άλλων, κυριολεκτικά τυφλώνονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις δικές τους προκαταλήψεις!

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό, πώς κατάφερε μέσα σε μία μόνο πρόταση, να χωρέσει τόσο πολύ ανορθολογισμό και προκατάληψη!

Παραθέτουμε εδώ ξανά την προ-τελευταία πρόταση τού άρθρου, για να την αναλύσουμε ορθολογικά, έτσι ώστε να γίνει εμφανές πόσο ανορθολογιστή μπορεί να κάνει έναν αυτοαποκαλούμενο "ορθολογιστή", οι ιδεολογικές προκαταλήψεις. Έγραψε λοιπόν στην πρόταση αυτή:

("την Εκκλησία...")"...Μια εταιρία πώλησης ψεύτικης ελπίδας που έχει κατηγορηθεί σχεδόν για ίδιο αριθμό σκανδάλων όπως οι πολιτικοί και που δηλώνουν μεσάζοντες ενός θεού που θυσίασε τον εαυτό του στον εαυτό του προκειμένου να μας σώσει από τις αμαρτίες που ο ίδιος μας φόρτωσε ώστε να μην πάμε στην κόλαση που έχει ετοιμάσει για εμάς"

Στη συνέχεια, θα αριθμήσουμε μια σειρά από 10 χαρακτηριστικές ανορθολογικές παραμέτρους αυτής τής πρότασης, για να... επιβεβαιώσουμε τον αρθρογράφο, για το χαμηλό επίπεδο ορθολογισμού τών Νεοελλήνων:

1. Αποκαλεί την Εκκλησία (τών Ελλήνων), ως "εταιρία". Πρόκειται για μια λέξη που α) ΔΕΝ αποδεικνύει ότι είναι όντως "εταιρία", αλλά το λέει αυθαίρετα λόγω προσωπικής προκατάληψης. Κάτι που φυσικά θα ίσχυε για πολλές Προτεσταντικές θρησκείες που και οι ίδιες αυτοαποκαλούνται "εταιρίες", αλλά ΟΧΙ για την Ορθοδοξία. β) Η ίδια η λέξη: "εταιρία", είναι εντελώς ανάρμοστη για την Ορθόδοξη δογματική. Γιατί ενώ η λέξη: "εταιρία" σημαίνει τη "συνεργασία εταίρων προς το κοινό συμφέρον", η Εκκλησία αποποιείται το συμφέρον της για τη σωτηρία τού κόσμου, κάτι που απέδειξαν διαχρονικά εδώ και 2000 χρόνια οι θυσίες τών Χριστιανών στους διωγμούς. Η σωστή λέξη για την Εκκλησία είναι "κοινωνία" ή "κοινότητα" και όχι "εταιρία", που παραπέμπει σε συμφεροντολογική συνεργασία. γ) Εκκλησία είναι το Σώμα τού Χριστού, αποτελούμενο από όλους τους Χριστιανούς. Πώς θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να χαρακτηρίσει το σώμα τών πιστών ως "εταιρία"; Δεν αποτελεί αυτός ο χαρακτηρισμός ανορθολογική προκατάληψη; Προσέξτε, ότι ήδη στον πρώτο του χαρακτηρισμό, ο αρθρογράφος κάνει τρία τουλάχιστον διαφορετικά ανορθολογικά ατοπήματα!

2. "...πώλησης...". Ήδη στην 3η λέξη τής πρότασης, κάνει το τέταρτο ανορθολογικό του ατόπημα, χαρακτηρίζοντας την Εκκλησία ως "εταιρία πώλησης"! Μα... τι πουλάει η Εκκλησία; Γιατί δωρεάν η Εκκλησία κηρύττει το Ευαγγέλιο και δωρεάν τελεί τα μυστήρια. Τι πουλάει δηλαδή ο κάθε Χριστιανός που ζει τη λειτουργική ζωή; Ακόμα και εισφορές τών πιστών, γίνονται αυτοπροαίρετα και κανείς δεν τούς εξαναγκάζει να τις κάνουν. Ακόμα και τα κεριά είναι αυτοπροαίρετη εισφορά! Ακόμα και οι ιερείς τής Εκκλησίας ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (για την οποία μιλάει ο αρθρογράφος), δεν χρειάζονται καν τις εισφορές τών πιστών, καθώς ζουν από τον μισθό που οφείλει το κράτος στην Εκκλησία, λόγω τού ότι τη λήστεψε 5 φορές και έχει αναλάβει τη μισθοδοσία ως δικαιολογία αυτής τής καταλήστεψης!

3. "εταιρία πώλησης ψεύτικης ελπίδας" Και περνάμε ήδη στο επόμενο ατόπημα τού ανορθολόγου αρθρογράφου, καθώς αναφέρει το Χριστιανικό Ευαγγέλιο (προφανώς), ως "ψεύτικη ελπίδα" και μάλιστα... πωλούμενο! Όμως αυτό το δωρεάν κηρυττόμενο Ευαγγέλιο, πώς γνωρίζει ότι είναι "ψεύτικη ελπίδα"; Ποια απόδειξη προσκομίζει για τη δήλωσή του αυτή; Γιατί όταν σε όλο το προηγούμενο άρθρο του, παραπέμπει σε αυθαίρετες ανορθολογικές δηλώσεις συνωμοσιολόγων, τι είναι όταν κλείνει το ίδιο αυτό άρθρο με μια αυθαίρετη συνωμοσιολογική δήλωση περί "πώλησης ψεύτικης ελπίδος", την οποία απλώς πιστεύει, χωρίς να μπορεί να την τεκμηριώσει;

4. "που έχει κατηγορηθεί σχεδόν για ίδιο αριθμό σκανδάλων όπως οι πολιτικοί..." Μα, σε όλο το άρθρο του, ο αρθρογράφος θεωρεί ανορθολογιστές και συνωμοσιολόγους, όλους εκείνους που χωρίς καμία απόδειξη, κατηγορούν τις κυβερνήσεις και το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και κάθε άλλον. Πώς χωρίς καμία απόδειξη, ο ίδιος πείθεται από τις "κατηγορίες", που κάλλιστα μπορούν να είναι ψευδείς; Προσέξτε! Δεν λέει από τις "αποδείξεις", αλλά από τις "κατηγορίες"! Και συμπτωματικά, τις ημέρες αυτές που γράφουμε αυτά τα λόγια, η Ελληνική Δικαιοσύνη δικαίωσε οριστικά και αμετάκλητα την Ι.Μ. Βαττοπεδίου, την οποία τα ΜΜΕ κατηγορούσαν εδώ και τόσα χρόνια για πλήθος σκανδάλων όπως και τούς πολιτικούς! Όπως άλλοι ανορθολογιστές κατηγορούν για ένα σωρό πράγματα τους... Εβραίους, για τους οποίους ο αρθρογράφος εξανίσταται! Και το τέλος τού άρθρου, κάνει το ίδιο ακριβώς που κατηγορεί! Αλλά δεν μάς παρουσίασε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, την οποία θεωρεί εξ ορισμού "ένοχη", επειδή έτσι το θέλει η αντιχριστιανική συνωμοσιολογία!

5. Αν πάλι με την παραπάνω φράση αναφέρεται σε διάφορα πρόσωπα ιερέων και όχι στην Εκκλησία ως σύνολο, τότε έχουμε τρία επί πλέον ανορθολογικά ατοπήματα τού αρθρογράφου: α) Η συζήτηση γίνεται για την εμπιστοσύνη ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ως "φορέα", όπως ο ίδιος το παραδέχεται, και όχι για την εμπιστοσύνη σε μεμονωμένα πρόσωπα, (άρα αποτελεί λογικό άλμα να πηδάει από τον φορέα στα πρόσωπα). β) Δεν υπάρχει ομάδα χωρίς κακά μέλη, που να αποτελείται μόνο από καλά. Συνεπώς, δεν μπορεί κάποιος να "τσουβαλιάζει" όλα τα μέλη ενός φορέα ως "κακά", επειδή έτσι τού λέει η προκατάληψή του. Και γ) Ένας φορέας κρίνεται από τις αρχές που πρεσβεύει και διακηρύσσει, και όχι από τις παραβάσεις τών αρχών του, από μεμονωμένα μέλη του! Αυτό λέει ο ορθολογισμός!

6. "και που δηλώνουν μεσάζοντες ενός θεού..." Και πάλι εδώ κάνει το ίδιο ανορθολογικό σφάλμα για το οποίο κατηγορούσε άλλους! Πιο πάνω στο άρθρο του, κατηγορεί αυτούς που αποδέχονται ως δεδομένο, το ψέμα ότι δεν υπήρχαν Ισραηλινοί στους Δίδυμους Πύργους, ενώ δεν είναι αληθές! Ομοίως και αυτός, δηλώνει ως δεδομένη μια ψευδή δήλωση, ότι δήθεν η Εκκλησία "δηλώνουν μεσάζοντες ενός θεού"! Αντιθέτως όμως! Η Εκκλησία το έχει δηλωμένο εδώ και 2000 χρόνια ότι μεταξύ Θεού και ανθρώπων, υπάρχει ΜΟΝΟ ένας Μεσίτης, ο Ιησούς Χριστός: "εις γαρ Θεός, εις και μεσίτης Θεού και ανθρώπων, άνθρωπος Χριστός Ιησούς" (Α΄ Τιμ. 2/β: 5). Και μάλιστα ο απόστολος Παύλος παρομοιάζει σχηματικά την Εκκλησία με ένα σώμα, όπου κάθε πιστός είναι ένα μέλος, σε ΑΜΕΣΗ και ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ σύνδεση με το Κεφάλι, τον Χριστό! (Α΄ Κορ. 12/ιβ: 12-27).

7. "...ενός θεού που θυσίασε τον εαυτό του στον εαυτό του...". Το ίδιο ακριβώς ανορθολογικό ατόπημα κάνει και εδώ ο αρθρογράφος. Γιατί αν μιλούσαμε για Παπικούς ή για Προτεστάντες, τότε θα είχε δίκιο. Αλλά εδώ μιλάμε για την Ελληνική Εκκλησία! Και η Ελληνική Εκκλησία διαφωνεί πλήρως με αυτό το Δυτικό αιρετικό δόγμα. Έτσι λοιπόν, αποτελεί ανορθολογικό λογικό άλμα, ενώ μιλάει ΕΙΔΙΚΑ για την Ελληνική Εκκλησία, να τής φορτώνει αιρετικά δόγματα Δυτικών θρησκειών. Για εμάς η θυσία τού Χριστού έγινε για να πάει κατ' αρχήν ο Χριστός στον Άδη, και κατόπιν να ακολουθηθεί από την Ανάσταση, νικώντας έτσι τον θάνατο.

8. "...να μας σώσει από τις αμαρτίες που ο ίδιος μας φόρτωσε..." Είναι ήδη πασιφανής η ανορθολογική ιδεολογική προκατάληψη τού αρθρογράφου και σε αυτή τη φράση, καθώς η Εκκλησία δεν δέχεται ότι τις αμαρτίες μας, μάς τις φόρτωσε ο Θεός. Επειδή ο καθένας είναι ελεύθερος να ζήσει όπως επιθυμεί, άρα έχει και την ευθύνη τών πράξεών του, ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΘΕΟΣ. Είναι ανορθολογισμός να φορτώνεις σε κάποιον ερμηνείες δικές σου, και να τον κατηγορείς για δικές σου ερμηνείες!

9. Ακόμα με τα παραπάνω λόγια ο αρθρογράφος δείχνει ότι δεν γνωρίζει καν, την έννοια που έχει η λέξη: "αμαρτία" για την Ελληνική Εκκλησία για την οποία μιλάμε. (Επειδή αυτά που λέει, βεβαίως ισχύουν για άλλες θρησκείες, αλλά ΟΧΙ για την Ελληνική Εκκλησία στην οποία αναφέρεται η έρευνα). Η λέξη "αμαρτία" σημαίνει "αστοχία", συνεπώς προϋποθέτει στόχο, ο οποίος είναι η μετοχή στη Ζωή τού Θεού. Κάθε αθέτηση τής "συνταγής" αυτής επιτυχίας τού στόχου, αποτελεί "αμαρτία". Όχι φυσικά με την έννοια τής "ενοχής", (με την οποία το βλέπει ο αρθρογράφος, έχοντας υπ' όψιν του τις Δυτικές θρησκείες και αγνοώντας την Ορθόδοξη για την οποία μιλάει), αλλά με την έννοια τής αστοχίας προς την "θεραπεία". Το θέμα είναι ιατρικό και όχι δικαστικό όπως το παρουσιάζει.

10. "στην κόλαση που έχει ετοιμάσει για εμάς (ο Θεός)" Και πάλι, το ίδιο ανορθολογικό σφάλμα έχουμε και εδώ. Αποδίδει στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία (για την οποία μιλάμε), δόγματα που στην πραγματικότητα πιστεύουν άλλες θρησκείες, αλλά ΟΧΙ εμείς! Γιατί για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Θεός δεν έχει φτιάξει καμία κόλαση. Αλλά κόλαση και παράδεισος, είναι ο ίδιος ο Θεός, ανάλογα με το πώς βιώνεται από τον κάθε άνθρωπο στον Μέλλοντα Αιώνα, κατά τα έργα του. Κόλαση κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι η αγάπη τού Θεού, που θα κάνει κάθε εχθρό Του να δυσανασχετεί στην αιωνιότητα.

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς, πώς ένας κατά τα άλλα έξυπνος άνθρωπος, που μπορεί να βλέπει τον ανορθολογισμό τών άλλων, κάνει σε μία μόνο πρότασή του, τόσα ανορθολογικά, συνωμοσιολογικά και μεθοδολογικά λάθη, όσα και αυτά που κατηγορεί στους άλλους! Μόνο και μόνο επειδή παίρνει ως δεδομένες τις αναπόδεικτες ιδεοληψίες του, και πάνω σε αυτές οικοδομεί ένα σαθρό οικοδόμημα σκέψης.

Αν αυτό μπορούσε να το αντιληφθεί, θα ένιωθε ακόμα πιο απογοητευμένος!

Δημιουργία αρχείου: 23-7-2014.

Τελευταία ενημέρωση: 29-7-2014.