Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Θαύματα

Παλιές και σύγχρονες Ιστορικές μαρτυρίες για το Άγιο Φως * Διάκριση θαυμάτων * Μία ψευδής ιστορική φήμη κατά του Αγίου Φωτός * Σκέψεις επάνω στο ζήτημα του Αγίου Φωτός * Πρώιμες μαρτυρίες περί του Αγίου Φωτός * Μαρτυρία περί του Αγ. Φωτός * Συζητήσεις και επιχειρήματα για το Άγιο Φως * Άγιο Φως: Μαρτυρίες και εμπειρίες * Βιβλιοπαρουσίαση: «Άγιον Φως. Σαράντα δύο ιστορικές μαρτυρίες (9ος-16ος αι.)» * Ιστορικές μαρτυρίες για το Άγιο Φως * Η νομοτέλεια των θαυμάτων

Κατάρριψη ενός HOAX που κατασκεύασαν τα... "ELLINIKA HOAXES" για το Άγιο Φως

Αναίρεση τού άρθρου: "Θαύμα! Το Άγιο Φως εμφανίσθηκε ως φωτεινή σφαίρα στον Πανάγιο τάφο. Καταρρίπτεται".

Γεωργίου Γιαννίκη Θεολόγου

 

Πώς η ιδεοληψία τυφλώνει ακόμα και τους πολεμίους τών HOAXES, ώστε να φτιάξουν HOAX!

 

 

Ένας εξαιρετικός ιστότοπος, που εξυπηρετεί πολύ σημαντικό και χρήσιμο ρόλο στο Διαδίκτυο, εναντίον ψευδών ειδήσεων, είναι τα "ELLINIKA HOAXES". Φαίνεται όμως ότι ακόμα και μεταξύ τών πολεμίων τών "στημένων ειδήσεων", υπάρχουν άνθρωποι με προκαταλήψεις και προαποφασισμένες απόψεις. Τόσο προαποφασισμένες, που δεν διστάζουν να χαλκέψουν ακόμα και τα στοιχεία, προκειμένου να μην καταρριφθούν οι προκαταλήψεις τους! Και αν επρόκειτο απλώς για ένα λάθος, ή μία παράβλεψη, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Τα λάθη ανθρώπινα! Όταν όμως ένας πολέμιος τών hoaxes, στήνει ο ίδιος ένα hoax, είναι αναγκαίο να καταρριφθεί σε ξεχωριστό άρθρο, όπως το παρόν.

 

Εισαγωγικά

Εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο του παιδοψυχίατρου π. Αντωνίου Στυλιανάκη, στο οποίο γίνεται λόγος για θαυματουργική εμφάνιση του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Στο βίντεο γίνεται λόγος για κάποια εξαιρετικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από πολλούς πιστούς θαύμα. Πιο συγκεκριμένα γίνεται λόγος για:

α) εμφάνιση του Αγίου Φωτός με την μορφή πύρινων σφαιρών οι οποίες είτε ανέβηκαν προς τον εξώστη, είτε πέρασαν επάνω από τα κεφάλια του κόσμου χωρίς να τον κάψει,

β) εμφάνιση του Αγίου Φωτός με τη μορφή παράξενων γαλαζόλευκων φώτων και αστραπών.

γ) Επίσης γίνεται λόγος για την αυτανάφλεξη ορισμένων λαμπάδων των πιστών εξαιτίας αυτού του Αγίου Φωτός.

Το βίντεο του π. Αντωνίου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση στον κόσμο και διαδόθηκε πολύ. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Πρόσφατα πληροφορήθηκα για την ύπαρξη άρθρου στην ιστοσελίδα Ελληνικά Hoaxes που αμφισβητεί το συγκεκριμένο βίντεο και υποστηρίζει πως τελικά δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από απλές παρεξηγήσεις και παρανοήσεις διαφόρων καταστάσεων οι οποίες δεν ήταν γνωστές ή κατανοητές στον π. Αντώνιο Στυλιανάκη.

Το σχετικό άρθρο των Ελληνικά Hoaxes μπορείτε να το δείτε εδώ.

Η αλήθεια είναι πως βρέθηκα σε μια πολύ περίεργη θέση. Από την μία, την ιστοσελίδα αυτήν την γνωρίζω εδώ και αρκετό καιρό και μπορώ να πω, πως σε γενικές γραμμές διατηρεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο αρθρογραφίας. Μέχρις στιγμής μου είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι αντιμετωπίζει με πολλή σοβαρότητα και αντικειμενικότητα τα θέματα με τα οποία ασχολείται και ότι προσπαθεί με όμορφο και πολιτισμένο τρόπο να αναδείξει τις τυχόν απάτες που δυστυχώς κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Το άρθρο αυτό, με προβλημάτισε αρκετά με ορισμένες παρατηρήσεις του σε κάποια σημεία, οι οποίες παρατηρήσεις έμοιαζαν να είναι αληθινές και με σοβαρές αποδείξεις. Μάλιστα μπορώ να εξομολογηθώ πως με είχε πείσει σε δύο επίμαχα σημεία:

α) Στην περίπτωση της πύρινης σφαίρας στον εξώστη στα αριστερά του Παναγίου Τάφου.

β) Στην περίπτωση της πύρινης σφαίρας επάνω από τα κεφάλια του κόσμου, στα δεξιά του Παναγίου Τάφου.

Κάποια άλλα βέβαια σημεία, θεωρώ πως οι ερευνητές της ιστοσελίδας τα προσπέρασαν με πολύ επιπόλαιο τρόπο.

Από την άλλη όμως τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά τον παιδοψυχίατρο π. Αντώνιο για πάνω από 15 χρόνια. Τον γνωρίζω πολύ καλά και ως ιατρό – χρειαστήκαμε τις πολύτιμες υπηρεσίες του – αλλά και ως ιερέα. Μπορώ να βεβαιώσω, πως μόνον αφελής και ευκολόπιστος δεν είναι. Αντίθετα είναι ένας πολύ θετικός άνθρωπος, με βαθειά γνώση πολλών πραγμάτων που του αρέσει να ψάχνει τα πράγματα πιο βαθιά. Επίσης είναι και… γκατζετάκιας!!! Η σχέση του με την τεχνολογία και ιδιαίτερα με τη φωτογραφία και τα βίντεο στενή. Δεν είναι ο τύπος του τεχνοφοβικού που έπεσε στα χέρια του μια κάμερα, βρέθηκε σε ένα μέρος και έβγαζε βίντεο ό,τι να ‘ναι.

Επειδή λοιπόν όπως προανέφερα γνωρίζω προσωπικά τον π. Αντώνιο και ήθελα μια ξεκάθαρη απάντηση του πήρα μια συνέντευξη τη Μ. Δευτέρα 22/04/2019 και τον ρώτησα πολύ συγκεκριμένα για τα επίμαχα σημεία που αμφισβητούνται.

Τον ρώτησα για τα επίμαχα σημεία, έχοντας ο ίδιος όπως θα δείτε και από τις ερωτήσεις μου υιοθετήσει τις θέσεις των Hoaxes.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και ας δούμε μία-μία τις αμφισβητήσεις των Hoaxes.

 

1.  Αμφισβήτηση πρώτη: Μια δεύτερη σφαίρα φωτός ψηλά και αριστερά που Πανάγιου Τάφου.

Τα Ελληνικά Hoaxes παραθέτουν στοιχεία και αμφισβητούν την κινηματογράφηση φωτεινής σφαίρας ψηλά και αριστερά του Παναγίου Τάφου. Θεωρούν πως η κάμερα του π. Αντωνίου έπιασε έναν προβολέα που βρίσκεται ψηλά στην περιοχή του γυναικωνίτη στα αριστερά του Παναγίου Τάφου.

Ως απόδειξη παραθέτουν 3 φωτογραφίες (Snapshots) από βίντεο της τελετής της Αφής του Αγίου Φωτός κατά τα έτη 1994, 1995, 1996.

Οι φωτογραφίες επειδή ήταν σκοτεινές, τις επεξεργάστηκα λίγο με το πρόγραμμα Gimp 2.10. Πιο συγκεκριμένα έπαιξα λιγάκι με το Adjust Color Curves, ώστε να δω λίγο καλύτερα. Οι φωτογραφίες, οι αρχικές (στα αριστερά) και οι λιγάκι διορθωμένες (στα δεξιά) είναι οι παρακάτω.

Ισχυρίζεται ο αρθρογράφος των Hoaxes πως ο π. Αντώνιος νόμισε ότι είδε με την άκρη του ματιού του κάτι σαν πύρινη σφαίρα, έστρεψε την κάμερα προς εκεί και έπιασε μια θολή εικόνα την οποία παρουσιάζει ως θαύμα. Ότι στην πραγματικότητα όμως έπιασε τον προβολέα ο οποίος βρίσκεται εκεί κάθε χρόνο. Και ότι οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν.

Αυτός ο ισχυρισμός ομολογώ πως με έπεισε για αυτό και ρώτησα τον π. Αντώνιο αν όντως είδε μια πύρινη σφαίρα να βγαίνει από τα αριστερά του Παναγίου Τάφου και να ανεβαίνει προς τα επάνω ή αν είδε με την άκρη του ματιού του ένα φωτεινό αντικείμενο και έστρεψε την κάμερα προς τα εκεί. Μπορείτε να τον ακούσετε να το λέει και ο ίδιος εδώ.

Η κατηγορηματική του απάντηση ήταν πως ΕΙΔΕ να βγαίνει μια πύρινη σφαίρα και να ανεβαίνει. Τώρα αν η κάμερα όντως έπιασε την ουρά της σφαίρας ή τον προβολέα στον γυναικωνίτη δεν τον απασχολεί καθόλου γιατί αυτός είδε με τα μάτια του αυτό το φαινόμενο.

Στο άρθρο παρατίθεται ως στοιχείο, κείμενο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που περιγράφει την τελετή του Αγίου Φωτός. Μπορείτε να το δείτε εδώ στο άρθρο των Hoaxes. Σε αυτό το κείμενο λέει χαρακτηριστικά: «Ο δε προ τινός χρόνου ουδέ εν φως έχων Ναός…». Στη τελετή και μέχρι να βγει ο Πατριάρχης προβλέπεται συσκότιση. Μπορείτε να δείτε εδώ και σχετικό βίντεο του καναλιού που δείχνει και τη συσκότιση. Ο δε δημοσιογράφος και ο σχολιαστής αναφέρουν πως δεν υπάρχει τίποτα αναμμένο μέσα στο Ναό. Προβλέπεται λοιπόν συσκότιση, τίποτα να μην είναι αναμμένο.

Οπότε ήταν ανάγκη να βρω τα βίντεο που χρησιμοποίησε ο αρθρογράφος προκειμένου να εξακριβώσω πότε εμφανίζονταν αυτοί οι προβολείς. Διότι ο π. Αντώνιος κατέγραψε το γεγονός λίγο πριν βγει ο Πατριάρχης. Αν φαίνονταν οι προβολείς πριν βγει ο Πατριάρχης, θα μπορούσε να έχει δίκιο ο αρθρογράφος των Hoaxes.

Θα μπορούσε να πει κανείς όλα καλά, μόνο που και σε εμάς αρέσει να ψάχνουμε τα πράγματα λίγο παραπάνω. Και πέσαμε κυριολεκτικά από τα σύννεφα!!!!

Βρήκαμε αποδείξεις σκόπιμης παραποίησης των στοιχείων από μέρους των Hoaxes. Αισχρή διαστρέβλωση και παραποίηση στοιχείων ώστε να οδηγηθεί ο αναγνώστης σε συμπεράσματα που προφανώς εξυπηρετούν τις ιδεοληψίες και προκαταλήψεις του αρθρογράφου.

Στοιχεία που αποδεικνύουν τα σφάλματα, λάθη και παραποιήσεις των Hoaxes.

 Δυστυχώς για τα Hoaxes τα βίντεο που χρησιμοποίησαν ως αποδεικτικά στοιχεία τα βρήκα. Και όταν άρχισα να τα αναλύω καρέ-καρέ κυριολεκτικά θύμωσα. Πολύ!! Τα βίντεο στην αρχική τους μορφή βρίσκονται εδώ:

1994. Ημ/νία δημοσίευσης 1-09-2011. Link: https://youtu.be/vf62s8HNB5c

1995. Ημ/νία δημοσίευσης 1-09-2011. Link: https://youtu.be/Lg2N3m6LFiY

1996. Ημ/νία δημοσίευσης 1-04-2015. Link: https://www.youtube.com/watch?v=LBNt9JCpmHE

Για να προλάβω τυχόν «ατυχίες» στο μέλλον, φρόντισα και κατέβασα τα βίντεο και τα ανέβασα σε δικό μου λογαριασμό, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να τα κατεβάσει. Επίσης έχω αποθηκεύσει το άρθρο των Hoaxes όπως εμφανίζεται τώρα προκειμένου να προλάβω τυχόν διορθώσεις εκ των υστέρων.

Πρώτο βρήκα το βίντεο του 1995, μετά του 1996 και τέλος το πιο δύσκολο από όλα στο να το βρω του 1994. Ξεκίνησα λοιπόν με του 1995. Άνοιξα το βίντεο με το PowerDirector 10.0 και άρχισα να ψάχνω καρέ-καρέ πού ήταν ο επίμαχος προβολέας και το κυριότερο πότε εμφανιζόταν. Πριν την έξοδο του Πατριάρχη ή μετά; Βρήκα το επίμαχο σημείο στο καρέ που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Να διευκρινίσω πως δούλεψα επάνω στα αρχικά βίντεο για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση ότι πείραξα κάτι. Όποιος θέλει να ελέγξει και μόνος του, μπορεί να κατεβάσει τα βίντεο από το Youtube και να τα δουλέψει. Θα διαπιστώσει ότι οι χρόνοι και τα καρέ που παραθέτω είναι ακριβέστατα.

Όπως βλέπετε, αν πάτε στο 4ο καρέ του 02:44 του βίντεο, θα δείτε αυτό που παρουσιάζουν τα Hoaxes ως απόδειξη ύπαρξης αναμμένου προβολέα. Μόνο που δεν τολμά να δείξει το βίντεο και δείχνει μόνο μια παγωμένη εικόνα.

Γιατί αν το δείξει, θα φανεί πως δεν πρόκειται για προβολέα αλλά για κεριά που κάποιος τα κουνάει μάλιστα!!!! Αν μάλιστα βάλετε και φωνή, θα ακούσετε κάποιον να καθοδηγεί τον εικονολήπτη προς τα επάνω όπου, σύμφωνα με την αντίληψη του, αυτά τα κεριά άναψαν μόνα τους!!! Ο Πατριάρχης δεν είχε ακόμη βγει και οι δρομείς δεν φαίνεται να έχουν μοιράσει το Άγιο Φως στον κόσμο κάτω, πόσω δε μάλλον επάνω στον εξώστη.

Μπορείτε να το δείτε το επίμαχο σημείο εδώ. Για να βοηθήσω, έχω βάλει και βοηθητικό κείμενο.

Και εδώ σίγουρα μού δημιουργείται το ερώτημα. Η εμφάνιση αυτή του «προβολέα» ξεκινά στο 02:42 στο 10ο καρέ και κρατάει για 67 καρέ δηλαδή για 2 ολόκληρα δευτερόλεπτα και 17/25 του δευτερολέπτου (για να είμαστε τεχνικά ακριβείς). Ο αρθρογράφος είχε την υπομονή να δει καρέ-καρέ όλο το βίντεο των 3:01 λεπτών ώστε να απομονώσει 1 καρέ από τα 4.528 καρέ που φαινόταν ότι εξυπηρετούσε το σκοπό του, και δεν είδε ότι επρόκειτο για κεριά;

Πλήρως υποψιασμένοι πλέον επεξεργαστήκαμε και το βίντεο του 1996. Κι εδώ κατά την προσφιλή του τακτική απομόνωσε ένα καρέ και παρέλειψε το βίντεο των 6.240 καρέ. Βρήκε λοιπόν σύμφωνα με τα λεγόμενα του ένα καρέ που μοιάζει με προβολέα.

Η φωτογραφία που παραθέτει είναι η εξής:

Μόνο που για κακή του τύχη, μελετήσαμε και εμείς αυτό το βίντεο και βρήκαμε έναν πραγματικό προβολέα. Τον είδαμε μάλιστα αναμμένο αλλά και την ώρα που τον σβήνουν. Και φυσικά βγάλαμε και εμείς φωτογραφίες για να τις βάλουμε δίπλα-δίπλα και να δούμε πώς μοιάζει ένας πραγματικός προβολέας και πώς ένας φανταστικός. Το βίντεο του 1996 με τα επίμαχα σημεία μπορείτε να το βρείτε εδώ. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει τον πραγματικό προβολέα στο βίντεο του 1996:

Και φυσικά μπορείτε να συγκρίνετε πώς μοιάζει ένας πραγματικός προβολέας στον Πανάγιο Τάφο και ένας κατασκευασμένος. Αλήθεια και εδώ του ξέφυγε του αρθρογράφου;

Τελευταία αφήσαμε την «απόδειξη» της φωτογραφίας του 1994, γιατί βρήκαμε τελευταίο αυτό το βίντεο. Το βίντεο είναι διάρκειας περίπου 29 λεπτών και ειδικότερα 43.442 καρέ. Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε ως απόδειξη είναι αυτή εδώ:

Πρώτα από όλα, όπως μπορείτε να δείτε και πιο επάνω, δεν φαίνεται να είναι το ίδιο μέρος με τις προηγούμενες χρονιές. Όταν διορθώσαμε λιγάκι τη φωτογραφία είδαμε ότι λείπουν οι καμάρες που υπάρχουν στις άλλες φωτογραφίες. Δεύτερον δεν φαίνεται σε καμία των περιπτώσεων ίδιο αυτό το φως με το φως των προβολέων που δείξαμε λίγο πιο πάνω.

Στο βίντεο βρήκαμε το σημείο από όπου πάρθηκε το καρέ αλλά και το απόσπασμα του βίντεο που επεξεργάστηκε ο αρθρογράφος των Hoaxes και παρουσίασε στο άρθρο ως απόδειξη. Αν όμως έχετε την υπομονή να το δείτε πολύ προσεκτικά και καρέ-καρέ (η ποιότητα δεν βοηθάει) αυτό το κομμάτι, θα δείτε ότι σε κάποια καρέ είναι εμφανές πως αυτό το φως πάλλεται. Αν μάλιστα κάνετε μεγέθυνση στην διορθωμένη εικόνα που παραθέτω θα δείτε πως μάλλον πρόκειται για κάποιον ιερωμένο που έχει το δεξί χέρι του σηκωμένο. Πρόκειται δηλαδή για φλόγα.

Και εδώ όμως, υπηρετώντας τις ιδεοληψίες του ο αρθρογράφος, ψάχνει για προβολείς. Αν όμως δείτε ολόκληρο το βίντεο, θα δείτε πως ο σχολιαστής μιλά σε κάποιο σημείο για κάποιον μοναχό στον εξώστη του οποίου οι λαμπάδες φαινόταν ότι άναψαν μόνες τους και ο κάμεραμαν κάποια στιγμή τον βρίσκει. Το σχετικό απόσπασμα μπορείτε να το δείτε εδώ. Στο αυθεντικό βίντεο θα το βρείτε εδώ.

Τελειώνοντας να πούμε πως βρήκαμε ακόμη ένα βίντεο, το οποίο πλέον ξεκάθαρα περιλαμβάνει όλα όσα θέλαμε να δούμε. Το βίντεο τραβιέται τη στιγμή που βγαίνει ο Άγιο Φως από την οπή στα δεξιά του Παναγίου Τάφου, φαίνεται στη συνέχεια η διασπορά του στον κόσμο που βρίσκεται κάτω και τέλος φαίνεται ο περιβόητος εξώστης. Σαφέστατα ΔΕΝ υπάρχει προβολέας αναμμένος, για κακή τύχη όμως του αρθρογράφου υπάρχει πάλι μια δεσμίδα με κεριά αναμμένα. Σε έναν πιστό, όχι σε όλους. Και το καλύτερο; Την ώρα που φαίνεται η δεσμίδα με το κερί, ακούγεται η μαρτυρία του εικονολήπτη πως άναψε μόνη της η δεσμίδα με τα κεριά!!! Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ. Στο 0:10 βγαίνει το Άγιο Φως από την οπή, στο 0:41 φαίνεται ο χώρος μπροστά του Παναγίου Τάφου, όπου είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουν ανάψει όλων τα κεριά και στο 0:44 φαίνεται ο εξώστης και ακούγεται η μαρτυρία.

Και εδώ αναδεικνύονται έντονοι προβληματισμοί σχετικά με την επόμενη αμφισβήτηση περί Αγίου Φωτός με την οποία ασχολείται ο αρθρογράφος. Την αυτανάφλεξη των λαμπάδων κάποιων πιστών. Άραγε στο βίντεο που αναφέραμε λίγο πάνω τι πράγματι έγινε; Άναψε τη δεσμίδα με κεριά ο πιστός που βρισκόταν στον εξώστη από έναν δρομέα που μετέφερε σε όλο το ναό το Άγιο Φως; Τότε γιατί δεν έχουν όλοι οι ευρισκόμενοι στο ισόγειο αναμμένες τις λαμπάδες τους; Δεν είναι λογικό να ανάψουν πρώτα οι ευρισκόμενοι στο ισόγειο και μετά οι ευρισκόμενοι στον εξώστη; Αν πάλι δεχτούμε πως παρόλα αυτά, ένας δρομέας έφερε το Άγιο Φως επάνω, γιατί άναψε μόνο μια δεσμίδα; Δεν θα έπρεπε να έχουν ανάψει όλων όσων βρίσκονται εκεί επάνω; Λογικά λοιπόν αποκλείεται η περίπτωση του δρομέα. Οπότε μας μένουν μόνο δύο επιλογές. Είτε άναψε η δεσμίδα μόνη της θαυματουργικώς, είτε την άναψε ο πιστός με αναπτήρα.

Αν δεχτούμε ότι την άναψε με αναπτήρα θα πρέπει βέβαια να δικαιολογήσουμε το γεγονός πώς ένας πιστός, αφού ξόδεψε ένα σωρό χρήματα για να πάει εκεί, αφού έφαγε την ταλαιπωρία της ζωής του για να καταφέρει να βρίσκεται το Μ. Σάββατο μέσα στο ναό της Αναστάσεως, αφού έχει ακούσει τόσα και τόσα για τις θαυμαστές ιδιότητες του Αγίου Φωτός (π.χ ακαΐα) παρόλα αυτά ανάβει με αναπτήρα τη δεσμίδα του γιατί δεν μπορεί να περιμένει να φτάσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και σε αυτόν. Αλήθεια, έχει δει κανείς από εμάς που παρακολουθούμε την Ακολουθία της Αναστάσεως, κάποιον να ανάβει το κερί του με αναπτήρα;

 

2.  Αμφισβήτηση δεύτερη: Να ανάβουν τα κεριά των πιστών, αριστερά από τον Πανάγιο Τάφο, πριν βγει ο Πατριάρχης με το Άγιο Φως.

Ο πάτερ Αντώνιος στο σχετικό βίντεο ισχυρίστηκε πως ο μισός και παραπάνω ναός έχει αναμμένες τις λαμπάδες του διότι έχουν ανάψει μόνες τους. Τα Ελληνικά Hoaxes, από την άλλη παραθέτουν με πολλή λεπτομέρεια τη διαδικασία μεταφοράς του Αγίου Φωτός στο ναό, μέσω των οπών που υπάρχουν στο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου και της μετάδοσης του μέσω αυτών. Όντως έτσι είναι, αυτή η διαδικασία τηρείται και δεν είναι φυσικά μυστική, γίνεται μπροστά σε όλο το εκκλησίασμα.

Εδώ όμως είναι απαραίτητη μία διευκρίνηση. Λαμπάδες του κόσμου καθώς και καντήλες σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες ανάβουν μόνες τους. Υπάρχει πλήθος μαρτύρων που το βεβαιώνουν, που το είδαν με τα μάτια τους.

Σίγουρα δεν ανάβουν όλου του κόσμου και σίγουρα δεν ευθύνεται αυτό το φαινόμενο για τη μετάδοση του Αγίου Φωτός σε όλο το ναό. Οπότε σωστά τα Ελληνικά Hoaxes διευκρινίζουν αυτό το θέμα εδώ. Εδώ θεωρούμε πως ο π. Αντώνιος προφανώς υπερέβαλλε κάπως.

Στη συνέντευξη που του πήρα, τον ρώτησα με έμφαση να μου πει αν ο ίδιος είδε να ανάβουν μόνες του λαμπάδες του κόσμου. Και μου είπε πως ναι είδε λαμπάδες να ανάβουν μόνες τους. Όχι πολλές, αλλά ήταν πολύ ευδιάκριτο, όπως είπε. Εδώ μπορείτε να ακούσετε να το λέει και ο ίδιος. Μαρτυρίες και άλλων σχετικά με το θαυματουργικό άναμμα είτε των καντηλιών του Παναγίου Τάφου είτε λαμπάδων υπάρχουν πολλές. Σταχυολογήσαμε δύο ενδεικτικές δύο ανθρώπων τους οποίους τους γνωρίζω και τους εκτιμώ πολύ. Η μία είναι η μαρτυρία του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου και η άλλη της κας Ζωής Τσαρούχα η οποία επισκέφτηκε τα Ιεροσόλυμα περίπου 11-12 φορές.

Τις μαρτυρίες τους μπορείτε να τις δείτε εδώ και εδώ.

 

3.  Αμφισβήτηση τρίτη: Οι γαλάζιες λάμψεις

Σύμφωνα λοιπόν με το Ελληνικά Hoaxes, οι γαλάζιες λάμψεις στο βίντεο δεν είναι το Άγιο Φως αλλά φλας φωτογραφικών μηχανών.

Σίγουρα κάποια από τα φώτα ή τις λάμψεις είναι προϊόν τεχνητού φωτισμού. Κατά την άποψη μας όμως – την οποία θεωρούμε πως τεκμηριώνουμε παρακάτω με πλήθος στοιχείων – δεν μπορεί να είναι όλες φλας. Και αυτό μπορεί να φανεί πάρα πολύ εύκολα αν πάρουμε το επίμαχο βίντεο και το αναλύσουμε καρέ-καρέ. Χρησιμοποίησα λοιπόν δύο διαφορετικά προγράμματα επεξεργασίας βίντεο (PowerDirector 10 και TmpGenc Xpress 4.0) και έκανα καρέ-καρέ ανάλυση. Χρησιμοποίησα δύο προγράμματα για να εξαλείψω τυχόν πιθανότητα εγγενούς προβλήματος στο software το οποίο μπορεί να εμφάνιζε λάθος εικόνες. Και για να είμαστε ακόμη πιο αντικειμενικοί χρησιμοποίησα πέραν του π. Αντωνίου και τα βίντεο που χρησιμοποίησε ο αρθρογράφος. Στην ανάλυση αυτή φάνηκαν κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Πήρα λοιπόν από τα βίντεο αρκετές φωτογραφίες από καρέ. Και πρέπει να ομολογήσω πως η έκπληξη μου ήταν τεράστια γιατί τα βίντεο που χρησιμοποίησε ο αρθρογράφος ως δήθεν αποδεικτικών εναντίον του Αγίου Φωτός περιείχαν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ εικόνες.

Πρώτα από όλα όμως ας κάνουμε κάποιες επισημάνσεις.

α. Όταν η κάμερα στρέφεται προς μια τεχνητή πηγή φωτός π.χ προβολέα, βλέπουμε ότι δημιουργείται μία γραμμή η οποία ξεκινά από τη μία άκρη του καρέ και φτάνει μέχρι την αντίθετη άλλη. Είτε από επάνω προς κάτω, είτε από τα δεξιά προς αριστερά κ.ο.κ. Μπορείτε να πάτε εδώ και  να δείτε ζωντανά πώς η κάμερα του π. Αντωνίου καταγράφει μία τεχνητή πηγή φωτός και τι φαινόμενο δημιουργείται. Το φαινόμενο είναι αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία και δημιουργείται κάθε φορά που η κάμερα στρέφεται προς μια τεχνητή πηγή φωτός.

β. Αντίθετα, σε αυτό το σημείο του βίντεο καθώς και στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε κάτι πάρα πολύ παράξενο. Στο σημείο αυτό του βίντεο το οποίο αναπαράγεται ήδη σε αργή κίνηση, φαίνεται μια λάμψη, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί από κάποιους ως φλας μηχανής. Αν μάλιστα παρακολουθήσουμε το βίντεο σε κανονική ταχύτητα δεν γίνεται σχεδόν αντιληπτή η λάμψη. Μπορείτε να το δείτε εδώ σε κανονική ταχύτητα. Η αστραπιαία λάμψη φαίνεται στο 06:32. Τι παράξενο όμως συμβαίνει εδώ; Νομίζω πως οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους.

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε πως η πηγή της λάμψης έχει δύο πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτον δεν εκτείνεται σε όλο το καρέ από επάνω ως κάτω όπως οι άλλες τεχνητές πηγές φωτός και δεύτερον έχει δύο χρώματα. Γαλάζιο και πορτοκαλί, κάτι βεβαίως που δεν παραπέμπει σε φλας μηχανής. Αλλά ακόμη και να δεχτούμε πως πρόκειται για κάποιο περίεργο παιχνίδισμα της κάμερας του π. Αντωνίου η επόμενη φωτογραφία που είναι το επόμενο καρέ, μοιάζει απίστευτη. Αυτή η στιγμιαία γαλάζια και πορτοκαλί πηγή φωτός παράγει το παρακάτω φαινόμενο.

Εδώ έχουμε να κάνουμε δύο παρατηρήσεις. Πρώτον το πολύ έντονο γαλαζόλευκο φως, φαίνεται να είναι εστιασμένο προς την κάμερα του π. Αντωνίου με αποτέλεσμα να έχουμε υπερφωτισμό του καρέ. Επίσης παρατηρούμε λόγω της κυρτότητας του φακού να παρουσιάζεται ένας φωτεινός κύκλος, πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό.

Αυτό όπως που μου έκανε ΤΡΟΜΕΡΗ εντύπωση είναι ότι έχει φωτιστεί στην κυριολεξία όλος ο ναός. Και μπροστά από την φωτεινή πηγή αλλά και από πίσω!!! Κάτι τέτοιο θα δικαιολογούνταν μόνο με την ύπαρξη πανοραμικών προβολέων που θα φώτιζαν σε κλάσματα του δευτερολέπτου σε ακτίνα 360ο. Μέχρις στιγμής εγώ τέτοιο φλας δεν έχω δει.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα. Έστω ότι βρίσκομαι σε ένα μέρος με χαμηλό φωτισμό και εγώ κινηματογραφώ με την κάμερα μου. Αν κάποιος βρεθεί μπροστά στο πεδίο λήψης μου, με σημαδέψει και μου βγάλει μια φωτογραφία με φλας, είναι λογικό πως τα καρέ που τράβηξα εκείνη τη στιγμή θα υπερφωτιστούν. Δεν είναι όμως καθόλου λογικό πως θα φωτιστούν και τα σημεία πίσω από τον φωτογράφο!!!

Και επειδή είμαι και λιγάκι δύσπιστος, έκανα ένα μικρό πείραμα. Τράβηξα πλάνα μέσα σε ένα ναό με πολύ χαμηλό φωτισμό με την κάμερα μου (Sony hd handycam hdr-cx220) και έβαλα έναν γνωστό μου να με βγάλει φωτογραφία. Ο γνωστός μου στεκόταν μπροστά από το Άγιο Βήμα, στην Ωραία Πύλη και εγώ τον κινηματογραφούσα στεκόμενος απέναντι του. Όπως ήταν αναμενόμενο σε καμία περίπτωση δεν παρήχθη ανάλογο φαινόμενο. Το πείραμα αυτό μπορείτε να το βρείτε εδώ και φυσικά όποιος θέλει μπορεί να κάνει ανάλυση καρέ-καρέ. Οι φωτογραφίες που έβγαλα από το μικρό μου πείραμα σε καμία των περιπτώσεων δεν φώτισαν πίσω από το φλας, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω. Και φυσικά είναι εμφανείς οι γραμμές

Περιττό να πούμε πως τα παραπάνω αφορούν κάποια δευτερόλεπτα μόνον του βίντεο. Όποιος έχει την υπομονή να κάνει μια λεπτομερή ανάλυση καρέ-καρέ θα εκπλαγεί από το πλήθος των παράξενων φαινομένων που θα δει. Για να μην μακρηγορώ και γίνομαι κουραστικός παραθέτω πρόχειρα κάποια δείγματα των αποτελεσμάτων των «φλας» από το βίντεο του π. Αντωνίου και από τα βίντεο που παρέθεσε ο αρθρογράφος ως αποδεικτικό στοιχείο και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το αν πρόκειται περί φλας ή όχι.

Τουλάχιστον εμείς, θα ήμασταν πολύ περίεργοι, για μία τεχνική εξήγηση αυτών τών παράξενων φαινομένων που αποτυπώνονται από τον φακό, και που δεν μάς θυμίζουν τη συνήθη αποτύπωση τών φλας.

Πριν τα «φλας» και μετά τα «φλας»

 

 

 

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε και ένα ορθογώνιο φλας. Παράξενο δεν νομίζετε; Και αν νομίζετε πως κατά λάθος βγήκε κάτι τέτοιο, δείτε και ένα ακόμη ορθογώνιο.

 

 

Βλέπετε την απουσία γραμμών που διατρέχουν όλο το καρέ.

 

4.  Αμφισβήτηση τέταρτη: Η φωτεινή σφαίρα που περνάει ανάμεσα από τα κεφάλια των πιστών

Στο βίντεο του π. Αντωνίου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην φωτεινή σφαίρα η οποία φαίνεται να περνάει ανάμεσα από τα κεφάλια του κόσμου χωρίς μάλιστα να ενοχλεί ή να καίει κανέναν. Σύμφωνα με τον π. Αντώνιο πρόκειται περί θαύματος, ενώ σύμφωνα με τα Ελληνικά Hoaxes δεν πρόκειται περί τίποτα άλλου πέρα από έναν δρομέα που μόλις έχει παραλάβει το Άγιο Φως και τρέχει σύμφωνα με το τυπικό να το μεταδώσει στους πιστούς. Μάλιστα ο αρθρογράφος των Hoaxes κάνει μια πολύ λεπτομερή αναφορά σχετικά με το τυπικό μετάδοσης του Αγίου Φωτός μέσω των οπών, παραθέτοντας μάλιστα και σχεδιαγράμματα και σχετικά βίντεο από άλλες οπτικές γωνίες.

Εξετάζοντας λοιπόν ξανά το βίντεο του π. Αντώνιου και έχοντας υπόψη τα τεκμήρια που παρέθεσαν τα Hoaxes, όντως θα μπορούσε να είναι ένας δρομέας που τρέχει με μια αναμμένη δεσμίδα λαμπάδων που παράγουν μια αρκετά μεγάλη φλόγα. Κοιτώντας μάλιστα και τον χρόνο εμφάνισης του φαινομένου, κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ πιθανό. Εμφανίζεται την ώρα που ο Πατριάρχης είναι στο κατώφλι της πόρτας του Παναγίου Τάφου και όλοι ξέρουμε πως αυτήν την ώρα ήδη παίρνουν οι δρομείς μέσω των οπών το Άγιο Φως και αρχίζουν και τρέχουν. Άρα είναι πάρα πολύ πιθανό να μην είναι μια πύρινη σφαίρα.

Προκύπτει όμως ένα μεγάλο «αλλά» όταν γίνεται ανάλυση του βίντεο καρέ-καρέ. Εκεί εντύπωση δεν κάνει τόσο η πύρινη σφαίρα, η οποία δεν ξεχωρίζει αν είναι όντως σφαίρα ή δεσμίδα από κεριά που την κρατάει κάποιος που τρέχει, αλλά το καρέ που προηγείται της εμφάνισης αυτής της σφαίρας.

Δύο καρέ πριν την εμφάνιση της πύρινης σφαίρας, βλέπουμε την παρακάτω φωτογραφία στην οθόνη μας.

 

Στη συνέχεια έχουμε για ένα μόνο καρέ την εμφάνιση του παρακάτω περίεργου φαινομένου. Μια έκρηξη γαλαζόλευκου φωτός που κρατά μόνο 1/25 του δευτερολέπτου και το οποίο φωτίζει σχεδόν πανοραμικά το ναό και φυσικά υπερφωτίζει το καρέ της κάμερας.

 

Μετά από 2 /25 του δευτερολέπτου αρχίζει και εμφανίζεται αυτή η φωτεινή σφαίρα.

 

Θα μπορούσε όντως να είναι ένας δρομέας και τίποτα άλλο και κάποιος που βρισκόταν εκεί με το που είδε τον δρομέα να παίρνει το Άγιο Φως να τον έβγαλε μια φωτογραφία. Θα ήταν μια πολύ λογική εξήγηση. Μόνο που ο πανοραμικός φωτισμός κατά τη γνώμη μας υποδεικνύει άλλα πράγματα. Δεν πρόκειται για φλας φωτογραφίας, δεν εξηγείται ο οπίσθιος φωτισμός, αλλά δείχνει να πρόκειται για το προοίμιο του Αγίου Φωτός.

Τώρα αν ήταν δεσμίδα κεριών ή όντως πύρινη σφαίρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Είμαστε όμως σίγουροι πως αυτή η φωτιά είχε κάτι το ιδιαίτερο και αυτή η λάμψη το πιστοποιεί.

Τώρα βέβαια, για να μην φάμε και το δίκιο του π. Αντωνίου, καλό θα ήταν να έρθουμε λιγάκι στη θέση του. Είδε με τα μάτια του να ανάβουν λαμπάδες μόνες τους, το άκουσε αυτό και από άλλους, είδε με τα μάτια του μια πύρινη σφαίρα να ανεβαίνει από τα αριστερά του Πανάγιου Τάφου ψηλά στον εξώστη, όπου «όλως τυχαίως διάφοροι μάρτυρες κατά καιρούς μιλούν για αυτανάφλεξη κεριών», έπιασε και η κάμερα του κατά τον ίδιο χρόνο και μια άλλη πύρινη σφαίρα. Δεν είναι λογικό να πιστεύει αυτό που πιστεύει; Εσείς στη θέση του τι θα λέγατε;

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μετά από όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι αποδείξαμε την παραποίηση στοιχείων που έλαβε χώρα στο άρθρο των Ελληνικών Hoaxes, όπως επίσης εδείχθη και η  προχειρότητα που επέδειξαν στην έρευνα τους αυτή για το Άγιο Φως.

Στην περίπτωση του Αγίου Φωτός υπάρχει πλήθος μαρτύρων που μαρτυρούν πως οι ίδιοι έχουν δει πύρινες σφαίρες στον Πανάγιο Τάφο ή αστραπές από το πουθενά ή αυταναφλέξεις κεριών.

Θεωρούμε πως οι μαρτυρίες έχουν τόση αποδεικτική αξία όση αξιοπιστία διαθέτουν οι μάρτυρες αυτοί ως άτομα. Δηλαδή, με άλλα λόγια σαφώς και δεν δεχόμαστε άκριτα οτιδήποτε ακούσουμε από τον οποιοδήποτε. Αυτό που έχουμε χρέος όμως να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την αξιοπιστία του μάρτυρα και να έχουμε τις καρδιές μας και τα μυαλά μας ανοιχτά, και όχι να κάνουμε επιλεκτική χρήση τών πηγών και μαρτυριών, επειδή έτσι βολεύει τις προκαταλήψεις μας.

Η σωστή θεώρηση τού πραγματικού κόσμου, δεν είναι αυτή που ερμηνεύουμε προσπερνώντας τις μαρτυρίες που δεν βολεύουν τις απόψεις μας, ή παραποιώντας τα στοιχεία, αλλά η θεώρηση αυτή, που μπορεί να ερμηνεύσει ΟΛΕΣ τις μαρτυρίες, είτε μάς αρέσουν, είτε όχι.

Κυρίως, ως "μαρτυρία" θεωρείται αυτών που ΕΙΔΑΝ κάτι, και όχι αυτών που ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ. Το να προσπαθήσει κάποιος να προσπεράσει τις μαρτυρίες τών αυτοπτών μαρτύρων, βάσει τού τι ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ κάποιοι άλλοι, μόνο λογικό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και μια τέτοια αντιμετώπιση τών ζητημάτων, δεν συνάδει με όποιον θέλει να θεωρεί τον εαυτό του "ορθολογιστή".

Φυσικά, ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστέψει κάτι ή όχι. Και από τη στιγμή που ο ίδιος ο Θεός έχει δώσει αυτήν την ικανότητα και ελευθερία στον άνθρωπο να πιστέψει ή όχι, αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Γι' αυτό άλλωστε και τα θαυματουργικά φαινόμενα δεν είναι φανερά  σε όλους, αλλά μόνο σε όσους ήδη πιστεύουν, ή θέλουν πραγματικά να πιστέψουν. Για όσους είναι προαποφασισμένοι να μην παραδεχθούν το θαύμα, ο Θεός ουδέποτε θα παραβιάσει την επιθυμία τους, σεβόμενός την.

Και κλείνοντας, να δώσουμε λίγη τροφή για σκέψη. Μια άλλη ιδιότητα του Αγίου Φωτός που αμφισβητείται έντονα – δεν θίχτηκε αυτό το θέμα στο άρθρο των Hoaxes – είναι το φαινόμενο της ακαΐας που συμβαίνει για κάποια λεπτά, στην αρχή της εμφάνισης του Αγίου Φωτός. Δείτε το βίντεο και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία το μούσι αυτού του ανθρώπου θα έπρεπε να είχε λαμπαδιάσει. Χαρακτηριστικό βίντεο από την Ανάσταση τού 2019 δείχνει τα μαλλιά μιας κοπέλας να αρπάζουν φωτιά αμέσως με την επαφή με το κερί της, και τα σβήνει. (Τα ρούχα της βέβαια επιμένουν να μην καίγονται, παρά την παρατεταμένη έκθεσή τους στη φλόγα). Παρόλα αυτά, το μούσι τού ανθρώπου, που μένει τόση ώρα μέσα στη φλόγα, δείχνει να τσουρουφλίζεται μόνο λίγο στην άκρη, αντί να λαμπαδιάσει, κάτι που για εμάς είναι και πειστήριο πως πρόκειται για αληθινή φλόγα και όχι για ψεύτικη, που ενεργεί όμως "επιλεκτικά", δείχνοντας ότι η αιτία της δεν είναι "απρόσωπη".

Χριστός Ανέστη!!!

Δημιουργία αρχείου: 4-5-2019.

Τελευταία μορφοποίηση: 6-5-2019.

ΕΠΑΝΩ