Προηγούμενο // Περιεχόμενα // Επόμενο

 

UFO Ξένα όντα:

ΤΕΧΝΟΕΙΔΩΛΑ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ

 

Γ΄ Μέρος: Οι θρησκευτικές προεκτάσεις του φαινομένου των UFO

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο.

Ψυχολογική θεώρηση για τους UFO-μανείς και τους εραστές του "ανεξήγητου". Η θρησκευτική μετεξέλιξη της έρευνας


Δ. Έρευνα τελικά, ή θρησκεία;

Κάποιοι άνθρωποι στους καιρούς μας αισθάνονται έντονη την ανάγκη να πιστεύουν σε κάτι μαγικό, θαυμαστό, υπερφυσικό, σε ό,τι δεν μπορούν να κατανοήσουν με τη λογική. Η επιστημονική εποχή μας έχει καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος από το μυστικιστικό, μη ορθολογιστικό στοιχείο της πίστης [1].

Σε κάποιες περιπτώσεις ο άνθρωπος των πόλεων, που ζει μέσα στους τσιμεντένιους περίγυρους, αναζητά πώς και πώς το μυθολογικό ή νεομυθολογικό (τεχνομυθολογικό) στοιχείο, που θ' αποδιώξει την ανία και τον εγκλωβισμό του. Η αφόρητη πλήξη της σύγχρονης, βιομηχανικής ζωής τον κάνει να εξιδανικεύει, να θεοποιεί οτιδήποτε ξεφεύγει από τα συμβατικά όρια. Έτσι ο άνθρωπος καταφεύγει στην απιστία ή στην ευπιστία, μη μπορώντας να βρει τη «χρυσή τομή». Τα παραμύθια πάλι που μας έλεγε η γιαγιά όταν ήμασταν παιδιά μπορεί να μην ήταν τόσα πολλά, ή μπορεί να μην κάλυψαν το αχόρταγο κάποιων. Τα παιδιά βέβαια αγαπούν τα παραμύθια, πολλοί «μεγάλοι» όμως καταλήγουν ν' αγαπούν τον Κακό Λύκο ή τη μάγισσα του παραμυθιού.

Ίσως το θέμα των εξωγήινων να πήρε τέτοιες διαστάσεις για να γεμίσει ένα κενό. Ειδικά όσοι δεν καλύπτονται θρησκευτικά με κάποια από τις μεγάλες θρησκείες, ανακαλύπτουν διάφορα υποκατάστατα, όπως οι εξωγήινοι, είτε υπάρχουν, είτε όχι. Αν συνδυάσουμε λοιπόν την αντίδραση στην επιστήμη και στη θρησκεία, βγαίνει η UFO- λογία.

Τα όρια ανάμεσα στην έρευνα των UFO και στη θρησκευτική πλευρά του θέματος είναι σχεδόν ανεπαίσθητα. Πολλοί UFΟ-λόγοι, χωρίς να το καταλαβαίνουν γίνονται UFO­λάτρεις, και κατ' επέκταση Νεοεποχίτες.

 Το υπερβατικό, το υπερφυσικό, μαγεύει μία συγκεκριμένη πάστα ανθρώπων, που έχουν μεταφυσικές ανησυχίες, αλλά δυσκολεύονται να βρουν το νόημα της ύπαρξής τους πάνω στη Γη. Γι' αυτό και το αναζητούν έξω από τη Γη ­στους εξωγήινους. «Αυτοί θα τούς λυτρώσουν, αυτοί θα τους σώσουν».

Η τοποθέτηση του πασίγνωστου αστρονόμου Καρλ Σαγκάν (1934-1996) στο θέμα είναι: «Το ενδιαφέρον για τα UFO και τους αρχαίους αστροναύτες φαίνεται να οφείλεται, μερικώς τουλάχιστον, σε ανεκπλήρωτες θρησκευτικές ανάγκες.... Υπάρχει μία μικρή ψευδοεπιστημονική επικάλυψη, το Θεολογικό όμως προηγούμενο είναι ξεκάθαρο... Μία βρετανική έρευνα έδειξε ότι περισσότερα άτομα πιστεύουν στις εξωγήινες επισκέψεις, παρά στο Θεό» [2].

Και δεν έχει άδικο ο Σαγκάν: αν ζητήσουμε από κάποιον να επιλέξει μία από τις εξής δύο επιθυμίες: «Θέλετε να έρθει στη ζωή σας ο Χριστός και να διαφωτιστείτε, ή να σας πάνε μία βόλτα οι εξωγήινοι στον πλανήτη τους;», το πιο πιθανό είναι να διαλέξει το δεύτερο!

Ο κίνδυνος που παραμονεύει από τη μυθολογία της διαστημικής - τεχνοκρατικής γενιάς μας, επισημαίνεται και από την Ψυχολογία: «Κάθε ενήλικας διατηρεί τη μόνιμη νοσταλγία ενός αλάθητου οδηγού, που του χρησιμεύει σαν Σωτήρας («και σαν Πατέρας») [3].

Έναν τέτοιο ρόλο, όταν ο άνθρωπος χάσει την πίστη στον πραγματικό Σωτήρα, το Χριστό, «αναλαμβάνουν» να διαδραματίσουν οι εξωγήινοι. Έτσι ικανοποιείται η πείνα που αισθάνεται για Θεό, πνευματικότητα, λύτρωση, αλλά με υποκατάστατα του Θεού: ακόμα κι αν υπάρχουν εξωγήινοι, ακόμα κι αν μας επισκέπτονται, δεν παύουν να είναι κι αυτοί κτίσματα της Ανώτερης Διάνοιας. Ελπίζει λοιπόν ο άνθρωπος στο κτίσμα και όχι στον Κτίστη, αγνοώντας ότι η πραγματική Ελπίδα είναι πάντοτε υπερβατική των κτισμάτων. Χάνει έτσι τη φυσική λατρεία του Δημιουργού και λατρεύει τα δημιουργήματα. Και «μακάρι» να ήταν τα UFO υλικά δημιουργήματα!

Όσοι έχουν «καταφέρει», είτε με την έρευνα ή με τις ανάλογες, θρησκευτικού χρωματισμού, πεποιθήσεις, και έχουν γίνει UFO- λάτρεις, εκτός από Νεοεποχίτες, χαρακτηρίζονται και ως νεο-ειδωλολάτρες! Γιατί ειδωλολάτρες; Γιατί απλούστατα η ειδωλολατρία είναι η λατρεία των άψυχων και υλικών αντικειμένων. Παλιά, οι παρηκμασμένες θρησκείες θεοποιούσαν τα είδωλα, τη φωτιά ή τον Ήλιο. Τώρα πολλοί UFO - μανείς λατρεύουν τα διαστρικά σκάφη και τους άψυχους, άκαρδους εξωγήινους, που, ακόμα και αν υπάρχουν, είναι κι αυτοί μέρη της υλικής δημιουργίας.

Τουλάχιστον οι παλαιοί ειδωλολάτρες λάτρευαν υπαρκτές μορφές πραγμάτων. Οι σύγχρονοι ειδωλολάτρες λατρεύουν ψεύτικες και πλασματικές μορφές ύλης, αφού τελικά οι εξωγήινοι είναι... «εξωγήινοι», δηλ. «μαϊμούδες»! Είναι δηλαδή κυρίως πολύμορφα είδωλα δαιμονικών οντοτήτων και φαντασιών (ξέχωρα από τις «γήινες» εξηγήσεις) [4]. Εξάλλου, οι περισσότερες αποκρυφιστικές – ψευδοπνευματικές πεποιθήσεις, που γνωρίζουν την άνθιση στην εποχή μας, έχουν τη βάση τους στην αρχαία ειδωλολατρία, σε ειδωλολατρικά - μαγικά πιστεύω, μ' ένα τεχνολογικό περιτύλιγμα, στην περίπτωση της UFΟ - λατρείας.

Εκτός από τη Χριστιανική Αλήθεια, κάποιες θρησκείες έχουν κάτι να προσφέρουν στον άνθρωπο. Η UFΟμανία όμως, η λατρεία (γιατί η πωρωμένη έρευνα οδηγεί συνήθως στη λατρεία) των εξωγήινων και άλλων παρόμοιων «όντων», δεν έχει να μας δώσει κανένα ηθικό δίδαγμα, δεν υπάρχει σ' αυτήν ούτε ένα στίγμα αγάπης, που είναι το εισιτήριο για την ουράνια Βασιλεία. Πραγματικά, είναι σαν να έχουν μπει παρωπίδες στα μάτια αυτών των ανθρώπων, και τα «αθώα» UFΟ και οι εξωγήινοι γίνονται το όχημα που θα τους μεταφέρει μακριά από το σκοπό για τον οποίο βρισκόμαστε πάνω στη Γη...


 

[1] Ιωάννου Κωστώφ, Υπάρχουν εξωγήινοι;, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, 1985, σελ. 36.

[2] Περιοδ. Αινίγματα του σύμπαντος, Ιουν. '80, σελ. 55.

[3] Pierre Dacο, Ψυχαναλυση και Ψυχική ισορροπία, Αθηνά 1970, σελ.387 σημ. 1.

[4] Φτάνουν δηλ. στο σημείο να λατρεύουν απευθείας τους δαίμονες και τον Διάβολο. Ό,τι χειρότερο...

 

Προηγούμενο // Περιεχόμενα // Επόμενο

Δημιουργία αρχείου: 9-3-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 3-4-2006.

Πάνω