Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Χριστιανισμός και Επιστήμη * Πίστη και Επιστήμη στην Ορθόδοξη Γνωσιολογία * Η ερμηνεία τής Αγίας Γραφής

Η συχνή ανάγνωση της Αγίας Γραφής συνδέεται με την κοινωνική δικαιοσύνη

και την δεκτικότητα προς την Επιστήμη

 

Πηγή:  http://www.huffingtonpost.com

Μετάφραση: Κ. Ν.

 

Ποιά καθημερινή πρακτική μπορεί να βοηθήσει τους Αμερικανούς Χριστιανούς να ενδιαφέρονται περισσότερο για ζητήματα φτώχειας, συντήρησης και πολιτικές ελευθερίες;

Η ανάγνωση της Αγίας Γραφής.

Η απάντηση ίσως να έρχεται ως έκπληξη σε όσους τοποθετούν τις θρησκευτικές πρακτικές μέσα σε ιδεολογικά σχήματα.  Όμως μια νέα μελέτη του ερευνητή Aaron Franzen του Πανεπιστημίου Baylor διαπίστωσε πως η συχνή ανάγνωση της Αγίας Γραφής προδιέθετε για μεγαλύτερη υποστήριξη θεμάτων - από την συμβατότητα της Επιστήμης και της Θρησκείας, μέχρι και την πιο επιεική αντιμετώπιση των εγκληματιών.

Η μελέτη αυτή - μια από τις πρώτες που εξετάζει τις κοινωνικές συνέπειες της ανάγνωσης της Γραφής - δείχνει πως η επίδραση της Αγιογραφικής ανάγνωσης φαίνεται να ξεπερνάει τα συντηρητικά-φιλελεύθερα όρια.

Έτσι, σύμφωνα με την διαπίστωση του Franzen, καθώς η αντίθεση στους ομόφυλους γάμους και την νομιμοποίηση της άμβλωσης τείνει να αυξάνει με τον αυξανόμενο χρόνο ανάγνωσης της Αγίας Γραφής, το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των ανθρώπων που λένε πως είναι σημαντικό να επιδιώκει κανείς την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη.

Δεν ήταν μόνο οι φιλελεύθεροι Χριστιανοί που διαπίστωσαν να αλλάζει η στάση τους.  Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και εκείνοι που πιστεύουν πως η Αγία Γραφή είναι στην κυριολεξία η αλήθεια αλλά σπάνια διαβάζουν το βιβλίο οι ίδιοι, έχουν βρεθεί σε αντίθεση με τα ευαγγελικά αδέλφια τους που διαβάζουν τα άγια κείμενα τακτικά.

Σύμφωνα με τον Franzen η μελέτη έδειξε πως «συνήθως οι ‘κυριολεκτικοί’ [αυτοί που δέχονται την Αγία Γραφή κατά γράμμα] τείνουν να διαβάζουν περισσότερο, όμως η αυξανόμενη ανάγνωση με το πέρασμα του χρόνου άμβλυνε τον συντηρητισμό τους».

 

Αντικρούοντας τα στερεότυπα

Ο Franzen υποθέτει πως ο λόγος που έχει γίνει τόσο λίγη μελέτη πάνω στην επίδραση της ανάγνωσης της Αγίας Γραφής είναι επειδή «η πανταχού παρουσία αναφορών στην Αγία Γραφή είναι δηλωτική της ιδέας πως όλοι μας γνωρίζουμε τι γράφει, και συνεπώς, η ανάγνωσή της είναι απλώς μια δραστηριότητα της συνήθειας, και εν τέλει ανούσια».

Όμως αυτό δεν αληθεύει, σύμφωνα με την μελέτη του που βασίσθηκε στα δεδομένα των χριστιανών που ανταποκρίθηκαν στην Έρευνα Baylor για την Θρησκεία που έγινε το 2007.  Σε πολλές περιπτώσεις, ο Franzen διαπίστωσε πως η ανάγνωση της Αγίας Γραφής ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς δείκτες για την πρόβλεψη των στάσεων σε ηθικά και πολιτικά ζητήματα.

Παρατηρήστε μερικά από τα ευρήματα αυτά:

Η πιθανότητα να δηλώσουν χριστιανοί πως είναι σημαντικό να επιζητά κανείς την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη για να είναι καλός άνθρωπος αυξανόταν κατά 39% με κάθε ανοδικό βήμα στην σκάλα της συχνής ανάγνωσης της Γραφής: από την ανάγνωση της Γραφής λιγότερο από 1 φορά τον χρόνο, μέχρι περίπου 1 φορά την εβδομάδα ή αρκετές φορές την εβδομάδα ή και πιο συχνά.

Εν συνόλω, οι χριστιανοί της έρευνας ήταν κατά 27% περισσότερο πιθανό να δηλώσουν πως είναι σημαντικό να καταναλώνει ή να χρησιμοποιεί κανείς λιγότερα αγαθά για να γίνει καλός άνθρωπος, καθώς γίνονταν πιο τακτικοί αναγνώστες της Αγίας Γραφής.

Η πιο συχνή ανάγνωση της Γραφής συνδέθηκε επίσης με την πιο βελτιωμένη στάση έναντι της Επιστήμης. Οι Χριστιανοί της έρευνας αυτής έτειναν κατά 22% λιγότερο να θεωρούν ασύμβατες την Θρησκεία και την Επιστήμη, με κάθε βήμα προς την συχνότερη ανάγνωση της Γραφής.

Τα ζητήματα έμοιαζαν να έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ετικέττα του «συντηρητικού» και «φιλελεύθερου». Στην περίπτωση μιας άλλης περίπτωσης ενός μεγάλου δημόσιου ζητήματος πολιτικής, τον δεσμό ανάμεσα σε ομόφυλα άτομα, σχεδόν τα μισά άτομα της έρευνας τα οποία διάβαζαν την Γραφή λιγότερο από 1 φορά τον χρόνο, είπαν πως οι ομοφυλόφιλοι θα έπρεπε να μπορούν να παντρεύονται, ενώ μόλις 6% των ατόμων που διάβαζαν την Γραφή αρκετές φορές την εβδομάδα ενέκριναν τέτοιου είδους γάμους.

Σε άλλα ζητήματα, τα άτομα που διάβαζαν την Γραφή πιο συχνά ήταν πιο πιθανό να αντιτεθούν στην νομιμοποιημένη άμβλωση, την θανατική ποινή, την πιο σκληρή τιμωρία των εγκληματιών, και την διεύρυνση της εξουσίας της κυβέρνησης να καταπολεμά την τρομοκρατία.

 

Ξέχνα τον Glenn Beck

Τα ευρήματα ίσως να μοιάζουν εντυπωσιακά σε εκείνους που τείνουν να διαχωρίζουν τους Χριστιανούς σε «δεξιούς» και «αριστερούς» - σε μέλη των συντηρητικών και φιλελεύθερων μπλοκ που συχνά τους βλέπουμε να προελαύνουν με συντονισμένο βήμα μαζί με αντιρρητικές προσωπικότητες όπως ο Glenn Beck και ο Al Sharpton.

Τα αποτελέσματα όμως συμφωνούν με κάποιες παλαιότερες έρευνες.

Σε άρθρο του 1998, μέσα στο Journal for the Scientific Study of Religion, (περιοδικό για την επιστημονική μελέτη της θρησκείας), οι κοινωνιολόγοι Mark Regnerus, Christian Smith και David Sikkink βρήκαν πως τα δεδομένα της έρευνας του 1996 για την Θρησκευτική Ταύτιση και Επιρροή έδειχναν πως, αντίθετα με την «συμβατική σοφία», οι συντηρητικοί Προτεστάντες ήσαν οι πιο γενναιόδωροι χριστιανοί στις προσφορές τους στους φτωχούς.

Ο καθηγητής ανθρωπολογίας James Bielo του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και συγγραφέας του βιβλίου του 2009 "Words upon the Word: An Ethnography of Evangelical Group Bible Study," (Λόγοι επί του Λόγου: Μια Εθνογραφία της Ευαγγελικής Ομαδικής Αγιογραφικής Μελέτης) είπε πως τα ευρήματα του Franzen «δεν είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη».   Καθώς τα άτομα διαβάζουν την Αγία Γραφή – συχνά μέσα στα πλαίσια άλλων επιρροών όπως μιας τοπικής ομάδας ή του/της συζύγου ή των παιδιών ή κάποιον οδηγό μελέτης – «νομίζω πως συχνά, οι άνθρωποι φτάνουν σε μια νέα θέση, ή, διακρίνουν κάποια χροιά, σε κάτι που ήδη πίστευαν», είπε.

Στην προσωπική του εθνογραφική εργασία με Ευαγγελικούς, ο Bielo βρήκε πως οι περισσότεροι θεωρούσαν την θρησκεία και την επιστήμη συμβατά μεγέθη.  «Στο τέλος, έλεγαν πως κάθε αλήθεια είναι αλήθεια του Θεού», είπε.

Ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα να μην είναι το αν οι Χριστιανοί επηρεάζονται από την ανάγνωση της Γραφής, αλλά πόσοι από αυτούς την διαβάζουν αρκετά ώστε αυτό να κάνει την διαφορά.

Στην Έρευνα Θρησκείας Baylor, λιγότερο από το ¼ των συμμετεχόντων δήλωσε πως διάβαζε την Γραφή μια φορά την εβδομάδα ή και συχνότερα.

Όπως παρατήρησε κάποτε ο C.S. Lewis: «Τι παράξενο, πως όσο λιγότερο διαβάζεται η Γραφή, τόσο περισσότερο μεταφράζεται.»

Δημιουργία αρχείου: 12-8-2011.

Τελευταία μορφοποίηση: 14-7-2018.

ΕΠΑΝΩ