Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Επιστήμη και Εκκλησία

Ο Σφραγιδόλιθος του Γοδολία, υιού του Πασχώρ, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός εκ των διωκτών του Ιερεμία

Αρχαίος σφραγιδόλιθος που ανήκε στην Βασίλισσα Ιεζάβελ

Εμπειρογνώμων της Παλαιάς Διαθήκης στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία

 

Πηγή: http://www.uu.nl/uupublish/homeuu/homeenglish/newsandagenda/october/ancientsealbelon/47941main.html

Η αξιοπιστία της Αγίας Γραφής πιστοποιείται με όλο και περισσότερα ντοκουμέντα!

1. Φωτογραφία του σφραγιδόλιθου 2. Απεικόνιση με τεχνητή προσθήκη του σπασμένου τμήματος  και επεξήγηση των συμβόλων. Η επιγραφή  (l’)yzbl σημαίνει: ‘ανήκει στην Ιεζάβελ’.

 

Τμήμα Κλασικών Μελετών

15 Οκτωβρίου 2007

Μελετητής της Παλαιάς Διαθήκης του Πανεπιστημίουt της Ουτρέχτης, Δρ.Marjo Korpel διαπίστωσε πως ένας σφραγιδόλιθος που είχε ανακαλυφθεί το 1964 και ο οποίος χρονολογείται από τον 9ο αιώνα π.Χ., ανήκε στην βιβλική προσωπικότητα της Βασίλισσας Ιεζάβελ.  Τα σύμβολα επί της σφραγίδας αποτέλεσαν την βάση για να εξάγει τα συμπεράσματά του ο Korpel. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal for Semitics».

Στο Ισραήλ το 1964, ο αρχειολόγος Nahman Avigad είχε βρει ένα σφραγιδόλιθο χαραγμένο με το όνομα «yzbl» χαραγμένο επάνω του στα αρχαία Εβραϊκά. Αρχικά είχε υποτεθεί ότι ο σφραγιδόλιθος ανήκε στην Βασίλισσα Ιεζάβελ (Ιεζεβέλ), την Φοινίκισσα σύζυγο του Ισρηλίτη βασιλέα Αχαύ (9ος αιώνας π.Χ.).  Όμως, επειδή η ορθογραφία του ονόματος ήταν λανθασμένη, και η προσωπική αυτή σφραγίδα θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκε σε οποιαδήποτε άλλη γυναίκα με το ίδιο όνομα, επικρατούσε μια αβεβαιότητα ως προς τον αρχικό ιδιοκτήτη της.

Μια νέα έρευνα του μελετητή Marjo Korpel δείχνει πως ο σφραγιδόλιθος πρέπει να ανήκε στην διαβόητη Βασίλισσα Ιεζάβελ. Ο Korpel έφτασε στο συμπέρασμα αυτό, κατόπιν μιας πιο προσεκτικής μελέτης των συμβόλων που εμφανίζονται επάνω στον σφραγιδόλιθο.


Χαρακτηριστικά του σφραγιδόλιθου

Ο σφραγιδόλιθος δεν φέρει μόνο σύμβολα που υποδηλώνουν γυναίκα, αλλά επίσης σύμβολα που περιγράφουν βασιλικό, θηλυκό ιδιοκτήτη. Επί πλέον, ο σφραγιδόλιθος είναι εξαιρετικά μεγάλος συγκριτικά με τους σφραγιδόλιθους που συνήθως ανήκουν σε απλούς πολίτες.   Σε ό,τι αφορά το όνομα, ο Korpel αποδεικνύει – δια της σύγκρισης με παρόμοιους σφραγιδόλιθους – πως το άνω τμήμα του σφραγιδόλιθου πρέπει να έφερε δύο (σπασμένα πλέον) γράμματα τα οποία θα έδειχναν πως ιδιοκτήτρια ήταν η Ιεζάβελ, και που θα οδηγούσαν στην σωστή γραφή του ονόματος της Ιεζάβελ (εικ.2).  Ο σφραγιδόλιθος συμπεριλαμβάνεται στη «Συλλογή του Φορέα Ισραηλινών Αρχαιοτήτων (Israel Antiquities Authority Collection) του Ισραηλινού Μουσείου της Ιερουσαλήμ, γεγονός που εγγυάται την αυθεντικότητα του αντικειμένου.  

 

Βασίλισσα Ιεζάβελ

Η Ιεζάβελ ήταν η Φοινίκισσα (και συνεπώς ξένη, και σύμφωνα με την Αγία Γραφή επίσης ειδωλολάτρις) σύζυγος του Ισραηλίτη βασιλέα Αχαύ (9ος αιώνας π.Χ.).  Η Βίβλος περιγράφει την Βασίλισσα Ιεζάβελ ως μια γυναίκα η οποία, παρασκηνιακά, ασκούσε πανίσχυρη επιρροή, ακόμη και στον σύζυγό της (Α΄ Βασιλ. 21:25). Διακρίνει την ευκαιρία να στρέψει τα ζητήματα του τόπου προς το δικό της θέλημα με ύπουλες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσεως του σφραγιδόλιθου του συζύγου της (Α΄ Βασιλ. 21:8), προκειμένου να πλαστογραφήσει επιστολές. Μολαταύτα, φαίνεται πλέον πως  κατείχε και δικό της σφραγιδόλιθο, πράγμα που της επέτρεπε να χειρίζεται υποθέσεις ανεξάρτητα από τον Αχαύ. Τελικά, η Ιεζάβελ βρήκε κακό τέλος. Οι προφήτες του Ισραήλ την κατηγόρησαν για πορνεία, για φόνο, ειδωλολατρεία και μαγγανεία.  Της επέβαλαν ένα φρικιαστικό θάνατο.

 

Πληροφορίες:

Peter van der Wilt, Utrecht University press officer, +31.30.2533705, e-mail p.m.vanderwilt@uu.nl

Δημιουργία αρχείου: 31-10-2007.

Τελευταία ενημέρωση: 2-12-2008.

ΕΠΑΝΩ