Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Αγία Γραφή και Επιστήμη

 

Οι χρονολογίες της Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρονται στο βασίλειο της Ιδουμαίας επιβεβαιώνονται από αρχαιολογικό εύρημα

Από τον Rich Deem

Πηγή: http://www.godandscience.org/apologetics/edom.html

Όταν η επιστήμη ερευνά ζητήματα που θίγονται στην Αγία Γραφή, τα αποτελέσματα είναι όχι απλώς θετικά για την Αγία Γραφή, αλλά επιπλέον αποστομωτικά για κάθε κακοπροαίρετο κατήγορό της.

Εισαγωγή

Οι περισσότεροι κοσμικοί  μελετητές πιστεύουν πως η Εβραϊκή Παλαιά Διαθήκη είναι απλώς μια συλλογή από αναθεωρημένα αποσπάσματα ιστορίας, ανακατεμένα με λαϊκή παράδοση και θεολογία. Πολύ συχνά, οι ημερομηνίες ιστορικών συμβάντων θεωρούνται ανακριβείς. Παλαιότερες εκσκαφές της Ιδουμαίας είχαν γίνει στα υψίπεδα της Ιορδανίας, η οποία τελούσε υπό τον έλεγχο της νέο-Ασσυριακής αυτοκρατορίας κατά τον όγδοο και έβδομο αιώνα π.Χ..1   Έτσι, οι αρχαιολόγοι υπέθεταν πως η χρονολογία του βασιλείου της Ιδουμαίας ήταν τουλάχιστον 200 χρόνια μεταγενέστερη από εκείνη που ανέφερε η Παλαιά Διαθήκη.  Οι νεώτερες αρχαιολογικές εκσκαφές εξέτασαν τα πλούσια σε κοιτάσματα χαλκού πεδινά της Ιορδανίας, όπου ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κέντρο παραγωγή χαλκού της Εποχής του Σιδήρου.

 

Νέα αποδεικτικά στοιχεία

Ο Καναδός αρχαιολόγος Ράσελ Ανταμς, μαζί με τον Τόμας Λεβί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, και τον Μοχάμαντ Νατζάρ του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας πρόσφατα ανακάλυψαν ένα μνημειώδες οχυρό του δεκάτου αιώνα π.Χ., σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Κιρμπάτ-Εν-Ναχάς  (30 μίλια νοτίως της Νεκράς Θάλασσας στην Ιορδανία). 2  Η χρήση της υψηλής ακρίβειας μεθόδων χρονολόγησης με άνθρακα 14 (14C) σε ορισμένα από τα ερείπια επαλήθευσε με σιγουριά πως η κατοίκηση της περιοχής εκείνης είχε αρχίσει τον ενδέκατο αιώνα π.Χ.

 

Συμπέρασμα

Αυτές οι πρώιμες χρονολογίες επαληθεύουν την ύπαρξη του βασιλείου της Ιδουμαίας την εποχή που ο βασιλέας Δαυίδ και ο υιός του ο Σολομών κυβερνούσαν το Ισραήλ.  Η Παλαιά Διαθήκη αξιώνει πως ο Δαυίδ κυρίευσε τους Εδωμίτες, και εγκατέστησε φρούρια εκεί.3  Η Αγία Γραφή αξιώνει πως ο Δαυίδ κυβερνούσε από περίπου το 1010 π.Χ. μέχρι 970 π.Χ., κάτι που ευθυγραμμίζεται με τις χρονολογίες που προσδιορίσθηκαν στο Κιρμάτ-Εν-Ναχάς.

Τώρα που ο άνθρακας 14 χρησιμοποιείται για τον ακριβή καθορισμό σε αρχαιολογικές περιοχές της Μέσης Ανατολής, θα αποκτούμε μια όλο και πιο καλύτερη ιδέα για την ακρίβεια των ιστοριών της Παλαιάς Διαθήκης.

 

Αναφορές

1. Bienkowski, P. 2001. Αποικισμός Εποχής Σιδήρου στην Ιδουμαία : Ένα Αναθεωρημένο Πλαίσιο,  από τους P. M. M. Daviau, J. W. Wevers, και M. Weigl (eds) Ο Αραμαϊκός Κόσμος ΙΙ : Μελέτες Ιστορίας και Αρχαιολογίας πρς τιμήν του Paul-Eugen Dion: 257 -69. Περιοδικό για την Μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης Συμπληρωματική Σειρά 325. Sheffield: Sheffield Academic Press.


Herr, L.G.
και  M. Najjar. 2001. Η Εποχή του Σιδήρου, των B. MacDonald, R. Adams & P. Bienkowski (εκδότες) Η Αρχαιολογία της Ιορδανίας. 323-345. Sheffield: Sheffield Academic Press.


Stern, E. 2001.
Αρχαιολογία της Γης της Βίβλου – Τόμος ΙΙ. Οι Ασσυριακές,, Βαβυλωνιακές και Περσικές Περίοδοι (732, 332 π.Χ.). New York: Doubleday.

2. Thomas E. Levy, T.E., R. B. Adams, M. Najjar, A. Hauptmann, J.D. Anderson, B. Brandl, M.A. Robinson and T. Higham. 2004. Η Έρευνα που επανεκτιμεί την χρονολογία της Βιβλικής Ιδουμαίας: νέες εκσκαφές και χρονολόγηση 14C  από το Κιρμπάτ Εν-Ναχάς (Ιορδανία) Antiquity 78: 863-876.

3.αι έθετο εν τη Ιδουμαία φρουράν, εν πάση τη Ιδουμαία, και εγένοντο πάντες οι Ιδουμαίοι δούλοι τω βασιλεί. και έσωσε Κύριος τον Δαυίδ εν πάσιν, οίς επορεύετο". (Βασιλειών Β’ – 8:14)

 

Μετάφραση στα Ελληνικά: Κ.Ν.

Δημιουργία αρχείου: 3-10-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 5-10-2005.

ΕΠΑΝΩ