Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Αγία Γραφή και Επιστήμη

Η εποχή τού Ιωσήφ στην Αίγυπτο

Η πορεία από την Αίγυπτο

του Mario Seiglie

Αναδημοσίευση από το περιοδικό: "Ερευνητής της Αλήθειας" τεύχος 28

Η Αρχαιολογική σκαπάνη, για μια φορά ακόμα επιβεβαιώνει την αφήγηση της Αγίας Γραφής.

   Άλλη μια πηγή διαμάχης ανάμεσα στους λόγιους, αφορά την πορεία που ακολούθησαν οι Ισραηλίτες, για να μπουν στη Γη της Επαγγελίας. «Η Αγία Γραφή είναι πολύ συγκεκριμένη στον κατάλογο που δίνει για τα μέρη που πέρασαν, για να προχωρήσουν στην τελική φάση της διαδρομής τής Εξόδου, την οποία ακολούθησαν οι Ισραηλίτες στον δρόμο τους για τη Γη της Επαγγελίας. Όμως, αυτή ακριβώς η τόσο συγκεκριμένη περιγραφή είναι που την έχει κάνει ευπρόσβλητη στην κριτική κάποιων επιστημόνων.

Πολλά από τα μέρη που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, λένε, δεν υπήρχαν τον καιρό που λέγεται ότι έλαβε χώρα η Έξοδος» (Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας - Biblical Archaeology Review, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1994, σελ.5). Κι όμως, τρεις κατάλογοι που δείχνουν την ακριβή διαδρομή που ακολούθησαν οι Ισραηλίτες, για να μπουν στη Χαναάν, έχουν βρεθεί σε Αιγυπτιακά μνημεία.

   Τα εδάφια 45-49 στους Αριθμούς λγ’ περιγράφουν τους Ισραηλίτες να περνούν μέσα από την Ιείμ, τη Δαιβών-γαδ, την Αλμών-διβλαθαΐμ, τη Νεβώ, Αβέλ και τελικά, τον Ιορδάνη. Η διαδρομή που ακολουθούσαν οι Αιγύπτιοι, για να εποπτεύουν αυτήν την περιοχή, την οποία κυβερνούσαν για πολλούς αιώνες, συμπεριλαμβάνει οκτώ μέρη, έξι από τα οποία  εμφανίζονται με την ίδια διαδοχική σειρά που αναφέρεται πρωταρχικά στους Αριθμούς λγ: Μελάχ, Ιείμ, Αρές/Αρεσέθ (που αναφέρεται μόνο στους Κριτές η: 13), Δαιβών, Αβέλ και Ιορδάνης.

   Ο Charles Krahmalkov, καθηγητής αρχαίων γλωσσών της Εγγύς Ανατολής, μιλά για την ακρίβεια της βιβλικής περιγραφής: «Εν συντομία, η Βιβλική ιστορία της εισβολής μέσα από τον Ιορδάνη, που έστησε το σκηνικό για την κατάκτηση όλης της Παλαιστίνης, στηρίζεται σε ένα υπόβαθρο που είναι ιστορικά ακριβές. Η διαδρομή της εισβολής των Ισραηλιτών, που περιγράφεται στους Αριθμούς λγ: 45-50, ήταν στη πραγματικότητα ένας επίσημος Αιγυπτιακός δρόμος μεγάλης κυκλοφορίας...» (Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας - Biblical Archaeology Review, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1994, σελ.58).

 

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ   ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

ΒΙΒΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

(Γιαμ) χα-Μελάχ

Μελάχ  (σημαίνει «αλάτι» ή η Νεκρά Θάλασσα)

Ιείν

Ιείμ

Αρές/Αρεσέθ

Αρές/Αρεσέθ

Άκραμπατ

 

Δαιβών-Καρχώ

Δαιβών

Ικτανού

 

Αβέλ

Αβέλ-σιττίμ

Ιορδάνης

Ιορδάνης

(Πηγή: Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας - Biblical Archaeology Review, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1994, σελ. 57-59)

Έτσι, η αρχαιολογία, παρά την κριτική των λόγιων, επιβεβαιώνει άλλο ένα μέρος τής Ιστορίας της Βίβλου.

Μετάφραση: Ε. Γ.

Δημιουργία αρχείου: 27-10-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 27-10-2005.

ΕΠΑΝΩ