Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ιεραποστολή και Αθεϊσμός

Οι Νεομάρτυρες της Κίνας * Οι «μυστικές λειτουργίες» των Χριστιανών στην Κίνα * Οι κυρίαρχες θρησκείες, γλώσσες και εθνότητες τής Κίνας * Πρώτες Ορθόδοξες Ιεραποστολικές διεισδύσεις στην ΚίναΠρώτες Ορθόδοξες Ιεραποστολικές διεισδύσεις στην Κίνα * Με έσωσε η βαθιά μου πίστη, όταν με καταδίωκαν οι Βορειο-Κορεάτες αθεϊστές

Θρησκευτικά βιβλία κατασχέθηκαν και κάηκαν στην Κομμουνιστική Κίνα

Πιστοί εισπράττουν ποινές φυλάκισης

της JOCELYN NEO

Μετάφραση Κ. Ν.

 

Πηγή: https://www.theepochtimes.com

 

Πριν από χρόνια, η φρίκη του ολοκαυτώματος άνοιξε το δρόμο για την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, το βασικό μας δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων εξακολουθεί να καταπατείται σε κοινωνίες που διέπονται από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

 

Τα βιβλία Φάλουν Γκονγκ πυρπολήθηκαν στην πόλη Shouguang, στην ανατολική επαρχία Shandong της Κίνας, στις 4 Αυγούστου 1999. Οι κινεζικές αρχές σε πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα έκαψαν εκατομμύρια βιβλία και υλικά του Φάλουν Γκονγκ αφού το κομμουνιστικό καθεστώς ξεκίνησε μια εκστρατεία για την δίωξη της πνευματικής πρακτικής τον Ιούλιο του 1999. (STR / XINHUA / AFP μέσω Getty Images)

Στην κομμουνιστική Κίνα, η άσκηση συγκεκριμένης πίστης, η εκτύπωση ή ακόμη και η ανάγνωση θρησκευτικών βιβλίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυλάκιση και κακοποίηση. Οι πνευματικοί πιστοί στην Κίνα - είτε είναι Χριστιανοί, Βουδιστές, Μουσουλμάνοι Ουϊγούροι, είτε ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ - αντιμετωπίζουν όχι μόνο την βάναυση καταστολή ή καταναγκαστική εργασία, αλλά και τα θρησκευτικά βιβλία τους καίγονται ή πετώνται όταν πέφτουν στα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) ).

Οι καταναγκαστικές πολιτικές στοχεύουν στο να αναγκάσουν αυτούς τους θρησκευτικούς οπαδούς να παραιτηθούν από την πίστη τους και να ακολουθήσουν τις κομμουνιστικές ιδεολογίες που βασίζονται στον αθεϊσμό και στον μαρξισμό.

«Είναι έργο του διαβόλου. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο φοβερή. Η κυβέρνηση [το Κ.Κ.Κ.] αυξάνει την πίεση βήμα-βήμα. Στο τέλος, θέλουν να εξαλείψουν εντελώς τη θρησκευτική πίστη.»

 

Απαγόρευση θρησκευτικών δημοσιευμάτων

Σύμφωνα με το Bitter Winter («Πικρός Χειμώνας»), που είναι ένα περιοδικό για τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, μια εκκλησία «Τριών Εαυτών» σε ένα από τα χωριά υπό τη δικαιοδοσία της Κομητείας Lanling κατεδαφίστηκε τον Ιούλιο του 2020.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της κομητείας είπε στους εκκλησιαζόμενους πως «όλες οι εκκλησίες σε πολύ μικρή απόσταση από κυβερνητικά ιδρύματα πρέπει να καταστραφούν», και πως το ίδιο ισχύει για «εκείνες που είναι πιο ευπαρουσίαστες από κυβερνητικά κτίρια».

«Η πίστη στο Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η μόνη επιτρεπόμενη θρησκεία», δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σε μια άλλη ανακοίνωση, το περιοδικό ανέφερε πως τον ίδιο μήνα, 26 άτομα στην Επαρχία Jiangsu της Κίνας καταδικάστηκαν με την κατηγορία «παράνομων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων» επειδή συμμετείχαν στην εκτύπωση θρησκευτικών εκδόσεων που προορίζονταν για εσωτερική κυκλοφορία της ιεραποστολής Good News (Καλά Νέα) στην Νότια Κορέα.

Στον διευθυντή και δύο μέλη της ιεραποστολής επιβλήθηκαν βαρειά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης 3 ετών και 10 μηνών και 3 ετών και 6 μηνών αντίστοιχα, ενώ σε ορισμένους διευθυντές τυπογραφείων επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα ύψους 15.000 δολαρίων ΗΠΑ και φυλάκιση 3 ετών, με διάρκεια παρακολούθησης 3 έως 5 έτη.

Ακόμη και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών παρακολουθούνται αυστηρά. Σε μια άλλη πρόσφατη ανακοίνωση, ένα μέλος του προσωπικού της εταιρείας ταχυμεταφορών από την πόλη Luoyang της επαρχίας Henan, δήλωσε στο περιοδικό Bitter Winter πως το ΚΚΚ άσκησε «αυστηρό έλεγχο στα ταχυδρομούμενα αγαθά» στο έτος 2020.

«Επιτρέπεται μόνο η αποστολή εγκεκριμένων από την κυβέρνηση βιβλίων. Δεν επιτρέπεται η αποστολή όλων των βιβλίων με «κακές πληροφορίες», συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας. Εάν οι αρχές δημόσιας ασφάλειας ανακαλύψουν παραβιάσεις αυτών των κανονισμών, στην εταιρεία θα επιβληθεί πρόστιμο και κλείσιμο», είπε το μέλος του προσωπικού.

Επικαλούμενη ένα ακόμη περιστατικό, η ανακοίνωση ανέφερε πως μια μητέρα χριστιανικής πίστης από την πόλη Jiyuan, επαρχία Henan, επισκέφθηκε ένα ταχυδρομείο τον Ιούνιο του 2020 για να στείλει ευαγγελικά κείμενα στην κόρη της που ζει στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι αρχές της είπαν ότι οι δημοσιεύσεις της ήταν «παράνομα αντικείμενα», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ήξερα πως ήταν παράνομο να στέλνω εύφλεκτα αντικείμενα, ναρκωτικά, όπλα και πυρομαχικά, όμως ακόμη και  θρησκευτική ύλη είναι πλέον παράνομη», είπε.

Καθώς το κομμουνιστικό καθεστώς κλιμακώνει τους περιορισμούς του στις θρησκευτικές εκδόσεις, όσοι είναι στον κλάδο της τυπογραφίας έχουν καταλήξει σε απελπισία. Ένας διευθυντής τμήματος πωλήσεων στην πόλη Luoyang, επαρχία Henan, δήλωσε στο περιοδικό Bitter Winter τον Σεπτέμβριο του 2020 πως η εκτύπωση θρησκευτικής ύλης, «ειδικά τής Χριστιανικής», δεν επιτρέπεται.

«Όποιος αναλαμβάνει τέτοιες παραγγελίες παραβιάζει τον νόμο και μπορεί να φυλακιστεί. Αυτή είναι η γραμμή που δεν μπορούμε επ’ ουδενί να διασχίσουμε», είπε ο διευθυντής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι αρχές επίσης διενεργούν διεξοδικούς ελέγχους για να βεβαιωθούν πως οι επιχειρήσεις τηρούν τους κανόνες.

«Έλεγξαν την αποθήκη μου, εξέτασαν όλα τα αρχεία και κοίταξαν ακόμη και φύλλα χαρτιού στο πάτωμα, για να δουν αν έχουν απαγορευμένο περιεχόμενο», δήλωσε ένας διευθυντής τυπογραφείου στην ίδια πόλη.

Αν βρεθεί τέτοιο περιεχόμενο, θα μου επιβληθεί πρόστιμο ή, χειρότερα, η επιχείρησή μου θα κλείσει. Κάθε θρησκευτικό περιεχόμενο καθιστά το ζήτημα πολιτικό και όχι θρησκευτικό. Αν και τα πανό στους δρόμους λένε πως οι άνθρωποι επιτρέπεται να έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις, η μόνη πίστη που μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα είναι αυτή μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα», πρόσθεσε.

Το περιοδικό ανέφερε το 2019 ότι το κομμουνιστικό καθεστώς προσπαθεί επίσης να «Σινοποιήσει» την Βίβλο αναγκάζοντας τους κληρικούς να ερμηνεύσουν τις διδασκαλίες ως βασιζόμενες στις μαρξιστικές και σοσιαλιστικές ιδεολογίες.

«Αυτή είναι μια παραμόρφωση της χριστιανικής πίστης. Είναι το έργο του διαβόλου», είπε ένας ιεροκήρυκας στο περιοδικό Bitter Winter. «Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο τρομερή. Η κυβέρνηση [το Κ.Κ.Κ.] αυξάνει την πίεση βήμα προς βήμα. Στο τέλος, θέλουν να εξαλείψουν εντελώς την θρησκευτική πίστη.»

 

Καταστροφή και καύση θρησκευτικών βιβλίων

Εκτός από την απαγόρευση εκτύπωσης πνευματικών εκδόσεων, οι κινεζικές αρχές δεν παραλείπουν να κατάσχουν και θρησκευτικά βιβλία που δεν έχουν εγκριθεί επίσημα από το Κ.Κ.Κ.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, οι τοπικές αρχές κατέστρεψαν μια εκκλησία στην κομητεία Yutai της Jining City, αφού την χαρακτήρισαν «παράνομη κατασκευή».

«Αξιωματούχοι εισέβαλαν στην εκκλησία μας προτού ακόμη προλάβουμε να μαζέψουμε τα υπάρχοντά μας», είπε ένα μέλος της εκκλησίας στο περιοδικό Bitter Winter. «Έσκισαν όλες τις Βίβλους και τις εικόνες του Κυρίου Ιησού».

Ο Τσεν Γιου, ιδιοκτήτης ενός χριστιανικού διαδικτυακού βιβλιοπωλείου στην πόλη Taizhou, στην επαρχία Zhejiang, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 200.000 γιουάν (31.000 δολάρια ΗΠΑ) για «πώληση μη εγκεκριμένων θρησκευτικών εκδόσεων που εισήχθησαν από την Ταϊβάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Διεθνούς Χριστιανικού Ενδιαφέροντος του Οκτωβρίου 2020. Οι αρχές σχεδίαζαν επίσης να καταστρέψουν τα 12.864 χριστιανικά βιβλία από το βιβλιοπωλείο του.

Η υπαγόρευση του πλήρους ελέγχου των πνευματικών οπαδών καταστρέφοντας θρησκευτικά βιβλία και κατεδάφιση των τόπων λατρείας δεν είναι κάτι νέο για το Κ.Κ.Κ. προκειμένου να προωθήσει την αυταρχική του βασιλεία. Ως καθεστώς ριζωμένο στον αθεϊσμό και τον υλισμό, το κομμουνιστικό κόμμα καταπατά συνεχώς τις θρησκευτικές και πνευματικές ομάδες από τότε που βρέθηκε στην εξουσία το 1949.

Όταν το Κ.Κ.Κ. ξεκίνησε την δεκαετούς διάρκειας Πολιτιστική Επανάσταση το 1966, λεηλατήθηκαν ναοί και κάηκαν κύλινδροι, βιβλία, λείψανα, ακόμη και αγάλματα του Βούδα.

 

Τα αγάλματα του Βούδα που καταστράφηκαν στην Πολιτιστική Επανάσταση, η οποία διήρκεσε από το 1966 έως το 1976. (Pat B / CC BY-SA 2.0)

 

Λίγες δεκαετίες αργότερα τον Ιούλιο του 1999, ο τότε ηγέτης του Κ.Κ.Κ., Jiang Zemin, διέταξε την εξάλειψη της πνευματικής πρακτικής του Φάλουν Γκονγκ (επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα), ενός αρχαίου συστήματος διαλογισμού που βασίζεται στις αρχές της αλήθειας, της συμπόνιας, και της ανοχής.

Στην συνέχεια, το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας εξέδωσε επίσημα έγγραφα που απαγορεύουν την εμφάνιση συμβόλων ή εικόνων που σχετίζονται με την πρακτική του Φάλουν Γκονγκ και την κατοχή ή διανομή των βιβλίων του, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών του Φάλουν Ντάφα.

Το Minghui.org, ένας ιστότοπος με έδρα τις ΗΠΑ αφιερωμένος στην τεκμηρίωση της δίωξης του Φάλουν Γκονγκ, συνέταξε μια έκθεση, η οποία περιλαμβάνει αρκετές ειδήσεις που τεκμηριώνουν την «εθνική ενοποιημένη καταστροφή» του ΚΚΚ εκατομμυρίων εκδόσεων του Φάλουν Γκονγκ, δηλαδή βιβλία και βιντεοταινίες, ρίχνοντάς τα σε μηχανή πολτοποίησης ή καίγοντάς τα.

Έκτοτε, αμέτρητοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, ενώ σε ορισμένους είχε γίνει ακόμα και «συγκομιδή» των οργάνων τους. Πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν επειδή αρνήθηκαν να παραιτηθούν από την πίστη τους ή επειδή κατείχαν τα βιβλία.

Στην πλήρη έκθεσή του σχετικά με τη «Δημόσια καταστροφή βιβλίων και ταινιών», ο Μινγκούι ανέφερε αρκετές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από ξένους δημοσιογράφους, κρατικές εφημερίδες στην Κίνα, αυτόπτες μάρτυρες και οπαδούς του Φάλουν Γκονγκ, επιβεβαιώνοντας πως εκατομμύρια έντυπα καταστράφηκαν, κάηκαν και διαμελίσθηκαν κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων μαζικής καταστροφής.

Αν και ο Βουδισμός είναι μια από τις αναγνωρισμένες θρησκείες στην Κίνα, οι βουδιστικοί ναοί και οι οπαδοί τους εξακολουθούν να αποτελούν στόχο των αρχών.

Το περοιδικό Bitter Winter ανέφερε πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην επαρχία Shanxi κατάσχεσαν περίπου 400 κιλά θρησκευτικών βιβλίων και CD από τον ναό Fengci τον Οκτώβριο του 2020. Τον ίδιο μήνα, ορισμένα φτωχά νοικοκυριά στην πόλη Ganzhou, στην επαρχία Jiangxi, διατάχθηκαν να κάψουν τα βουδιστικά βιβλία στο ναό Foguang, αλλιώς κινδύνευαν να ανακληθεί το ελάχιστο επίδομα επιβίωσής τους.

Την άνοιξη του 2020, τα θρησκευτικά βιβλία και CD κάηκαν στον ορεινό ναό του Ανακλινόμενου Βούδα στην πόλη Ulanqab στην εσωτερική Μογγολία της Κίνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Εκείνα τα βιβλία και τα CD τα έκαιγαν μέσα στον λέβητα καύσης θυμιάματος, επί τρεις - τέσσερις ημέρες», είπε ένας βουδιστής από την πόλη Ουλάνκαμ.

«Τα υπόλοιπα θρησκευτικά βιβλία και CD μεταφέρθηκαν σε ένα υπερφορτωμένο φορτηγό. Τα CD μόνο ζύγιζαν τριακόσια έως τετρακόσια κιλά».

Δημιουργία αρχείου: 1-2-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 1-2-2021.

ΕΠΑΝΩ