Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ιστορικά θέματα και Ισραήλ

Η επανάσταση τής Μασάδα // Η καταστροφή τής Ιερουσαλήμ // Η γενιά τού 70 μ.Χ.

Η κατάσταση στον Ισραήλ πριν την επανάσταση τής Μασάδα

Η πτώση τής Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. δεν έγινε χωρίς αιτία. Υπήρξε πιο πριν μια επανάσταση από τους ιδίους τους Ισραηλίτες εναντίον τής κατακτήτριας Ρώμης. Στο άρθρο αυτό θα δούμε την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα πριν από τον ξεσηκωμό.

Η Ιουδαία του πρώτου αιώνα είχε χωριστεί ανάμεσα σε λίγους πλούσιους και σε πολλούς φτωχούς.  Μερικοί πλούσιοι  Ιουδαίοι,  ειδικά μεταξύ των  Σαδουκαίων και των Φαρισαίων, θεωρούσαν πολύτιμη την εξουσία που η Ρώμη τους επέτρεπε να έχουν στη χώρα και καταφρονούσαν τους απλούς ανθρώπους. Γι' αυτό, εναντιώνονταν σε κάθε σκέψη για επανάσταση και, απεναντίας, προσπαθούσαν να διατηρήσουν ειρηνικές σχέσεις με τη Ρώμη (Λουκάς 16/ις΄ 14· 19/ιθ΄ 45, 46· Ιωάννης 2/β΄ 14. 7/ζ΄ 47-49. 11/ια΄ 47, 48).

Από την άλλη πλευρά, οι κοινοί Ιουδαίοι υπέφεραν κάτω από το βάρος της ρωμαϊκής φορολογίας και των καταπιεστικών συμπατριωτών τους. Δεν τους παρηγορούσε καθόλου η λεγόμενη Παξ Ρομάνα (Ρωμαϊκή Ειρήνη), κάτω από την οποία ζούσαν, αλλά ήθελαν αλλαγή. Αυτά τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα προξένησαν φοβερές κοινωνικές διαμάχες. «Η μια ομάδα ήθελε την κυριαρχία, η άλλη ήθελε τη βία, καθώς και το να κλέβει τους πλουσίους» έγραψε ο Ιώσηπος.

Για παράδειγμα, οι ξιφοφόροι λήστευαν και σκότωναν ομοπίστους τους Ιουδαίους και δικαιολογούσαν τις τρομοκρατικές τους ενέργειες λέγοντας ότι τιμωρούσαν τους Ιουδαίους που υποτίθεται ότι συνεργάζονταν με τη Ρώμη. Ένας ραβίνος του δεύτερου αιώνα, ο Γιοχάναν μπεν Τόρτα, απέδωσε τη συμφορά που έπληξε τους Ιουδαίους του πρώτου αιώνα στην εξής αιτία: «Αυτοί κυνηγούσαν με πάθος το χρήμα και μισούσαν ο ένας τον άλλον».

Υπήρχαν όμως και οι Ιουδαίοι εκείνοι που ήταν πράγματι θεοφοβούμενοι, και απέβλεπαν στην εμφάνιση του Μεσσία, ο οποίος, όπως πίστευαν, θα ανέτρεπε τη ρωμαϊκή κυριαρχία και θα ίδρυε μια δίκαιη Βασιλεία του Θεού. Όμως, ορισμένοι αδίστακτοι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις ελπίδες, και τους οδήγησαν στην επανάσταση κατά τής Ρώμης, που ξεκίνησε από τη Μασάδα, και μετά την πρώτη πολιορκία τής Ιερουσαλήμ, κατέληξε σε μια δεύτερη, και στην καταστροφή τής Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. όπως είχε προφητεύσει ο Χριστός.

Δημιουργία αρχείου: 4-10-2004.

Τελευταία ενημέρωση: 7-10-2004.

ΕΠΑΝΩ