Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ιστορικά θέματα και Ισραήλ

Πριν την επανάσταση // Η πολιορκία τού 66 μ.Χ. // Η καταστροφή τής Ιερουσαλήμ // Η προφητεία τού 70 μ.Χ.

Η επανάσταση και το τέλος τής Μασάδα

Η Μασάδα ήταν ένα στρατηγικό σημείο τής Ιερουσαλήμ, και ακόμα είχε αποθηκευμένο Ρωμαϊκό οπλισμό. Η επανάσταση τών Ισραηλιτών λοιπόν, ξεκίνησε από εκεί.

  Στο έτος 66 μ.Χ. μια αλυσίδα γεγονότων μπήκε σε κίνηση η οποία, κατά τον Ιώσηππο, έκανε αναπόφευκτο τον πόλεμο με τη Ρώμη. Στη Μασάδα, μια οχυρωμένη κορυφή λόφου κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, ήταν εγκαταστημένη μια ρωμαϊκή φρουρά.

Αν και η Μασάδα ήταν απομονωμένο μέρος κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, ο Ηρώδης ο Μέγας οικοδόμησε εκεί ένα υπέροχο χειμερινό ανάκτορο. Κατασκεύασε ένα σύστημα ύδρευσης έτσι ώστε να υπάρχουν ακόμη και θερμά λουτρά. Το σημαντικότερο όμως, ήταν ότι, υπό τη ρωμαϊκή κατοχή, το οχυρό έκρυβε μεγάλα αποθέματα όπλων. Όταν η κατακραυγή εναντίον του ρωμαϊκού κατοχικού στρατού της Παλαιστίνης έφτασε στο αποκορύφωμα της, τα όπλα κινδύνευαν να πέσουν στα χέρια Ιουδαίων επαναστατών. Μια τέτοια ομάδα επαναστατών ήταν οι Σικάριοι, που σημαίνει «ξιφοφόροι», οι οποίοι, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, είχαν σχέση με κάποια εξέγερση, και προφανώς από χρόνια δημιουργούσαν προβλήματα στους Ρωμαίους (Πράξεις 21/κα΄ 38).

Μια ομάδα Ιουδαίων ξιφοφόρων κατέλαβε το φρούριο της Μασάδας, κατέστρεψε τη Ρωμαϊκή φρουρά που ήταν εκεί και την αντικατέστησε με δική της φρουρά. Ο στρατηγός του ναού Ελεάζαρ έπεισε τους διακόνους του ναού να μη δεχθούν δώρα ή προσφορές από τους ξένους. Κι έτσι παρά τις εκκλήσεις των αρχιερέων και των εξεχόντων πολιτών, έπαυσαν να κάνουν προσφορές στη Ρώμη και στον Καίσαρα.

 Με τα νεοαποκτηθέντα όπλα τους, βάδισαν προς την Ιερουσαλήμ για να υποστηρίξουν την εξέγερση κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Η σφαγή ρωμαϊκών φρουρών στη Μασάδα και στην Ιερουσαλήμ από τους Ιουδαίους επαναστάτες επέφερε την οργή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά των Ισραηλιτών.

  Φοβούμενοι Ρωμαϊκές αντεκδικήσεις, οι κυριότεροι πολίτες, οι αρχιερείς και οι εξέχοντες Φαρισαίοι συνεκάλεσαν δημόσια συνεδρίαση και κατήγγειλαν την απερισκεψία αυτής της ανταρσίας. (Άλλωστε μεγάλη μερίδα τών Ισραηλιτών ήταν υπέρ τής Ρωμαϊκής κυριαρχίας). Αλλά οι προσπάθειές τους κατέληξαν μάταιες. Γι’ αυτό απέστειλαν πρέσβεις στον Κυβερνήτη Φλόρους και στον Βασιλιά Αγρίππα για βοήθεια. Ο Αγρίππας απάντησε αποστέλλοντας στρατιωτική δύναμη. Τότε ξέσπασαν μάχες μέσα στην Ιερουσαλήμ, στις οποίες τα εξεγερμένα στοιχεία κέρδισαν τη νίκη και μετά κατέστρεψαν τη Ρωμαϊκή φρουρά που στάθμευσε στο φρούριο της Αντωνίας, κοντά στη περιοχή του ναού.

Σε τρεις μήνες, ο Ρωμαίος έξαρχος της Συρίας, Κέστιος Γάλλος, συγκέντρωσε την δωδέκατη λεγεώνα του Ρωμαϊκού στρατού, μαζί με σημαντικές βοηθητικές δυνάμεις, για να καταστείλει την επανάσταση. Οι Ρωμαϊκές δυνάμεις, φθάνοντας εμπρός στα τείχη της Ιερουσαλήμ στη διάρκεια της γιορτής της σκηνοπηγίας, εισέδυσαν σε λίγο, ακόμα και σ’ αυτά τα οχυρωμένα τείχη του ναού.

Τα στρατεύματα έφυγαν όμως απροσδόκητα και ξαναήρθαν μετά από λίγα χρόνια στην Ιερουσαλήμ. Και η Ιερουσαλήμ σύμφωνα με την προφητεία τού Χριστού, καταστράφηκε το 70 μ.Χ. Η  Μασάδα όμως ήταν ακόμα στα χέρια τών Ιουδαίων.

Αποφασισμένοι να κατασυντρίψουν αυτόν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης, οι Ρωμαίοι περιέβαλαν το οχυρό μ' ένα παχύ πέτρινο τείχος και με οχτώ στρατόπεδα τα οποία είχαν πέτρινα τείχη. Τελικά, κατασκεύασαν μια χωμάτινη ράμπα ως την κορυφή. Ήταν ένα ανθρωποποίητο επικλινές μήκους 197 μέτρων και ύψους 55 μέτρων. Πάνω σ' αυτό κατασκεύασαν έναν πύργο στον οποίο τοποθέτησαν πολιορκητικό κριό για να διαρρήξουν το τείχος της Μασάδας. Ήταν απλώς ζήτημα χρόνου πριν την κατακλύσει ο ρωμαϊκός στρατός και καταλάβει αυτό το τελευταίο ιουδαϊκό οχυρό.

Σήμερα, το εμφανές περίγραμμα των ρωμαϊκών στρατοπέδων, τα πολιορκητικά τείχη γύρω από το οχυρό και η τεράστια ράμπα δείχνουν το πώς τελείωσε η ιουδαϊκή εξέγερση. Μια εκτεταμένη αρχαιολογική ανασκαφή της Μασάδας ολοκληρώθηκε το 1965. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, Η Νέα Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (1987) αναφέρει: «Οι περιγραφές που έκανε ο Ρωμαιοϊουδαίος ιστορικός Ιώσηπος, οι οποίες αποτελούσαν μέχρι τότε τη μοναδική πηγή για την ιστορία της Μασάδας, αποδείχτηκαν απολύτως ακριβείς».

Ο Ιώσηπος καταγράφει τι έκαναν οι ξιφοφόροι πριν επιτύχει η επίθεση τής Ρώμης εναντίον τους: «Όλοι θανάτωσαν τις οικογένειές τους... κατόπιν, αφού διάλεξαν με κλήρο δέκα άντρες ως εκτελεστές των υπολοίπων, ο καθένας ξάπλωσε δίπλα στη γυναίκα του και στα παιδιά του, άπλωσε τα χέρια του γύρω τους και άφησε ακάλυπτο το λαρύγγι του για εκείνους που έπρεπε να φέρουν σε πέρας αυτόν τον οδυνηρό διορισμό. Οι τελευταίοι τους έσφαξαν όλους χωρίς δισταγμό και στη συνέχεια ακολούθησαν την ίδια διαδικασία σφάζοντας ο ένας τον άλλον… μόνο μια ηλικιωμένη γυναίκα μαζί με κάποια άλλη… διέφυγαν… Τα θύματα, στα οποία περιλαμβάνονταν γυναίκες και παιδιά, ανήλθαν στα εννιακόσια εξήντα άτομα».

Η Ιώσηπος κατέγραψε την απελπισμένη ομιλία τού Ελεάζαρ, γιου του Ιαΐρ (Μπεν Ιαϊρ), στους υπερασπιστές της Μασάδας. Καταγράφηκε στο έργο του: "Ο Ιουδαϊκός Πόλεμος":

«Εδώ και πολύ καιρό, γενναίοι σύντροφοί μου, έχουμε πάρει την απόφαση να μην υπηρετήσουμε τους Ρωμαίους, ούτε κανέναν άλλον, αλλά μόνο τον Θεό... Ελάτε όσο είναι ελεύθερα τα χέρια μας για να κρατήσουν το σπαθί... Καλύτερα να πεθάνουμε παρά να γίνουμε δούλοι των εχθρών μας, και ας φύγουμε απ' αυτή τη ζωή ελεύθεροι μαζί με τα παιδιά και τις γυναίκες μας!»

Στη Μασάδα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν εκατοντάδες νομίσματα με εβραϊκές επιγραφές προς τιμή της εξέγερσης, λόγου χάρη «Για την ελευθερία της Σιών» και «Ιερουσαλήμ η Αγία». Ο Δρ Γιγκαέλ Γιαντίν στο βιβλίο του Μασάδα (Massdi) εξηγεί: «Οι σίκλοι που περιλαμβάνονται στα ευρήματά μας εκπροσωπούν όλα τα χρόνια της εξέγερσης, από τον πρώτο χρόνο ως τον πολύ σπάνιο πέμπτο, ο οποίος ήταν ο τελευταίος χρόνος κατά τον οποίο κόπηκαν σίκλοι και αντιστοιχεί με το 70 μ.Χ. όταν καταστράφηκε ο Ναός της Ιερουσαλήμ». Δείτε για παράδειγμα το νόμισμα που φαίνεται στη συνέχεια:

Ένα ιουδαϊκό νόμισμα του 67 μ.Χ., στο οποίο αναφέρεται ο «2ος Χρόνος» του πολέμου με τη Ρώμη

 

Σ' ένα στρατηγικό σημείο κοντά σε μια από τις πύλες της Μασάδας, βρέθηκαν 11 κομμάτια από αγγεία και πάνω στο καθένα απ' αυτά ήταν γραμμένο ένα σύντομο εβραϊκό υποκοριστικό όνομα. Πολλοί λόγιοι υποστηρίζουν ότι αυτοί μπορεί να είναι οι κλήροι στους οποίους αναφέρθηκε ο Ιώσηπος. Σ' ένα απ' αυτά ήταν χαραγμένο το όνομα «Μπεν Ιαΐρ», που σημαίνει «γιος του Ιαΐρ». «Οι κλήροι που ανακάλυψε ο Γιαντίν, περιλαμβανομένου και αυτού στον οποίο είναι χαραγμένο το όνομα Μπεν Ιαΐρ, αποτελούν παράδοξη επιβεβαίωση της αφήγησης του Ιώσηπου», αναφέρει ο Λουις Φέλντμαν στο βιβλίο Ο Ιώσηπος και η Σύγχρονη Γνώση (Josephus and Modern Schohrshjp ).

Στη Μασάδα έχουν βρεθεί επίσης αποσπάσματα της Αγίας Γραφής. Ο Δρ Γιγκαέλ Γιαντίν έγραψε σχετικά με την πρώτη ανακάλυψη τέτοιου είδους στο βιβλίο του Μασάδα (Masada ):

«Μια σύντομη εξέταση που κάναμε επί τόπου έδειξε αμέσως ότι κρατούσαμε ένα απόσπασμα του Βιβλίου των Ψαλμών, και μάλιστα μπορέσαμε να προσδιορίσουμε και ποια κεφάλαια ήταν: περιλαμβανόταν το τμήμα από τον Ψαλμό 81 ως τον Ψαλμό 85... Καταφέραμε να το χρονολογήσουμε χωρίς να έχει μείνει η παραμικρή αμφιβολία. Δεν ήταν δυνατόν να χρονολογείται μετά το 73 μ.Χ., το έτος που έπεσε ή Μασάδα... Αυτό το τμήμα του Βιβλίου των Ψαλμών, όπως και οι άλλοι ρόλοι της Αγίας Γραφής που βρήκαμε αργότερα, είναι σχεδόν ολόιδιο... με το κείμενο των βιβλίων της Αγίας Γραφής που χρησιμοποιούμε σήμερα».

Η Μασάδα ήταν μια τοποθεσία καθοριστική για την ιστορική εξέλιξη τού Ισραήλ, επειδή έδωσε την αφορμή για την καταστροφή τής Ιερουσαλήμ, και για την εκπλήρωση τής προφητείας τού Ιησού Χριστού.

Δημιουργία αρχείου: 4-10-2004.

Τελευταία ενημέρωση: 7-10-2004.

ΕΠΑΝΩ