Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Κοινωνικά

Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου για θέματα τής πανδημίας * Η εξάπλωση τού κορωνοϊού και οι συνέπειές της στη ζωή τής Εκκλησίας στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή * Βιοηθικές προκλήσεις στη νέα χιλιετία. Μια Ορθόδοξη απάντηση * Δέκα χρόνια Θείας Κοινωνίας μαζί με τους λεπρούς. Ο παπάς της "Σπιναλόγκα" * Γιατί εμβολιάσθηκα. Μία Χριστιανική ματιά στη μάχη κατά τής Πανδημίας από τον σεβ. Ναυπάκτου Ιερόθεο

Απαντήσεις σε ερωτήματα για τα εμβόλια

Αναίρεση αντιεμβολιαστικών ισχυρισμών

Σεβασμός στην υγεία τού κοινωνικού συνόλου

 

Οπαδοί τού αντιεμβολιαστικού κινήματος, επιχειρούν να βρουν στηρίγματα, είτε σε παρανοήσεις ή παραποιήσεις τής επιστημονικής πραγματικότητας, είτε σε παρανοήσεις ή παραποιήσεις τής Χριστιανικής εσχατολογίας. Στη συνέχεια θα δείτε απαντήσεις προς αντιεμβολιαστές, που φθάνουν σε σημείο να παρουσιάσουν ακόμα και τον Θεό ως άδικο κριτή ανθρώπων που δεν γνώριζαν το κακό!

Ισχυρισμός: Η επιστήμη και ειδικά η γενετική έχει αποβάλει την οποιαδήποτε ηθική. Οι αγνές προθέσεις των επιστημόνων γίνονται στάχτη μπροστά στον πακτωλό που τους παρέχουν οι εταιρίες χρηματοδότησής τους. Θα μπορούσε λοιπόν το εμβόλιο να χρησιμοποιηθεί και για κακό σκοπό, γι' αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε.

Απάντηση: Αυτό είναι άδικη γενίκευση. Η Επιστήμη ΔΕΝ έχει αποβάλλει καμία ηθική, επειδή η Επιστήμη δεν την είχε ποτέ. Η Επιστήμη ΔΕΝ είναι ούτε ηθική ούτε ανήθικη. Είναι θεόδοτη, και ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν είτε ηθικά είτε ανήθικα. Και υπάρχουν ΚΑΙ ηθικοί ΚΑΙ ανήθικοι. Το να γενικεύεις και να τη δαιμονοποιείς χωρίς εξαιρέσεις είναι λάθος.

Η καλή ή κακή χρήση σε κάτι, ισχύει ΓΙΑ ΟΛΑ τα πράγματα. Ακόμα και με το μαχαίρι ή το χέρι μας, μπορούμε να χαϊδέψουμε ή να σκοτώσουμε κάποιον. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε χέρια, ή μαχαίρια, ή οτιδήποτε άλλο. Σημαίνει μόνο ότι πρέπει να κάνουμε καλή χρήση.

 

Ισχυρισμός: Θα ήθελα να έχω τις επιφυλάξεις μου με την εκάστοτε κυβέρνηση, ειδικά μετά από δηλώσεις πολλών εξ αυτών, ότι "θα συμμαχούσαν και με το διάβολο ακόμη για να σώσουν την Ελλάδα". Ωμή παραδοχή.

Απάντηση: Πολύ καλά κάνεις και έχεις επιφυλλάξεις με τις κυβερνήσεις. Αλλά για να είσαι συνεπής, θα έπρεπε να έχεις τις ίδιες (και σοβαρότερες) επιφυλλάξεις, και για τους συνωμοσιολόγους και αντιεμβολιαστές, που λένε αποδεδειγμένα, κάθε είδους ανοησία και ΨΕΜΑ, προκειμένου να διαδώσουν τις απόψεις τους. Πρέπει να είσαι συνεπής στις επιφυλλάξεις σου, και να τις στρέφεις προς κάθε κατεύθυνση.

 

Ισχυρισμός: Όποιο εμβόλιο παρασκευασθεί και επιβληθεί να το κάνουν οι άνθρωποι θα πρέπει να βεβαιωθούμε πρώτα ότι τα συστατικά του δεν θα προκαλέσουν βλάβη στον άνθρωπο.

Απάντηση: Αυτό ισχύει ΗΔΗ σε ΟΛΑ τα εμβόλια που κυκλοφορούν,  γι' αυτό χρειάζεται και τόσος χρόνος για να βγουν σε κυκλοφορία. ΟΛΑ τα εμβόλια που κυκλοφορούν, είναι ασφαλή, γι' αυτό κυκλοφορούν, εν γνώσει μας ότι υπάρχουν και κάποιες σπανιότατες παρενέργειες σε μικρό ποσοστό τών ληπτών. Οι ωφελημένοι είναι πάντα πολλαπλάσιοι από αυτούς που υφίστανται κάποιες παρενέργειες. Οι εμμονές τών αντιεμβολιαστών, δεν κάνουν τα εμβόλια επιβλαβή.

Το να περιμένουμε να δούμε αν οι παρενέργειες κάποιου εμβολίου είναι λίγο χειρότερες από αυτές που έχουν ως τώρα βρεθεί, ενέχει τον κίνδυνο να πεθάνουμε από την ίδια την αρρώστια που θα κολλήσουμε ανεμβολίαστοι, που ο κίνδυνος απ' αυτήν είναι πολλαπλάσιος από οποιοδήποτε δυνητικό κίνδυνο εμβολίου.

 

Ισχυρισμός: Εγώ έχω ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και είμαι νέος, οπότε δεν κινδυνεύω, άρα δεν θέλω να εμβολιασθώ.

Απάντηση: Ακόμα και αν αυτό ήταν απόλυτο, (που δεν είναι, επειδή πάντα υπάρχει κάποιο ποσοστό κινδύνου), ως Χριστιανοί δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους συνανθρώπους μας. Επειδή μπορεί εμείς να περάσουμε την αρρώστια ελαφρά, αλλά να τη μεταδώσουμε σε άλλους που θα πεθάνουν εξ αιτίας μας. Τα εμβόλια αποτελούν φραγμό στη διάδοση τής ασθένειας, προς όλο τον κόσμο, και προς αυτούς που κινδυνεύουν πραγματικά. Και αν δεν έχουμε κάποια ιατρική αιτία που να απαγορεύει να κάνουμε το εμβόλιο, καλό θα ήταν να το κάνουμε για τους συνανθρώπους μας.

 

Ισχυρισμός: Αν κάποτε για να καμφθεί η οποιαδήποτε αντίσταση συνδέσουν ένα τέτοιο εμβόλιο και το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα το συνοδεύει με τη δυνατότητα ή μη της οικονομικής συναλλαγής τότε θα έχουμε φτάσει στο σημείο όπου θα έχουν δρομολογηθεί τα πάντα για αυτά που μας προειδοποιεί ο Κύριος. Ή θα μπορούσε ένα τέτοιο ψηφιακό πιστοποιητικό, να έχει συσκευή παρακολούθησής μας.

Απάντηση: Το ψηφιακό πιστοποιητικό στα εμβόλια, ΑΝ κάποτε γίνει ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ εμβόλια, θα είναι πολύ καλό και χρήσιμο, γιατί θα μπορεί να ελεγχθεί η υγεία τού ανθρώπου. Δεν έχει καμία σχέση με οικονομικές συναλλαγές και κατασκοπεία. Με οικονομικές συναλλαγές και κατασκοπία, ΠΙΘΑΝΟΝ να έχει σχέση κάποτε κάποια ψηφιακή ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ή ΚΙΝΗΤΟ. Όχι όμως τα εμβόλια. Και όποιος το σκέφτηκε αυτό, βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Και φυσικά αυτός έχει και κινητό συνήθως, παρά τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί με αυτό τον τρόπο, ή να τον παρακολουθούν μέσω αυτού.

 

Ισχυρισμός: Κάποια εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να μεταλλάσσουν το DNA του ανθρώπου.

Απάντηση: Τα εμβόλια ΔΕΝ αλλάζουν το DNA. Ακόμα και τα νέα γενετικά εμβόλια RNA, ΔΕΝ αλλάζουν το DNA, επειδή απευθύνονται στα Ριβοσώματα και ΟΧΙ στον πυρήνα τού κυττάρου. Μόνο στον πυρήνα μπορεί να αλλάξει το DNA.

 

Ισχυρισμός: Ίσως αυτό που θα προκαλέσει το εμβόλιο σε κάποιον, να είναι αυτό που λέει η Αποκάλυψη. Ότι δηλαδή ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ να μετανοήσει. Γιατί θα έχει υποστεί τρομακτικές αλλαγές στις κατασκευαστικές του προδιαγραφές για να το πούμε απλά.

Απάντηση: Οι αλλαγές στο DNA δεν έχουν καμία σχέση με την ελεύθερη βούληση τού ανθρώπου. Και πάλι αυτά είναι ανοησίες ασχέτων αντιεμβολιαστών ή απατεώνων, που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Άλλωστε, ΚΑΘΕ άνθρωπος, από τη γέννησή του, υφίσταται νέες μεταλλάξεις στο DNA του, όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός.

Κάθε μωρό που γεννιέται, έχει κατά μέσο όρο 1,5 νέες αλλαγές στο DNA του, διαφορετικές από τους άλλους ανθρώπους. Έχουμε κατά 40% όμοιο DNA με μία μπανάνα, και 98,5 ίδιο DNA με έναν Χιμπατζή. Και αυτό το 1,5% που διαφέρουμε απ' αυτόν, είναι που μας κάνει ανθρώπους. Και που και αυτό έχει διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, χωρίς να παρακάμπτεται ποτέ η ελευθερία του.

Όσον αφορά την Αποκάλυψη, πουθενά δεν λέει ότι δήθεν "δεν θα μπορούν να μετανοήσουν"; Αντιθέτως! ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ να μετανοήσουν, όχι δεν θα μπορούν! Αυτοί που δεν μπορούν, είναι μόνο οι δαιμονισμένοι, επειδή έχει τον έλεγχό τους το δαιμόνιο, γι' αυτό και ο Θεός ΔΕΝ τους λογαριάζει τις αμαρτίες, αφού τις κάνουν υπό ξένο έλεγχο! Αλλοίμονο αν ο Θεός λογάριαζε αμαρτίες σε ανθρώπους που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να μετανοήσουν! Τότε θα ήταν άδικος.

 

Ισχυρισμός: Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο διάβολος θα "πλανήσει και τους εκλεκτούς", γι' αυτό πρέπει να μην πιστεύουμε στην αξία τών εμβολίων.

Απάντηση: Πρέπει να είμαστε ακριβείς στις γραφές και να μην αλλοιώνουμε τα λόγια τους. Η Αγία Γραφή λέει ότι ο διάβολος θα προσπαθήσει: "να πλανήσει ει δυνατόν (δηλαδή αν είναι δυνατόν) και τους εκλεκτούς". Και σε άλλο σημείο, στο 10ο κεφάλαιο τού Ιωάννη, λέει: "Τα δικά μου πρόβατα δεν μπορεί ΚΑΝΕΙΣ να τα αρπάξει από το χέρι μου". Και φυσικά αυτό δεν αναφέρεται πουθενά σχετικά με εμβόλια.

 

Ισχυρισμός: Δεν μπορούμε να περιμένουμε σωτηρία από εμβόλια, επειδή ο μόνος Σωτήρας είναι ο Χριστός.

Απάντηση: Ο Χριστός είναι ο μόνος ΑΠΟΛΥΤΟΣ Σωτήρας. Όμως και οι άνθρωποι σώζουν με σχετικό τρόπο. Γι' αυτό λέμε στην Παναγία: "Υπεραγία Θεοτόκε ΣΩΣΟΝ ημάς", και λέει και ο Παύλος: "μήπως και ΣΩΣΩ τινάς εξ αυτών".

Και όπως με σχετικό τρόπο σώζουν οι άγιοι τής Εκκλησίας πνευματικά τον άνθρωπο, ομοίως με σχετικό τρόπο σώζουν ΣΩΜΑΤΙΚΑ τον άνθρωπο και οι γιατροί και οι ευεργέτες. Γιατί με απόλυτο τρόπο πάλι ο Χριστός θα μας σώσει και σωματικά κατά την 8η ημέρα τής αφθαρσίας τών σωμάτων.

 

Ισχυρισμός: Δεν πρέπει να πάρουμε ούτε εμβόλιο, ούτε τσιπάκι, ούτε ηλεκτρονική ταυτότητα, επειδή αυτό είναι το χάραγμα τού Αντιχρίστου για να μας ελέγχουν.

Απάντηση: Πώς ακριβώς ταυτίζεται το τσιπάκι ή κάποιο άλλο ηλεκτρικό μέσο αποθήκευσης πληροφορίας με το χάραγμα; Δεν υπάρχει καμία τέτοια θεολογική ή ερμηνευτική βάση. Θα με στείλει ο Θεός στην κόλαση επειδή έχω ταυτότητα;

Αν ένα τσιπάκι - ταυτότητα μπορεί να μάς στείλει στην κόλαση, τότε διαψεύδεται η Αγία Γραφή, που λέει: "Επειδή, είμαι πεπεισμένος ότι, ούτε θάνατος ούτε ζωή ούτε άγγελοι ούτε αρχές ούτε δυνάμεις ούτε παρόντα ούτε μέλλοντα, ούτε ύψωμα ούτε βάθος ούτε κάποια άλλη κτίση, θα μπορέσει να μας χωρίσει από την αγάπη τού Θεού, η οποία υπάρχει στον Ιησού Χριστό τον Κύριό μας." (Ρωμαίους 8: 38,39).

Το τι είναι στην πραγματικότητα το σφράγισμα, θα το δούμε όταν έλθει ο Αντίχριστος. Θα μπορούσε να είναι και κάτι εντελώς συμβολικό, αφού μιλάει για "χάραγμα στο μέτωπο και στο δεξί χέρι". Θα μπορούσε να είναι σύμβολο τού γεγονότος, ότι κάποιος με τις πράξεις του (δεξί χέρι) και τις σκέψεις του (εγκέφαλος), ακολουθεί τον Αντίχριστο, και όχι κάποιο φυσικό σφράγισμα ή χάραγμα. Γιατί με σφραγίδα στην αρχαιότητα, οι δούλοι έδειχναν τον Αφέντη τους. Ομοίως λοιπόν, θα μπορούσε να συμβολίζει απλώς τη δουλεία τους στον Αντίχριστο, με σκέψεις και έργα.

Το σίγουρο είναι, (ό,τι και αν είναι το χάραγμα, ΟΤΑΝ θα αποκαλυφθεί), ότι θα είναι κάτι που ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ κάποιος όταν το δεχθεί, θα δεχθεί ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ και τον Αντίχριστο. Όταν ο Αντίχριστος έρθει, θα γνωρίζουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ποιος είναι, και τι ζητάει από εμάς, ενάντια στο θέλημα τού Κυρίου μας. Και θα το ζητήσει καθαρά και ξάστερα ώστε να μην αδικηθεί κανείς.

Το να χαρακτηρίζουμε οποιονδήποτε ως τον αναμενόμενο Αντίχριστο, ΠΡΙΝ έρθει εκείνος ο άνομος, αποτελεί προπέτεια και σύγχυση τής προφητείας, που είναι σαφής για εκείνον τον Παγκόσμιο Ηγέτη από τη φυλή τού Δαν, που θα εμφανισθεί στη θέση τού Χριστού. Και τότε θα ξέρουμε και τι θα είναι το χάραγμα, και όλοι οι Χριστιανοί θα το αρνηθούμε ξεκάθαρα. Κάθε τι άλλο ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ, είναι συνωμοσιολογία και συσκότιση τής αληθείας τών προφητειών.

 

Ισχυρισμός: Ένας αγρότης "μπολιάζει" τα άγρια δέντρα για να τα ημερέψει χαράσσοντάς τα. Χάραγμα = εμβόλιο.

Απάντηση: 1. Το μπόλιασμα ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ χάραγμα, αλλά και ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ. Στο χάραγμα που γίνεται στο κλαδί, μπαίνει μέσα τμήμα άλλου δένδρου με "μάτι", και ενσωματώνεται και βλασταίνει κλαδί ξένου δένδρου, στο υπάρχον δένδρο. Αυτό λέγεται ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ και ΟΧΙ χάραγμα. Πήγαινε και χάραξε όσα δένδρα θέλεις, όσο θέλεις. Αν δεν μεταμοσχεύσεις "μόσχευμα", ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να έχεις μπόλιασμα.

2. Το εμβόλιο ΔΕΝ είναι χάραγμα. Είναι ΤΡΥΠΗΜΑ. Χάραγμα ήταν ένα παλιό εμβόλιο τών μέσων τού 20ού αιώνα, που πλέον δεν γίνεται. Αν λοιπόν ήταν σωστός ο ισχυρισμός αυτός, τότε το "χάραγμα" έχει γίνει από τότε και έχει τελειώσει.

3. Επειδή προφανώς συγχέεται το χάραγμα τού Αντιχρίστου με το εμβόλιο, με ποια λογική βάση θα το συσχετίσει κάποιος με το ΤΩΡΙΝΟ εμβόλιο και όχι με κάποιο από όλα τα προηγούμενα; Και μάλιστα όχι με εκείνο που ήταν όντως χάραγμα, και που πλέον ΔΕΝ γίνεται, επειδή πλέον τα εμβόλια γίνονται με ΤΡΥΠΗΜΑ;

4. Αν λοιπόν το χάραγμα είναι "εμβόλιο", τότε πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΣ να έχουμε δεχθεί το χάραγμα τού Αντιχρίστου, αφού έχουμε όλοι μας εμβολιασθεί με κάποιο εμβόλιο από την παιδική μας ηλικία. Άρα όλοι μας είμαστε χαμένοι από χέρι, αφού κατά την Αποκάλυψη, όποιος πάρει το χάραγμα, δεν έχει σωτηρία.

5. Αν το χάραγμα είναι εμβόλιο, τότε ο Θεός είναι ΑΔΙΚΟΣ, επειδή καταδικάζει ανθρώπους ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ, αφού το εμβόλιο το κάνουν για θεραπεία, και ΟΧΙ για να αρνηθούν τον Θεό. Έχουμε λοιπόν έναν άδικο και παράλογο ψευτοθεό, χειρότερο από τον διάβολο, που θα στείλει στην αιώνια κόλαση ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ δισεκατομμύρια ανθρώπους! Ουσιαστικά δηλαδή, αν θεωρεί κάποιος ότι το χάραγμα είναι εμβόλιο, τότε ΒΛΑΣΦΗΜΕΙ τον Θεό, παρουσιάζοντάς Τον έτσι.

Το χάραγμα, θα είναι κάτι, που ΟΤΑΝ επιβληθεί, θα είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ ΑΡΝΗΣΗ τού Χριστού και ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ, με ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ αυτού που θα το δεχθεί, ότι αρνείται τον Χριστό. Όχι ένα εμβόλιο που το κάνουμε για την υγεία τη δική μας και τών συνανθρώπων μας, ή μία ταυτότητα που βγάλαμε για να λειτουργήσουμε ως έννομοι πολίτες.

6. Για να έχουμε χάραγμα τού Αντιχρίστου, πρέπει να έχουμε πρώτα Αντίχριστο, κάτι που ΔΕΝ έχουμε ακόμα.

7. Αφού η Αποκάλυψη ΔΕΝ λέει οτιδήποτε για εμβόλιο, αν εμείς βάζουμε ΔΙΚΑ ΜΑΣ πράγματα στην προφητεία, τα οποία η προφητεία ΔΕΝ λέει, τότε εμπίπτουμε στο εξής παράπτωμα, που λέει η Αποκάλυψη στο τέλος: "δίνω μαρτυρία σε καθέναν που ακούει τα λόγια τής προφητείας αυτού τού βιβλίου: Αν κάποιος προσθέσει σ' αυτά, ο Θεός θα προσθέσει σ' αυτόν τις πληγές, που είναι γραμμένες σ' αυτό το βιβλίο." (Αποκάλυψις 22: 18). Χρειάζεται σοβαρότητα στα θέματα τής πίστης, και όχι να χρησιμοποιούμε παραποιήσεις τής Αγίας Γραφής για να προωθήσουμε τις εμμονές μας.

 

Ισχυρισμός: Η Εκκλησία πρέπει να οργανώσει μία δική της ανεξάρτητη επιτροπή, που θα ελέγξει τα όσα μάς λένε στις ειδήσεις για τις ασθένειες και τα εμβόλια, για να ξέρουμε κι εμείς σίγουρα τι να κάνουμε.

Απάντηση: Ο ρόλος τής Εκκλησίας είναι να μάς λέει πώς θα σωθούμε εν Χριστώ Πνευματικά, και όχι να ελέγχει τους γιατρούς σε θέματα τής επιστήμης τους. Όπως θα ήταν ανεπίτρεπτο για τους γιατρούς να ανακατεύονται σε ζητήματα πίστης, θα ήταν εξ ίσου ανεπίτρεπτο για την Εκκλησία, να ανακατεύεται σε θέματα Ιατρικά. Και όποιος κάνει αυτή την ανεπίτρεπτη υπέρβαση τού λειτουργήματός του, κάποτε θα δώσει λόγο στον Θεό.

Οφείλουμε να ακούμε τους πνευματικούς Πατέρες μας σε ζητήματα σωτηρίας τής ψυχής μας, και παράλληλα τους γιατρούς σε ζητήματα σωτηρίας τού σώματός μας. Διαφορετικά είμαστε ένοχοι αμέλειας για το θείο δώρο τής ζωής. Και αυτό μας το έχει δηλώσει δημόσια και η Ιερά Σύνοδος τής Εκκλησίας.

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 5-4-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 5-4-2021.

ΕΠΑΝΩ