Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Θέματα Υγείας

Η λατρεία εν μέσω πανδημίας * Μεταλαμβάνοντας σε καιρούς πανδημίας ή τα Χριστολογικά βάθη του εαυτού και η Θεία Κοινωνία * «Μένω στο σπίτι», αλλά «τι κάνω στο σπίτι;» * Δέκα χρόνια Θείας Κοινωνίας μαζί με τους λεπρούς. Ο παπάς της "Σπιναλόγκα" * Η εξάπλωση τού κορωνοϊού και οι συνέπειές της στη ζωή τής Εκκλησίας στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή * Θεία Μετάληψη και κορωνοϊός

Πάσχα εν μέσω λοιμού

Μήνυμα επί τη εισόδω εις την Αγίαν και Μεγάλην Εβδομάδα

τής Α. Θ. Παναγιότητος τού Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου

 

(Σάββατον τού Λαζάρου, 11 Απριλίου 2020).

 

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,

Μία ακόμη Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή έφθασε στο τέλος της. Σήμερα εορτάσαμε χαρμόσυνα την ανάσταση τού επιστηθίου φίλου τού Χριστού Λαζάρου, η οποία αποτελεί την προτύπωση τής «κοινής αναστάσεως». Αύριο θα χαρούμε την εορτή τών Βαΐων και θα ψάλουμε το «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ωσαννά ο εν τοις υψίστοις».

 

Εισερχόμαστε, λοιπόν, με κατάνυξη και ταπείνωση, στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, έχοντας διατρέξει μία Μεγάλη Τεσσαρακοστή διαφορετική από τις προηγούμενες. Η πανδημία τού νέου κορωνοϊού άλλαξε την καθημερινότητά μας και την εκκλησιαστική μας ζωή. Έκλεισαν οι ναοί για τους πιστούς. Η πανίερη γεύση τής Θείας Κοινωνίας λείπει από τα αισθητήριά τους. Δεν βλέπουν το πρόσωπο τών αδελφών εν συνάξει, στερούνται τις κατανυκτικές ακολουθίες και την ευωδία τού θυμιάματος. Σίγουρα προκαλούν όλα αυτά μια αίσθηση αλλοτρίωσης. Μένουμε στο σπίτι μας για να προφυλαχθούμε από τον φονικό ιό, αλλά απουσιάζουμε από τον «οίκον τού Πατρός», στον οποίον όχι μόνον αισθάνονται οι Ορθόδοξοι «σαν στο σπίτι τους», αλλά ο οποίος «είναι το σπίτι τους».

Και όμως! Με πόνο ψυχής έπρεπε να πάρουμε την απόφαση παράτασης τών μέτρων αυτών και για την Μεγάλη Εβδομάδα. Για να προστατευτείτε όλοι ανεξαιρέτως. Το ράσο τού Πατριάρχου όφειλε να σκεπάσει τις ζωές σας και πάλι, όπως πολλές φορές στην ιστορία τού μαρτυρικού Θρόνου τής Κωνσταντινουπόλεως.

Να είσθε βέβαιοι, αδελφοί και τέκνα, ότι, αν εσείς πονάτε για τους κλειστούς Ναούς, ο Πατριάρχης σας οδυνάται και υποφέρει. Όμως, σάς διαβεβαιώ ότι δεν γινόταν διαφορετικά. Στις κρίσιμες ώρες τής πανδημίας, οι ιατροί και οι ειδικοί επιστήμονες εισηγούνται, και οι Κυβερνήσεις λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Και εμείς πρέπει να συμβάλουμε στην προστασία τών αδελφών μας. Και βεβαίως προσευχόμαστε στον Θεό τής αγάπης, τον ιατρό τών ψυχών και τών σωμάτων ημών, να ενισχύσει τους ασθενούντας στη δοκιμασία τους, να βοηθήσει στο δύσκολο έργο τών ιατρών, τών νοσηλευτών και όλων εκείνων που αγωνίζονται με αυτοθυσία για την αντιμετώπιση τού μεγάλου αυτού προβλήματος. Η πρωτόγνωρη κρίση ανέδειξε την δύναμη και την αξία τής αγάπης και τής αλληλεγγύης, που υπερβαίνουν το ανθρώπινο μέτρο και έχουν τη σφραγίδα Θείας δωρεάς.

Πρέπει να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε ότι με τα μέτρα αυτά δεν θίγεται η πίστη μας. Δεν μειώνεται διόλου η κεντρική θέση τού Ναού και τών τελουμένων εν αυτώ στη ζωή τών πιστών. Τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα δεν είναι αποφάσεις κατά τής Εκκλησίας. Δεν αναφέρονται στην ιδιότητά μας ως πιστών, αλλά ως ανθρώπων «σάρκα φορούντων και τον κόσμον οικούντων».

Συνεχίζουμε, λοιπόν, και εμείς τήν εφαρμογή τών εκτάκτων μέτρων με συνέπεια. Πάσχα δεν είναι στην Παράδοσή μας μόνον η μία «κλητή και αγία ημέρα». Πάσχα είναι όλη η ζωή τής Εκκλησίας. Ανάσταση είναι η «δόξα τής Εκκλησίας» και ο «πλούτος τής Βασιλείας». Η Ανάσταση είναι ολόκληρη η πίστη, το ήθος και ο πολιτισμός τής Ορθοδοξίας. Πάσχα είναι κάθε Θεία Λειτουργία. Ανάσταση είναι κάθε ταπεινό εξωκκλήσι, κάθε ιερός ναός. Οι Άγιοι και οι Μάρτυρες τής πίστεως, οι ιερές εικόνες που προσκυνούμε, κάθε πράξη αγάπης και φιλανθρωπίας, αναδίδουν το άρωμα τής Αναστάσεως. Η ζωή τών πιστών είναι καθημερινό Πάσχα. Γνωρίζουμε τι σημαίνει Ανάσταση, επειδή ξέρουμε τι θα πει Σταυρός. Είμαστε η Εκκλησία τού Σταυρού και τής Αναστάσεως. Έχουμε πείρα τού Σταυρού και γεύση τής Αναστάσεως και γι αυτό διακηρύσσουμε γεγονυία τη φωνή: «Ιδού γαρ ήλθε δια τού Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω».

Έτσι, αυτή την Μεγάλη Εβδομάδα και αυτό το Πάσχα, αγαπητοί Χριστιανοί, ο Πατριάρχης σας και οι κληρικοί τού Φαναρίου θα προσευχόμαστε εντονώτερα για όλους σας. Εδώ στο μέγα Μοναστήρι τής Ορθοδοξίας, θα θέσουμε τα ονόματά σας με αγάπη στο Ποτήριο τής Ζωής. Εσείς είσθε οι «δι ευλόγους αιτίας απολειφθέντες», για τους οποίους παρακαλούμε τον Κύριο: «Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου». Δεν θα πάρετε το «Άγιον Φως» το Πάσχα σε λαμπάδες, θα μεταγγισθή όμως στις καρδιές σας. Να ανοίξετε τις καρδιές σας την φωταυγή Νύκτα τής Αναστάσεως και νσ λάμψει σ' αυτές το φως από την ακοίμητη κανδήλα τής Αγίας τού Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. «Αδειάστε» ελεύθερα «τον εαυτόν σας από τον εαυτόν σας» για να φωτισθήτε από το ανέσπερο φως τού αναστάντος Χριστού. Και τότε θα γίνετε κι εσείς «το φως τού κόσμου», όπως ήθελε ο Κύριός μας να είναι αυτοί που Τον ακολουθούν.

Θα περάσει γρήγορα ο καιρός, αδελφοί και τέκνα, θα ξεπεραστεί η πανδημία, θα επουλωθούν συν Θεώ οι πληγές. Εύχομαι να βγούμε όλοι μας από την κρίση, έχοντας ανακαλύψει την διάσταση τού βάθους τών πραγμάτων και βιώσει την «καλήν αλλοίωσιν». Έχοντας κατανοήσει τη δύναμη τής κοινωνίας με τον Θεό, που είναι «ζωή και φως», έχοντας εκτιμήσει την αξία τού θείου δώρου τής υγείας και τής ζωής, τής θυσίας και τής παραίτησης από τα ατομικά δικαιώματα για χάρη τής αγάπης.

Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει. Ιδού ο Νυμφίος έρχεται. Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα, ενώ Εκείνος κατεβαίνει για να σταυρωθή. Σήμερον κρεμάται επί ξύλου. Υμνούμεν Σου Χριστέ το Σωτήριον πάθος και δοξάζομέν Σου την Ανάστασιν. Η άκρα ταπείνωση τού Σταυρού φέρνει τον θρίαμβο τού Βασιλέως τής δόξης.

Καλόν αγώνα, καλή συμπόρευση με τον Χριστό στην πανσωστική οδό τού Σταυρού και τής Αναστάσεως. Χρόνια πολλά! Καλή Ανάσταση!

Δημιουργία αρχείου: 14-4-2020.

Τελευταία μορφοποίηση: 14-4-2020.

ΕΠΑΝΩ