Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Κοινωνία

Ο άνθρωπος πλάσθηκε ως εικόνα τού Χριστού * Το πνεύμα του δυτικού ανθρώπου. Διείσδυση και αλληλεπίδραση με τους Έλληνες * Η διαπίστωση τού εκδυτικισμού τής Ελληνικής κοινωνίας * Αντιχριστιανική συνθηματολογία διαμορφώνει συνειδήσεις στα ΜΜΕ * Κριτική πρόσληψη, όχι στείρα μίμηση

Η αξία τού ανθρώπινου προσώπου

Κατά την εικόνα τού Θεού και όχι γρανάζι παραγωγής

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

 

Ο Δυτικός πολιτισμός αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σα μηχανή προσφοράς και με στάση διαρκούς αξιολόγησης.

 

Ο άνθρωπος μεγαλώνει με την πεποίθηση πως πρέπει να προσφέρει, να δίνει, να κατακτά όλο και μεγαλύτερα επίπεδα αυτοβελτίωσης και κοινωνικής ανέλιξης. Η κοινωνία δίνει μεγάλη σημασία στην εμφάνιση, στα χρήματα, στις υψηλές επιδόσεις και κρίνει τους ανθρώπους ανάλογα με το πόσο αποδοτικοί είναι σε ένα εξωτερικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό γεννά σε πολλούς ανθρώπους αισθήματα μειονεξίας, ανασφάλειας και αναξιότητας, διότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να κρίνουν τον εαυτό τους και να τον αξιολογούν με βάση το πόσα προσφέρουν και πόσο ικανοί είναι σε διάφορους τομείς. Δεν αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους ως ένα πρόσωπο που είναι κατ' εικόνα Θεού, δε μαθαίνουν πως αξίζουν το ίδιο με κάθε άλλο άνθρωπο και πως σε αυτό δεν παίζει ρόλο η οποιαδήποτε κοινωνική διαφορά.

Η Χριστιανική Πίστη αντιμετωπίζει τον άνθρωπο με τελείως διαφορετικό τρόπο. Δεν εξαρτά την αξία του προσώπου του από τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα και με βάση του τι προσφέρει. Για εκείνη, ο άνθρωπος είναι ένα μοναδικό δημιούργημα το οποίο είναι πλασμένο  κατ' εικόνα Θεού και είναι δημιουργημένο για να έρθει σε επικοινωνία με Εκείνον και να κατακτήσει την αιώνια ζωή. Για την Εκκλησία ο άνθρωπος δεν αξίζει επειδή προσφέρει κάτι αλλά επειδή είναι.

Με τη λογική της προσφοράς που προάγει η κοινωνία, ένας άνθρωπος σε κώμα ή με σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν αξίζει να ζει; Γιατί θα πρέπει να προσφέρει διαρκώς ένας άνθρωπος δηλαδή; γιατί θα πρέπει να αγωνίζεται όλη του τη ζωή να ικανοποιήσει προσδοκίες,  υψηλές επιδόσεις  και όνειρα άλλων; Ο άνθρωπος δε μαθαίνει πως αξίζει επειδή είναι άνθρωπος, στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτό που παράγει και στο πόσο υψηλά έχει φτάσει σε ένα κοινωνικό/επαγγελματικό/προσωπικό επίπεδο. Όταν όμως κρίνεις τον εαυτό σου με αυτό τον τρόπο, σίγουρα θα απελπιστείς, διότι πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα έχει πετύχει κάτι περισσότερο.

Ο άνθρωπος αξίζει επειδή είναι εικόνα και έκφραση του θείου. Επειδή ο Θεός τον αγάπησε τόσο και επειδή κάθε μέρα τον περιμένει να Τον αναζητήσει και να σχηματίσει μία προσωπική σχέση μαζί Του.

Δημιουργία αρχείου: 21-9-2020.

Τελευταία μορφοποίηση: 21-9-2020.

ΕΠΑΝΩ