Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ορθοδοξία

Οι διάδοχοι τών αποστόλων * Η εξουσία τής Εκκλησίας * Ποια είναι η "αποστασία"; * Αποστάτησε ποτέ η Εκκλησία; * Η άντληση της Εξουσίας της τάξης των Προφητών στην πρώτη Εκκλησία * Οι μαστοί τής Εκκλησίας είναι Πύργοι * Απαντήσεις στις ανιστόρητες συκοφαντίες περί δήθεν "καισαροπαπισμού"

Η Αποστασία τής Εκκλησίας είναι ένας Προτεσταντικός μύθος

Απαντήσεις σε ανεδαφικούς Προτεσταντικούς ισχυρισμούς

Προτεσταντικές δικαιολογίες για την ύπαρξη τού Προτεσταντισμού

 

 

Πώς άραγε θα κατάφερναν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους ως δήθεν "εκκλησία τού Χριστού", καινοφανείς ομάδες τού Προτεσταντισμού, που δημιουργήθηκαν 1500 και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση τής αληθινής Εκκλησίας; Μόνο μέσω συκοφαντίας! Δογματίζοντας το ιστορικό και αντιχριστιανικό ψεύδος, ότι δήθεν η Εκκλησία που ιδρύθηκε από τον Χριστό και τους Αποστόλους, αποστάτησε, εξέπεσε τού αληθινού Ευαγγελίου, και αντικαταστάθηκε από "αυτούς". Ποιους "αυτούς"; Την κάθε αιρετική ομάδα, που κρατάει φυσικά για τον εαυτό της, την εκπροσώπηση τής αληθινής Εκκλησίας, είτε αυτοί είναι Μορμόνοι, είτε Μάρτυρες τού Ιεχωβά, είτε Ανβεντιστές, ακόμα και Μουσουλμάνοι!

 

1. Τι ισχυρίζονται οι Προτεστάντες

Αυτό που συνήθως ισχυρίζονται, είναι ότι ο Μεγάλος Κωνσταντίνος άρχισε να εισάγει δογματικές αλλαγές στην Εκκλησία, ώσπου έκανε την Εκκλησία αγνώριστη από την αρχική της κατάσταση. Ότι εισήχθησαν αρχαίες ειδωλολατρικές διδασκαλίες, και Πλατωνικές φιλοσοφίες, που τελικά έκαναν την Εκκλησία ειδωλολατρική, αντί να κάνει η Εκκλησία  Χριστιανούς τους ειδωλολάτρες.

Το ενδιαφέρον μάλιστα, είναι ότι οι αιρετικές αυτές Προτεσταντικές ομάδες, διαφωνούν μεταξύ τους, για το πότε άρχισε να "χαλάει" η Εκκλησία! Άλλες λένε ότι αυτό άρχισε τον 4ο αιώνα, άλλες τον 3ο, άλλες τον 2ο, ακόμα και τον πρώτο! Όσο πιο "υποψιασμένες" είναι, για το ότι η Εκκλησία ήταν εξ αρχής Ορθόδοξη, τόσο πιο πίσω μεταθέτουν το σημείο αποστασίας, επειδή γνωρίζουν ότι τα πρωτοχριστιανικά συγγράμματα τους διαψεύδουν! Θέλουν λοιπόν έτσι να βγάλουν "αποστάτες" όλους τους αρχαιολογικούς μάρτυρες τού ψεύδους τους, χωρίς βεβαίως αυτοί να έχουν να παρουσιάσουν οποιαδήποτε ιστορική μαρτυρία για τους δικούς τους ισχυρισμούς!

Δυστυχώς γι' αυτούς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η δική τους δήθεν "επιστροφή στην αρχική καθαρότητα τής Εκκλησίας", είναι στην πραγματικότητα μία προσπάθεια νόθευσης τής εξ αρχής αναλλοίωτης καθαρότητας τής Εκκησίας, που από τον 1ο αιώνα μέχρι σήμερα, διατήρησε το Ευαγγέλιο ανόθευτο!

 

2. Προτεσταντική αντιφατικότητα

Ας υποθέσουμε όμως χάριν συζήτησης, ότι πράγματι, η Εκκλησία έχασε την αλήθεια, όπως ισχυρίζονται. Τότε όμως θα είχαν οι ίδιοι μεγάλο πρόβλημα αντιφατικότητας!

Αν η Εκκλησία είχε αποστατήσει (σε οποιονδήποτε από τους 4 πρώτους αιώνες ισχυρίζονται αυτοί), τότε, πώς εμπιστεύονται τον κανόνα τής Αγίας Γραφής, που τούς παρέδωσε μία αποστατημένη Εκκλησία; Επειδή στο βαθμό που η Εκκλησία αυτή ήταν "αποστατημένη" και "ειδωλολατρική", στον ίδιο βαθμό, είναι αποστατικά και τα κείμενα και τα βιβλία τής Αγίας Γραφής, που ενέκρινε και διαφύλλαξε η αποστατική αυτή Εκκλησία! Επειδή είναι προφανές, ότι αν οι απόψεις τής Εκκλησίας είναι λάθος, είναι λάθος και τα κείμενα εκείνα που παρουσιάζει να περιγράφουν την αποστατική της πίστη!

Αν όμως οι Προτεστάντες εμπιστεύονται την Αγία Γραφή, την οποία διαφύλλαξε και τους παρέδωσε η Εκκλησία, ως τον 16ο αιώνα που εμφανίσθηκαν αυτοί, ουσιαστικά δηλώνουν έμπρακτα, ότι εμπιστεύονται και τον φορέα αυτής τής Αγιογραφικής Παράδοσεως, που τούς παρέδωσε μετά από 15 αιώνες! Πώς είναι δυνατόν να θεωρούν ότι μία Εκκλησία που έχασε την αλήθεια στους 3 πρώτους αιώνες της, διατήρησε αναλλοίωτη την Αγία Γραφή, χωρίς "επιλεκτική έγκριση" όσων τη συνέφεραν, για πενταπλάσιο ακόμα χρόνο, επί 15 αιώνες;

Ο σημερινός κανόνας τών 27 βιβλίων τής Καινής Διαθήκης, (τον οποίο έχουμε και εμείς οι Χριστιανοί και οι Προτεστάντες), για πρώτη φορά εμφανίσθηκε το 367 μ.Χ. με τον κανόνα στην εορταστική επιστολή τού Μεγάλου Αθανασίου. Ως τότε, στους εκατοντάδες διαφορετικούς κανόνες που υπήρχαν σε κάθε Εκκλησία, υπήρχε ασυμφωνία στο ποια είναι τα βιβλία τής Καινής Διαθήκης, και άλλες είχαν περισσότερα και άλλες λιγότερα από τα 27 που έχουμε σήμερα.

Ο σημερινός κανόνας ορίσθηκε από την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο τον 7ο μ.Χ. αιώνα, η οποία επικύρωσε τον Κανόνα τού αγίου Αθανασίου μαζί με άλλους 5 κανόνες.

Από την Εκκλησία λοιπόν, που είναι ο «στύλος και εδραίωμα της αλήθειας» (Α΄ Τιμ. 3:15), καθορίσθηκε ποια είναι τα βιβλία τής Αγίας Γραφής! Και μάλιστα στις ύστερες εποχές τού 4ου αιώνα, (Μέγας Αθανάσιος), και τού 7ου αιώνα (Επικύρωσή του).

Στο βαθμό λοιπόν που η Εκκλησία διαφύλαξε ανόθετη τη Χριστιανική πίστη, στον ίδιο βαθμό διαφύλαξε ανόθευτο και τον Κανόνα τής Αγίας Γραφής! Αν η Εκκλησία είχε αποστατήσει τότε, όπως ισχυρίζονται οι Προτεστάντες, τότε πώς εμπιστεύονται μία αποστατημένη Εκκλησία, στην επικύρωση τών βιβλίων που αποτελούν την Αγία Γραφή; «Τις δύναται να εξαγάγη καθαρόν από ακαθάρτου; Ουδείς!» (Ιώβ 14:4, Μετάφραση Βάμβα).

Άρα, οι Προτεστάντες που θεωρούν ότι η Εκκλησία αποστάτησε, ή πρέπει να κάνουν δική τους Σύνοδο, για να αποφασίσουν ποια είναι τα βιβλία τής Αγίας Γραφής, ή αν θέλουν να αποδεχθούν αυτά που τούς έδωσε η Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία, οφείλουν να αποδεχθούν ΚΑΙ τη Θεοπνευστία της, αφού έχει την εξουσία να καθορίζει τον κανόνα τής Θεόπνευστης Αγίας Γραφής, την οποία αποδέχονται!

Ας παραδεχθούν λοιπόν το λάθος τους περί δήθεν "αποστασίας".

 

3. Τα εδάφια που διαστρεβλώνουν

Ας δούμε όμως και κάποιο χωρίο που διαστρεβλώνουν οι Προτεστάντες, για να ισχυρισθούν ότι δήθεν η Εκκλησία αποστάτησε:

Α΄ Τιμόθεον 4: 1: "...Στους έσχατους καιρούς ορισμένοι θα αποστατήσουν από την Πίστη, προσέχοντας σε πνεύματα πλάνης και σε διδασκαλίες δαιμονίων".

Ισχυρίζονται λοιπόν, ότι η αποστασία τής Εκκλησίας είχε προειπωθεί. Όμως το εδάφιο ΔΕΝ λέει  τίποτα τέτοιο!

Κατ' αρχήν το εδάφιο μιλάει για "ορισμένους" που θα αποστατούσαν. Όχι για όλη την Εκκλησία. Μάλιστα στο ίδιο αυτό βιβλίο, ο Παύλος ξεκαθαρίζει ότι ήδη από την εποχή του, (που εντάσσεται και αυτή στους "έσχατους καιρούς"), αποστατούσαν αυτοί οι άνθρωποι, όπως φαίνεται στη συνέχεια:

Α΄ Τιμόθεον 1: 19. 6: 21: "έχων πίστιν και αγαθήν συνείδησιν, την οποίαν τινές αποβαλόντες εναυάγησαν εις την πίστιν"... "την οποίαν τινές επαγγελλόμενοι επλανήθησαν κατά την πίστιν".

Ομοίως και το Πράξεις 20: 28-30 που χρησιμοποποιούν, μιλάει για μεμονωμένα πρόσωπα και ΟΧΙ για ολόκληρη την Εκκλησία:

"Προσέχετε λοιπόν εις εαυτούς και εις όλον το ποίμνιον, εις το οποίον το Πνεύμα το Άγιον σας έθεσεν επισκόπους, διά να ποιμαίνητε την Εκκλησίαν του Θεού, την οποίαν απέκτησε διά του ιδίου αυτού αίματος.

Διότι εγώ εξεύρω τούτο, ότι μετά την αναχώρησίν μου θέλουσιν εισέλθει εις εσάς λύκοι βαρείς μη φειδόμενοι του ποιμνίου· και εξ υμών αυτών θέλουσι σηκωθή άνθρωποι λαλούντες διεστραμμένα, διά να αποσπώσι τους μαθητάς οπίσω αυτών".

Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί θα παρέσυραν τους ανθρώπους αυτούς "πίσω απ' αυτούς", δηλαδή ΕΚΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, και όχι εντός τής Εκκλησίας, ώστε ολόκληρη η Εκκλησία δήθεν να αποστατήσει. Άνθρωποι λαλούντες διεστραμμένα, όπως οι Προτεστάντες, που κατηγορούν την Εκκλησία ως δήθεν "αποστατημένη", για να αποσπούν μαθητές πίσω τους, στις χιλιάδες αιρέσεις τους!

Κάτι που βεβαίως η Αγία Γραφή σαφώς λέει, γράφοντας:

"Εξ ημών εξήλθον, αλλά δεν ήσαν εξ ημών· διότι εάν ήσαν εξ ημών, ήθελον μένει μεθ' υμών· αλλά εξήλθον διά να φανερωθώσιν ότι δεν είναι πάντες εξ ημών" (Α΄ Ιωάννου 2:19).

 

4. Μήπως είπε ψέματα ο Χριστός;

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός, διαψεύδει τους Προτεστάντες, που ισχυρίζονται ότι δήθεν η Εκκλησία αποστάτησε, λέγοντας:

"Εγώ είμαι μεθ' υμών πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος" (Ματθ. 28: 20).

Αν η Εκκλησία λοιπόν αποστάτησε, ο Κύριος Ιησούς Χριστός έλεγε ψέματα! Επειδή ξεκαθάρισε ότι θα ήταν ΣΥΝΕΧΕΙΑ με την Εκκλησία Του, από τότε, "όλες τις ημέρες", ως τη συντέλεια τού αιώνος! Και δεν θα άφηνε την Εκκλησία Του αποστατημένη από τον 1ο (ή 2ο ή 3ο) αιώνα, ως τον 16ο, όπου υποτίθεται ότι την... ανόρθωσαν και πάλι οι... Προτεστάντες!

Και μαζί με τον Κύριο Ιησού Χριστό, με την Εκκλησία Του θα έμενε αιωνίως, (σε όλη τη διάρκεια τού αιώνος), από τότε ως και τη Β΄ Παρουσία Του, ΚΑΙ το Άγιο Πνεύμα!

"Και εγώ θέλω παρακαλέσει τον Πατέρα, και θέλει σας δώσει άλλον Παράκλητον, διά να μένη μεθ' υμών εις τον αιώνα" (Ιωάννης 14:16).

Έχοντας διαρκώς το Άγιο Πνεύμα και τον Κύριο Ιησού Χριστό μαζί της, η Εκκλησία δεν θα μπορούσε ποτέ να αποστατήσει, αλλά πάντα θα κατείχε την αλήθεια, ως "Εκκλησία Θεού ζώντος, στύλος και εδραίωμα τής αληθείας" (Α΄ Τιμόθεον 3: 15). Και οι αιρέσεις, ως πύλες άδου, δεν θα τη νικούσαν, κατά το γεγραμμένο: "πύλαι άδου δεν θέλουσιν ισχύσει κατ' αυτής" (Ματθ. 16:18).

Ξεκάθαρα η Αγία Γραφή δηλώνει, ότι η Εκκλησία θα κατείχε ΠΑΝΤΑ την αλήθεια, και ποτέ δεν θα ξέπεφτε απ' αυτήν: "διά την αλήθειαν, ήτις μένει εν ημίν και θέλει είσθαι μεθ' ημών εις τον αιώνα" (Β΄ Ιωάννου 2).

Όσο για τη δικαιολογία τών Προτεσταντών, σε όλα αυτά τα ξεκάθαρα εδάφια, ότι δήθεν λεγόντουσαν για μια "αόρατη" Εκκλησία, και πάλι η Αγία Γραφή είναι καταπέλτης εναντίον τους, επειδή μιλάει σαφέστατα για μια ΟΡΑΤΗ Εκκλησία:

"Και εάν παρακούση αυτών, ειπέ τούτο προς την εκκλησίαν· αλλ' εάν και της εκκλησίας παρακούση, ας είναι εις σε ως ο εθνικός και ο τελώνης" (Ματθ.18:17).

Πώς κάποιος θα μιλούσε σε μια "αόρατη" Εκκλησία, και πώς η Εκκλησία αυτή θα τον έλεγχε... αοράτως;

"Διότι εγώ είμαι ο ελάχιστος των αποστόλων, όστις δεν είμαι άξιος να ονομάζωμαι απόστολος, διότι κατεδίωξα την εκκλησίαν του Θεού" (Α΄ Κορ.15:9). Άραγε, αοράτους κατεδίωκε ο Παύλος;

"Διότι εάν τις δεν εξεύρη να κυβερνά τον εαυτού οίκον, πως θέλει επιμεληθή την εκκλησίαν του Θεού;" (Α΄ Τιμ. 3:5). Ποιος θα μπορούσε να επιμεληθεί και να κυβερνήσει μία αόρατη Εκκλησία;

Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ περισσότερα, για τη σαφέστατη ΟΡΑΤΗ οργάνωση τής Εκκλησίας, και την ορατή Ιεραρχία της, και τους ορατούς της χαρισματούχους, και τις ορατές της μυήσεις, αλλά νομίζουμε ότι αυτά αρκούν!

Αφού λοιπόν η Εκκλησία είναι ορατή, σε ορατή Εκκλησία ισχύουν όλα αυτά που προαναφέραμε, και η ορατή αυτή Εκκλησία, ουδέποτε δεν θα μπορούσε να αποστατήσει.

Εκτός αν ο Χριστός και οι απόστολοι έλεγαν ψέματα!

 

5. Άλλο "εύνοια" και άλλο "καισσαροπαπισμός"

Και τι θα πούμε για τις Προτεσταντικές ανιστόρητες συκοφαντίες, ότι δήθεν η Εκκλησία αποστάτησε, επειδή δήθεν έσμιξε με την πολιτική εξουσία, από την εποχή τού Μεγάλου Κωνσταντίνου και μετά;

Τίποτα ψευδέστερο! Γιατί κατ' αρχήν το μόνο που έκανε ο Μέγας Κωνσταντίνος, ήταν να απελευθερώσει τους Χριστιανούς από τους διωγμούς και να τούς δώσει την ευκαιρία να κηρύξουν ελεύθερα το Ευαγγέλιο σε όλη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Ουδέποτε ενέπλεξε τα Εκκλησιαστικά δόγματα με την Πολιτική, και ουδέποτε ανακατεύτηκε αυτός στα τής Εκκλησίας, ή η Εκκλησία ανακατεύτηκε στη δική του πολιτική. Αλλά για το θέμα αυτό, έχουμε δημοσιεύσει αναλυτικότερα πολλά σχετικά άρθρα, όπως και ειδικότερα για τον ρόλο τού Μεγάλου Κωνσταντίνου με τα θέματα τής Εκκλησίας. Και αυτά τα απαντήσαμε επ' αφορμή τών συκοφαντιών τών Παγανιστών κατά τού Μεγάλου Κωνσταντίνου και τής Εκκλησίας, καθώς ποτέ δεν χώνεψαν το ότι οι Χριστιανοί τελικά σώθηκαν από τους διωγμούς, και η λατρεία τού Χριστού νίκησε τα δικά τους είδωλα. Παγανιστικές συκοφαντίες τις οποίες επαναλαμβάνουν χωρίς ντροπή οι Προτεστάντες, λες και είναι και αυτοί εχθροί τής πίστης στον Χριστό, και λες και θίχτηκαν αυτοί από την επέκταση τού Χριστιανικού Ευαγγελίου, όπως θίχτηκαν οι Παγανιστές, που ξεκίνησαν τη διαβολή αυτή!

Στην ίδια την ιστορία τής Αγίας Γραφής, βλέπουμε και άλλους αυτοκράτορες να δείχνουν την εύνοιά τους στον λαό τού Θεού, κάτι που ουδέποτε η Αγία Γραφή καταδίκασε!

Μήπως δεν λέει η Αγία Γραφή για τον Κύρο, τον Αυτοκράτορα τής Περσίας, ότι ο Θεός τον παρακίνησε να οικοδομήσει τον Ναό τού Κυρίου στην Ιερουσαλήμ, και να επιστρέψει τα κλεμμένα σκεύη τού Ναού, αν και ο Κύρος ήταν ειδωλολάτρης; (Έσδρας κεφάλαιο α΄). Δηλαδή με την ίδια λογική τών Προτεσταντών, μήπως αυτό σημαίνει ότι ο Ισραήλ αποστάτησε από την αληθινή λατρεία τού Θεού, επειδή τον ευνόησε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Κύρος;

Η ίδια η Αγία Γραφή τους διαψεύδει σε μια τέτοια αντιμετώπιση τού Κύρου, λέγοντας για τον ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΗ Κύρο:

"Αυτός είναι ο ποιμένας μου, και θα εκπληρώσει όλα τα θελήματά μου· και λέω στην Ιερουσαλήμ: Θα ξανακτιστείς· και στον ναό: Θα μπουν τα θεμέλιά σου" (Ησαΐας 44: 28).

Όπως συνέβη τότε με τον Κύρο, ομοίως και στη Χριστιανική Εκκλησία, ο Θεός χρησιμοποίησε έναν Ειδωλολάτρη αυτοκράτορα, για να ελευθερώσει τον λαό Του, και να νομιμοποιήσει την αληθινή λατρεία Του!

Ας αφήσουν λοιπόν οι Προτεστάντες τις ανιστόρητες και αντιχριστιανικές δικαιολογίες και συκοφαντίες, και ας δεχθούν την καθαρή αλήθεια, ότι έχουν πλανηθεί από τη μία και μοναδική και διαχρονική Εκκλησία τού Κυρίου, και ας αναζητήσουν τον δρόμο τής επιστροφής και πάλι σε αυτή.

Δημιουργία αρχείου: 8-10-2019.

Τελευταία μορφοποίηση: 8-10-2019.

ΕΠΑΝΩ