Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Πεντηκοστιανισμός

Νεστοριανικές προεκτάσεις της άρνησης του όρου: "Θεοτόκος" || Οι ανακρίβειες για την 3η Οικουμενική Σύνοδο

Απάντηση του κου Κρίσιλα στην κριτική μας για βιβλίο του

Με χαρά μας λάβαμε από τον κο Κρίσιλα επιστολή, για τα όσα γράψαμε σε δύο προηγούμενα άρθρα μας, όπου κάναμε κριτική σε τμήμα του βιβλίου του: "Οι Παραδόσεις: Αποστολικές ή ανθρώπινες;" Και χαρήκαμε ιδιαίτερα, γιατί η ευθιξία του μαρτυράει άνθρωπο πλανημένο μεν, αλλά όχι δόλιο, όπως ίσως βιαστήκαμε να τον χαρακτηρήσουμε στα δύο προηγούμενα άρθρα μας. Εκ των προτέρων λοιπόν, ανακαλούμε τους χαρακτηρισμούς μας, και με Χριστιανική απλότητα, δεχόμαστε τη δήλωσή του, ότι απλώς λάθεψε, και δεν υπήρχε σκοπιμότητα στα ανακριβή σημεία του βιβλίου του, τα οποία μας οδήγησαν στην παρεξήγηση των προθέσεών του.

Αγαπητέ κύριε Κρίσιλα.

Μια και επώνυμα μας γράφεις, θα ήταν άδικο να σου απαντάμε ανώνυμα. Επέτρεψέ μου λοιπόν πρώτα να συστηθώ, και να σου γράψω προσωπικά, καθώς θα σχολιάζω την επιστολή που μας έστειλες, την οποία θα δημοσιεύσουμε ολόκληρη φυσικά.

Εγώ που σου γράφω λοιπόν, ονομάζομαι Νικόλαος Μαυρομάγουλος, και είμαι πρώην Προτεστάντης. Αυτός είναι και ο λόγος που τα παιδιά της ΟΟΔΕ δεν μου αρνήθηκαν να σου απαντήσω εγώ, μια και κάποτε βρισκόμουν εκεί που βρίσκεσαι εσύ τώρα. Και δεν μου το αρνήθηκαν, επειδή κάποτε είχα μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό σου.

Ακολουθεί λοιπόν η επιστολή σου, την οποία τμήμα - τμήμα θα σχολιάζω καθώς την παραθέτω, έτσι ώστε και οι αναγνώστες μας να διαβάσουν την απάντησή σου, αλλά παράλληλα να σου επιστήσουμε την προσοχή στα σημεία που θέλουμε να σχολιασθούν. Με κόκκινο χρώμα θα παρουσιάζεται στη συνέχεια η επιστολή σου, και με μαύρο ο δικός μου σχολιασμός:

Γ. Κρίσιλας:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΤΟΥ  κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΚΡΙΣΙΛΑ ΣΤΗΝ  ΑΔΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  ΓΙΑ  ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ  ΠΗΓΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ  ΤΗΝ  Γ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΟΔΟ

 Προς την Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

6-4-2005.

Κύριοι,

Απαντώντας σε όσα γράφετε στην ιστοσελίδα σας εναντίον μου σας γνωρίζω τα παρακάτω:

1.      Κατά τη συγγραφή του βιβλίου μου «ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ή ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ» και ιδιαίτερα στην περίπτωση της παραγράφου περί της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου, δεν υπήρχε καμία πρόθεση να αλλοιώσω κανένα ιστορικό κείμενο ή να εξαπατήσω τους αναγνώστες μου. Πάντοτε επεδίωκα να είμαι αντικειμενικός. Με ενδιαφέρει μόνο η αλήθεια. Αυτή θεωρώ ανώτερη από κάθε προσωπική μου άποψη ή πεποίθηση.

ΟΟΔΕ:

Αγαπητέ φίλε Γιώργο, οφείλω να σου πω ότι ως Προτεστάντης που ήμουν κάποτε, ωφελήθηκα βαθύτατα από τα δύο βιβλία σου περί της Θεότητας του Χριστού ("Γιατί είναι λάθος η πίστη των Μαρτύρων του Ιεχωβά"), και το άλλο σου βιβλίο ("Απάντηση στην Πολεμική") που αναιρούσες τις Σαβελλιανιστικές θέσεις του "Μονοπρόσωπου Θεού". Και οφείλω να σε ευχαριστήσω για την προσωπική ωφέλεια που αποκόμισα τότε από τα δύο αυτά βιβλία. Όμως δεν είχα διαβάσει το βιβλίο σου για τις "Παραδόσεις".

Είχα λοιπόν για το πρόσωπό σου, (ειλικρινά), βαθύτατη εκτίμηση μέχρι πρότινος. Γιατί πράγματι σε θεωρούσα άνθρωπο ακέραιο, ανεξαρτήτως του αν αποδέχομαι ή όχι τις Προτεσταντικές θέσεις σου. Γι' αυτό με ξένισε ιδιαίτερα όταν είδα στο απόσπασμα του βιβλίου σου από την εφημερίδα "Χριστιανισμός", όλες αυτές τις ανακρίβειες και τις συκοφαντίες κατά του αγίου Κυρίλλου. Μάλιστα σε συνδυασμό των όσων διαπιστώσαμε στο κείμενό σου, με μια σειρά "δολοπλοκιών" που έγιναν από μέλη της Πεντηκοστιανής "εκκλησίας", πιστέψαμε ότι κι εσύ, όπως αυτοί, χρησιμοποίησες δόλο. Και χαίρομαι προσωπικά για την ευθιξία σου επ' αυτού, την οποία έδειξες με την επιστολή σου αυτή, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ανακαλέσουμε τους βαρείς πράγματι χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό σου. Γιατί το να σε θεωρώ ως έναν άνθρωπο που απλώς πλανήθηκε, μου είναι πολύ προτιμότερο, από το να σε θεωρήσω δόλιο. Αυτό μάλιστα με στεναχωρούσε, γιατί σκεπτόμουν: "Δες, αυτός ο άνθρωπος, που εκθέτει τόσο σωστά τους άλλους αιρετικούς σε θέματα Θεότητας, καταφεύγει σε φτηνές απάτες, για να συκοφαντήσει την Εκκλησία του Θεού, επειδή εναντίον της δεν έχει πραγματικά επιχειρήματα". Και χαίρομαι πραγματικά να πιστεύω ότι αυτή μου η σκέψη ήταν εσφαλμένη, και ότι απλώς πλανήθηκες κι εσύ.

Γ. Κρίσιλας:

Κατά συνέπεια, οι λέξεις που χρησιμοποιείτε εναντίον μου, όπως “πονηρίες”, “ψέματα”, “αλλοίωση”, “εξαπάτηση”, θεωρώ ότι είναι κακόβουλοι χαρακτηρισμοί και τους αρνούμαι ως απαράδεκτους και συκοφαντικούς. Το όλο ύφος σας δεν ταιριάζει με χριστιανικό ήθος της Καινής Διαθήκης. Αν κάνω κάποιο λάθος, που είναι αναμενόμενο, γιατί ουδείς αλάνθαστος, να μου το γνωστοποιήσετε με πολιτισμένο τρόπο και όχι μόνο θα το δεχτώ αλλά και θα επανορθώσω.

ΟΟΔΕ:

Όπως παρατηρείς φίλε μου, ήδη προβήκαμε στην αναίρεση αυτών των χαρακτηρισμών μας, και μάλιστα με ιδιαίτερη χαρά. Επειδή βλέπουμε από μέρους σου την επιθυμία για επανόρθωση των ανακριβειών του βιβλίου σου. Γιατί δεν ξυπνήσαμε ένα ωραίο πρωί, για να πούμε: "Σήμερα θα συκοφαντήσουμε τον Κρίσιλα". Αλλά η κριτική μας απέναντί σου, υπήρξε ΑΜΥΝΤΙΚΗ ενέργεια, εξ αιτίας δικών σου συκοφαντιών και ανακριβειών.

Θέλω λοιπόν να σκεφθείς στο σημείο αυτό τρία πράγματα, και σε παρακαλώ να το κάνεις με πολλή προσευχή:

1. Εσύ θίχτηκες για τους χαρακτηρισμούς μας. Όμως στο βιβλίο σου, εντελώς ανεύθυνα, προβαίνεις σε συκοφαντικές δηλώσεις και διαβολή εναντίον των Χριστιανών, και μάλιστα και εναντίον αγίων! Για παράδειγμα, Η εφημερίδα: "Χριστιανισμός" Νο 242 Ιανουάριος 2004, στην πρώτη σελίδα, γράφει το εξής απόσπασμα από το βιβλίο σου:

"10. Κάνουν θαύματα οι εικόνες;

ΟΧΙ. Κατά γενική ομολογία οι εικόνες δεν κάνουν θαύματα και όσα λέγονται ή ακούγονται και γράφονται στις εφημερίδες δεν είναι αληθή. Διαδίδονται για να προσελκύσουν προσκυνητές με τα σχετικά οφέλη για την Εκκλησία".

Στο απόσπασμα αυτό, είναι φανερό ότι με έμμεσο τρόπο, κατηγορείς αυτούς που μαρτυρούν ένα θαύμα αγίων εικόνων ως ΨΕΥΤΕΣ και ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, και τους ανθρώπους της Εκκλησίας, ως ΔΟΛΙΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ, που αποσκοπούν στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ. Αλλά είμαι σε θέση να υποδείξω ακόμα και στη γειτονιά μου ανθρώπους, που είδαν άμεσα θαύματα αγίων εικόνων. Εξαιρετικούς Χριστιανούς, χωρίς τον παραμικρό δόλο ή συμφέρον, που μαρτυρούν ως αυτόπτες μάρτυρες, πλήθος θαυμάτων αγίων εικόνων. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΗ! Πώς όλους αυτούς τους διαβάλλεις και τους συκοφαντείς, αλλά για τον εαυτό σου ζητάς "κατανόηση";

Μάλιστα, θα σου θυμίσω επίσης τι είπες για τον άγιο Κύριλλο, (πράγμα που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε φυσικά σε επίθεση εναντίον σου). Έγραψες λοιπόν για τον Άγιο Κύριλλο:

"Οι αποφάσεις της Συνόδου αυτής δεν καθοδηγήθηκαν από το Άγιο Πνεύμα, αλλά από τον Κύριλλο Πατριάρχη της Αλεξανδρείας της Αιγύπτου. Αυτός παρουσιάστηκε στη Σύνοδο με ένα πλήθος οπλισμένων ναυτικών και δούλων και πριν έλθουν όλοι οι επίσκοποι, επέβαλε με τη βία τις απόψεις του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αντίδραση και να χυθεί αίμα στην Έφεσο. Είναι φανερό λοιπόν, γιατί τέτοιες αποφάσεις, που πάρθηκαν με τη βία, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεφύγει ο λαός από το θέλημα του Θεού και ν’ αρχίσει να λατρεύει το δημιούργημα αντί το Δημιουργό"

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε την αναίρεση όλων αυτών, την οποία ήδη κάναμε. Όμως πρόσεξε τι κάνεις εδώ: Παρουσιάζεις τον άγιο Κύριλλο ως έναν ΔΟΛΙΟ άνθρωπο, που ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ και ΜΕ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ επέβαλλε στην Οικουμενική Σύνοδο τις απόψεις του! Είναι ή δεν είναι αυτά "απαράδεκτες συκοφαντίες", για να χρησιμοποιήσω τα ίδια τα δικά σου λόγια; Ή μήπως είναι απαράδεκτες όταν απευθύνονται σ' εσένα, αλλά είναι αποδεκτές, όταν απευθύνονται προς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, και μάλιστα ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ; Εμείς είμαστε όπως είδες πρόθυμοι, να σου ζητήσουμε συγνώμη που παρεξηγήσαμε τις προθέσεις σου. ΕΣΥ άραγε, είσαι πρόθυμος, να ανακαλέσεις τις συκοφαντίες σου κατά της Εκκλησίας και των Αγίων; Μάλιστα ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ, να ζητήσεις συγνώμη από τον ίδιο τον Άγιο Κύριλλο, για τα όσα έγραψες εναντίον του. Γιατί μόνο την ψυχή σου βλάπτεις, συκοφαντώντας τους αγίους του Θεού.

2. Έχεις γράψει δύο τουλάχιστον βιβλία (που γνωρίζω εγώ), με πολύ υπεύθυνο και εξαιρετικό τρόπο. Έγραψες όμως και το βιβλίο σου με τις παραδόσεις, εντελώς ανεύθυνα. Σκέφτηκες άραγε ποτέ, ότι γράφοντας ένα βιβλίο με τόσο ανεύθυνο τρόπο, είναι δυνατόν να γίνεις αιτία απώλειας συνανθρώπων σου; Ότι μια μέρα Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΟΣΩΝ ΠΑΡΕΣΥΡΕΣ, παροδηγώντας τους στην αίρεση του Προτεσταντισμού;

Υπήρξα Προτεστάντης, και ξέρω τι σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή. Όμως, κάθισε για μια στιγμή να σκεφθείς: "Αν κάνεις λάθος στο θέμα της Ιεράς Παράδοσης τι γίνεται;" Ξέρεις πόσοι άνθρωποι, ίσως έχασαν την ψυχή τους από το βιβλίο σου αυτό, το οποίο μάλιστα το βάζουν σε συνέχειες οι Πεντηκοστιανοί της ΕΑΕΠ και το μοιράζουν δωρεάν στα σπίτια; Ένα βιβλίο που συκοφαντεί την Εκκλησία, τις Συνόδους, τους Αγίους, την Ιερά Παράδοση και τις Άγιες Εικόνες, και μάλιστα γεμάτο με σοβαρότατες ανακρίβειες και απουσία αποδείξεων;

3. Τα άλλα δύο βιβλία σου που γνωρίζω, είναι εξαιρετικά και γραμμένα ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ. Γιατί σε αυτό το βιβλίο σου δεν ακολούθησες την ίδια τακτική, αλλά έκανες μια τέτοια προχειροδουλειά; Αυτό σου το ρωτάω, για να σε κάνω να αντιληφθείς, ότι για το βιβλίο σου αυτό, ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Και αυτό σε έκανε να γαντζωθείς με προχειρότητα σε οτιδήποτε σκεφτόσουν ή βρήκες πρόχειρο. Χωρίς σοβαρή μελέτη, χωρίς πρωτογενείς αποδείξεις. Και να το αποτέλεσμα! Γίνεσαι αίτιος παραπλάνησης ψυχών, προς μεγάλη χαρά του εχθρού της Εκκλησίας του Σατανά.

Αν οι απόψεις σου για την Ιερά Παράδοση ήταν σωστές, δεν θα είχες άραγε γράψει, άλλο ένα εξαιρετικό και τεκμηριωμένο βιβλίο, σαν τα άλλα δύο; Σκέψου το! Είσαι πρόθυμος να αποσύρεις το βιβλίο αυτό, και να πεις ως υπεύθυνος άνθρωπος: "Συγνώμη, έκανα λάθος!"; Γιατί στο βιβλίο αυτό, δεν ήσουν με το μέρος της αλήθειας, όπως στα άλλα δύο. Ήσουν με το μέρος της αίρεσης και της ΔΙΑΒΟΛΗΣ!

Γ. Κρίσιλας:

2.   Τα στοιχεία, που αναφέρω, δεν τα πήρα καθόλου από την Εκκλησιαστική Ιστορία του Στεφανίδη, ούτε ανέτρεξα σ’ αυτόν για σχετικές πληροφορίες πάνω στο εν λόγω θέμα. Είχα το ελεύθερο να στραφώ και σε άλλες πηγές. Όσα γράφω για οπλισμένους ναυτικούς και δούλους που συνόδευσαν τον Κύριλλο στην Έφεσο, αναφέρονται στο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Παν. Κανελλόπουλου με τίτλο «Ο χριστιανισμός και η εποχή μας» στη σελίδα 134. Εκεί γίνεται λόγος για «στίφη οπλισμένων ναυτικών και δούλων», για «πεδίο μάχης» στην Έφεσο, για «άφθονο αίμα» που χύθηκε εκεί γενικά επικρίνεται η στάση του Κύριλλου έναντι του Νεστόριου, και ο τρόπος που ενήργησε. Εκεί αναφέρεται κατά λέξη ότι «εκήρυξε την έναρξη της συνόδου πριν φθάσουν οι επίσκοποι που ήταν φίλοι του Νεστόριου και κατεδίκασε τον νέο Ιούδα το Νεστόριο». Συνεπώς, άδικα με κατηγορείτε για διαστρέβλωση των γεγονότων.

ΟΟΔΕ:

Εάν σε κατηγορήσαμε άδικα για τις προθέσεις σου, (όχι όμως και για τα λάθη σου), σου ζητάμε για μια ακόμα φορά συγνώμη. Όμως κι εμείς δικαιολογημένα σε παρεξηγήσαμε. Για τους εξής λόγους:

1. Στον πρόλογο του βιβλίου σου, γράφεις ότι τα στοιχεία σου τα πήρες από την Εκκλησιαστική Ιστορία του Στεφανίδη. Άρα δικαίως εκεί ψάξαμε τα όσα γράφεις.

2. Είναι κανόνας, να μην πετάει ο συγγραφέας ενός σοβαρού βιβλίου αστήρικτα πυροτεχνήματα, αλλά αυτά που λέει, να τα στηρίζει σε ΠΗΓΕΣ. Στο συγκεκριμένο θέμα στο οποίο σε επικρίναμε, δεν είχες καθόλου πηγές.

3. Και σπουδαιότερον: Όταν προσεγγίζουμε ένα ιστορικό θέμα, (και μάλιστα ένα τόσο σοβαρό θέμα, από το οποίο επηρεάζεται η πίστη, και κατά συνέπειαν η σωτηρία η δική μας, και πολύ περισσότερο όσων διαβάζουν το βιβλίο μας), οφείλουμε να αναζητούμε ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠΗΓΕΣ. Και όχι τι έγραψε ο Α΄ ή ο Β΄ συγγραφέας. Ο οποίος συγγραφέας, μπορεί να έχει τους δικούς του αυθαίρετους λόγους, ή σφάλματα στις αναφορές του. Το να συκοφαντείς δημόσια έναν Άγιο, με ελαφρά τη καρδία, επειδή το είδες αυτό γραμμένο στον Κανελόπουλο, (και στον κάθε Κανελόπουλο), δεν συνιστά απόδειξη. Απόδειξη είναι η χρήση ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΗΓΩΝ, από ανθρώπους της εποχής εκείνης που έγραψαν τα γεγονότα, ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΕΖΗΣΑΝ. Οποιαδήποτε διαφορετική αναφορά, θεωρείται ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΠΡΟΧΕΙΡΟΔΟΥΛΕΙΑ. Και έτσι, δεν γράφονται τα σοβαρά βιβλία.

4. Μάλιστα, μια και όπως δήλωσες στο πρόλογο του βιβλίου σου, είχες και χρησιμοποίησες την ιστορία του Στεφανίδη, πώς είναι δυνατόν, να μην είδες εκεί μέσα, τους λόγους που έκαναν τον Άγιο Κύριλλο, να αρχίσει τη Σύνοδο όχι ενωρίτερα, αλλά πριν έρθουν οι καθυστερημένοι τους οποίους περίμενε τόσες μέρες; Πώς είναι δυνατόν να μην είδες εκεί μέσα, το λόγο που ανάγκασε τον Κύριλλο να έχει σωματοφύλακες; Πώς είναι δυνατόν να μην είδες εκεί μέσα, ότι όχι μόνο δεν επέβαλε με τη βία τις απόψεις του, αλλά αντιθέτως, επεβλήθησαν με τη βία οι αντίθετες απόψεις; Αν τις είδες, πώς είναι δυνατόν να έγραψες χωρίς τύψεις τις ανακρίβειες του Κανελόπουλου; Αν πάλι δεν τις είδες, στο βασικό βοήθημα που χρησιμοποίησες για το βιβλίο σου, πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί η έρευνά σου υπεύθυνη και απροκατάληπτη (ή τουλάχιστον όχι προχειροδουλειά);

5. Οι αναφορές αυτές της ιστορίας του Στεφανίδη, που εξηγούν τόσα θέματα, είναι προφανές ότι όχι μόνο διαψεύδουν την κρίση του Κανελόπουλου, αλλά επιπλέον καθιστούν το έργο του κάθε άλλο παρά αξιόπιστο. Συνεπώς η πηγή που χρησιμοποίησες, είναι πράγματι ανεπαρκής και απαράδεκτα εσφαλμένη.

Πράγματι λοιπόν πλανήθηκες. Και πλάνησες και άλλους με το βιβλίο σου. Οφείλεις λοιπόν να το αποσύρεις ως αναξιόπιστο.

Γ. Κρίσιλας:

3.  Δεκτή η παρατήρησή σας ότι ο Κύριλλος δεν επέβαλε τις απόψεις του περί της Παναγίας με τη βία κατά τη διάρκεια της αρχικής Συνόδου. Είναι όμως αλήθεια ότι η βία ξέσπασε μετά, όταν η ιδιαίτερη σύνοδος των νεστοριανών προέβη στην καθαίρεση του Κύριλλου, σε αντίδραση της απόφασης της συνόδου υπό τον Κύριλλον, που είχε προηγουμένως καθαιρέσει τον Νεστόριο. Τότε το πλήθος που τον συνόδευε εξαγριώθηκε και δημιούργησε αιματηρά επεισόδια.

ΟΟΔΕ

Χαίρομαι που αποδέχεσαι την αθωότητα του Αγίου Κυρίλλου. Όμως οφείλεις να ερευνήσεις από πρωτογενείς πηγές, το κατά πόσον ήταν αιματηρά τα επεισόδια, από ποιους έγιναν, και ποια ήταν η συμμετοχή των Χριστιανών σε αυτά. Γιατί όπως σου έδειξα πιο πάνω, ο Κανελόπουλος είναι αναξιόπιστος ως ιστορικός ως προς το ζήτημα αυτό, (αν έγραψε αυτά που λες ακριβώς).

Γ. Κρίσιλας:

Η βασική μου άποψη που διατυπώνω στη σχετική παράγραφο του βιβλίου μου είναι ότι τα γεγονότα που συνόδεψαν και ακολούθησαν τη σύνοδο αυτή, καθώς και ο τρόπος που ενήργησε ο Κύριλλος και ο καθοριστικός ρόλος του στις αποφάσεις περί Παναγίας, μέσα σε τέτοιο γενικό κλίμα, δεν μπορεί να έχουν τη φώτιση και την οδηγία του Αγίου Πνεύματος.

ΟΟΔΕ

1. Τα έκτροπα, όπως σου δείξαμε στις αναλύσεις μας, δεν οφείλονταν σε καμία άστοχη ενέργεια του Αγίου Κυρίλλου, ο οποίος ενήργησε ορθότατα, αλλά σε αντιχριστιανικές ενέργειες των αιρετικών του αντιπάλων. Πολύ δε περισσότερο, όταν έγιναν ΜΕΤΑ από την απόφαση. Και μια τέτοια κατάσταση, φυσικά δεν εμποδίζει το Άγιο Πνεύμα στο να εμπνεύσει εν μέσω αιρετικών, τους Χριστιανούς στη σωστή απόφαση. Πώς είναι δυνατόν, να θεωρηθεί εσφαλμένη η απόφαση των Χριστιανών, που απεφάσισαν ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΩΓΜΟΥ, αντίθετα από την επιθυμία των εχόντων τη δύναμη;

Όμως θα σου θυμίσω και μερικά ακόμα πράγματα, ενδεικτικά παραδείγματα, για τον τρόπο που ενεργεί το Άγιο Πνεύμα, τα οποία προφανώς τα ξέχασες:

Λειτουργούσε το Άγιο Πνεύμα, ή όχι, εν μέσω οχλοκρατίας εναντίον του δικαίου Λωτ, στην έφυλη πόλη των Σοδόμων;

Λειτουργούσε ή όχι το Άγιο Πνεύμα, στον ασεβή ΠΡΟΦΗΤΗ Βαλαάμ, καθώς σχεδίαζε την πορνική πτώση του Ισραήλ; (Αριθμοί 22/κβ και Β΄ Πέτρου 2/β: 15).

Λειτουργούσε το Άγιο Πνεύμα, και έδινε προφητείες δια του Σαμουήλ προς τον Ηλεί, εν μέσω ασέβειας των αρχιερέων γιων του, και δαρμών των πιστών κατά την παράβαση των θυσιών; (Α΄ Σαμουήλ 2/β)

Λειτουργούσε το Άγιο Πνεύμα προς τον προφήτη Ιερεμία, ενώ τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν σε δεσμά οι λειτουργοί του Υψίστου;

Λειτουργούσε το Άγιο Πνεύμα στον βασιλιά Δαυίδ, τον συγγραφέα βιβλίων της Αγίας Γραφής, τον οποίον η Αγία Γραφή τον ονομάζει: "άνδρα αιμάτων" (Β΄ Βασιλέων 16/ις: 8), αλλά και "άνθρωπο κατά την καρδιά του Γιαχβέ"; (Α΄ Βασιλέων 13/ιγ: 14). Αυτόν ο οποίος δολοφόνησε τον Ουρία με προδοσία, αφού πρώτα μοίχευσε με τη γυναίκα του, και του την πήρε; (Β΄ Βασιλέων 11/ια). Πώς ο Θεός του έστειλε προφητεία, και αποδέχθηκε μετά από αυτό, τη συγγραφή ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΩΝ Ψαλμών από τον Δαυίδ (Ψαλμός ν (να) 50);

Λειτουργούσε το Άγιο Πνεύμα, όταν ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ αρχιερέας του τότε λαού του Θεού, ΣΧΕΔΙΑΖΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, και παρ' όλα αυτά, η Αγία Γραφή λέει ότι επειδή ήταν αρχιερέας της χρονιάς εκείνης, του δόθηκε ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ εν Αγίω Πνεύματι; (Ιωάννης 11/ια: 49 - 51).

Λειτουργούσε το Άγιο Πνεύμα εν μέσω διαφωνιών και καυγάδων, (Πράξεις 15/ιε: 1,2 και 27), στην πρώτη Αποστολική Σύνοδο, για το θέμα της Περιτομής;

Λειτουργούσε το Άγιο Πνεύμα στον Πνευματικά νεκρό επίσκοπο της Εκκλησίας των Σάρδεων (Αποκάλυψις 3/γ: 1-4), τον οποίο ο Χριστός ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ, τον συμπεριλαμβάνει μεταξύ των 7 Αγγέλων των 7 Εκκλησιών, ένα από τα 7 αστέρια στο χέρι του Κυρίου; (Αποκάλυψις 1/α: 16-20).

Πολλά θα μπορούσα να σου πω ακόμα, αλλά νομίζω ότι αυτά αρκούν για να δείξουν το άτοπο του επιχειρήματός σου. Γιατί αν τα πράγματα έχουν έτσι, όπως αποδεικνύω πιο πάνω, τίποτα δεν εμποδίζει το Άγιο Πνεύμα να λειτουργήσει και στην 3η Οικουμενική Σύνοδο, εν μέσω διωγμών των Χριστιανών από τους αιρετικούς εξουσιαστές της εποχής.

Αλλά ο λόγος που τα λες αυτά, είναι επειδή υποσυνείδητα προσπαθείς να δικαιολογήσεις το ότι παρασύρθηκες από μία Προτεσταντική αίρεση. Επειδή αν δεν παρουσιάσεις την Εκκλησία του Χριστού ως δήθεν "αποστατημένη", όπως θέλει αίρεση του Προτεσταντισμού, θα γίνει εμφανές, ότι ο Προτεσταντισμός στον οποίο παρασύρθηκες, είναι μια Δυτικόφερτη αίρεση του 16ου αιώνα!

β. Περί δε της απόφασης περί του όρου: "Θεοτόκος" για την Παναγία, φυσικά ήταν απόφαση εν Πνεύματι Αγίω. Όχι μόνο επειδή την αποδέχθηκε η Εκκλησία ως σήμερα, αλλά και επειδή αποτελεί ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΜΑ. Γιατί όποιος δεν αποδέχεται αυτό τον όρο για την Παναγία, υπονοεί ΝΕΣΤΟΡΙΑΝΙΣΜΟ, όπως δείχνουμε στη σχετική μας μελέτη! Κι εσύ στα δύο θεολογικά βιβλία σου που έχω διαβάσει, δεν θυμάμαι να έδειχνες τέτοια αιρετικά δείγματα. Βλέπεις λοιπόν, που οι αιρετικές εμμονές του Προτεσταντισμού κατά της Παναγίας, σε οδηγούν σε αντιφατικές σχιζοφρενικές θέσεις, στα όρια της Θεολογικής βλασφημίας, την οποία τόσο ωραία πολέμησες στο παρελθόν;

Γ. Κρίσιλας:

Δεν υπήρχε πρόθεση διαστρέβλωσης καμιάς πηγής ή προσβολής της Εκκλησίας. Ωστόσο, προκειμένου να γίνω πιο ακριβής προς τα πραγματικά γεγονότα και να αρθεί κάθε παρεξήγηση, θα φροντίσω να διορθωθεί η διατύπωση της παραγράφου αυτής.

ΟΟΔΕ

Για την πρόθεση διαστρέβλωσης, θα δεχθούμε ότι κι εσύ παραπληροφορήθηκες. Όμως για την πρόθεσή σου να προσβάλεις την Εκκλησία, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΘΟΥΜΕ. Είναι προφανής αυτή η πρόθεση, τόσο η δική σου, όσο και όλων των Προτεσταντών.

Έλα τώρα! Μην τα λες αυτά σ' εμάς. Κι εγώ Προτεστάντης υπήρξα. Και ξέρω καλά το μίσος που τρέφετε όλοι εσείς για την Ορθόδοξη Εκκλησία, και ΟΛΕΣ τις συκοφαντίες που διαδίδετε εναντίον της, διαρκώς, στο κάθε τι! Και το πώς τη διαβάλλετε για να παρασύρετε τον κόσμο από τις τάξεις της στον Προτεσταντισμό. Κι εγώ το ίδιο έκανα πριν μετανοήσω και γίνω Χριστιανός. Γιατί νόμιζα ότι κατηγορούσα μια ανθρωποποίητη θρησκεία, και ότι οδηγούσα τους ανθρώπους έξω από το ψέμα. Και δεν αντιλαμβανόμουν ότι συκοφαντούσα το Σώμα του Χριστού, και οδηγούσα τους ανθρώπους σε αντιχριστιανική αίρεση. Στο ίδιο λάθος πέφτεις κι εσύ. "Όποιος δεν συνάγει μαζί μου, σκορπίζει, και όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου" είπε ο Χριστός (Ματθαίος 12/ιβ: 30). Κι εσύ σκορπίζεις το Σώμα της Εκκλησίας Του, σε Δυτικόφερτες αιρέσεις.  Η πρόθεση του βιβλίου σου, να διαβάλει την Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι σαφέστατη!

Αν θέλεις να κάνεις κάτι προς επανόρθωση, δεν αρκεί να αλλάξεις μια παράγραφο. Πρέπει να αποσύρεις εντελώς αυτό το συκοφαντικό και αιρετικό βιβλίο. Και μάλιστα να προχωρήσεις σε έργα άξια μετανοίας, γράφοντας ένα άλλο βιβλίο, που να δείχνει την αξία της Ιεράς Παραδόσεως, ως πηγή πίστεως της Εκκλησίας του Χριστού.

Γ. Κρίσιλας:

4. Ό,τι γράφει ο Στεφανίδης είναι δεκτό και σεβαστό. Όμως, ο κάθε ιστορικός αναφέρει τα σημεία εκείνα που ενδιαφέρουν άμεσα τη συγγραφή του. Είναι λογικό να παραλείπει στοιχεία ή λεπτομέρειες που μπορεί να αναφέρονται σε άλλη πηγή.

ΟΟΔΕ

Σου διαφεύγει, ότι ο Στεφανίδης, δεν παραλείπει κάτι, αλλά αντιθέτως, δείχνει την πραγματική διάσταση σε όσα συκοφαντείς τον Άγιο Κύριλλο. Αντιθέτως, αυτά είναι θέματα που τα παραλείπει ο Κανελόπουλος!

Πέραν αυτού, ούτε ο Κανελόπουλος, ούτε ο Στεφανίδης αποτελούν ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠΗΓΕΣ. Και χωρίς τέτοιες πηγές, δεν έχεις το δικαίωμα, ούτε εσύ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος, (και ιστορικός αν είναι), να συκοφαντείτε κάποιον.

Γ. Κρίσιλας:

5. Γενικά με τον τρόπο που εκφράζεστε διαπιστώνεται μια εχθρότητα και επιθετική συμπεριφορά εναντίον και εμού και της εφημερίδας «Χριστιανισμός». Γιατί αυτό, αγαπητοί;

ΟΟΔΕ

Εσύ με τον τρόπο που εκφράζεσαι κατά της Εκκλησίας και των Αγίων μας στο βιβλίο σου, και ο τρόπος που εκφράζονται οι οπαδοί της εφημερίδας Χριστιανισμός κατά της Εκκλησίας, τι δείχνετε άραγε; Δεν έχουμε άραγε το δικαίωμα ως Χριστιανοί να αμυνθούμε στις αήθεις επιθέσεις κατά των σεβασμάτων μας;

Ας σου λύσω όμως την απορία περί της εχθρότητάς μας. Αλλά πρώτα να σου πω ότι δεν πρόκειται για εχθρότητα εναντίον προσώπων, αλλά εναντίον ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ. Γιατί ο Χριστιανός ΜΙΣΕΙ το ψέμα, όχι όμως και τον φορέα του ψέματος. Αυτόν τον αγαπάει, και τον λυπάται, για τη βλάβη που προξενεί στην ψυχή του.

Και για να μιλήσω προσωπικά, πρόκειται για μίσος κατά της αίρεσης του Προτεσταντισμού, στην οποία ξόδεψα τα πρώτα 26 χρόνια της ζωής μου. Κατά της αίρεσης εκείνης, που από παιδάκι με φανάτισε κατά της Εκκλησίας του Χριστού, λέγοντάς μου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι "η Βαβυλώνα, η Πόρνη". Που μου στέρησε τη λατρεία του αληθινού Θεού και της Εκκλησίας  του, στα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής μου. Κατά της αίρεσης εκείνης, που εξακολουθεί να διχάζει την οικογένειά μου, αποστερώντας μου τη δυνατότητα να έχω μια Χριστιανική οικογενειακή ζωή. Κατά της αίρεσης εκείνης, που εξακολουθεί να κρατά δέσμιους τη γυναίκα μου και τον ένα γιο μου.

Πρόκειται για εχθρότητα κατά της αίρεσης του Προτεσταντισμού που από τον 16ο αιώνα που εμφανίσθηκε, συκοφαντεί την αγία Εκκλησία του Χριστού, τους Αγίους μας και την Ιερά μας Παράδοση. Που παρασύρει καθημερινά άπειρους, αμαθείς και αγράμματους Χριστιανούς, και τους στρέφει κατά της Εκκλησίας. Που συκοφαντεί το Σώμα του Χριστού μας καθημερινά με συνάξεις, κασέτες, επισκέψεις, περιοδικά, ιστοσελίδες, φόρουμ, εφημερίδες (σαν τον "Χριστιανισμό") και βιβλία (σαν το δικό σου).

Πρόκειται για εχθρότητα κατά της αίρεσης του Προτεσταντισμού, που έχει αναγάγει με ειδωλολατρικό τρόπο την Αγία Γραφή σε "μοναδική πηγή πίστεως", που της έχει αφαιρέσει 10 βιβλία, που έχει διασπάσει τους πιστούς σε πάνω από 20.000 αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές μεταξύ τους αιρέσεις, που όμως όλες υποστηρίζουν ότι δεν ξεφεύγουν από την Αγία Γραφή. Που έχει σπείρει κάθε είδους βλάσφημη αίρεση και "άλλο ευαγγέλιο" αναθέματος (Γαλάτας 1/α).

Πρόκειται για εχθρότητα κατά της αίρεσης του Προτεσταντισμού, που προκαλεί καθημερινά την αλήθεια του Χριστιανικού δόγματος. Που εξ' αιτίας της, και εξ' αιτίας της αμάθειας των οπαδών της, αναγκαζόμαστε καθημερινά να αφιερώνουμε οι Χριστιανοί τόσο χρόνο, για να αποδεικνύουμε τις αιρετικές της θέσεις. Τόσο χρόνο, που θα μπορούσαμε να δαπανήσουμε προς πνευματική οικοδομή των αδελφών μας, των οικείων μας, και τελευταία των εαυτών μας.

Πρόκειται τέλος, για εχθρότητα κατά της αίρεσης του Προτεσταντισμού, που εδώ και μισή χιλιετία, έχει οδηγήσει εκατομμύρια ψυχές στον Άδη, αντί για τον Παράδεισο που υπόσχεται. Και που κλείνει την Βασιλεία του Θεού μπροστά στους ανθρώπους, μετατρέποντάς τους σε βλάσφημους εχθρούς της Εκκλησίας του Χριστού.

Κατάλαβες τώρα τον λόγο;

Γ. Κρίσιλας:

Εφόσον κατηγορούμαστε δημόσια ως αιρετικοί και κακολογούμαστε, δεν έχουμε το δικαίωμα και εμείς να εκφράσουμε τις απόψεις μας ελεύθερα και δημόσια; Δεν πρέπει να γνωστοποιήσουμε γιατί πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε κάτι;

ΟΟΔΕ

Βεβαίως έχετε αυτό το δικαίωμα. Και το εξαντλείτε μάλιστα με καταχρηστικό τρόπο. Γιατί δεν γνωστοποιείτε απλώς αυτά που πιστεύετε, αλλά ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΕ και ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΤΕ τον κόσμο κατά της Εκκλησίας και της αλήθειας του Χριστιανικού Ευαγγελίου. Και αφού η νομοθεσία δεν έχει τον τρόπο να προστατεύει τον απλό πολίτη από τέτοια παραπληροφόρηση, συνεχίστε να το κάνετε. Και κανείς δεν σας εμποδίζει.

ΟΜΩΣ δεν είσαστε στο απυρόβλητο. Γιατί από τη στιγμή που αποφασίζετε να γνωστοποιήσετε τις θέσεις σας δημόσια, αυτομάτως τις θέτετε ΣΕ ΚΡΙΤΙΚΗ από εμάς τους Χριστιανούς, τους οποίους αντιστρατεύεστε.

Και από τη στιγμή που οι θέσεις σας είναι ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ του κόσμου, ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να τις εκθέσουμε ως ψευδείς και αιρετικές, ελεύθερα, και δημόσια.

Δεν είναι δυνατόν κύριε Κρίσιλα, να κάνετε μονόλογο και να γράφετε και να λέτε ό,τι θέλετε χωρίς αντίλογο. Να ξέρετε ότι ο αντίλογος θα συνεχισθεί και θα ενταθεί.

Πέρασε ο καιρός που ο Προτεσταντισμός έβρισκε τον Ορθόδοξο πιστό απροετοίμαστο, και τον ξεγελούσε. Ήδη υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία που ξεσκεπάζει τις περισσότερες αιρετικές του θέσεις. Και η κατάσταση έχει ήδη αντιστραφεί. Μπορεί ακόμα να παρασύρετε αμαθείς, όμως άνθρωποι όπως εγώ και πάρα πολλοί συνεργάτες μου, κάναμε την αντίστροφη πορεία. Ελευθερωθήκαμε από διάφορες αιρέσεις του Προτεσταντισμού, και γνωρίσαμε την Ορθόδοξη, την αληθινή Χριστιανική πίστη. Και εμείς δεν είμαστε αμαθείς. Και ξέρουμε πολύ καλά τι πιστεύετε, και τι λέτε, και τι μεθοδεύετε. Και ξέρουμε και τις απαντήσεις στα επιχειρήματά σας. Γιατί τα ίδια λέγαμε κι εμείς. Και οι απαντήσεις αυτές μας ελευθέρωσαν από τις αιρέσεις του Προτεσταντισμού. Και τις απαντήσεις αυτές, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να τις εξαγγείλουμε ΔΗΜΟΣΙΑ, προς καταισχύνη των συκοφαντών της Εκκλησίας μας.

Φαντάζομαι θα το έχετε αντιληφθεί, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τις τάξεις σας γίνονται Ορθόδοξοι. Όχι αμαθείς σαν αυτούς που παρασύρετε εσείς. Αλλά άνθρωποι ερευνητές, που γνωρίζουν πολύ καλά σε τι πιστεύουν, και τι απορρίπτουν. Γιατί άραγε εσείς παρασύρετε μόνο αμαθείς, ενώ εμείς προσελκύουμε γνώστες της πίστης; Δεν σου έχει κινήσει αυτό την περιέργεια; Πότε θα έρθει η δική σου σειρά να δεις το φως της αληθινής Εκκλησίας του Χριστού;

Γ. Κρίσιλας:

Δεν κατακρίνουμε κανέναν. Απλώς εξηγούμε ότι πολλές Εκκλησιαστικές Παραδόσεις δεν υπήρχαν την Αποστολική και μεταποστολική περίοδο αλλά είναι μεταγενέστερες και κυρίως Βυζαντινές. Συνεπώς, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τις ακολουθήσουμε, ούτε είμαστε αιρετικοί που δεν τις δεχόμαστε. Αν αυτό το θεωρείτε προσβολή ή παραπληροφόρηση δεν έχετε δίκιο.

ΟΟΔΕ

Ούτε εμείς κατακρίνουμε ανθρώπους. Αιρετικά δόγματα κατακρίνουμε, και πρακτικές παραπληροφόρησης. Και γνωρίζουμε κι εμείς πολύ καλά ότι υπάρχουν και κίβδηλες παραδόσεις. Όταν όμως μαζί με τα ξερά καίτε και τα χλωρά, κάνετε μεγάλο λάθος. Και τα όσα η Εκκλησία δογμάτισε δια των Οικουμενικών Συνόδων της, είναι Θεόπνευστα. Άλλωστε μήπως εσείς οι Προτεστάντες, βρήκατε πουθενά στην Αποστολική παράδοση, το ότι η Αγία Γραφή είναι "ο λόγος του Θεού", και ότι είναι "η μόνη πηγή πίστεως"; Πώς δέχεστε ένα δόγμα του 16ου αιώνα, και απορρίπτετε δόγματα του 4ου;

Και ποιος σου είπε, ότι η Παράδοση της Εκκλησίας, ανήκει μόνο στην Αποστολική και την άμεση Μετα-αποστολική περίοδο; Τι θα τον κάνουμε τον Χριστό; Μουσειακό απολίθωμα; Έπαψε να προϊσταται της Εκκλησίας Του; Έπαψε ποτέ να αναδεικνύει αγίους σε κάθε εποχή, και να τους Χαριτώνει; Έπαψε να αποκαλύπτει τη δόξα της Θεότητάς Του, και την Ορθότητα του Ευαγγελίου Του; Έπαψε να επαναλαμβάνεται η έκχυσις του Αγίου Πνεύματος στους αγίους; Έπαψε να δίνει ο Χριστός αποδείξεις της Χάρης Του στην αληθινή Του Εκκλησία; Τους Προτεστάντες του 16ου αιώνα περίμενε ο Χριστός για να πει ποια είναι η δική Του ορθή πίστη;

Αιρετικοί λοιπόν είσαστε, όχι επειδή δεν δέχεστε τις νόθες παραδόσεις που πράγματι υπάρχουν, αλλά επειδή δέχεστε αιρετικές Προτεσταντικές καινοφανείς παραδόσεις του 16ου αιώνα. Και είναι παραπληροφόρηση το να σερβίρετε στον κόσμο αυτές τις ανθρωποποίητες παραδόσεις ως αποστολικές, και να αρνείστε τις έγκυρες διαχρονικές παραδόσεις της Εκκλησίας του Ζώντος Χριστού.

Και αυτό δεν το θεωρούμε προσβολή. Προσβολή θεωρούμε να συκοφαντείτε την Εκκλησία του Χριστού και τους Αγίους μας, με αστήρικτες και αυθαίρετες δηλώσεις, σαν αυτές από τις οποίες είναι γεμάτο το βιβλίο σου. Και για να είμαστε και στο θέμα μας, αίρεση είναι η Νεστοριανίζουσα θέση σου, να αρνείσαι τον όρο: "Θεοτόκος".

Αν θέλεις να πάρεις μια ιδέα για μερικούς μόνο από τους λόγους που σας θεωρούμε αιρετικούς, μπες στην ενότητα: "Πεντηκοστιανισμός" της ιστοσελίδας μας, να δεις.

Γ. Κρίσιλας:

Ξανασκεφθείτε το και αναγνωρίστε και σε μας το δικαίωμα να εκφραζόμαστε ελεύθερα, χωρίς να μας παρεξηγείτε.

ΟΟΔΕ

Φυσικά σας το αναγνωρίζουμε, και γι' αυτό παραθέτουμε και την επιστολή σου εδώ. Εσύ μας αναγνωρίζεις το δικαίωμα να αμυνθούμε για τις συκοφαντίες σου; Αν ναι, γιατί παραπονιέσαι που τις αναιρούμε δημόσια; Θέλεις να μας στερήσεις το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, το οποίο εμείς σου αναγνωρίζουμε;

Και φυσικά ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΡΑΞΗΓΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ. Εγώ και αρκετοί συνεργάτες μου, ξέρουμε πολύ καλά πώς σκέφτεστε, και πώς ενεργείτε, και τι ακριβώς λέτε για το κάθε τι, ακόμα και τι συζητάτε εναντίον της Εκκλησίας του Χριστού μέσα στις συνάξεις σας. Και ξέρουμε πολύ καλά, και σε τι είσαστε αιρετικοί, ξεφεύγοντας από την αλήθεια του Θεού. Θα μας αρνηθείτε να εκφράσουμε δημόσια τις αντιρρήσεις μας, για τα όσα πρεσβεύετε;

Γ. Κρίσιλας:

Εξάλλου Χριστιανοί είμαστε κι εμείς, φυσικά άλλου δόγματος εκκλησιαστικού.

ΟΟΔΕ

Πλανάσθε νομίζοντας ότι είσαστε Χριστιανοί. Γιατί δεν έχετε ούτε τη διαδοχή, ούτε τα δόγματα των αποστόλων. Δεν υπάρχει "άλλο εκκλησιαστικό δόγμα". Τα δόγματα της Χριστιανικής Εκκλησίας είναι ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΑ από ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Αν κάποιος δεν τα δέχεται, δεν ανήκει στην Εκκλησία του Χριστού. Τελεία και Παύλα.

Η Εκκλησία δεν είναι ξέφραγο αμπέλι να αλωνίζει ο καθένας με αυθαίρετα δόγματα. Είναι Αμπελώνας του Χριστού, με συγκεκριμένα όρια, και με συγκεκριμένους τίτλους ιδιοκτησίας. Είτε τα δέχεσαι ΟΛΑ όπως είναι και είσαι Χριστιανός, είτε αρνούμενος έστω και ένα, ανήκεις σε εξωχριστιανική σύναξη.

Γ. Κρίσιλας:

Όμως μας ενώνει ο Χριστός που είναι Σωτήρας όλων μας. Έχουμε αρκετά κοινά σημεία. Αντί να μαχόμαστε αλλήλους, ας μαχόμαστε κατά της αμαρτίας και της ασέβειας, κατά του υλισμού και της διαφθοράς, κατά του πνεύματος του αντιχρίστου, που οδηγεί στην αποστασία τους περισσότερους χριστιανούς.

ΟΟΔΕ

Αυτό που ενώνει τους Χριστιανούς, είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, στη Θεία Λειτουργία την υπό τον Επίσκοπο. "Ένα Σώμα είμαστε οι πολλοί, επειδή εκ του ενός Άρτου μετέχουμε" (Α΄ Κορινθίους 10/ι: 17). Εσύ φίλε μου Γιώργο, δεν μετέχεις στον Άρτο του Χριστού. Κι εμείς οι Χριστιανοί, δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε ότι είναι δυνατόν να μετέχουμε στον κίβδηλο "άρτο" του Προτεσταντισμού. Ειδικά εγώ, αρκετά μετείχα στον κίβδηλο αυτό άρτο, τον οποίο πολλοί από εσάς τον ονομάζετε και "σύμβολο". Μάλιστα κάποτε μετείχα και στην κατάκριση, να μοιράζω λαθραία από τον Επίσκοπο της περιοχής μου, τον δικό μου "άρτο" στους δικούς μου οπαδούς, όπως δυστυχώς κάνεις κι εσύ. Μετανόησε λοιπόν! "Όποιος κάνει κάτι λαθραία από τον Επίσκοπο, τον Διάβολο δουλεύει", γράφει σαφώς ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος.

Εμείς οι Χριστιανοί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να έχουμε την παραμικρή σχέση με το ψωμί των Προτεσταντών. Δεν είμαστε ενωμένοι, και ούτε θα είμαστε ποτέ. Θα ενωθείς μαζί μας, μόνο όταν αποκηρύξεις αυτή την αίρεση, και μετάσχεις κι εσύ στον Άρτο της Ζωής.

Δεν μαχόμαστε λοιπόν "αλλήλους". Μαχόμαστε τον κόσμο, στον οποίο δυστυχώς μετέχεις κι εσύ, ως μέρος του Προτεσταντισμού. Και ΕΣΥ είσαι που μάχεσαι την Εκκλησία του Χριστού, διαδίδοντας τις πλάνες του Προτεσταντισμού. Είτε αυτό το δέχεσαι, είτε όχι. Είναι η πικρή αλήθεια.

Παράλληλα λοιπόν με τη μάχη μας εναντίον της διαφθοράς και του υλισμού, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και ενάντια στο πνεύμα  της Προτεσταντικής ασέβειας και αμαρτίας, που αντιστρατεύεται την αλήθεια του Χριστού μας. Μέχρι να εκλείψει η Προτεσταντική πλάνη, γιατί αποτελεί ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ.

Από την άλλη μεριά, αν αυτά που λες για το: "να μη μαχόμαστε αλλήλους" τα πίστευες, δεν θα έγραφες το βιβλίο που έγραψες, όπου μάχεσαι την Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Μόνο τώρα που δέχεσαι κριτική θυμήθηκες "να μη μαχόμαστε αλλήλους"; Όταν έγραφες το βιβλίο σου γιατί δεν το εφάρμοσες αυτό; Και όχι μόνο αυτό το βιβλίο σου, αλλά και τα άλλα δύο που γνωρίζω εγώ, πάλι δόγματα άλλων μάχεσαι. Μάλιστα με το βιβλίο σου: "Απάντηση στην Πολεμική", μάχεσαι τους αδελφούς σου, τους Σαβαλλιανιστές Πεντηκοστιανούς. Ξέρεις το μου έλεγε προ ετών ο Άλκης; (Ξέρεις ποιος είναι). Μου έλεγε ότι "δυστυχώς μερικοί Πεντηκοστιανοί, δεν δέχονται τους άλλους μη Τριαδικούς Πεντηκοστιανούς ως αδελφούς τους και τους πολεμούν". Και εννοούσε ΕΣΕΝΑ. Πώς τώρα παραπονιέσαι για κάτι που κάνεις εσύ ο ίδιος;

Αλλά και βιβλίο να μην έβγαζες, δεν είναι υποκριτικό να μιλάς για ενότητα σε Ορθόδοξους Χριστιανούς, από των οποίων το ποίμνιο προσπαθείς να αποσπάσεις μέλη μεταξύ των αφελών και αστήρικτων; Ποια ήταν η θρησκεία των περισσοτέρων στη σύναξή σου, πριν τους παρασύρετε; Αυτός δεν είναι και ο λόγος που έγραψες αυτό το βιβλίο;

Και πώς μπορείς να μιλάς για ενότητα, σε ανθρώπους, τους οποίους θεωρείς (όπως και οι λοιποί Προτεστάντες), "αποστατημένους", "ειδωλολάτρες", "Βαβυλώνα", και "κοσμικούς"; Δεν είναι αυτό αντιφατικό; Πότε κοινώνησες για τελευταία φορά σε Ορθόδοξη Εκκλησία; Γιατί δεν το κάνεις, αν πιστεύεις σε αυτή την "ενότητα"; Θεωρείς δηλαδή ότι είσαι σε ενότητα με "αποστατημένους Χριστιανούς" που "λατρεύουν είδωλα" (κατά την άποψη των Προτεσταντών);

Πάντως εμείς, με συνέπεια, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει μεταξύ μας η παραμικρή ενότητα. Ούτε κατά φαντασίαν! Έξω από την Ορθοδοξία δεν υπάρχει Χριστιανός. (Πολύ δε περισσότερο, όταν και μέσα οι Χριστιανοί σπανίζουν).

Γ. Κρίσιλας:

Μετά από αυτά, παρακαλώ να αποσύρετε από την ιστοσελίδα σας όσα γράφετε προσωπικά εναντίον μου ή τουλάχιστον να βάλετε από κάτω την απάντησή μου. Πιστεύω ότι αυτό είναι δίκαιο και ηθικό και θα άρει την αδικία που έγινε εις βάρος μου.

Με ειλικρίνεια

Γεώργιος Κρίσιλας

ΟΟΔΕ

Όσον αφορά την απόδοση δόλου στο πρόσωπό σου, όπως είδες το αναιρέσαμε, και ζητούμε συγνώμη που σου αποδώσαμε κακό κίνητρο. Αλλάξαμε ήδη τις εκφράσεις μας σε ορισμένα σημεία που εντοπίσαμε άμεσα, και θα δούμε σε ποια άλλα μπορούμε να το κάνουμε χωρίς αλλοίωση του νοήματος του άρθρου. Δεν θα τα αλλάξουμε όλα τα σημεία στα οποία σου αποδώσαμε κακό κίνητρο, επειδή τότε θα έπρεπε να αποσυρθεί το άρθρο ολόκληρο, αλλά και η επιστολή σου αυτή θα έμενε χωρίς αντικείμενο, ώστε ο αναγνώστης δεν θα καταλάβαινε τι συνέβη. Όμως βάλαμε ενημερωτικό πλαίσιο στα άρθρα αυτά, όπου δημόσια ανακαλούμε τους χαρακτηρισμούς αυτούς, και καλούμε τους αναγνώστες να δουν την επιστολή σου, σε αυτό ακριβώς το άρθρο. Μπορείς να δεις τα πλαίσια αυτά, στα εξής άρθρα:

Κάναμε επίσης αλλαγές, ως προς τους χαρακτηρισμούς μας για εσένα, στις εξής διευθύνσεις:

Όπως βλέπεις, με ελευθερία και διαφάνεια, φροντίσαμε να έχεις δημόσιο λόγο και μέσα από την ιστοσελίδα μας. Χαιρόμαστε μάλιστα, γιατί με το διάλογο που προέκυψε, κι εμείς ήραμε την παρεξήγησή μας για το πρόσωπό σου, και οι αναγνώστες μας είχαν την ευκαιρία να δουν αντιπαράθεση θέσεων μεταξύ μας.

Περί δε των πράγματι απαράδεκτων και αντιχριστιανικών θέσεων που παρουσιάζονται στο βιβλίο σου, δεν ανακαλούμε τίποτα, μάλιστα σε κάθε ευκαιρία θα αναιρούμε περισσότερα σημεία του.

Ως δημοκρατικοί άνθρωποι μάλιστα, σε καλούμε σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ μαζί μου, μέσα από την ιστοσελίδα μας, με θέμα: "Ποια είναι η πηγή της Χριστιανικής πίστεως;" Έτσι θα έχεις την ευκαιρία να αναπτύξεις τις θέσεις σου δημόσια περί του θέματος αυτού, και εγώ θα έχω την ευκαιρία να αναιρέσω ΟΛΕΣ ΣΟΥ τις αντιχριστιανικές θέσεις που θα παρουσιασθούν.

Αν αποδείξεις σωστές τις Προτεσταντικές σου θέσεις επ' αυτού, ΤΟΤΕ ΕΓΩ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟ. Αν όχι, θα πρέπει εσύ να ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ τον Προτεσταντισμό, και να δεχθείς τη Χριστιανική Ιερά Παράδοση.

Εύχομαι ο Ιησούς Χριστός, ο Αληθινός Θεός και Σωτήρας όλου του κόσμου, να σε οδηγήσει στην απελευθέρωση από τον Προτεσταντισμό, όπως εμένα.

Με εκτίμηση

Νικόλαος Μαυρομάγουλος.

Υ.Γ.

Είναι ενδιαφέρον, ότι από την επιστολή σου αυτή, βγαίνει πλήρως εκτεθειμένος, ο γνωστός Πεντηκοστιανός του Ίντερνετ με τα ψευδώνυμα: "Γκρηκμπίμπλος", ή "Άσσος", ή "Φιλήμονας", ο οποίος ψευδώς ισχυρίζεται ότι ΕΧΕΙ άλλη έκδοση της ιστορίας του Στεφανίδη, από όπου υποστηρίζει ότι πήρες τα ίδια αυτά "στοιχεία", τα οποία εσύ φίλε Γιώργο, ξεκαθαρίζεις ότι τα βρήκες σε βιβλίο του Κανελόπουλου και όχι στον Στεφανίδη!

Δημιουργία αρχείου: 6-4-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 7-4-2005.

ΕΠΑΝΩ