Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Προτεσταντισμός

Ευσεβοφάνεια και Εκκλησία * Η εξουσία τής Εκκλησίας * Οι διάδοχοι τών αποστόλων * Αποστάτησε ποτέ η Εκκλησία; * Γενικό και ειδικό ιερατείο * Είναι οι Προτεστάντες βιβλιολάτρες;

Ποιοι "πλαταίνουν τα φυλακτήρια για να φανούν στους ανθρώπους";

Προτεσταντική παραποίηση τού νοήματος τής Αγίας Γραφής κατά τών Χριστιανών Πρεσβυτέρων

Εξέταση τού εδαφίου χωρίς να "κόβονται" τα συμφραζόμενα

 

 

1. Το διαστρεβλωμένο από τους Προτεστάντες εδάφιο

Ένα από τα πιο αγαπημένα τους αγιογραφικά εδάφια, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Προτεστάντες με λαϊκίστικο τρόπο, για να συκοφαντήσουν και να κατακρίνουν τους Χριστιανούς Ιερείς, είναι το Ματθαίος 23: 5-7:

"Πάντα δε τα έργα αυτών ποιούσι προς το θεαθήναι τοις ανθρώποις. Πλατύνουσι γαρ τα φυλακτήρια αυτών και μεγαλύνουσι τα κράσπεδα των ιματίων αυτών, 6 φιλούσι δε την πρωτοκλισίαν εν τοις δείπνοις και τας πρωτοκαθεδρίας εν ταις συναγωγαίς 7 και τους ασπασμούς εν ταις αγοραίς και καλείσθαι υπό των ανθρώπων ραββί ραββί".

Δηλαδή σε μετάφραση:

"Και όλα τα έργα τους τα κάνουν, για να βλέπονται από τους ανθρώπους· και πλαταίνουν τα φυλακτήριά τους, και μεγαλώνουν τα κράσπεδα από τα ρούχα τους· και στα δείπνα αγαπούν την πρώτη θέση, και στις συναγωγές τις πρωτοκαθεδρίες, στις αγορές τούς χαιρετισμούς, και να αποκαλούνται από τους ανθρώπους: "δάσκαλε! δάσκαλε!"."

 

"Να! Αυτά κάνουν οι παπάδες! Γι' αυτούς τα λέει αυτά η Αγία Γραφή και τους κατηγορεί!" λένε οι εν λόγω Προτεστάντες.

Ας δούμε λοιπόν τον Προτεσταντικό ισχυρισμό πιο προσεκτικά:

 

2. Για ποιους τα είπε αυτά ο Χριστός;

Και πρώτα απ' όλα, ας δούμε στην ίδια την Αγία Γραφή για ποιούς μιλούσε ο Χριστός, στα προηγούμενα χωρία από το εξεταζόμενο:

Ματθαίος 23: 1-3: "Τότε, ο Ιησούς μίλησε προς τα πλήθη και προς τους μαθητές του, 2 λέγοντας: Επάνω στην καθέδρα τού Μωυσή κάθισαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι· 3 όλα, λοιπόν, όσα αν σας πουν για να τηρείτε, να τα τηρείτε και να τα κάνετε· όμως, σύμφωνα με τα έργα τους μη κάνετε· επειδή λένε και δεν κάνουν".

Τα λόγια αυτά λοιπόν, τα είπε για τους Ισραηλίτες Φαρισαίους, και ΟΧΙ για τους Χριστιανούς πρεσβυτέρους και επισκόπους, στους οποίους τα εφαρμόζουν οι Προτεστάντες αυθαίρετα και συκοφαντικά. Γι' αυτό άλλωστε και στο εδάφιο 6 λέει: "αγαπούν... στις συναγωγές τις πρωτοκαθεδρίες". Συναγωγές υπάρχουν στην Ιουδαϊκή πίστη και ΟΧΙ στη Χριστιανική Εκκλησία.

Με ποιο δικαίωμα λοιπόν οι Προτεστάντες διαστρεβλώνουν τα λόγια τού Χριστού προς Ιουδαίους πνευματικούς ηγέτες, και τα εφαρμόζουν αυθαίρετα προς Χριστιανούς;

 

3. Μπορούν αυτά να εφαρμοσθούν στους Ορθοδόξους Ιερείς;

"Δεν λέμε ότι τα λόγια αυτά τα είπε προς Χριστιανούς, αλλά ότι αυτά που είπε προς τους Ιουδαίους, εφαρμόζονται ΚΑΙ στους Ορθοδόξους Ιερείς!" θα μάς απαντήσει ένας Προτεστάντης στην καταγγελία μας διαστρέβλωσης τών λόγων τού Κυρίου.

Εκ τών λόγων τους θα κριθούν λοιπόν οι συκοφάντες αυτοί τής Ορθόδοξης πίστης, αφού θέλουν να εφαρμόσουν τα λόγια αυτά στους Ορθοδόξους Ιερείς!

Αν λοιπόν, αγαπητέ Προτεστάντη, τα παρακάτω λόγια τού Χριστού, που εξηγούν τα λάθη τών Φαρισαίων, σού θυμίζουν την Ορθόδοξη Ιεραρχία, τότε για να είσαι συνεπής προς τα λόγια τού Χριστού, πρέπει να εφαρμόσεις στην Ορθόδοξη Ιεραρχία ΟΛΑ όσα λέει εκεί ο Χριστός! Όχι μόνο τα εδάφια 5-7, αλλά ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ στα εδάφια 2 και 3!

"Επάνω στην καθέδρα τού Μωυσή κάθισαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι· 3 όλα, λοιπόν, όσα αν σας πουν για να τηρείτε, να τα τηρείτε και να τα κάνετε· όμως, σύμφωνα με τα έργα τους μη κάνετε· επειδή λένε και δεν κάνουν"

Θα πρέπει να δεχθείς, ότι η Ορθόδοξη Ιεραρχία είναι αυτή που βρίσκεται στην "καθέδρα τού Μωυσή", δηλαδή που έχει την ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΔΟΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ για τον ΛΑΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

Θα πρέπει επίσης να δεχθείς και τα λόγια Του, που σαφώς σού δίνουν εντολή: "όλα, λοιπόν, όσα αν σας πουν για να τηρείτε, να τα τηρείτε και να τα κάνετε".

Θέλεις λοιπόν να το εφαρμόσεις στην Ορθόδοξη Ιεραρχία; Ευχαρίστως! Αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποδεχθείς ότι αυτά τα λόγια απευθύνονται στην ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ και να ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙΣ και να ΤΗΡΗΣΕΙΣ τα Ορθόδοξα δόγματα! Αυτό λέει ο Χριστός.

Δεν μπορείς να εφαρμόζεις ΜΟΝΟ τα αρνητικά που βολεύουν τον  Προτεσταντισμό, και να ξεχνάς τα θετικά.

Να σου θυμίσω ότι οι Φαρισαίοι, προς τους οποίους εδώ απευθυνόταν ο Χριστός, ΗΤΑΝ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Το λέει και ο Παύλος αλλού: "σύμφωνα με την ακριβέστατη αίρεση της θρησκείας μας, έζησα ως Φαρισαίος." (Πράξεις 26: 5).

Τι σημαίνει "ακριβεστάτη"; Σημαίνει ΟΡΘΟΤΑΤΗ! ΟΡΘΟΔΟΞΟΤΑΤΗ! Γι' αυτό και ο Χριστός στο χωρίο που είδαμε πιο πριν, λέει για τους Φαρισαίους: "αυτά που λένε να τα κάνετε ΟΛΑ".

Είναι λοιπόν προφανές, ότι τα λόγια τού Χριστού, ΔΕΝ απευθύνονται προς δήθεν κάποια "αίρεση", με "λάθος δόγματα" και σε κάποια "λάθος θρησκεία", αλλά απευθύνονται προς ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΙΣΤΗ και προς τους ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΔΟΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ τής Εκκλησίας, αν θέλει κάποιος να τα εφαρμόσει στη Χριστιανική εποχή.

Δεν είναι τα λόγια αυτά κριτήριο αληθινής θρησκείας, αλλά κριτήριο αληθινών θρησκευτικών ηγετών, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΙΣΤΗ! Επειδή σε μία ψεύτικη πίστη, που δεν γνωρίζει καν τον αληθινό Θεό και το αληθινό Ευαγγέλιο, η συμπεριφορά θα ήταν το τελευταίο με το οποίο θα ασχολιόταν ο Χριστός, όσον αφορά ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν το Ευαγγέλιο.

Είτε λοιπόν θα αποδεχθείς ότι η Ορθοδοξία είναι η αληθινή πίστη, και οφείλεις να την αποδεχθείς, αλλά να προσέχεις να ΜΗΝ παρασύρεσαι από τα ΚΑΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΚΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ, είτε (αν θέλεις να δεχθείς ως αληθινή πίστη μια άλλη "εκκλησία"), οι συνειρμοί σου να σε οδηγήσουν ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ και ΟΧΙ στην Ορθοδοξία, και να θεωρήσεις ότι τα λόγια τού Χριστού, μιλάνε για τους ηγέτες εκείνης τής θρησκείας που θεωρείς εσύ αληθινή! Όχι "μονά-ζυγά δικά σου, όπως σε βολεύει"!

Τα λόγια λοιπόν τού Χριστού, είναι για τα κακά παραδείγματα ΕΝΤΟΣ τής αληθινής Εκκλησίας, και ΟΧΙ για αιρέσεις.

 

4. Τι είναι τα "φυλακτήρια" και τα "κράσπεδα" που τα φαρδαίνουν;

Ας δούμε όμως τι ήταν τα "φυλακτήρια" για τα οποία λέει ο Χριστός, και τι ήταν τα "κράσπεδα" τών ιματίων, που τα έκαναν μεγάλα.

Τα φυλακτήρια ήταν μεμβράνες στις οποίες έγραφαν τις 10 εντολές και τα τύλιγαν το μέτωπο σαν στεφάνια, για να δείξουν ότι έχουν τον Νόμο τού Θεού "προ τών οφθαλμών τους".

Τα δε κράσπεδα, ήταν ύφασμα που έραβαν στα ρούχα τους γύρω από τα πόδια τους, κατά τον Νόμο.

"Μίλησε στους γιους Ισραήλ και πες τους να κάνουν κράσπεδα στις άκρες των ιματίων τους, στις γενεές τους, και να βάλουν στα κράσπεδα των άκρων μία γαλάζια ταινία· και θα την έχετε στα κράσπεδα, για να τη βλέπετε, και να θυμάστε όλες τις εντολές τού Κυρίου, και να τις εκτελείτε, και να μη διαστραφείτε ακολουθώντας τις επιθυμίες των καρδιών σας, κι ακολουθώντας τις επιθυμίες των ματιών σας, πίσω από τις οποίες εσείς εκπορνεύετε· για να θυμάστε, και να εκτελείτε όλες τις εντολές μου, και να είστε άγιοι στον Θεό σας." (Αριθμοί 15: 38-40).

Τέτοιο ύφασμα είχε ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ: "και ιδού γυνή αιμορροούσα δώδεκα έτη προσελθούσα όπισθεν ήψατο του κρασπέδου του ιματίου αυτού" (Ματθ. 9: 20).

Άρα λοιπόν, από πού και ως πού είναι κακά όλα αυτά; Πού κολλάει η ταινία με τις 10 εντολές με τους Ορθοδόξους Ιερείς; Και γιατί είναι κακό να έχουν ένα ρούχο που είχε και ο Χριστός (αν υποθέταμε ότι έχουν κάτι τέτοιο;)

 

5. Τι προσπαθεί να πει το κακοποιημένο αυτό χωρίο;

Το προφανές νόημα που προβάλλει το χωρίο, ΔΕΝ είναι ΤΟ ΡΟΥΧΟ, αλλά Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ! Το εδάφιο, ΔΕΝ κατηγορεί τους ανθρώπους επειδή είναι "παπάδες" και έχουν "φαρδιά ρούχα", αλλά κατηγορεί αυτούς που κάνουν ΕΠΙΔΕΙΞΗ! Όποιοι και αν είναι αυτοί, έστω και αν είναι πρεσβύτεροι τού Θεού τού Υψίστου! Με όποιο τρόπο και αν κάνουν την επίδειξη!

Βεβαίως, θα συμφωνήσουμε ότι έχουμε κάποιους Ιερείς που κάνουν πράγματα επιδεικτικά. (Και τονίζουμε το "ΚΑΠΟΙΟΥΣ Ιερείς", επειδή συνήθως οι Προτεστάντες ΓΕΝΙΚΕΥΟΥΝ κάθε τους κατηγορία σε ΟΛΟΥΣ τους Ιερείς τής Εκκλησίας). Όμως αυτό ΔΕΝ είναι χαρακτηριστικό ΜΟΝΟ κάποιων Ιερέων. Είναι χαρακτηριστικό ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ανθρώπου, που θέλει να κάνει επίδειξη για να παραστήσει τον "πνευματικό"!

Αν μάλιστα θελήσουμε να διερευνήσουμε γενικότερα τους θρησκευόμενους, το συγκεκριμένο χωρίο περί "φυλακτηρίων", κολλάει περισσότερο στους Προτεστάντες, που κάνουν αυτό ακριβώς, έστω και αν δεν ανήκουν στην αληθινή Εκκλησία για την οποία μιλούσε ο Χριστός!

Όπως οι Εβραίοι έφτιαχναν φυλακτήρια γύρω από το μέτωπο με τον νόμο, οι Προτεστάντες κυκλοφορούν με Αγίες Γραφές στα χέρια, για να παραστήσουν επιδεικτικά τους "πνευματικούς κήρυκες τού Λόγου".

Και όσο για τα "μεγάλα και επιδεικτικά κράσπεδα", στον Προτεσταντισμό είναι βασικό χαρακτηριστικό το ντύσιμο "γιάπις", με τη γραββατούλα και την κουστουμιά και τον χαρτοφύλακα, που ΦΩΝΑΖΕΙ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ: "Να! Δείτε με! Είμαι ένας πιστός κήρυκας τής Αγίας Γραφής!".

 

Το θέμα τού Χριστού λοιπόν είναι, όχι "η αληθινή θρησκεία", αλλά "ΟΙ ΕΠΙΔΕΙΞΙΕΣ" που δίνουν παράσταση πνευματικότητας ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, αλλά που υπάρχουν ΚΑΙ ΕΞΩ. Επειδή φυσικά δεν λείπουν από καμία θρησκεία οι επιδειξίες!

Ας σταματήσουν λοιπόν οι Προτεστάντες να παραποιούν και να εκβιάζουν το νόημα τής Αγίας Γραφής, μόνο και μόνο για να συκοφαντήσουν τους Χριστιανούς Ιερείς, (όπως συνηθίζουν), και ας εφαρμόσουν αυτά που διαβάζουν πρώτα στον εαυτό τους.

Και όταν κατανοήσουν το νόημα τής Χριστιανικής πίστης, τότε θα πάψουν να κατακρίνουν τους αληθινούς Χριστιανούς με "στημένα" ψευδή επιχειρήματα.

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 5-7-2018.

Τελευταία μορφοποίηση: 10-7-2018.

ΕΠΑΝΩ