Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Προτεσταντισμός, Πεντηκοστιανισμός και Μελέτες

Kεφάλαιο 4ο

Περιεχόμενα

Kεφάλαιο 6ο

Απαντήσεις

στις κυριότερες Προτεσταντικές πλάνες

Τού Παναγιώτη

 

Προτεσταντικές διδασκαλίες Μέρος 1ο:

Αγία Γραφή και Εκκλησία

 

Μέρος 5ο:

Η αποστολική αυτοσυνειδησία τής Εκκλησίας

Oι Προτεστάντες ομολογούν: «Όλοι οι άνθρωποι που πιστεύουν, όλοι τους μπορεί να κάνουν λάθη, σε ατομικό επίπεδο αλλά και συλλογικά ως σώμα».

Πράγματι, πολύ «βολική» άποψη και θυμίζει την παροιμία, «θέλω την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», δηλαδή σαν να μας λένε, «ακόμα κι αν ο Προτεσταντισμός διδάσκει λάθη, εγώ καλά κάνω και παραμένω σε αυτόν»!

Προφανώς δεν κατανοούν ότι με αυτή την ομολογία ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου», διότι αφού δέχονται ότι «μπορεί να κάνουν λάθη», κι εμείς –βασισμένοι στα δικά τους λόγια– μπορούμε να τους πούμε ότι όντως κάνουν λάθος σε όλα όσα διδάσκουν αντίθετα από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Διότι, όταν «μπορεί να κάνουν λάθη», πως θα εγγυηθούν στους πιστούς τους ότι έχουν δίκιο για όσα λένε;

Η Λογική δυστυχώς, είναι αμείλικτη γι’ αυτούς:

1. Κανείς δεν κάνει λάθος επίτηδες σε ζητήματα πίστεως και σωτηρίας.

2. Άρα, όταν κάποιος ομολογεί ότι «μπορεί να κάνει λάθη» μιλάει για λάθη λόγω αθέλητης πλάνης.

3. Αν όμως μπορείς να κάνεις λάθη λόγω αθέλητης πλάνης, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν στα δέκα πράγματα που συνολικά διδάσκεις έχεις λάθος σε ένα, σε πέντε ή σε όλα!

Από τη στιγμή που διδάσκεις πίστη στο λάθος όχι μόνο ατομικά (που είναι θεμιτό: Α΄ Ιωάννου 1:8) αλλά και συλλογικά που είναι απαγορευμένο (διότι η «εκκλησία» είναι «στύλος και εδραίωμα της αλήθειας» Α΄ Τιμόθεο 3:15), η υπόθεση έχει χαθεί οριστικά.

Έτσι λοιπόν, μόνοι τους παραδέχονται οι Προτεστάντες πως τίποτα δεν αποκλείει ότι και όλες ακόμα οι Προτεσταντικές ομάδες μπορεί να βρίσκονται σε πλάνη. Όμως ο Κύριος είπε, «γνωρίστε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάννη 8:32) προσδιορίζοντας ότι η αλήθεια είναι μόνο μία και όποιος δεν την ακολουθεί, ουσιαστικά κινείται ενάντια στον Θεό (Λουκά 11:23).

Σε αντίθεση όμως με τους Προτεστάντες, η Ορθόδοξη Εκκλησία από την ίδρυση της από τον Ιησού Χριστό μέχρι σήμερα δεν αποδέχεται καμία περίπτωση πλάνης και τίποτα απολύτως που να μην συμφωνεί με την Αποστολική Διδασκαλία. Το λεγόμενο «Συνοδικό της Ορθοδοξίας» είναι ένα από τα σημαντικότερα δογματικά κείμενα της Εκκλησίας που ως σήμερα αποτελεί μέρος της Λειτουργικής της Πράξης και αναφέρει με σαφήνεια:

«Οι Προφήτες όπως είδαν, οι Απόστολοι όπως δίδαξαν, η Εκκλησία όπως παρέλαβε […] Αυτή είναι η πίστη των Αποστόλων, αυτή είναι η πίστη των Πατέρων, αυτή είναι η πίστη των Ορθοδόξων».

Από πάντα έως σήμερα λοιπόν, η Εκκλησία διδάσκει αποκλειστικά και μόνο την Αποστολική Διδασκαλία.

Όπως περιγράφει και ο Μ. Αθανάσιος, η Εκκλησία διδάσκει την Αποστολική πίστη που παραδόθηκε στο ακέραιο στους Πατέρες της Εκκλησίας και τις Οικουμενικές Συνόδους:

«Και να εμείς αποδεικνύουμε, ότι αυτού του είδους η διάνοια, έχει περάσει από πατέρες σε πατέρες […] αυτά έχουν γραφεί, όπως ακριβώς τα έχουν παραδώσει όσοι τα είδαν με τα μάτια τους από την αρχή και έγιναν υπηρέτες του Λόγου. Και η πίστη, την οποία ομολόγησε γραπτώς η Σύνοδος, αυτή η ίδια είναι της Καθολικής Εκκλησίας. Οι μακάριοι πατέρες με αυτό τον τρόπο έγραψαν παραδίδοντάς την».  (Μ. Αθανασίου, «Περί της εν Νικαία Συνόδου», 27. PG 25, 465D.468A)

Αυτή η αλήθεια είναι και η μοναδική που συμβαδίζει κατά γράμμα με την Αγία Γραφή η οποία διδάσκει το αλάθητο της Εκκλησίας ως σύνολο, επειδή αποτελεί Σώμα Χριστού με κεφαλή τον Κύριο (Α΄ Τιμόθεο 3:15 και Εφεσίους 1:22-23).

Απέναντι σε αυτή την αυτοσυνειδησία αλάθητου της Εκκλησίας, οι Προτεστάντες δηλώνουν πίστη στη δυνατότητα του λάθους και καλούν τους ανθρώπους να φανούν τόσο αφελείς, ώστε να παίξουν κορώνα-γράμματα στον Προτεσταντικό «τζόγο», την πολύτιμη επίγεια και αιώνια ζωή τους, ακολουθώντας κάποια Προτεσταντική ομάδα που, όπως οι ίδιοι ομολογούν, μπορεί να κάνει λάθος και τελικά να διδάσκει ακόμα και τα αντίθετα από αυτά που επιθυμεί ο Θεός…

 


Kεφάλαιο 4ο

Περιεχόμενα

Kεφάλαιο 6ο


Δημιουργία αρχείου: 15-10-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 15-10-2021.

ΕΠΑΝΩ