Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ψυχοθεραπευτικά

Θείες και γήινες παρηγοριές * 10 συμβουλές για μια ευλογημένη ημέρα * Καθαρός βίος και αγάπη για τον πλησίον * Η καθημερινότητα ως μοχλός σωτηρίας * Κοσμικές ασχολίες... ή πνευματικές; * Δες πόσα σου χάρισε ο Θεός! * Θλίψεις

Εμπιστοσύνη στον Θεό,

η απαλλαγή από το άγχος

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

 

Ζούμε στην εποχή του άγχους, των γρήγορων αλλαγών, των διαρκών υποχρεώσεων. Χαμένοι όλοι σε άγχη που δεν τελειώνουν, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε καθημερινά αδιέξοδα και προκλήσεις της ζωής.

 

Το άγχος είναι κοινός συνοδοιπόρος στη ζωή των περισσότερων από εμάς. Άγχος για τα βιοτικά μας θέματα, άγχος για τις σχέσεις μας, άγχος για διάφορα προβλήματα της ζωής, άγχος για χίλια δύο μικρά και μεγάλα θέματα.

Το άγχος επιφέρει αρνητικές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες για τον άνθρωπο που υποφέρει από αυτό. Είναι η γενεσιουργός αιτία πολλών ασθενειών, καταστρέφει την ψυχική μας ισορροπία και τη δυνατότητα να ζήσουμε μία ισορροπημένη ζωή.

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να απαλλαγεί από το άγχος;

Έχουμε άγχος γιατί δεν πιστεύουμε στην παντοδυναμία του Θεού και πως Εκείνος έχει τη δύναμη να αναλάβει κάθε μικρό και μεγάλο μας πρόβλημα. Απογοητευόμαστε διότι εμπιστευόμαστε ανθρώπους με πεπερασμένη δύναμη και δε στρέφουμε την καρδιά και το βλέμμα μας στο Θεό που μπορεί να κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Έχουμε άγχος γιατί δεν εμπιστευόμαστε την αγάπη του Θεού και δεν Τον βάζουμε στη ζωή μας ώστε να αισθανθούμε την παντοδυναμία Του.

Έχουμε άγχος γιατί δεν πιστεύουμε στα λόγια του Χριστού, ο οποίος αναφέρει στην Επί του Όρους ομιλία στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο στο κεφάλαιο 6 και στίχους 25-34:

«Γι’ αυτό, λοιπόν, σας λέω: Μη μεριμνάτε για τη ζωή σας, τι θα φάτε και τι θα πιείτε ούτε για το σώμα σας, τι θα ντυθείτε. Η ζωή δεν είναι σπουδαιότερη από την τροφή; Και το σώμα δεν είναι σπουδαιότερο από το ντύσιμο;

Κοιτάξτε τα πουλιά που δε σπέρνουν ούτε θερίζουν ούτε συνάζουν αγαθά σε αποθήκες, κι όμως ο ουράνιος Πατέρας σας τα τρέφει· εσείς δεν αξίζετε πολύ περισσότερο απ’ αυτά;

Κι έπειτα, ποιος από σας μπορεί με το άγχος του να προσθέσει έναν πήχυ στο ανάστημά του; Και γιατί τόσο άγχος για το ντύσιμό σας; Ας σας διδάξουν τα αγριόκρινα πώς μεγαλώνουν· δεν κοπιάζουν ούτε γνέθουν· κι όμως σας βεβαιώνω πως ούτε ο Σολομών σ’ όλη του τη μεγαλοπρέπεια δεν ντυνόταν όπως ένα από αυτά. Αν όμως ο Θεός ντύνει έτσι το αγριόχορτο, που σήμερα υπάρχει κι αύριο θα το ρίξουν στη φωτιά, δε θα φροντίσει πολύ περισσότερο για σας, ολιγόπιστοι;

Μην έχετε, λοιπόν, άγχος και μην αρχίσετε να λέτε: “τι θα φάμε;” ή: “τι θα πιούμε;” ή: “τι θα ντυθούμε;” γιατί για όλα αυτά αγωνιούν όσοι δεν εμπιστεύονται τον Θεό· ο ουράνιος όμως Πατέρας σας ξέρει καλά ότι έχετε ανάγκη απ’ όλα αυτά. Γι’ αυτό πρώτα απ’ όλα να επιζητείτε τη βασιλεία του Θεού και την επικράτηση του θελήματός του, κι όλα αυτά θα ακολουθήσουν.

Μην αγωνιάτε, λοιπόν, για το αύριο, γιατί η αυριανή μέρα θα έχει τις δικές της φροντίδες. Φτάνουν οι έγνοιες τής κάθε μέρας».

Έχουμε άγχος γιατί δεν αφήνουμε τη ζωή μας στα χέρια του Θεού. Γιατί πιστεύουμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις και σε υλικά αποκτήματα, όπως χρήματα, γνωριμίες, περιουσίες και υλικά αγαθά. Και ξεχνάμε πως μία ασθένεια ή ένα ατύχημα που μπορεί να έρθει στα ξαφνικά, μπορεί να μας καταστήσει αδύναμους να εργαστούμε ξανά.

Έχουμε άγχος γιατί δεν εμπιστευόμαστε τη Θεία Πρόνοια, γιατί δεν πιστεύουμε στην αγάπη του Θεού για εμάς, στο ενδιαφέρον του για κάθε πλάσμα, για κάθε άνθρωπο, για κάθε δημιούργημα.

Εμπιστοσύνη στο Θεό, η απόλυτη και σίγουρη λύση για την απαλλαγή από το άγχος. Άφησε στα χέρια του Θεού τη ζωή σου, άφησέ τον να σε οδηγήσει Εκείνος, να μεριμνά Εκείνος, να αναλάβει Εκείνος οτιδήποτε σε απασχολεί και σε πληγώνει.

Δημιουργία αρχείου: 4-8-2020.

Τελευταία μορφοποίηση: 16-12-2021.

ΕΠΑΝΩ