Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Σωτηριολογικά θέματα και Ψυχοθεραπευτικά

Ο Θεός ως πυρ και φως * Πορεία απελευθέρωσης * Η οδός τής Σωτηρίας * Είναι ο Θεός δίκαιος; * Πώς θα αλλάξουν τα αναστημένα σώματα κατά την Δευτέρα Παρουσία; * Καθαρός βίος και αγάπη για τον πλησίον * Περί της αγάπης προς τον πλησίον * Η αγάπη ως τρόπος ζωής των χριστιανών

Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο

ως κριτήριο σωτηρίας

(Ματθ. 25: 31-46)

Τού σεβ. Μητροπολίτη Πεισιδίας Σωτηρίου

 

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, με αυτή την Ευαγγελική περικοπή, μας αποκαλύπτει τα όσα θα συμβούν κατά την Δευτέραν ένδοξη Παρουσία Του. Το ότι ο Ιησούς Χριστός θα έλθει και πάλι αναφέρεται και στο Σύμβολον της Πίστεως.

 

Αυτή τη φορά όμως ο Ιησούς Χριστός δεν θα έλθει ταπεινά ως άνθρωπος, αλλά ως Θεάνθρωπος με όλη την μεγαλοπρέπειά Του! Θα καθήσει στον ένδοξο θεϊκό Του Θρόνο. Θα περιβάλλεται από τα πλήθη των αγίων Αγγέλων και Αρχαγγέλων. Και μπροστά Του θα συναχθούν όλοι οι άνθρωποι όσοι θα έχουν ζήσει στη γη. Αυτά μας αποκαλύπτει η Αγία Γραφή (βλέπε Ματθ. 24,29-31. 42-44. Α’ Θεσσαλ. 4,17. Α’ Πέτρ.4, 5-6).

Εμείς οι Ορθόδοξοι πιστοί είμαστε προνομιούχοι, διότι ο Κύριός μας φανερώνει από τώρα τι θα συμβεί τότε, για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το μεγάλο εκείνο γεγονός!

Αλήθεια, για σκεφθήτε πόσο τυχερός θα ήταν ένας υποψήφιος π.χ. φοιτητής αν θα ήξερε τα θέματα που θα τους έβαζαν στις εισαγωγικές εξετάσεις! Θα τα διάβαζε ώσπου να τα μάθει τέλεια για να επιτύχει να μπει στο Πανεπιστήμιο! Ε! λοιπόν, εμείς είμαστε αυτοί οι "τυχεροί" που γνωρίζουμε από τώρα ποιό είναι το βασικό θέμα των "Γενικών Εξετάσεων" κατά την Παγκόσμια Κρίση! Και το θέμα αυτό, όπως τόνισε ο Κύριος είναι η σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους. Τι αισθήματα καλλιεργούμε μέσα στην καρδιά μας γι' αυτούς; Τι κάναμε για τον πεινασμένο και τον διψασμένο συνάνθρωπό μας; Γι' αυτόν που κρύωνε, γιατί δεν είχε κατάλληλα ρούχα, παπούτσια και σπίτι να μείνει; Για τον άρρωστο που δεν είχε κάποιον να τον φροντίσει; Για τον φυλακισμένο που δεν τον επισκέπτεται κανείς να του δώσει λίγη παρηγοριά και κουράγιο στην δύσκολη κατάστασή του; Για τον ξένο, που αναγκάστηκε να ξενητευτεί στη χώρα μας και δεν έχει κάποιον να τον βοηθήσει. Αυτά μας είπε ο Κύριος, ενδεικτικά, για να καταλάβουμε πώς πρέπει να προετοιμαστούμε για την ημέρα της Παγκόσμιας Κρίσης.

Όπως βλέπουμε, ο Κύριος δεν αναφέρεται στην αποφυγή εχθρικών ενεργειών προς τους συνανθρώπους μας. Όπως έχθρα κατά του αδελφού μας, μίση και αδικίες, ψέματα και συκοφαντίες, κατακρίσεις και τα παρόμοια. Αυτά είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να συμβαίνουν μεταξύ των μελών της Αγίας Του Εκκλησίας. Αλλά δεν είναι αρκετό για τον Χριστιανό μόνον να αποφεύγει τα αρνητικά. Πρέπει να προχωρεί στα θετικά έργα αγάπης και συμπαράστασης, που σημειώσαμε πιο πάνω.

Επίσης, προξενεί εντύπωση το εξής γεγονός: Όταν είχε ερωτηθεί ο Ιησούς στην Ιερουσαλήμ "Ποιά είναι η σπουδαιότερη από όλες τις Εντολές του Θεού, είχε απαντήσει:

"Να αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου με όλη την καρδιά σου. Και δεύτερη «να αγαπήσεις τον πλησίον σου.» (Μάρκ. 12,30-31). Όμως για την Παγκόσμια Κρίση δεν προβάλλει την πρώτη Εντολή αλλά την δεύτερη, την έμπρακτη αγάπη στον άνθρωπο.

Πώς συμβαίνει αυτό;

Την απάντηση μας την δίνει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος: "Εάν κάποιος πει αγαπώ τον Θεόν, μισεί όμως τον αδελφό του, είναι ψεύτης. Γιατί αυτός που δεν αγαπά τον αδελφό του, τον οποίον βλέπει, πώς μπορεί να αγαπά τον Θεόν, τον οποίον δεν βλέπει;" (Α' Ιωάν. Επιστολή 4,20). Επομένως ο Κύριος προβάλλοντας ως βασικό κριτήριο στην Παγκόσμια Κρίση την έμπρακτη αγάπη προς τους συνανθρώπους μας, θεωρεί ότι αυτή επεκτείνεται αυτόματα και προς τον Ίδιον τον Θεόν. Άλλωστε το διευκρίνησε και ο Ίδιος: "Σας βεβαιώνω πως αφού κάνατε αυτά -τα έργα της αγάπης- για έναν από αυτούς τους άσημους αδελφούς μου, τα κάνατε για μένα" (Ματθ. 25, 40).

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, από τα όσα αναφέραμε γίνεται σαφές ότι για να αξιωθούμε να ακούσουμε κι εμείς, κατά την Παγκόσμια Κρίση, τα λόγια του Κυρίου:

"Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν" (στίχ. 34) αναγκαία προϋπόθεση είναι η αγάπη που φροντίσαμε να εκδηλώσουμε έμπρακτα προς τον συνάνθρωπό μας και η οποία και ανοίγει τον δρόμο προς τον Θεό.

Είθε αυτή να είναι η καθημερινή μας επιδίωξη.

Δημιουργία αρχείου: 22-2-2018.

Τελευταία μορφοποίηση: 22-2-2018.

ΕΠΑΝΩ