Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Συναξαριστής

Αναγνώριση αγίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία * Οι άγιοι και η τιμή τους

Αγιοκατάταξη τού Καλλινίκου Εδέσσης

Νέος άγιος Επίσκοπος 

 

Πηγή: Περιοδικό "Εκκλησιαστική Παρέμβαση" Τεύχος 287. Ιούνιος 2020.

Αναδημοσίευση από: https://www.parembasis.gr

Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Αυγούστου

 

Η Ιερά Σύνοδος τού Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία τού Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, κατά την Συνεδρίασή της τής 23ης Ιουνίου 2020 στην Γενεύη, αποφάσισε την αναγραφή τού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλινίκου (κατά κόσμον Δημητρίου Πούλου) στο Αγιολόγιο τής Εκκλησίας.

 

Η απόφαση τής Ιεράς Συνόδου τού Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη τού Μητροπολίτου Καλλινίκου ελήφθη μετά από εμπεριστατωμένη Έκθεση τής Κανονικής Επιτροπής τού Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία τού Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, ενώ ο σχετικός φάκελος είχε αποσταλή κατόπιν σχετικής αποφάσεως τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, μετά από γνωμοδότηση τής Συνοδικής Επιτροπής επί τών Δογματικών και Κανονικών Ζητημάτων.

Η όλη διαδικασία τής αγιοκατατάξεως κινήθηκε κατόπιν σχετικής προτάσεως τού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος τον γνώρισε προσωπικά, χειροτονήθηκε από τον Άγιο και μετέφερε και επιβεβαίωσε την μαρτυρία τού ποιμνίου για την αγιότητα τού Επισκόπου Καλλινίκου.

Και, βεβαίως, την βάση τού όλου φακέλου απετέλεσε το υλικό που έχει διασώσει και δημοσιεύσει σε τρία βιβλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.

Ο άγιος Καλλίνικος είναι ο πρώτος Μητροπολίτης τής Εκκλησίας τής Ελλάδος μετά την Επανάσταση τού 1821 που το όνομά του αναγράφεται στο Αγιολόγιο τής Εκκλησίας μας!

*

Ο άγιος Καλλίνικος (κατά κόσμον Δημήτριος Πούλος) γεννήθηκε (1919) στα Σιταράλωνα Θέρμου, με ρίζες από τον Πλάτανο Ναυπακτίας.

Από μικρή ηλικία διδάχθηκε τα ιερά γράμματα από τον παππού του π. Αθανάσιο. Ήταν άριστος μαθητής.

Σπούδασε θεολογία και υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ως Γραμματεύς, λαϊκός Ιεροκήρυξ, και μετά την στρατιωτική του θητεία ως Πρωτοσύγκελλος.

Το 1967 εξελέγη και εχειροτονήθη Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Εποίμανε θεοφιλώς την Ιερά Μητρόπολη και επέδειξε ασυνήθη δραστηριότητα, ακάματη εργατικότητα και ιεραποστολικό ζήλο. Εζησε οσιακή ζωή και απέσπασε την αγάπη τού ποιμνίου του.

Ήταν ιεροπρεπής, συνετός, προσηνής, αγαθός, απλούς, πράος, μειλίχιος, ανεξίκακος, ανεπίφθονος, αφιλάργυρος, ελεήμων, γεμάτος αρχοντική αγάπη προς όλους.

Εκοιμήθη την 7η προς 8η Αυγούστου 1984, κατόπιν επταμήνου ασθενείας.

*

Ο άγιος Καλλίνικος συνδέεται ιδιαιτέρως με την Μητρόπολή μας και την Ναύπακτο με πολλούς τρόπους.

Κατ' αρχάς, ήταν πνευματικός πατέρας τού Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιεροθέου, ο οποίος, όταν ήταν γυμνασιόπαιδο, τον γνώρισε ως Πρωτοσύγκελλο στο Αγρίνιο. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ήταν ο στενότερος συνεργάτης του, δικό του πνευματικό παιδί, έμενε μαζί του στο Μητροπολιτικό οίκημα στην Έδεσσα και έγραψε μέχρι σήμερα τρία βιβλία για τον άγιο Καλλίνικο, που συνετέλεσαν στην γνωριμία του στο ευρύτερο κοινό, έξω από τα όρια τής Εδέσσης και τής Αιτωλίας.

Εντός τού Ιουλίου θα επανεκδοθή το τελευταίο του βιβλίο για τον άγιο Καλλίνικο, βεβαίως εμπλουτισμένο.

Δεύτερον, έχει ρίζες από τον Πλάτανο Ναυπακτίας, μεγάλωσε στα Σιταράλωνα και πολλοί Ναυπάκτιοι, μεταξύ τών οποίων ο νυν Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, είναι συγγενείς του ή φίλοι τών συγγενών του.

Έπειτα, αρκετοί συνεργάτες τού Σεβασμιωτάτου τον γνώρισαν, χειροτονήθηκαν από τον άγιο Καλλίνικο ή έλαβαν το όνομά του.

Γενικά, ήταν ένα «αγνό αγριολούλουδο» τής Ρούμελης, που λαμπρύνθηκε και αγίασε στα χώματα τής Μακεδονίας, ποιμαίνοντας τον πιστό λαό της.

Δημιουργία αρχείου: 11-7-2020.

Τελευταία μορφοποίηση: 11-7-2020.

ΕΠΑΝΩ