Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Περί Θεού και Μελέτες Παρατηρητή

Μιλάει η Αγία Γραφή για την Αγία Τριάδα; Μέρος 2ο * Πίστευε η αρχαία Εκκλησία στην Αγία Τριάδα; * Για τις υποστάσεις τής Αγίας Τριάδος * Μέρος 1ο: Τριαδικά Χωρία. Μυστηριώδεις Ενικοί και Πληθυντικοί * Τριαδικοί Ενικοί και Πληθυντικοί στην Αγία Γραφή

Μέρος 1ο

Η σχέση Αγίας Γραφής και Αγίας Τριάδος

Μιλάει η Αγία Γραφή για την Αγία Τριάδα; Και πόση σημασία έχει κάτι τέτοιο;

 

Ένα επιχείρημα που μάς λένε διαρκώς οι Αρειανιστές, που όμως στερείται κάθε λογικής.

 

1. Το άτοπο επιχείρημα

Ένα επιχείρημα - συνθηματολογία (χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο) που διαρκώς επαναλαμβάνουν οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά και οι υπόλοιποι Αρειανιστές που δεν δέχονται το Χριστιανικό δόγμα τής Αγίας Τριάδος, είναι το εξής: "Αν ο Θεός είναι Τριαδικός, γιατί αυτή η διδασκαλία δεν υπάρχει στην Αγία Γραφή;"

Βεβαίως στον ιστότοπό μας έχουμε δείξει με εκατοντάδες άρθρα, ότι στην πραγματικότητα η Αγία Γραφή είναι γεμάτη με αποκαλύψεις τού Θεού περί τής Αγίας Τριάδος, από τη Γένεση ως την Αποκάλυψη. Γι' αυτό στο άρθρο αυτό, δεν θα παρουσιάσουμε περισσότερα ντοκουμέντα για το ζήτημα αυτό, μια και ο αναγνώστης μπορεί να βρει αμέτρητα στα ανωτέρω εκατοντάδες άρθρα. Εδώ θα ασχοληθούμε με το πόσο παράλογο είναι ένα τέτοιο επιχείρημα, αν το δούμε από τη Χριστιανική σκοπιά.

 

2. Η Αγία Γραφή και οι άγιοι Πατέρες διαψεύδουν το επιχείρημα

Εκτός από το πλήθος τών Τριαδικών χωρίων τής Αγίας Γραφής, έχουμε φυσικά και τη μαρτυρία τών αγίων Πατέρων, που σε όλη την ιστορία, από την αρχή ακόμα τής Αποστολικής εποχής, χρησιμοποίησαν την Αγία Γραφή με την ΤΡΙΑΔΙΚΗ ερμηνεία που την ερμηνεύει και η σημερινή Ορθόδοξη Εκκλησία τού Κυρίου! Μήπως εδώ και 2000 χρόνια, η ανθρωπότητα περίμενε τη δική τους τύφλωση, για να μάς πληροφορήσουν οι σύγχρονοι Αρειανιστές, ότι δήθεν η Αγία Γραφή δεν μιλάει για την Αγία Τριάδα;

Πραγματικά μοιάζουν με άνθρωπο τυφλό, που επιμένει προς όσους βλέπουν, ότι το φως και τα χρώματα είναι κάτι... ανύπαρκτο!

 

3. Γιατί θα έπρεπε να το γράφει η Αγία Γραφή; Δεν φτάνουν οι Σύνοδοι;

Όμως στην πραγματικότητα, πέρα από την ψευδή και εσφαλμένη βεβαιότητά τους, ότι δήθεν η Αγία Γραφή δεν μιλάει για την Αγία Τριάδα, υπάρχει ένα βαθύτερο ατόπημα στο επιχείρημά τους. Επειδή, ποιος τούς είπε, ότι η Αγία Γραφή τα γράφει όλα, ή ότι η Αγία Γραφή είναι "καταστατικό πίστης" ή "δογματικό εγχειρίδιο", που πρέπει κατ' ανάγκην να καταγράφει τα πάντα;

Αν η Αγία Γραφή είχε δοθεί από τον Θεό ως δογματικό καταστατικό, (όπως εσφαλμένα ισχυρίζεται αυτή η ανθρωποποίητη Προτεσταντική παράδοση τού 16ου αιώνα), τότε ο Θεός ΑΠΕΤΥΧΕ! Γιατί ούτε καν άνθρωπος δεν θα μπορούσε να γράψει ένα τόσο αόριστο και μπερδεμένο δογματικό εγχειρίδιο! Πόσο μάλλον ο Θεός! Και οι δεκάδες χιλιάδες ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ μεταξύ τους χριστιανικές αιρέσεις, που όλες ισχυρίζονται ότι συμφωνούν απόλυτα με την Αγία Γραφή, αλλά που ΟΛΕΣ διαφωνούν μεταξύ τους, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής τής αοριστίας!

Η ευθύνη τής δογματικής τακτοποίησης τών Χριστιανικών δογμάτων όμως, δεν έχει ανατεθεί από τον Θεό στην Αγία Γραφή, η οποία είναι στην πραγματικότητα μία σπερματική παρουσίαση τού Ευαγγελίου, ένα εισαγωγικό προς τη Χριστιανική πίστη βιβλίο. Η δογματική τακτοποίηση, έχει ανατεθεί από την Εκκλησία τού Θεού στις Οικουμενικές (και όχι μόνο) συνόδους. Και κατά συνέπειαν, όσοι δεν τις αποδέχονται, αποδίδοντας λάθος ρόλο στην Αγία Γραφή, καταλήγουν σε αιρέσεις και παρερμηνείες.

 

4. Ένας "θεός" απολίθωμα;

Τέλος, για να ολοκληρώσουμε τα βασικά αντιφατικά σημεία τού επιχειρήματος αυτού το οποίο εξετάζουμε, θα αναφερθούμε στον ψευδή "θεό" - απολίθωμα τών Αρειανιστών!

Πρόκειται για έναν "θεό" νεκρό. Που ΔΕΝ επικοινωνεί πλέον με τους ανθρώπους, που ΔΕΝ αποκαλύπτει σε κανέναν τον εαυτό Του. Που γνωρίζεται στον άνθρωπο μόνο μέσω ενός βιβλίου, γραμμένου με γρίφους και πολυσήμαντες αναφορές, το οποίο ο καθένας παρερμηνεύει κατά το δοκούν!

Πρόκειται για έναν "θεό" απολίθωμα, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δημιουργήσει μαζί του μια προσωπική σχέση, να μιλήσει μαζί του και να τον ρωτήσει. Αλλά μόνο μέσω ενός βιβλίο να τον ανακαλύψει. Ο "θεός" αυτός δεν αποκαλύπτεται, αλλά ανακαλύπτεται!

Όμως όταν σε όλη την ανθρώπινη ιστορία τής σωτηρίας, από Αδάμ μέχρι τον Χριστό, η ίδια η Αγία Γραφή μαρτυρεί και φανερώνει ότι ο Θεός ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΣΕ με τους ανθρώπους, αποκαλυπτόταν και φανέρωνε ο Ίδιος τον εαυτό Του σε όποιον Εκείνος ήθελε, πώς είναι δυνατόν, αυτό να σταμάτησε στη Χριστιανική εποχή, όπου πλέον οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη μερίδα Πνεύματος Αγίου, από κάθε άλλη εποχή, που το έλαβαν κατά την Πεντηκοστή;

Είναι προφανές ότι ο νεκρός αυτός "θεός" είναι ψευδής και ανύπαρκτος. Γιατί ο Θεός  τών Χριστιανών, είναι Ζωντανός και Προσωπικός, κάτι που σημαίνει ότι ΠΟΤΕ δεν έπαψε να δημιουργεί με τους ανθρώπους ΣΧΕΣΗ διαπροσωπική. Δεν έπαψε ποτέ να μάς μιλάει και να μάς αποκαλύπτεται. Και ΠΑΝΤΟΤΕ, από τη Γένεση ως την Αποκάλυψη, και σε ΟΛΗ τη Χριστιανική εποχή, ο αληθινός Αυτός και Ζωντανός Θεός, ΠΑΝΤΟΤΕ αποκαλύπτεται και φανερώνεται ως ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ.

Τι χρεία έχουμε λοιπόν γραπτών αρχαίων μαρτυριών, (που βεβαίως και αυτές υπάρχουν), όταν έχουμε ζωντανές μαρτυρίες σε όλη τη Χριστιανική ιστορία, μαρτυρημένες από ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, τούς αγίους τής Εκκλησίας, προς τούς οποίους φανερώθηκε και εξακολουθεί να φανερώνεται ο Θεός ως Τριαδικός; Ποιο δικαστήριο θα αναζητούσε γραπτά αρχαία κείμενα για την εξακρίβωση μιας υπόθεσης, όταν θα είχε μπροστά του αμέτρητους αυτόπτες μάρτυρες;

 

Κατά συνέπειαν, όταν μάς λένε οι Αρειανιστές αυτό το επιχείρημα, εκτός από τον ψευδή ισχυρισμό ότι δήθεν η Αγία Γραφή δεν γράφει για την Αγία Τριάδα, ας τούς υπενθυμίζουμε και το ατόπημα τής απαίτησης να ανακαλύψουν τον Ζώντα Θεό ΜΟΝΟ μέσα σε ένα αρχαίο βιβλίο, παραβλέποντας τη διαχρονική μαρτυρία τής Χριστιανικής Εκκλησίας. Γιατί απαιτούν να τα βρίσκουν ΟΛΑ μέσα σε ένα βιβλίο που ποτέ δεν γράφθηκε για να τα γράφει όλα, (έστω και αν αυτό που ζητούν  τελικά το γράφει αλλά το αγνοούν). Γιατί απαιτούν να τα γράφει όλα σε ένα βιβλίο, το οποίο γράφει σαφώς, ότι ΔΕΝ πρέπει να αρκούμαστε μόνο σε αυτό. Και το οποίο βιβλίο, η Αγία Γραφή, ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ότι δήθεν πρέπει να δεχόμαστε ΜΟΝΟ όσα λέει εκεί μέσα, και να αρνούμαστε τις υπόλοιπες Θεόπνευστες πηγές πίστεως τής Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένης και τής ίδιας τής ζωντανής μαρτυρίας ΑΥΤΟΠΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ, τών Αγίων τής Εκκλησίας μας!

Δ΄ Βιβλικός

 

Δείτε και το 2ο μέρος: Μιλάει η Αγία Γραφή για την Αγία Τριάδα;

Δημιουργία αρχείου: 18-6-2014.

Τελευταία μορφοποίηση: 13-11-2018.

ΕΠΑΝΩ