Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ενότητες: Θρησκείες και Ιεραποστολή

Ποιος είναι Χριστιανός;

Οι καθ' ομολογίαν Χριστιανοί στον κόσμο

Σε ενδιαφέρον άρθρο της Ελένης Κοχαϊμίδου της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας 1-2 Ιανουαρίου 2005 σελ. 22, βρίσκουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες στατιστικές για τους ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Εδώ θα δούμε μερικά τέτοια ενδιαφέροντα νούμερα, και θα τα σχολιάσουμε.

Το άρθρο ξεκινάει με τη διαπίστωση ότι σήμερα το ποσοστό των Χριστιανών στην Ευρώπη, μειώνεται. Και εδώ, θέλουμε να κάνουμε τη σημαντικότατη διευκρίνιση, ότι όταν η συγκεκριμένη δημοσιογράφος μιλάει για Χριστιανούς, εννοεί όλους όσους θεωρούν τους εαυτούς τους Χριστιανούς. Κάτι τέτοιο βέβαια, πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι δεν είναι σωστό, καθώς Χριστιανός χωρίς Ορθοδοξία δεν είναι Χριστιανός, αλλά αιρετικός. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τον όρο: "καθ' ομολογίαν Χριστιανοί", δηλαδή "αυτοί που ομολογούν Χριστό", διευκρινίζοντας ότι γι' αυτούς μιλούν οι στατιστικές, και όχι για τους Χριστιανούς.

Το άρθρο λέει ότι το ποσοστό των καθ' ομολογίαν Χριστιανών στον κόσμο, είναι 31% παγκόσμια. Αλλά ενώ αυτοί αυξάνουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, το ποσοστό τους μειώνεται στην Ευρώπη.

Αναφέρεται ότι από τα 2,2 δισεκατομμύρια των καθ' ομολογίαν Χριστιανών του πλανήτη, τα 519 εκατομμύρια βρίσκονται στην Ευρώπη, τα 238 εκατομμύρια στην Αμερική "του Μπους", και τα υπόλοιπα 1,4 δισεκατομμύρια βρίσκονται σε Τριτοκοσμικές χώρες όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη που δημοσιεύεται στο άρθρο:

 

Ενώ ο αριθμός των καθ' ομολογίαν "Χριστιανών" στην Ευρώπη μειώνεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το χρόνο, αυξάνεται αντίθετα κατά 0,7% στη Βόρεια Αμερική, κατά 1,5% στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική κατά 2,8% και στην Ασία κατά 3,7% το χρόνο. Μάλιστα, τονίζει ότι στην Κίνα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση διάδοσης αυτού το καθ' ομολογίαν Χριστιανισμού, κατά 10.000 προσχωρήσεις ημερησίως.

Πιθανόν θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις η δημοσιογράφος, βάζει έναν υπότιτλο περί του Χριστιανισμού, ως "θρησκεία του Τρίτου Κόσμου". Και εκεί θέλει να υποβαθμίσει τα κοινοφελή έργα των Παπικών και των Προτεσταντών, ότι δήθεν στόχο έχουν την προσχώρηση ανθρώπων "στο χριστιανικό δόγμα", λες και αυτές οι θρησκείες έχουν ένα μόνο δόγμα, ή ότι έστω ανήκουν στο Χριστιανικό δόγμα, κάτι που δεν είναι αληθινό. Γιατί το Χριστιανικό δόγμα, μόνο στην Ορθοδοξία βρίσκεται! Πέρα από αυτή, μόνο αίρεση υπάρχει.

Το άρθρο συνεχίζει με τη διαπίστωση ότι στην Ιταλία μόνο ένας στους δέκα πηγαίνει τις Κυριακές στην Εκκλησία, στη Γαλλία μόνο ένας στους 20, και στη Γερμανία το 10% του πληθυσμού. Και πολύ σωστά καταλήγει ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος είναι αναγκασμένος να ασχολείται κυρίως με την επιβίωση, και μετά με τον Θεό. Βεβαίως εμείς θα προσθέσουμε ότι φταίνε δύο ακόμα παράγοντες: Η νόθευση της Χριστιανικής πίστης από τον Παπισμό και τον Προτεσταντισμό αφ' ενός, και η μεθόδευση των σημερινών καθεστώτων,να εκκοσμικεύσουν τα κράτη, κατά τη γραμμή της Γαλλικής Επανάστασης, με την αθεϊστική της θρησκευτική τοποθέτηση.

Τελειώνοντας το άρθρο, η δημοσιογράφος υποθέτει, ότι αντίθετα με τις άλλες χώρες της Δύσης, "στην Ανατολική Ευρώπη, αντίθετα, οι ναοί είναι γεμάτοι με πιστούς επειδή η θρησκεία προσδιόριζε έναν πυρήνα αντίστασης κατά των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου", και να γίνει "όπιο των φτωχών".

Βεβαίως προφανώς έτσι θέλει να πιστεύει η δημοσιογράφος, καθώς η αλήθεια είναι ότι στην Ανατολή ουδέποτε είχαμε φαινόμενα παραχάραξης της Χριστιανικής πίστης, τύπου Παπισμού και Προτεσταντισμού. Στην Ανατολή η Χριστιανική πίστη, παρέμεινε Η ΑΛΗΘΕΙΑ, και όχι ένα σύστημα ιδεών. Παρέμεινε ο μοναδικός δρόμος αλήθειας και σωτηρίας. Γι' αυτό, όχι μόνο άντεξε στον ανηλεή πόλεμο των κομμουνιστικών καθεστώτων, αλλά σήμερα χορεύει στις στάχτες τους, με πλήρεις Εκκλησίες.

Γι' αυτό η Ορθοδοξία, όχι μόνο στον Τρίτο Κόσμο, αλλά και στην Αμερική ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, ως την πλήρη επικράτηση του Χριστού στον κόσμο. Εκπληρώνοντας έτσι το χωρίο του Δανιήλ για τη Βασιλεία του Χριστού:

"Αναστήσει ο Θεός του ουρανού βασιλείαν, ήτις εις τους αιώνας ου διαφθαρήσεται, και η βασιλεία αυτού λαω ετέρω ουχ υπολειφθήσεται· λεπτυνεί και λικμήσει πάσας τας βασιλείας, και αυτή αναστήσεται εις τους αιώνας" (Δανιήλ 2/β: 44).

Δημιουργία αρχείου: 17-1-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 17-1-2005.

ΕΠΑΝΩ