Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Ιστορικά ντοκουμέντα

Επιτρέπεται ο Νηπιβαπτισμός; // Το βάπτισμα της Σκοπιάς

Σε ποιου το όνομα βαπτίζει η Σκοπιά;

Βάπτισμα στο όνομα τής... οργάνωσης!

 

Εξισώνοντας την Οργάνωση με τον Πατέρα και τον Υιό στην ίδια επίκληση!

 

Εσείς που ανήκετε στην οργάνωση της Σκοπιάς, με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζετε το βάπτισμά σας;

(Όπως θα καταλάβατε, οι παραπομπές μας τής Σκοπιάς που αναφέρονται στην παρούσα μελέτη, είναι από τα Αγγλικά τεύχη, και έτσι τα παλαιότερα τεύχη, δεν έχουν την ίδια ημερομηνία με τις Ελληνικές εκδόσεις. Συνήθως υπάρχει μια διαφορά λίγων μηνών τού Αγγλικού με το Ελληνικό τεύχος).

 

Μια φορά κι έναν καιρό η Σκοπιά αναγνώριζε ότι οι Χριστιανοί δεν αφιερώνονται στο όνομα κάποιας οργάνωσης και έγραψε τα εξής: "...όταν αφιερώνουμε τις ζωές μας της αφιερώνουμε  στον Ιεχωβά. Δεν αφιερωνόμαστε σε μια θρησκεία, ούτε σε ένα άτομο, ούτε σε μια οργάνωση. Αφιερωθήκαμε στον ανώτατο κυρίαρχο του κόσμου, τον δημιουργό μας τον Ιεχωβά Θεό". [Σκοπιά 1 Οκτωβρίου του 1966, Σ. 603-4]

Η Σκοπιά στις 15 Ιανουαρίου 1970 (Σ. 37-41) το υπογράμμισε αυτό στην ερώτηση, "ποιος έρχεται πρώτα η εκκλησία ή ο Θεός σας;" Το θέμα  απευθύνετο κυρίως στους Καθολικούς και Προτεστάντες και έλεγε: «Σε μερικούς, ο Θεός έρχεται πρώτα και η εκκλησία τους είναι  απλά  το μέσο που χρησιμοποιούν για να τον λατρέψουν. Σε άλλους, η εκκλησία τους έχει γίνει ένας αυτοσκοπός, που παίρνει την πρωτεραιότητα πέρα από το Θεό και το λόγο του, την Βίβλο. Εσείς πού στέκεστε; Στην καρδιά και στο μυαλό σας, ποιος έρχεται πρώτα η εκκλησία ή ο Θεός σας;» Το άρθρο υποστήριξε ότι μετά από  κατάλληλη χριστιανική εξέταση κάποιος πρέπει να σταματήσει από τη θρησκεία του εάν δεν ακολουθεί τη Βίβλο, και προσκάλεσε τους δυσαρεστημένους ανθρώπους  να γίνουν Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Με την  συνηθισμένη τακτική της, η Σκοπιά που ως συνήθως ποτέ  δεν ακολουθεί τις συμβουλές της, έχει αλλάξει πολιτική. Ακόμα κι αν έχει πει ότι οι Χριστιανοί δεν αφιερώνονται σε μια οργάνωση, λέει στους μάρτυρες ότι η σωτηρία δεν έρχεται εκτός από την οργάνωση  της Σκοπιάς.

Παραδείγματος χάριν, η  Σκοπιά του Ιανουαρίου 1979 (σελ. 18) λέγει τα εξής: «Οι αφιερωμένοι μάρτυρες έχουν κρατήσει την πίστη τους στην οργάνωση του Ιεχωβά. Ξέρουν ποια μία από όλες τις οργανώσεις πάνω στη γη ο πανίσχυρος Θεός έχει χρησιμοποιήσει για να δώσει την μέγιστη μαρτυρία στο όνομά του και την βασιλεία Του σε όλη τη χριστιανική ιστορία... Υπάρχει οποιαδήποτε αιτία για μας ώστε να χάσουμε την πίστη μας στην ορατή οργάνωση του Ιεχωβά λόγω των δυσκολιών σε αυτόν τον κόσμο; ¨Απολύτως όχι¨. Διότι  θεωρούμε ότι  ο Ιεχωβά δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τους πιστούς μάρτυρες του. Στην επίδειξη τέτοιας πίστης, θα κρατήσουμε σφικτά το χέρι μας στην οργάνωση του Θεού και θα συνεχίζουμε το έργο μας ασταμάτητα. Η σταθερή πίστη μας θα ανταμειφθεί με τη νίκη και το βραβείο  της  αιωνίου ζωής!»

Σύμφωνα με αυτά τα συναισθήματα, το 1985 η Σκοπιά άλλαξε τους όρκους βαπτίσματος έτσι ώστε οι μάρτυρες δεσμεύθηκαν όχι μόνο στο Θεό, αλλά και στην Σκοπιά. Αυτό είναι εμφανές από τους όρκους βαπτίσματος που δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια των ετών.

Οι ερωτήσεις βαπτίσματος στην Σκοπιά 1 Αυγούστου 1966 (σελ. 465) ήταν: (1) Έχετε αναγνωρίσει τον εαυτό σας ενώπιον του Ιεχωβά του Θεού ως αμαρτωλό που χρειάζεται τη σωτηρία, και έχετε αναγνωρίσει ότι αυτή η σωτηρία παρέχεται από τον Πατέρα μέσω του γιου του Ιησού Χριστού; (2) Βάσει αυτής της πίστης στο Θεό και στην παροχή του για τη σωτηρία, έχετε αφιερωθεί ανεπιφύλακτα στο Θεό για να κάνετε το θέλημα του όπως σας το αποκαλύπτει μέσω του Ιησού Χριστού και μέσω της Βίβλου κάτω από τη διαφώτιση του Αγίου Πνεύματος; Επίσης με μικρές διαφορές βλέπουμε τους ίδιους όρκους στην Σκοπιά 15 Μαΐου 1970 (σελ. 309) και 1 Μαΐου 1973  σελ. 280).

Οι νεώτερες ερωτήσεις βαπτίσματος εκτέθηκαν την 1 Ιουνίου ..1985 (Σκοπιά σελ. 30):

(1) Βάσει της θυσίας του Ιησού Χριστού, έχετε μετανοήσει από της αμαρτίες σας και έχετε αφιερωθεί στον Ιεχωβά για να κάνετε το θέλημα του; (2) Καταλαβαίνετε ότι η αφιέρωση και το βάπτισμά σας, σας προσδιορίζουν ως έναν από τους μάρτυρες Ιεχωβά  και στην από το πνεύμα κατευθυνόμενη οργάνωση του Θεού;

Σημειώστε πόσο διαφορετικός είναι ο δεύτερος όρκος από τις προηγούμενες εκδόσεις. Η Σκοπιά έχει κατορθώσει τα νεώτερα μέλη της να τα ενώνει σε μια κοσμική λέσχη από την οποία η ιδιότητα μέλους τους μπορεί να ακυρωθεί οποιαδήποτε στιγμή από την Σκοπιά,  ενώ συγχρόνως λέει στους νεοφερμένους ότι έχουν αφιερώσει την ζωή τους μόνο στο δημιουργό τους.

Όταν ένα πρόσωπο γίνεται  Μάρτυρας δεν υπογράφει επίσημα  κάποιο νομικό έγγραφο και με αυτό τον τρόπο απαλλάσσει την Σκοπιά από τις νομικές υποχρεώσεις της απέναντι στο άτομο. Όμως εάν το άτομο αποφασίζει να εγκαταλείψει και λέει, "Κοίτα εγώ αφιερώθηκα στο Θεό και όχι σε μια οργάνωση," η Σκοπιά μπορεί να γράψει μια επιστολή λέγοντας με βάσει του νέου όρκου ότι: Από την ημερομηνία του βαπτίσματός σας και της συνταυτίσεις σας στην οργάνωση των μαρτύρων Ιεχωβά εσύ δήλωσες φανερά τη χριστιανική πίστη, που συμφωνήθηκε δημόσια  στο να εμμείνεις στο δόγμα των μαρτύρων του Ιεχωβά και της Οργάνωσής του (Σκοπιά).

Η αλλαγή αυτή βασικά έχει γίνει μετά την μεγάλη αναταραχή που συγκλόνισε την Οργάνωση στο Μπρούκλιν το 1980-82 όπου πολλά μέλη της σε υψηλές θέσεις έφυγαν όταν ανακάλυψαν ότι το Χρονολογικό Δόγμα της Οργάνωσης ήταν λάθος, και είδαν την υποκρισία του Κυβερνώντος Σώματος που έβαζαν το δικό τους δόγμα πάνω από την Αγία Γραφή. Ανάμεσα στα άτομα αυτά ήταν και ο Ρεϊμοντ Φραντζ που σαν πρώην μέλος του Κυβερνώντος Σώματος έκδοσε το βιβλίο καταπέλτης για την Σκοπιά «Κρίση Συνείδησης». Θέλοντας τώρα η Σκοπιά να ενδυναμώσει την δήθεν «Θεϊκή» της υποστήριξη άλλαξε τους όρκους βαπτίσματος.

Το ερώτημα που εγείρεται τώρα στον κάθε ένα που διαβάζει αυτό το κείμενο είναι:

Σε τίνος το όνομα είπε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πρέπει να βαπτιζόμαστε; Το Ματθαίος κη/28: 19-20 είναι ξεκάθαρο: Στο όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος

Ο Ιησούς δεν ζήτησε να βαπτιζόμαστε στο όνομα κάποιας Οργάνωσης. Μιας Οργάνωσης που ποτέ δεν κατάφερε να προφητεύσει έστω και ένα γεγονός σωστά, που το «πνεύμα» την κατεύθυνε να οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες άτομα με της μεταμοσχεύσεις, την εναλλακτική θητεία, της μεταγγίσεις, που διαρκώς βολοδέρνει για το αν θα αναστηθούν τα Σόδομα και Γόμορρα, την γενεά που δεν θα παρέλθει και την προχειρότητα της στην ερμηνεία της Γραφής όπως το δόγμα των 144000, και τόσα  άλλα που χρειαζόμαστε τόμους για να τα αναλύσουμε. Είναι σε αυτό το είδους ¨πνεύμα¨ που ελπίζεις για καθοδηγία και φώτιση;

Για σένα που τώρα χρόνια είσαι Μάρτυρας μήπως είναι καιρός να ξανά βαπτιστείς με τους νέους όρκους αφού η Σκοπιά τους άλλαξε; Δεν είστε όλοι ένα πνεύμα την στιγμή που οι μισοί από εσάς έχετε διαφορετικό βάπτισμα!

Αν μελετάς και σκέφτεσαι να συνταυτιστείς με την Οργάνωση της Σκοπιάς, ρώτησε το άτομο που μελετάς, ποια από της 2 ερωτήσεις βαπτίσματος της Σκοπιάς θα απαντήσεις, και γιατί η Σκοπιά άλλαξε τους όρκους αυτούς και ποια είναι η γραφική της βάση…

Εγώ προσωπικά δεν δήλωσα πίστη σε καμιά Οργάνωση αλλά μόνο στον Θεό. Και αν με ρωτήσεις τις ίδιες ερωτήσεις που απάντησα πριν από 3 δεκαετίες θα πάρεις το ίδιο δυνατό ΝΑΙ. Και επειδή η Πίστη και η Σωτηρία μου ανήκει μόνο στον Θεό και τον Σωτήρα μου Ιησού Χριστό και στον Παράκλητο το Άγιο Πνεύμα, γράφω αυτά τα κείμενα με την ελπίδα ότι το Άγιο Πνεύμα θα βοηθήσει κάποιους να ξεφύγουν από τα πλοκάμια αιρέσεων σαν της Σκοπιάς.

Ερευνα - Κείμενο: Μορφέας

Δημιουργία αρχείου: 8-1-2003.

Τελευταία μορφοποίηση: 20-10-2016.

ΕΠΑΝΩ