Λέσχη των Ερωτευμένων με Μάρτυρες της Σκοπιάς

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

1ο Μέρος τού θέματος

Ερωτευμένος με Μάρτυρα του Ιεχωβά

Μέρος 2ο:

Εμβάθυνση στο πρόβλημα

Αφού στο πρώτο μέρος ανάλυσης αυτού του προβλήματος, είδαμε τη γενική δυσκολία τού πράγματος, εδώ θα επιχειρήσουμε να διεισδύσουμε βαθύτερα, κυρίως στην ψυχολογία τών δύο αυτών ετερόκλητων συντρόφων. Έτσι ώστε ο ένας να μπορεί να κατανοήσει τον "τρόπο" του άλλου, στο χειρισμό αυτού του δύσκολου ζητήματος, και οι εμπλεκόμενοι Χριστιανοί να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να κάνουν τις επιλογές τους.

 

2_1. Ποιες είναι οι θέσεις Ορθοδόξων και Μαρτύρων για τα μικτά αυτά ζευγάρια;

Ένα από τα ελάχιστα σημεία στα οποία εμείς οι Χριστιανοί συμφωνούμε με τους Μάρτυρες τού Ιεχωβά, είναι στην απαγόρευση μικτών γάμων. Μπορεί νομικά να είναι εφικτό πλέον, να παντρεύονται ετερόθρησκοι μεταξύ τους, όμως αυτό δεν γίνεται με τις ευλογίες τών θρησκειών στις οποίες ανήκουν. Τόσο εμείς, όσο και οι Μάρτυρες, θεωρούμε ότι μία τέτοια ένωση (πολιτικού γάμου), αφήνει τον Θεό έξω από τη σχέση, και αυτό δεν είναι ενδεδειγμένο για έναν πιστό άνθρωπο. Για έναν πιστό άνθρωπο, το να μην προσκαλέσεις τον Θεό στην ισόβια σχέση τού γάμου σου, φαντάζει τουλάχιστον ως ασέβεια.

Ειδικότερα για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, η συμμετοχή τού Θεού στη γαμήλια σχέση γίνεται εφικτή με το ΜΥΣΤΗΡΙΟ τού γάμου το οποίο γίνεται μόνο για μία φορά στον άνθρωπο, μόνο στον πρώτο γάμο, (μια και σε τυχόν επόμενο γάμο δεν είναι πλέον μυστήριο). Για εμάς ο γάμος δεν είναι απλώς υπόθεση ερωτικής έλξης και ομορφιάς τού συντρόφου, και ελπίδας για "βίον ανθόσπαρτον". Κυρίως το Μυστήριο τού γάμου είναι αυτό που λέει και η λέξη: "μυστήριο". Είναι ΜΥΗΣΗ εν Χριστώ, σε έναν νέο τρόπο Χριστιανικού αγώνα, όχι πλέον μόνοι μας, αλλά και με έναν σύντροφο. Με τον οποίο θα αγωνισθούμε να φτιάξουμε μια ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ οικογένεια, που θα οδηγήσει και τους δύο, (και μελλοντικά και τα παιδιά αυτής τής ένωσης), στη Θέωση. Πώς θα μπορούσε λοιπόν ένας Χριστιανός να έχει έναν τέτοιο στόχο, αλλά να βγάλει απ' έξω τον Θεό, με έναν γάμο (πολιτικό ή αλλόθρησκο), που δεν προσκαλεί τη Χάρη του Θεού προς το στόχο αυτό; Και πώς θα μπορούσε να βιώσει μια οικογένεια τη Λειτουργική ζωή, και την Εκκλησιαστική κατεύθυνση, αν δεν είναι όλα τα μέλη της Ορθόδοξα; Και με πόση ανευθυνότητα, θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει κάποιον σύντροφο, που θα έθετε τα (άπειρα λόγω ηλικίας) μελλοντικά παιδιά του, στον κίνδυνο τής αίρεσης; Κατά τους ιερούς κανόνες τής Εκκλησίας, ο γάμος με αβάπτιστο ισοδυναμεί με αποκοπή τού Χριστιανού από τη Θεία Κοινωνία. Γιατί πώς είναι δυνατόν να ενώνεις έμμεσα, το αβάπτιστο και άπιστο έτερόν σου ήμισυ στο Σώμα τού Χριστού στο οποίο μετέχεις, κοινωνώντας;

Κάπως παρόμοια σκέφτονται και οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά για το θέμα τού γάμου. Μπορεί γι' αυτούς να μην είναι ο γάμος "εκκλησιαστική μύηση" όπως για εμάς, αλλά και αυτοί με τον τρόπο τους επιζητούν σ' αυτόν, τη συμμετοχή και τη βοήθεια τού Θεού τους. Κατ' αυτούς ο γάμος δεν είναι πορεία προς τη σωτηριώδη Θέωση όπως για εμάς, αλλά είναι τρόπος πορείας προς τη σωτηρία από τον Αρμαγεδώνα. Κατ' αυτούς, πρέπει σε μια οικογένεια να μετέχει ως ενισχυτικός δεσμός ο Θεός, ώστε η οικογένεια αυτή να είναι σταθερή και πιστή, και να τους στηρίξει στην πίστη τους ως το τέλος είτε τής ζωής τους, είτε τού παρόντος συστήματος πραγμάτων. Αλλά για να είναι μια οικογένεια ισχυρή και σταθερή στην πίστη τής Σκοπιάς, πρέπει να είναι τα μέλη της πιστά στην οργάνωση. Να συμμετέχουν στις δραστηριότητες τής τοπικής τους κοινότητας μαζί, να συναθροίζονται στις καθορισμένες συναθροίσεις, να κηρύττουν μαζί, και να λαμβάνουν την ίδια κατεύθυνση από την οργάνωση και τους τοπικούς της αξιωματούχους. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν ο ένας σύντροφος είναι άπιστος. Πολύ δε περισσότερο αν είναι πιστός σε άλλη θρησκεία, και βάζει σε κίνδυνο την πίστη τών παιδιών (αλλά και τού συντρόφου του) στην οργάνωση τής Σκοπιάς. Γι' αυτό, το να γίνει γάμος μεταξύ μέλους τους και αλλοθρήσκου, είναι γι' αυτούς λόγος αποκοπής τού ομοθρήσκου τους από την οργάνωση, (αν και συχνά μετά από κάποιο διάστημα τους ξαναδέχονται "μετανοιωμένους", έστω και με "κοσμικό" σύντροφο).

 

2_2. Τι ενέργειες πρέπει να περιμένει ο Χριστιανός από τον(ή την) Μάρτυρα που ερωτεύθηκε;

Α. Η πρώτη αποκάλυψη τού μυστικού

Εάν η μικτή αυτή σχέση (που κακώς ξεκίνησε), είναι κάτι πραγματικά σοβαρό και όμορφο, και δεν είναι μία απλή "περιπέτεια" για τον Μάρτυρα που εμπλέκεται σ' αυτή, τότε είναι κάτι που σίγουρα τον απασχολεί έντονα. Τότε επιθυμεί να τη μονιμοποιήσει, και να μοιρασθεί την υπόλοιπη ζωή του με τον σύντροφό του, και όχι απλά να εξαφανισθεί αφού "χορτάσει" απ' αυτό που του στερεί το κλειστό περιβάλλον τής οργάνωσής του. Όμως βαθειά μέσα του γνωρίζει ότι τα εμπόδια για κάτι τέτοιο είναι τεράστια. Γνωρίζει ότι για να συνεχίσει να έχει αυτή τη σχέση και στο μέλλον, είτε πρέπει να εγκαταλείψει τη θρησκεία του, (κάτι που συνήθως θεωρεί θανάσιμο και αδιανόητο), είτε να προσηλυτίσει τον σύντροφό του.

Συνήθως όταν ένας Μάρτυρας δημιουργεί δεσμό με έναν αλλόθρησκο, δεν πάει κατ' ευθείαν να του πει: "Είμαι Μάρτυρας τού Ιεχωβά". Κάνει ό,τι κάνει μαζί του, και ΜΕΤΑ αρχίζει να αναλογίζεται τις συνέπειες. Αντιλαμβάνεται ότι αυτή η σχέση δεν μπορεί να έχει μέλλον ΑΝ δεν λυθεί το θέμα τής θρησκείας. Και αυτό είναι ένα σαράκι που τον τρώει. Στη θρησκεία τους θεωρούν δεδομένο ότι έχουν την αληθινή πίστη, και ότι έχουν όλα τα φόντα να το αποδείξουν αυτό στους άλλους. Δεν διανοείται την περίπτωση, να έχει δίκιο η πίστη τού άλλου και όχι η δική του. Δεν διανοείται επίσης την περίπτωση, να έχει ο άλλος επιχειρήματα τόσο ισχυρά, που να μπορούν να πείσουν τον ίδιο, ότι η οργάνωση τής Σκοπιάς είναι μια αίρεση. Γι' αυτό και η μόνη λύση που φαντάζει στο μυαλό του ως εφικτή για τη διάσωση αυτής τής σχέσης, είναι να οδηγήσει τον ερωτικό του σύντροφο στην οργάνωση τής Σκοπιάς. Τότε όλα στο μυαλό του φαίνονται όμορφα και τακτοποιημένα.

Εάν ο Μάρτυρας τού Ιεχωβά που δημιούργησε σχέση μαζί σας, σας ήθελε απλώς "για την πλάκα του", δεν θα σας έλεγε ποτέ ότι είναι Μάρτυρας. Δεν θα το φανέρωνε, όχι μόνο γιατί δεν έχει σκοπό να ζήσει μαζί σας στο μέλλον, αλλά και επειδή θέλει να αποκρύψει τη θρησκεία του, για να μη χαλάσει τη βιτρίνα της, ως δήθεν "θρησκεία τών καθαρών ανθρώπων". Θα ήθελε να παραμείνει άγνωστο αυτό το μυστικό του, και πολλοί είναι αυτοί που ποτέ δεν μαθαίνουν ότι κάποιος από τους ευκαιριακούς ερωτικούς τους συντρόφους είναι Μάρτυρας. Αν όμως σας εξομολογήθηκε αυτό το μυστικό του, τότε να είσαστε βέβαιος ότι ο άνθρωπος αυτός πραγματικά ενδιαφέρεται για εσάς, και όχι για την πλάκα του. Εκτός αν υπάρχει κάποια άγνωστη ιδιάζουσα σκοπιμότητα, όπως το να γνωρίζει ότι στο τέλος θα ανακαλύψετε αυτό το μυστικό, και το προφταίνει. (Αυτό όμως είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να το διαπιστώσετε, εξετάζοντας τις καταστάσεις).

Εάν λοιπόν ο σύντροφός σας έρθει μια μέρα από μόνος του και σας πει ότι είναι Μάρτυρας τού Ιεχωβά, αυτό είναι ισχυρότατη ένδειξη ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για εσάς και για τη μονιμοποίηση τής σχέσης σας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, για να μπορέσει να σας μιλήσει εκτενέστερα για τη θρησκεία του. Να ξέρετε ότι "στο πίσω μέρος τού μυαλού του", ήδη σας φαντάζεται προσήλυτο στη θρησκεία του, και ήδη ονειρεύεται τη στιγμή που θα σας παρουσιάσει επίσημα ως ομόθρησκο σύζυγο στον θρησκευτικό του περίγυρο. Με αφέλεια πιστεύει ότι εύκολα θα σας πείσει για την αλήθεια τής θρησκείας του. Νομίζει ότι η αγάπη σας γι' αυτόν, θα σας κάνει να προσέξετε σοβαρά τα "ατράνταχτα" στοιχεία που θέλει να σας παρουσιάσει, για να σας πείσει ότι πρέπει να αλλάξετε θρησκεία.

Ίσως το ίδιο συμβαίνει και αν ο ερωτικός σας σύντροφος σας αποκαλύψει ότι κάποτε ΗΤΑΝ Μάρτυρας τού Ιεχωβά. Μπορεί στο βάθος τής σκέψης του, να υπάρχει η ελπίδα την επανένταξής του εκεί, ΜΑΖΙ ΣΑΣ. Αλλά αν πρόκειται για ΠΡΩΗΝ Μάρτυρα, ίσως απλώς το λέει στα πλαίσια μιας βαθύτερης γνωριμίας μαζί σας, θέλοντας να μοιρασθεί μαζί σας τις εμπειρίες από ένα σημαντικό γεγονός τού παρελθόντος του. Ένα κριτήριο διάκρισης, μεταξύ τών δύο περιπτώσεων, (δηλαδή μεταξύ τής απλής εξομολόγησης, και τής βαθύτερης σκοπιμότητας να σας προσηλυτίσει), είναι το εξής: Εάν σας πει κάτι κακό για την οργάνωση τής Σκοπιάς, μάλλον δεν πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα. Την έχει ξεπεράσει. Αν όμως σας πει ότι "ακόμα τους πιστεύει", ή ότι "εκεί είναι οι καλύτεροι άνθρωποι", ή ότι "δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υψηλές αρχές τους", γι' αυτό έφυγε, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Μάλλον σκοπεύει κάποτε να επιστρέψει, και αυτό θέλει να το κάνει μαζί σας!

 

Β΄ Πρόταση σύνδεσης με την οργάνωση

Αφού βγάλει από μέσα του το βασικό "αγκάθι" που τον πονάει, την αποκάλυψη αυτού του μυστικού του, σειρά έχει η προσπάθεια (που σίγουρα τον τρώει), να σας φέρει σε επαφή με την οργάνωσή του. Αν σας βρει "λάσκα", αδιάφορο για τη Χριστιανική πίστη ή άπιστο, από εκεί και στο εξής, οι ερωτικές σας συναντήσεις πιθανόν να "διανθίζονται" από θεολογικές συζητήσεις. Άλλωστε οι απορίες που θα έχετε για τη θρησκεία τού ερωτικού σας συντρόφου σίγουρα θα είναι πολλές, και μόνοι σας θα τον ρωτάτε. Και στην περίπτωση αυτή, λίγο - λίγο, θα αρχίσει να σας οδηγεί προς την οργάνωσή του, με ισχυρό κίνητρο τον έρωτά σας. Θα σας μιλάει για την ελπίδα τής αιώνιας ζωής, για τη δυνατότητα να επιβιώσετε μαζί αγαπημένοι και ως οικογένεια από την καταστροφή που υποτίθεται ότι επίκειται, και άλλα πολλά. Μέχρι που θα σας προτείνει να σας συνδέσει με κάποιο μέλος τής οργάνωσης για "Γραφική Μελέτη", ώστε να "βοηθηθείτε" να γνωρίσετε "την αλήθεια" και να μπορέσετε να ολοκληρώσετε το δεσμό σας με έναν "θεοκρατικό γάμο".

Εάν είναι πρώην Μάρτυρας και θέλει να επιστρέψει εκεί, πιθανόν να ενεργήσει διαφορετικά. Αν δει ότι πείθεστε εύκολα, και σ' αυτή την περίπτωση θα καλέσει κάποιον για μια "Γραφική" Μελέτη μαζί σας. Αλλά αν δει ότι έχετε ενστάσεις, μάλλον θα προτιμήσει πρώτα να σας σιγουρέψει. (συνήθως αυτό γίνεται). Πρώτα θα κανονίσει να παντρευτεί μαζί σας, και μετά θα κάνει το επόμενο βήμα, την επιστροφή στην οργάνωση, με στόχο την άλλωση τής οικογενείας σας από μέσα, κυρίως παίρνοντας με το μέρος τής οργάνωσης τα παιδιά που θα προκύψουν, και βάζοντας τα να σας καλούν να γίνετε κι εσείς "Μάρτυρας τού Ιεχωβά" για "να μην καταστραφείτε από τον Ιεχωβά στον Αρμαγεδώνα". Γιατί στα παιδιά σας θα λέει αυτό ακριβώς: Ότι αν δεν γίνετε Μάρτυς τού Ιεχωβά, ως "κοσμικός" είσαστε άξιος θανάτου από το χέρι τού Θεού! Και τα παιδιά σας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σας "σώσουν" οδηγώντας σας στην οργάνωση!

Εάν λοιπόν υποκύψετε σε μια "Γραφική" Μελέτη, σας έχει βάλει σε πορεία προσήλυτου προς τη Σκοπιά. Η ολοκληρωμένη ένταξή σας σε αυτή την οργάνωση, θα ακολουθηθεί από έναν "θεοκρατικό γάμο". Διαφορετικά ο χωρισμός σας είναι σίγουρος.

Αν αρνηθείτε τη Γραφική Μελέτη, ίσως ο ερωτικός σας σύντροφος σας θεωρήσει "καμένο χαρτί" και αποφασίσει (άμεσα ή σταδιακά) "να κάνει την καρδιά του πέτρα" για χάρη τού Θεού και να διακόψει μαζί σας τη σχέση, και να παντρευτεί (συνήθως) ταχύτατα με κάποιον(α) Μάρτυρα, που θα του(της) βρει ο θρησκευτικός του(της) περίγυρος, για να σας ξεπεράσει γρήγορα. Γιατί πάντα όλο και σε κάποιον "κολλητό" θα έχει εμπιστευθεί το μυστικό τής σχέσης σας, που ξέρει ότι δεν θα καταδώσει το μυστικό σας. Και ο "κολλητός" αυτός θα νοιάζεται για την αποκατάσταση τών συναισθημάτων τού φίλου του.

 

2_3. Φόβοι, ανασφάλειες και εσωτερικές συγκρούσεις του ερωτευμένου Μάρτυρα

Μη νομίσετε ότι για τον Μάρτυρα ερωτικό σας σύντροφο είναι εύκολη όλη αυτή η κατάσταση. Αυτός βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση από εσάς! Γιατί αν είσαστε χλιαρός στην πίστη σας, φυσικά δεν θα δώσετε λόγο σε κανέναν γι' αυτή τη σχέση. Αλλά επίσης, ακόμα και αν εσείς είσαστε πιστός Χριστιανός με Πνευματικό, τότε βιώνετε την ελευθερία και τη διανοητική ειρήνη τού ανθρώπου που αντικρίζει τον Θεό σαν Πατέρα. Και η σχέση σας αυτή, αν και παράνομη κατά Θεόν, αντιμετωπίζεται με κατανόηση, αγάπη και συμβουλές από τον Πνευματικό σας, και φυσικά από τον Ίδιο τον Θεό τής αγάπης. Αν όμως κάτι μαθευτεί από τους ομοθρήσκους τού ερωτικού σας συντρόφου για τη σχέση σας αυτή, αυτός θα αντιμετωπίσει κατάκριση και δικαστήρια, ψυχολογικές απειλές θανάτου από έναν άγριο και εκδικητή Θεό, και απειλή κοινωνικού αποκλεισμού (αποκοπής) από τον περίγυρό του. Νιώθει ότι διακινδυνεύει πολύ περισσότερα γι' αυτή τη σχέση, και αυτό πρέπει να το εκτιμήσετε! Η σχέση σας αυτή γι' αυτόν, είναι παιχνίδι με τον θάνατο και τον ισόβιο διασυρμό του! Γι' αυτό θέλει πολλή αγάπη και πολλή κατανόηση γι' αυτό τον άνθρωπο που διακινδυνεύει τόσα πολλά για την αγάπη σας! Και πιστεύω προσωπικά ότι για τον άνθρωπο αυτό αξίζει κάθε κόπος και προσπάθεια, ώστε να μπορέσετε να χαρείτε για πάντα μαζί τον έρωτά σας στην Εκκλησία τού Κυρίου, βοηθώντας τον ΕΣΕΙΣ να γνωρίσει την αληθινή Εκκλησία τού Κυρίου.

Ας δούμε λοιπόν λίγο τι συμβαίνει στην ψυχολογία ενός Μάρτυρα που δημιουργεί ερωτική σχέση με έναν "κοσμικό", δηλαδή με κάποιον που δεν ανήκει στη δική του θρησκεία, και που κατά τη Σκοπιά "σύντομα" ο Θεός "θα τον καταστρέψει" στον Αρμαγεδώνα.

Μπορεί ο Μάρτυρας αυτός να ερωτεύτηκε κάποιον Ορθόδοξο από την αρχή, ή να ξεκίνησε για μια απλή "περιπέτεια" μαζί του, και να δέθηκε με αυτόν αργότερα. Δεν έχει σημασία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Βρίσκεται πλέον εγκλωβισμένος σε μια σχέση που ξέρει ότι δεν έχει μέλλον, ούτε στον παρόντα, ούτε στον Μέλλοντα Αιώνα. Και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορεί να το πει σχεδόν πουθενά, γιατί η οργάνωση θα τον οδηγήσει σε δικαστικές επιτροπές και θα διατάξει να διαλύσει άμεσα τη σχέση, με απειλή αποκοπής. Θα του επιβάλλει κάποιες κυρώσεις, (θα του αφαιρέσει κάποια δικαιώματα στη λατρεία του στις συναθροίσεις), και θα του αφήσει μία μόνο δυνατότητα: Αν ο ερωτικός του σύντροφος γίνει Μάρτυς τού Ιεχωβά, τότε η οργάνωση θα τους παντρέψει. Διαφορετικά πρέπει ΑΜΕΣΑ ο δεσμός να διακοπεί, και να σταματήσει κάθε επαφή μεταξύ τους, για να μην υποστεί ο Μάρτυρας τις συνέπειες τής Αποκοπής.

Ο άνθρωπος αυτός είναι σε μια πολύ δυσάρεστη θέση. ΗΔΗ από την αρχή αυτής της σχέσης, νιώθει (είναι βέβαιος) ότι κάνει κάτι παράνομο και καταδικαστέο στα μάτια τού Θεού. Πιστεύει ότι αν αυτό κρατήσει επ' άπειρον, η ζωή του κινδυνεύει από τον Θεό, γιατί "το τέλος είναι κοντά", όπως του επαναλαμβάνει η οργάνωση τής Σκοπιάς καθημερινά από τότε που τη γνώρισε. Νιώθει λοιπόν πως ο χρόνος εργάζεται εναντίον του, και εναντίον τής ζωής του. Ένας απροσδόκητος θάνατος, είναι γι' αυτόν αιώνιος θάνατος χωρίς ανάσταση, αν τον βρει να έχει μια απαγορευμένη ερωτική σχέση. Νιώθει ένοχος και αμαρτωλός, και μέσα του επιθυμεί "κάποτε" να μπορέσει να νομιμοποιήσει τη σχέση αυτή στα μάτια τού Θεού, ώστε να έχει τη συνείδησή του αναπαυμένη. Γι' αυτό από την πρώτη στιγμή που συνειδητοποιεί ότι θέλει να ζήσει τη ζωή του με τον ερωτικό του σύντροφο, ο καημός του είναι να βρει μια καλή ευκαιρία να του πει το μυστικό του. Πιθανότατα προσεύχεται καθημερινά στον Θεό να τον συγχωρέσει για τη σχέση αυτή, και Του ζητάει να τον βοηθήσει να οδηγήσει τον ερωτικό του σύντροφο στην οργάνωση για να σώσει και αυτόν, αλλά και ο ίδιος να έχει πλέον καθαρή συνείδηση.

Παράλληλα με όλα αυτά, ο Μάρτυρας αυτός με την παράνομη σχέση, νιώθει φόβο και αγωνία να μη το μάθουν οι ομόπιστοί του και υποστεί τις συνέπειες, ή (αν είναι νεαρός), για να μην εξαναγκασθεί από τους γονείς του να τη διακόψει άδοξα. Κρύβεται από τους γνωστούς του, και φροντίζει να κάνει τις συναντήσεις του σε μέρη που δεν θα τον δει κανείς απ' αυτούς.

Στους παραπάνω φόβους του, προστίθεται και ο φόβος τής απόρριψης, αν τολμήσει να πει το μυστικό του στον ερωτικό του σύντροφο. Φοβάται μήπως ο άλλος ποτέ δεν δεχθεί να συμμερισθεί τη δική του πίστη, και αναγκασθεί να τον χωρίσει. Μέσα του γίνεται μία πάλη. Από τη μία αυτό που θεωρεί ότι πρέπει να κάνει ως θέλημα τού Θεού, και από την άλλη τα αισθήματά του για τον άνθρωπο που αγάπησε. Νιώθει συχνά ότι προδίδει τον Θεό για χάρη ενός ανθρώπου, και αυτό τον θλίβει και τον κάνει να νιώθει ένοχος. Πιστεύει ότι για να είναι εντάξει απέναντι στον Θεό, πρέπει ΑΜΕΣΑ να διακόψει αυτή τη σχέση. Όμως δεν είναι εύκολο! Και ως μόνη σανίδα σωτηρίας φαντάζει, το να οδηγήσει και τον ερωτικό του σύντροφο στην οργάνωση τής Σκοπιάς. Μόνο τότε θα έχει "και την πίττα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο". Γι' αυτό στη σκέψη του διαρκώς τριγυρνάει η επιθυμία να βρει ευκαιρία να πει το μυστικό του στο σύντροφό του, και μάλιστα με τρόπο που να μη θίξει την οργάνωση. Φοβάται μην του πει ο άλλος: "αφού κι εσείς ίδιοι είσαστε! Ορίστε τι κάνεις!". Γι' αυτό και σκέφτεται πώς θα δικαιολογήσει παράλληλα την οργάνωση που σπιλώνεται για τις δικές του πράξεις. Το συνηθέστερο λοιπόν που συνήθως θα πει, όταν έρθει εκείνη η ώρα, είναι: "οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά είναι οι καλύτεροι άνθρωποι. Εγώ μόνο έπεσα σε αυτό το ατόπημα, αλλά η οργάνωση δεν φταίει σε τίποτα".

Ο άνθρωπος αυτός έχει μάθει από την οργάνωση τής Σκοπιάς, ότι "ο χειρότερος Μάρτυρας είναι καλύτερος από τον καλύτερο κοσμικό". Και συχνά μέσα του αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ο ερωτικός του σύντροφος, αν και "κοσμικός" να είναι τόσο καλός άνθρωπος. Και καταλήγει ότι "είναι σπάνιος άνθρωπος, ξεχωριστός, γι' αυτό πρέπει και αυτόν ο Θεός να τον βοηθήσει να σωθεί στην οργάνωσή του". Και στη σκέψη αυτή, επαναπαύεται ως το μέσο που ο Θεός θα χρησιμοποιήσει για να οδηγήσει τον σύντροφό του στην οργάνωση τής Σκοπιάς. Αναπαύει τη συνείδησή του και συνεχίζει τη σχέση, ώσπου να του δοθεί η ευκαιρία να πει το μυστικό, και να αρχίσει η προσπάθεια προσηλυτισμού του αντικειμένου τού έρωτά του.

Όμως τα συναισθήματα τού Μάρτυρα από το κομβικό σημείο αυτό και μετά, καθώς και τις μεθοδεύσεις του, θα τα δούμε αναλυτικότερα στο επόμενο άρθρο αυτής της σειράς, στα πλαίσια τής μεθόδευσης που ακολουθείται στη συνέχεια τής σχέσης, όταν πλέον το μυστικό έχει αποκαλυφθεί.

 

2_4. Δύσκολες αποφάσεις και επιλογές για τον ερωτευμένο Χριστιανό

Οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά έχουν καλλιεργήσει το μύθο τών "καθαρών" ανθρώπων, που αποφεύγουν την αμαρτία, σε αντίθεση με τον έξω κόσμο. Όταν λοιπόν κάποιος Χριστιανός μπλέξει με Μάρτυ τού Ιεχωβά, και το μάθει, αρχικά εκπλήσσεται. Γιατί αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, και απροσδόκητα έχει δεθεί με έναν αλλόθρησκο εν αγνοία του!

Μετά αρχίζει η ανησυχία, όταν συνειδητοποιεί σταδιακά το αδιέξοδο αυτής τής σχέσης. Εάν ο Χριστιανός είναι πιστός στην Εκκλησία τού Χριστού, θα νιώσει το αδιέξοδο βαθύτερα. Αν είναι χλιαρός στην πίστη, ίσως δεν το συνειδητοποιεί σε όλη του την ένταση. Ίσως νομίζει ότι και ο άλλος δεν βιώνει την πίστη του όπως ο ίδιος είναι αδιάφορος. Αλλά αυτό είναι κάτι που σταδιακά αλλάζει. Όταν συνειδητοποιήσει πόση σημασία έχει για τους Μάρτυρες τού Ιεχωβά η θρησκεία τους, τότε θα αντιληφθεί ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νόμιζε, και ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του θα αναγκασθεί να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα τής πίστης. Αυτό με τη σειρά του θα τον οδηγήσει σε αφύπνηση και πιθανότατα η σχέση του με την Εκκλησία δεν θα είναι ποτέ πλέον στο μέλλον ίδια όπως ως τότε... (αλλά και γι' αυτό, και για την κατάσταση στην οποία περιέρχονται οι χλιαροί Ορθόδοξοι που εμπλέκονται σε τέτοιο δεσμό, θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο).

Ο Χριστιανός όμως, έχει ακριβέστερη συναίσθηση τής κατάστασης. Η πίστη έχει και γι' αυτόν την πρώτη σημασία στη ζωή του, και ξέρει καλά ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ζήσει μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή με έναν σύντροφο Μάρτυ τού Ιεχωβά. Και εδώ αντιμετωπίζει την ίδια πάλη με τον Μάρτυρα σύντροφό του: Από τη μία ο Θεός και από την άλλη ο άνθρωπος, ο αγαπημένος άνθρωπος! Και πρέπει να διαλέξει! Γιατί ο Χριστιανός γνωρίζει τη σημασία τού Μυστηρίου τού γάμου, γνωρίζει την ανάγκη οικογενειακής λειτουργικής ζωής, την ανάγκη κατεύθυνσης τής οικογενείας από τον Πνευματικό και όχι από αιρετικούς τού Μπρούκλιν. Γνωρίζει τον κίνδυνο για τα παιδιά που θα γεννηθούν, και για τα θεμέλια τού ίδιου του γάμου που ως τότε ονειρεύονταν.

Και έρχεται η στιγμή τής απόφασης: Προδοσία τής πίστης, χωρισμός, ή αγώνας να κερδίσει τον αιρετικό του σύντροφο στην Εκκλησία τού Χριστού;

Για τον Χριστιανό που αγαπάει πραγματικά τον σύντροφό του, και μαζί αγαπάει και τον Θεό, μία είναι η απάντηση στο παραπάνω αδιέξοδο: Σκληρός αγώνας για να κερδίσει τον άνθρωπό του στον Χριστό και στη ζωή!

Ο άμεσος χωρισμός χωρίς μάχη, είναι η εύκολη λύση, και μαρτυράει ότι ποτέ ο άνθρωπος αυτός δεν αγάπησε πραγματικά τον Μάρτυρα σύντροφό του. Η προδοσία τής Χριστιανικής πίστης από την άλλη, είναι λύση ανάξια για Χριστιανό, και όποιος την επιλέξει είναι άξιος τής τύχης του και τών επιλογών του.

Γι' αυτό και στο επόμενο άρθρο αυτής τής σειράς, θα αναπτύξουμε το θέμα: Συμβουλές για βοήθεια τού ανθρώπου που αγαπάμε, και που αποδεικνύεται μέλος τής Σκοπιάς. Πρόκειται για σκληρό αγώνα και κοπιώδη, όμως ΙΣΩΣ στο τέλος αυτής της μάχης, ο Χριστιανός στεφθεί νικητής, και κερδίσει με τη βοήθεια τού Θεού, και την πίστη, και τον άνθρωπο που αγάπησε.

 

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 26-9-2009.

Τελευταία ενημέρωση: 26-9-2009.

ΕΠΑΝΩ