Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

2ο μέρος του θέματος

Μέρος 1ο

Ερωτευμένος με Μάρτυρα του Ιεχωβά

Συνειδητοποίηση του προβλήματος

 

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κάποιος για τη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει, είναι να συνειδητοποιήσει «τι έχει συμβεί», και πόσο ευρύ είναι. Η γνώση ότι υπήρξαν και άλλοι άνθρωποι που το αντιμετώπισαν και το ξεπέρασαν, είναι όχι μόνο ενισχυτική, αλλά και ΧΡΗΣΙΜΗ. Γιατί μπορεί κάποιος να γνωρίζει από πριν τις δυνατότητες και τις επιλογές που ανοίγονται μπροστά του, τους κινδύνους και τα αδιέξοδα. Και μαθαίνοντας κάποιος από την εμπειρία των άλλων, είναι σε θέση να πάρει σωστότερες αποφάσεις, και να προγραμματίσει την πορεία του χωρίς μεγάλες εκπλήξεις.

 

1_1. Η έκταση του προβλήματος

Γνωρίζεις ένα αξιαγάπητο αγόρι ή μία αξιαγάπητη κοπέλα, και πριν το καταλάβετε, βρίσκεστε ερωτευμένοι, να κάνετε μαζί όνειρα για το μέλλον… Και κάποια μέρα βλέπεις τον άνθρωπο που αγαπάς να «κομπιάζει». Έχει κάτι να σου πει, και νιώθει ότι είναι πολύ σοβαρό. Δεν ξέρει πώς να σου το πει, και φοβάται πολύ για την ίδια τη σχέση σας, αν σου το αποκαλύψει. Και ξαφνικά μαθαίνεις από το στόμα του, ότι ο άνθρωπος που αγαπάς, και που μαζί σχεδιάζατε να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας, ανήκει σε μια άλλη θρησκεία, και μάλιστα σε μία από τις πλέον αιρετικές ομάδες, στους «Μάρτυρες του Ιεχωβά»!

Μπορεί να μην αρχίζει πάντα έτσι. Μπορεί ο άνθρωπος που αγαπάς να παρασύρθηκε εκ των υστέρων σε αυτή την οργάνωση, ή να ήταν κάποτε παλιά μέλος της, και ξαφνικά να αποφάσισε να επιστρέψει σε αυτή. Μπορεί ακόμα, ευθύς εξ αρχής να σου είχε κάνει γνωστή την «ιδιαιτερότητά» του αυτή, αλλά παρ’ όλα αυτά να προχωρήσατε σε μια αδιέξοδη σχέση εν γνώσει σας, ότι θα σας οδηγήσει και τους δύο σε προβλήματα. Ή μπορεί να ήσουν κι εσύ στην οργάνωση της Σκοπιάς, και κάποια στιγμή είτε εκούσια είτε ακούσια βρέθηκες έξω απ’ αυτή. Όπως και αν έχει το θέμα όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Βρίσκεσαι τελικά αντιμέτωπος (ή αντιμέτωπη) με ένα σοβαρό πρόβλημα, που επηρεάζει σοβαρά το παρόν σου, και είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει ακόμα σοβαρότερα το μέλλον σου!

Ίσως το πρώτο πράγμα που θα αναρωτηθείς, είναι: «μα ήταν ανάγκη να τύχει σ’ εμένα αυτό το πρόβλημα;» ή να αναρωτηθείς: «τόσος κόσμος στη χώρα μας, σε «Μάρτυρα του Ιεχωβά» βρήκα να πέσω;» Κι όμως, το πρόβλημα δεν είναι καθόλου σπάνιο. Κάθε χρόνο, ένα μεγάλο ποσοστό Ορθοδόξων στη χώρα μας (και όχι μόνο), βρίσκεται αντιμέτωπο με το ίδιο αυτό αδιέξοδο πρόβλημα. Δεν είναι λοιπόν καθόλου σπάνια η εμπειρία σου. Και είναι ενισχυτικό να γνωρίζεις ότι πολλοί πριν από εσένα βίωσαν, άλλοι βιώνουν, και πολλοί ακόμα θα βιώσουν μελλοντικά τα ίδια αυτά προβλήματα, τους ίδιους φόβους και τις ίδιες ανησυχίες. Μάθε λοιπόν από την εμπειρία των άλλων, και κρίνε. Δες καθαρά τις επιλογές που έχεις μπροστά σου, και διάλεξε τον τρόπο που θα ενεργήσεις. Γιατί η γνώση είναι δύναμη, και σε προστατεύει από πολλές κακοτοπιές.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο ο πληθυσμός της Ελλάδος είναι περίπου 11.000.000 άνθρωποι, και από αυτούς οι 28.000 είναι Μάρτυρες της Σκοπιάς. Αυτό σημαίνει ότι ένας σε κάθε 370 περίπου ανθρώπους, ανήκει σε αυτή τη θρησκεία. Ή για να το πούμε διαφορετικά, σε κάθε 370 υποψήφιους συντρόφους που γνωρίζεις, η μία κοπέλα, ή το ένα αγόρι, είναι Μάρτυρας της Σκοπιάς. Αν σκεφθείς λοιπόν πόσους ανθρώπους συναντάμε καθημερινά γύρω μας, ξαφνικά δεν φαίνεται να είναι και τόσο εκπληκτικό, το να βρέθηκες μπλεγμένος (ή μπλεγμένη) με κάποιον απ’ αυτούς!

Πράγματι, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα τέτοια μικτά ζευγάρια. Ούτε στο παρελθόν ήταν ασυνήθιστα. Αν είσαι Ορθόδοξος, ίσως δεν γνωρίζεις πολλές παρόμοιες περιπτώσεις. Αν όμως είσαι (ή ήσουν) «Μάρτυς του Ιεχωβά», σίγουρα γνωρίζεις αρκετούς ομοπίστους σου, (ακόμα και πολύ κοντινά μέλη της οικογενείας σου), που στη ζωή τους είχαν κάποια παρόμοια αισθηματική «περιπέτεια». Και σίγουρα τέτοιες «περιπέτειες» που ποτέ δεν έμαθες, είναι πολύ συχνότερες από αυτές που έμαθες! Τουλάχιστον εγώ ο γράφων, γνωρίζω αμέτρητα τέτοια ζευγάρια, όχι μόνο στη δική μου οικογένεια, αλλά και σε οικογένειες πολλών συγγενών και οικογενειακών μας φίλων, για να μην αναφέρω τα ζευγάρια αυτά που μας γράφουν στην ιστοσελίδα μας, (είτε μαζί, είτε μεμονωμένα), ζητώντας συμβουλές. Ακόμα κι εγώ ο γράφων, παντρεμένος με Μάρτυρα της Σκοπιάς, (μια εξαιρετική γυναίκα που αγαπώ πολύ), ανήκω στην ίδια αυτή λέσχη!

 

1_2. Τι κάνει δύο ανθρώπους  τόσο διαφορετικούς να σμίγουν;

Συνήθως οι ερωτευμένοι θεωρούν ότι αυτό που τους κάνει να σμίγουν, είναι το ότι "ταιριάζουν". Στην προκειμένη περίπτωση όμως, όσο και αν το νομίζουν αυτό, συνήθως δύο άνθρωποι από δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους ελκύονται από τη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ τους! Γιατί πόσα κοινά μπορούν να έχουν δύο άνθρωποι, που έχουν έναν ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης του κόσμου γύρω τους; Το να τους αρέσουν τα ίδια φαγητά, ή οι ίδιοι προορισμοί διασκέδασης, δεν είναι σοβαροί λόγοι για να μιλήσουμε για ομοιότητα. Για ομοιότητα θα μιλήσουμε στηριζόμενοι σε άλλα πράγματα, πολύ πιο σημαντικά στη ζωή μας.

Την αληθινή ομοιότητα θα την ψάξουμε στον τρόπο σκέψης, ελευθερίας, λατρείας, ιδεολογίας, συμπεριφοράς, κοινωνικού περιβάλλοντος, κλπ. (Όλα εκείνα δηλαδή που επηρεάζουν καταλυτικά την εσώτερη και ουσιαστική προσωπικότητα του καθενός μας). Αλλά πώς μπορεί κάποιος Ορθόδοξος, εθισμένος στην ελευθερία της  Ορθοδοξίας, να θεωρεί ότι μοιάζει με έναν άνθρωπο που έχει συνηθίζει να ζει με τα καπρίτσια μιας δικτατορικής θρησκείας σαν τη Σκοπιά; Κάποιος που έχει μάθει να μην έχει όρια στην έρευνα, πώς μπορεί να μοιάζει με έναν άνθρωπο που φοβάται να διαβάσει ένα βιβλίο έξω από τη θρησκεία του; Κάποιος που έχει μάθει να μην κατακρίνει τους άλλους, πώς μπορεί να θεωρήσει ότι ταιριάζει με κάποιον που θεωρεί ότι όποιος δεν ανήκει στη θρησκεία του αξίζει θάνατο; Κάποιος που αγαπάει τον Θεό της αγάπης, πώς μπορεί να συμβιβαστεί με κάποιον που βλέπει τον θεό του ως "καταστροφέα"; (Για να αναφέρουμε ορισμένα απ' αυτά τα σημεία).

Όσον αφορά λοιπόν την πλευρά του Ορθοδόξου Χριστιανού, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό που τον έχει προσελκύσει στον Μάρτυρα της Σκοπιάς, είναι δήθεν "η ομοιότητα". Μάλλον το αντίθετο συνέβη. Τον προσέλκυσε το "ασυνήθιστο" που αποπνέει αυτός ο άνθρωπος, έχοντας συνηθίσει να δείχνει προς τους έξω, την εικόνα, (τη γυαλιστερή βιτρίνα) εκείνη που του έχει εμφυσήσει η οργάνωση της Σκοπιάς, ώστε να τον διαφοροποιεί, τραβώντας την προσοχή των άλλων!

Από την πλευρά του Μάρτυρα όμως, συνήθως συντρέχουν και άλλοι λόγοι που τον ώθησαν να σμίξει με έναν "κοσμικό", (όπως μας ονομάζουν οι Μάρτυρες υποτιμητικά, για να τονίσουν ότι δήθεν ανήκουμε στον κόσμο του Σατανά). Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι οι εξής:

1. Ας μην αποκλείσουμε κατ' αρχήν βέβαια, το ότι υπάρχει και ο έρωτας, που όπως λένε, είναι συχνά "τυφλός". Γιατί όσο ιδιόρρυθμες και αν έχει διαμορφώσει η Σκοπιά τις προσωπικότητές τους, δεν παύουν να έχουν και αυτοί καρδιά, και να ερωτεύονται, συχνά χωρίς ιδιαίτερο λόγο!

2. Όμως, στις τάξεις της Σκοπιάς υπάρχει αστυνόμευση. Ο ένας απ' αυτούς παρακολουθεί και "καρφώνει" τον άλλον, (αν κάνει κάτι απαγορευμένο), με αποτέλεσμα την "αποκοπή" του, με όλες τις θλιβερές της συνέπειες. Όμως παρ' όλη αυτή την αστυνόμευση, δεν παύουν και αυτοί να είναι άνθρωποι, με όλα τα πάθη και τις αδυναμίες που έχουμε όλοι μας. Και όσο καλά και αν τα κρύβουν, δεν παύουν να τους ταλαιπωρούν όσο και εμάς! Και ζώντας σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και πειρασμούς, είναι εύκολο να αναζητήσουν και αυτοί κάποιες δραστηριότητες ικανοποίησης αυτών των παθών, ή των ενστίκτων τους, ΕΞΩ από την οργάνωση, όπου δεν υπάρχει αστυνόμευση. Νιώθουν την νεανική ανάγκη (το ένστικτο) να φλερτάρουν, στην νεανική τους (κι όχι μόνο) ηλικία, να νιώσουν ότι ελκύουν το αντίθετο φύλο. Μέσα στην οργάνωση της Σκοπιάς όμως, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρεξηγηθεί, ή να οδηγήσει σε έναν γάμο για τον οποίο δεν είναι ίσως διατεθειμένοι! Γι' αυτό και ως "άγνωστοι μεταξύ αγνώστων", ίσως "ασκούνται" σε αυτό το "άθλημα" του φλερταρίσματος, ικανοποιώντας αυτή τη φυσική ανάγκη τους ως νέοι, χωρίς να φοβούνται ότι θα υποστούν τις συνέπειες της αποκοπής ή έστω ενός δικαστηρίου της οργάνωσης, - και πέφτοντας έτσι στα δίχτυα ενός απροσδόκητου έρωτα με "κοσμικό", χωρίς εύκολη διέξοδο!

3. Η μεγάλη οικειότητα με μέλη της μικρής τοπικής τους κοινωνίας, (κάτι που τους δείχνει συχνά τα ελαττώματα των προσώπων του αντίθετου φύλλου που γνωρίζουν στη δική τους πίστη), οδηγεί τους Μάρτυρες της Σκοπιάς στο να αναζητούν σύντροφο σε ευρύτερες εκδηλώσεις, όπου έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέα πρόσωπα. Γι' αυτό και είναι στη θρησκεία τους τόσο διαδεδομένο το "νυφοπάζαρο" στις συνελεύσεις τους, όπου οι νεαροί νιώθουν πιο ελεύθεροι να "φλερτάρουν" χωρίς να φοβούνται ιδιαίτερα τις "επικίνδυνες" γνωριμίες και τις συνέπειές τους. Αλλά και πάλι, είναι εκεί πιο δύσκολη η επαφή με έναν υποψήφιο σύντροφο, χωρίς να το μάθουν οι γονείς και των δύο! Πάντα "έξω στον κόσμο" το φλερτάρισμα είναι ευκολότερο και πιο "μυστικό", με ανθρώπους των οποίων δεν γνωρίζουμε τα ελαττώματα.

4. Ειδικότερα οι κοπέλες των Μαρτύρων της Σκοπιάς, αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη αγοριών. Είναι πάντοτε περισσότερες, και όλο και κάποια "περισσεύει", όσο όμορφη και καλή και αν είναι. Και είναι πολλές που γερνούν "στο ράφι", επειδή ο ομόπιστός τους εκείνος που θα τις ζητήσει δεν εμφανίσθηκε ποτέ! Πολλές λοιπόν, νιώθοντας αυτό το φόβο, στρέφονται σε φλερτάρισμα και δεσμούς έξω από την οργάνωση.

5. Συχνά τους ελκύει κι εκείνους η "διαφορετικότητα". Ειδικά όταν αντιλαμβάνονται ότι ένας "κοσμικός" (ή μια "κοσμικιά") που γνώρισαν, δεν έχει "κέρατα", ούτε είναι το "τέρας" που τους παρουσιάζει η Σκοπιά! Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει "εκεί έξω από τη Σκοπιά", ένα πολύ καλό παιδί, που αγαπάει αγνά, και συχνά αγαπάει και τον Θεό! Και αυτή η συνειδητοποίηση, προκαλεί ένα ενδιαφέρον πρωτόγνωρο γι' αυτόν τον άνθρωπο, που φαίνεται να "ξεφεύγει" απ' όσα έχουν μάθει να πιστεύουν για τους έξω από την οργάνωση. Ένα ενδιαφέρον, που δεν απέχει πολύ από το να εξελιχθεί σε έρωτα, και να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη και πολύ δύσκολη σχέση!

 

1_3. Τι μέλλον μπορεί να υπάρχει σε μια τέτοια σχέση;

Το βασικό πρόβλημα που προκύπτει για τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν σε μια τέτοια σχέση, είναι: "Τι μέλλον μπορεί να υπάρχει για μια τέτοια σχέση;" και ακόμα: "Τι δυνατότητες υπάρχουν για να μπορέσει μια τέτοια σχέση να στεριώσει και να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη (και φυσικά και ευλογημένη) ζωή;"

Πριν λοιπόν δώσουμε λεπτομερέστερες αναλύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ζευγάρια, ας τελειώσουμε το πρώτο άρθρο αυτής της ενότητας, απαντώντας σε αυτό το πολύ σημαντικό ερώτημα.

Δεν επιθυμούμε ούτε να σας δώσουμε ψεύτικες ελπίδες, ούτε να σας αποθαρρύνουμε. Απλώς θα σας πούμε την αλήθεια ωμά, έστω και αν "πονάει", ώστε να μπορείτε να σκεφθείτε όσο το δυνατόν αντικειμενικότερα τα πράγματα, και να λάβετε όσο το δυνατόν σωστότερες αποφάσεις. Δεν είμαστε άσχετοι του ζητήματος αυτού, μάλιστα πολλοί από εμάς το βιώνουμε οι ίδιοι καθημερινά, για χρόνια. Και όπως εμείς θα θέλαμε να γνωρίζουμε την πραγματική διάσταση του θέματος, ομοίως θα σας την αναπτύξουμε χωρίς να σας κρύψουμε κάτι, και χωρίς να θέλουμε απλώς να γίνουμε "ευχάριστοι", λέγοντάς σας αυτό που θα θέλατε να ακούσετε. Και συγχωρέστε μας γι' αυτό.

Ευθύς εξ αρχής λοιπόν, οφείλουμε να σας ξεκαθαρίσουμε, ότι από την πληθώρα των περιπτώσεων που γνωρίζουμε, η συντριπτική πλειοψηφία οδηγείται σε δυσάρεστη κατάληξη για τη σχέση αυτών των δύο ανθρώπων, που ερωτεύτηκαν από δύο πολύ διαφορετικούς κόσμους. ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Η ευχή μας είναι, εσύ ο ερωτευμένος με Μάρτυρα αναγνώστης, να ανήκεις σε αυτές τις εξαιρέσεις! Και πιστεύουμε ότι ΑΞΙΖΕΙ να δοκιμάσεις να κρατήσεις ζωντανή μια όμορφη ερωτική σχέση, ώστε να οδηγήσει δύο ερωτευμένους ανθρώπους στη ζωή που ονειρεύτηκαν και σχεδίασαν. Όμως έχε ως πιθανότερη στο μυαλό σου, την κατάληξη του χωρισμού, για να είσαι προετοιμασμένος ψυχολογικά.

Δεν θα αρκεσθούμε σε αυτή την αναφορά. Στη συνέχεια (αλλά και σε άλλα μελλοντικά μας άρθρα), θα δώσουμε παραδείγματα από τις περιπτώσεις που γνωρίζουμε, θα δώσουμε συμβουλές, και θα αναλύσουμε κάθε δυνατή περίπτωση που μπορεί να προκύψει στο μέλλον σε μια τέτοια σχέση. Στόχος μας είναι να εξαρτήσουμε και τους δύο αυτούς ανθρώπους που δοκιμάζουν κάτι τόσο δύσκολο, με όσο το δυνατόν περισσότερα "εφόδια", ώστε να καταφέρουν τελικά να οδηγηθούν σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι κατ' αρχήν ευλογημένο, και ύστερα όμορφο και επιθυμητό. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρούμε καθημερινά προσωπική επαφή με τέτοια ζευγάρια, τα οποία περνούν καθημερινά διάφορες (δύσκολες ομολογουμένως) καταστάσεις κάθε είδους.

Μας  γράφουν κάθε χρόνο 2 ως 5 παρόμοιες περιπτώσεις. Μόνο 4 (ανάμεσα σε δεκάδες) ευδοκίμησαν, στη μία εκ των οποίων η κοπέλα ήταν Μάρτυρας αποκομμένη, και αφού παντρεύτηκε ξαναέγινε Μάρτυρας, με τη συμφωνία ότι θα βαπτίσει τα παιδιά Ορθόδοξα. Σε δύο άλλες, τα δύο παλικάρια ήταν Μάρτυρες, και η κοπέλα Ορθόδοξη, και σήμερα είναι όλοι τους Ορθόδοξοι και ευτυχισμένα ζευγάρια. Στην τρίτη, η κοπέλα έγινε Ορθόδοξη σαν τον αγαπημένο της, και σήμερα προσπαθούν να ζουν σαν ζευγάρι την εν Χριστώ ζωή. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως που έμαθα, έχουν χωρίσει. (Εκτός από αυτές περιπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο γράφεται το παρόν άρθρο). Ας δούμε λοιπόν μερικές περιπτώσεις τέτοιων ζευγαριών που έχουμε γνωρίσει:

 

Α. Περιπτώσεις από το παρελθόν

Πρόκειται για πολύ παλιό πρόβλημα. Παρόμοια κατάσταση πέρασε η Κ. πριν από 60 περίπου χρόνια, η οποία ήταν Μάρτυρας και ερωτεύτηκε Ορθόδοξο. Δεν μπόρεσαν όμως να συνεχίσουν, επειδή κανείς από τους δύο δεν δέχθηκε να αλλάξει τη θρησκεία του. Σήμερα, ηλικιωμένη πλέον, (και Ορθόδοξη), θυμάται με τρυφερότητα εκείνο τον νεανικό έρωτα. Τελικά η γυναίκα αυτή παντρεύτηκε ένα πολύ καλό παλικάρι Μάρτυρα, ο οποίος (όπως της είχε εξομολογηθεί), πριν τη γνωρίσει, ήταν ερωτευμένος κάποτε με μια Ορθόδοξη, που λόγω θρησκείας δεν μπόρεσε ποτέ να την παντρευτεί.

Ο ένας αδελφός αυτής της ίδιας γυναίκας, όταν παρασύρθηκε στη Σκοπιά ήταν ήδη αρραβωνιασμένος, με αποτέλεσμα να χωρίσει, επειδή η αρραβωνιαστικιά του ήταν πιστή στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και η στεναχώρια συνέβαλλε στο να αρρωστήσει και να πεθάνει πολύ νέος από τον καημό του, γιατί την αγαπούσε πολύ. Ο άλλος τους αδελφός, την ίδια εποχή, αν και δεν έγινε ποτέ Μάρτυρας, όμως ερωτεύθηκε κι εκείνος μία κοπέλα από τον κύκλο των Μαρτύρων. Αυτός χρησιμοποίησε το εξής τέχνασμα, (που τότε ήταν πολύ συνηθισμένο για τέτοια ζευγάρια): Ξεκίνησε "Γραφική Μελέτη"* ως δήθεν ενδιαφερόμενος να γίνει Μάρτυρας, και έτσι οι Μάρτυρες τους πάντρεψαν (κάτι που πλέον δεν το κάνουν, αν ο "ενδιαφερόμενος" δεν βαπτισθεί στη θρησκεία τους). Ζουν μαζί ως σήμερα που είναι παππούδες, όμως λόγω της διαφορετικότητάς τους, ποτέ δεν υπήρξε ευτυχισμένος ο γάμος τους, και ποτέ δεν κατάφεραν να έχουν μια Χριστιανική οικογένεια, ενώ όλα τους τα παιδιά είναι αδιάφορα για τον Θεό.

Τον ίδιο εκείνο καιρό, (προ 60 ετών), μια άλλη (κοντινή φίλη των τριών αυτών προσώπων), αναγκάσθηκε να χωρίσει από τον αρραβωνιαστικό της, επειδή εκείνος παρασύρθηκε στη Σκοπιά, από την ίδια εκείνη παρέα. Συναντήθηκαν ξανά κάπου 40 χρόνια αργότερα, όταν ήδη είχαν οικογένειες και οι δύο, και διαπίστωσαν ότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να είχαν ζήσει μαζί.

 

Επέλεξα αυτά τα συγκεκριμένα παραδείγματα του παρελθόντος, (από τα πάρα πολλά που γνωρίζω), για να δείξω ότι ακόμα και τότε, που οι Μάρτυρες ήταν πολύ λιγότεροι στη χώρα μας, οι περιπτώσεις αυτές ήταν εξαιρετικά συνηθισμένες, εφ' όσον και τα τρία αδέλφια, οι στενοί τους φίλοι, αλλά και ο ένας τουλάχιστον από αυτούς που τελικά παντρεύτηκαν, είχαν παρόμοιες περιπέτειες!

Σε κατάστημα φιλικού μου προσώπου, συνέβη πρόσφατα το εξής περιστατικό, (για να δείξω και πόσο "κρυφές" είναι ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις, που ποτέ δεν μαθαίνονται): Στο κατάστημα αυτό, η κοπέλα που εργαζόταν εκεί, ήταν Μάρτυρας της Σκοπιάς. Κάποια μέρα, ένας ηλικιωμένος πελάτης, πήγε σε ώρα που έλειπε η κοπέλα, και έκανε ερωτήσεις γι' αυτήν στο αφεντικό της, ρωτώντας μάλιστα αν η κοπέλα είναι Μάρτυρας. Ο εργοδότης της ενδιαφέρθηκε να μάθει, γιατί ρωτάει αυτός ο ηλικιωμένος άνδρας για μια νέα κοπέλα, και εκείνος του διηγήθηκε την ιστορία του: Πριν από 40 και πλέον χρόνια, είχε με τη μητέρα της κοπέλας αυτής ερωτικό δεσμό, και ήθελαν να παντρευτούν. Τότε εκείνη παρασύρθηκε στη Σκοπιά, και του ζήτησε να γίνει και αυτός Μάρτυρας για να παντρευτούν. Εκείνος το έψαξε καλά όμως, και δεν παρασύρθηκε, με αποτέλεσμα εκείνη να τον χωρίσει και να παντρευτεί Μάρτυρα (τον πατέρα της κοπέλας). Από τότε ο άνθρωπος αυτός είχε χάσει τα ίχνη της, μέχρι που είδε στο κατάστημα του φίλου μου την κόρη της, η οποία ήταν ίδια σαν τη μητέρα της, όταν ήταν νέα. Και έτσι ρώτησε και έμαθε ότι πράγματι η κοπέλα αυτή ήταν η κόρη της παλιάς του αγαπημένης, την οποία ποτέ δεν ξέχασε. Φυσικά ποτέ δεν έμαθε η κοπέλα αυτό το περιστατικό για τη μητέρα της. Όπως ποτέ δεν μαθαίνουμε όλα τα παρόμοια περιστατικά που απ' ό,τι φαίνεται συμβαίνουν ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ Μάρτυρες. Από τους οποίους ούτε εγώ ο γράφων εξαιρούμαι, μια και γεννήθηκα σε οικογένεια Μαρτύρων (πριν γίνω Ορθόδοξος), και δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που κι εγώ σαν νεαρός φλέρταρα με κοπέλες Ορθόδοξες που τότε τις θεωρούσα "κοσμικές", φυσικά πάντοτε κρυφά από τους ομοπίστους μου.

Το φαινόμενο είναι ευρύ, συχνό και διαχρονικό, περισσότερο απ' ό,τι φαντάζονται συνήθως οι πιστοί και των δύο θρησκειών!

 

Β. Περιπτώσεις από το παρόν

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουμε υπ' όψιν μας αμέτρητες περιπτώσεις, Μαρτύρων της Σκοπιάς που είχαν, ή έχουν αυτή τη στιγμή κρυφές σχέσεις με Ορθοδόξους. Από όλες αυτές, οι περισσότερες έληξαν άδοξα. Κάποιοι ελάχιστοι "τυχεροί" τελικά παντρεύτηκαν, και έμειναν είτε στη μία, είτε στην άλλη πίστη, είτε σε καμία.

Θα προτιμήσουμε όμως να αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από ανθρώπους που επικοινώνησαν μαζί μας μέσω Ίντερνετ, αναζητώντας κατεύθυνση και λύση, αποκρύπτοντας φυσικά, τα πραγματικά τους ονόματα.

Ένα τέτοιο ζευγάρι ήταν ο Γ. και η Κ. Μαζί μας επικοινώνησε ο Γ. για να μάθει περισσότερα για τους Μάρτυρες, αν και δεν ήταν από τους πιστούς Ορθοδόξους. Μετά από πολλή προσπάθεια και κόπους, την έπεισε να συναντηθεί μαζί μας, και από τη συζήτηση η Κ. κατάλαβε ότι η Σκοπιά δεν ήταν "η οργάνωση του Θεού" όπως ισχυρίζεται. Συνεπώς, δεν είχε πλέον κανένα λόγο να χαλάσει τη σχέση της με τον Γ., για θρησκευτικούς λόγους. Παρ' όλα αυτά η σχέση τους τελείωσε άδοξα, όταν συνειδητοποίησαν ότι ταίριαζαν λιγότερο απ' ό,τι νόμιζαν αρχικά, και ποτέ δεν παντρεύτηκαν. Η ίδια αυτή κοπέλα, κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, φοβόταν να μην την ανακαλύψει ο αδελφός της, μέχρι που... ανακάλυψε ότι και ο αδελφός της είχε μια κρυφή σχέση με μια Ορθόδοξη...

Ένα άλλο παρόμοιο ζευγάρι, ήταν ο Ι. και η Τ. Μαζί μας επικοινώνησε ο Ι. που ήταν πιστός Ορθόδοξος, αλλά παρίστανε τον "ενδιαφερόμενο", για να του δοθεί η ευκαιρία να βοηθήσει την Τ. να ξεφύγει από τη Σκοπιά και να μπορέσει να σώσει και την ίδια, και τη σχέση τους. Εκείνη δυστυχώς ήταν πολύ φανατική στη Σκοπιά, και αρνείτο οποιαδήποτε συζήτηση εναντίον της Σκοπιάς μαζί του, και το μόνο που δεχόταν να συζητήσει ήταν να γίνει εκείνος Μάρτυρας. Έτσι ποτέ δεν θέλησε να δει τα ντοκουμέντα εναντίον αυτής της οργάνωσης, και όταν τελικά έγινε φανερό ότι ο Ι. δεν μπορούσε να πεισθεί από τη "Γραφική Μελέτη"* που του έκαναν, αναγκάσθηκαν να χωρίσουν, και σύντομα εκείνη παντρεύτηκε έναν Μάρτυρα.

Μια τρίτη χαρακτηριστική περίπτωση, ήταν σε ένα Λύκειο, όπου μία Ορθόδοξη κοπέλα και ένας Μάρτυρας ερωτεύτηκαν. Όταν ο Μάρτυρας της είπε ότι για να παντρευτούν πρέπει εκείνη να γίνει Μάρτυς του Ιεχωβά, η κοπέλα ζήτησε τη βοήθεια του καθηγητή θρησκευτικών της, που ήταν συνεργάτης μας. Της δώσαμε στοιχεία για την οργάνωση αυτή, και ζήτησε να τα κοινοποιήσει στον άνθρωπο που αγαπούσε, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τα εξετάσει. Έτσι, τελείωσε και αυτή η σχέση, όταν είδε η κοπέλα τον φανατισμό που υπήρχε στη θρησκεία του.

Άλλο ζευγάρι με δεσμό που κράτησε χρόνια, ήταν η Ζ. και ο Π. Αυτός ήταν Μάρτυρας, και την ερωτεύτηκε. Αλλά είχε την απαίτηση να ενταχθεί εκείνη στη θρησκεία του. Όμως η Ζ. ήταν πιστή Ορθόδοξη. Επικοινώνησε μαζί μας και μετά από πολύ κόπο, τον έπεισε να έχει και εκείνος μια στοιχειώδη επικοινωνία μαζί μας. Κυρίως όμως η ίδια η Ζ. του μετέφερε ελάχιστα στοιχεία για τη θρησκεία του, μια και δεν ήθελε να μάθει περισσότερα. Και αν και πείσθηκε ότι η οργάνωση στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε είναι μια αίρεση, ο δεσμός τους τελείωσε, γιατί προτιμούσε να μη χάσει τον "κύκλο" του στη Σκοπιά, παρά να παντρευτεί μια Ορθόδοξη, της οποίας αρνείται να εξετάσει τη θρησκεία από προκατάληψη. Έτσι έμεινε στη Σκοπιά, εν γνώσει του ότι πρόκειται για αίρεση απωλείας.

Μια διαφορετική περίπτωση ήταν του Θ. και της Α., που αναφέραμε και στην αρχή του κεφαλαίου αυτού. Η Α. (γεννημένη Ορθόδοξη), ήταν έτοιμη να βαπτισθεί στους Μάρτυρες, και ονειρευόταν να γίνει "Σκαπανέας" σε αυτούς. Αλλά ο Θ. την έφερε σε επαφή μαζί μας. Αν και μας προσέγγισε αρχικά με προκατάληψη, ΔΕΧΘΗΚΕ να εξετάσει τα στοιχεία που της δώσαμε, και σε μία μόνο εβδομάδα επέστρεψε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και τώρα είναι και οι δύο Ορθόδοξοι και σχεδιάζουν το γάμο τους.

Άλλη περίπτωση, είναι της Κ. και του Β. Αυτοί παντρεύτηκαν με Ορθόδοξο γάμο, αλλά μετά από ένα διάστημα, ο σύζυγός της, της απεκάλυψε ότι ήταν γεννημένος στην οργάνωση της Σκοπιάς, και ήθελε να πάει πάλι σε αυτή. Μάλιστα άρχισε να την πιέζει αφόρητα, και αυτή και το βαπτισμένο έφηβο παιδί τους, να πάνε παρά τη θέλησή τους στις συναθροίσεις της Σκοπιάς, ακόμα και να τους χτυπάει. Εκείνη ζήτησε βοήθεια, από εμάς, και τη συμβουλέψαμε να τον καταγγείλει στους "πρεσβυτέρους" της θρησκείας του για τη συμπεριφορά του. Αυτό τον έκανε τουλάχιστον να σταματήσει να τη δέρνει, αλλά ποτέ δεν έπαψε τις ψυχολογικές πιέσεις προς την οικογένειά του, να αλλαξοπιστήσουν, και η αδελφή μας σηκώνει το σταυρό της, μαζί με το πιστό στην Ορθοδοξία παιδί τους.

Αντίθετη είναι η περίπτωση εμού του γράφοντος. Εγώ παντρεύτηκα με τη γυναίκα μου ως Μάρτυρες της Σκοπιάς και οι δύο. Σε τρία χρόνια όμως ο Θεός με βοήθησε να δω την απάτη της Σκοπιάς και να γίνω Χριστιανός. Παρ' όλα αυτά, σήμερα, 20 σχεδόν χρόνια μετά, ακόμα δεν μπορώ να έχω μια Χριστιανική οικογενειακή ζωή σε μια διχασμένη οικογένεια. Γιατί παρά το ότι με τη βοήθεια του Θεού διασώθηκε ο γάμος μου (με πολλή δυσκολία), η οργάνωση απαγορεύει στη γυναίκα μου να ερευνήσει τα ντοκουμέντα που έχω στα χέρια μου για τη Σκοπιά. Και έτσι έχουμε μεν μια αγαπημένη οικογένεια, αλλά λείπει απ' αυτή το στοιχείο της Χριστιανικής ζωής. Αλλά όλα αυτά τα έχω καταγράψει στο βιβλίο μου: "Αναζητώντας της αλήθεια", όπου ο αναγνώστης μπορεί να δει "τι εστί Σκοπιά".

Ο συνεργάτης μας ο Δ. όμως, που ακολούθησε την ίδια πορεία με εμένα, δεν στάθηκε τόσο "τυχερός". Με την ένταξή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η Μάρτυρας γυναίκα του τον έδιωξε από το σπίτι...

 

Νομίζουμε ότι τα παραπάνω παραδείγματα είναι αρκετά για να δείξουν διάφορες διαστάσεις του θέματος, αλλά και τη δυσκολία του εγχειρήματος. Τελειώνοντας λοιπόν το εισαγωγικό αυτό άρθρο, ας πούμε μερικά ακόμα βασικά πράγματα, για εσένα που αγωνιάς για τη σχέση σου με έναν Μάρτυρα της Σκοπιάς, ώσπου να τα αναλύσουμε περισσότερο σε μελλοντικά άρθρα: 

 

Κατ' αρχήν, όπως θα γνωρίζεις, όχι μόνο για τους Μάρτυρες, αλλά ούτε για εμάς τους Ορθοδόξους είναι ευλογημένος ένας πολιτικός γάμος με κάποιον αλλόθρησκο. Και μια τέτοια σχέση, θα έχει ως συνέπεια την δια βίου αποκοπή ενός Ορθοδόξου από τη Θεία Κοινωνία!

Πέρα όμως από τα πνευματικά προβλήματα, υπάρχουν ένα σωρό άλλα πρακτικά προβλήματα, και θα κάνουμε και μερικές υποδείξεις, για όποιον θελήσει τελικά να προσπαθήσει:

 

1. Πρώτα πρέπει να σου τονίσουμε, ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΣ ΜΕ ΠΡΩΗΝ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, στον άνθρωπο που αγαπάς, και που είναι οπαδός της Σκοπιάς. Αν μάθει ότι επικοινώνησες μαζί μας, η σχέση σας ίσως κλονισθεί, και ακόμα θα κλείσεις έτσι μια πόρτα βοήθειας γι' αυτόν τον άνθρωπο, όπως θα εξηγήσουμε σε μελλοντικά άρθρα. Η οργάνωση έχει δαιμονοποιήσει στα μάτια τους τα πρώην μέλη της, για να μην μπορούν να μεταδώσουν στους οπαδούς της τα στοιχεία που έχουν. Έτσι τους απαγορεύει κάθε επαφή μαζί μας, επί ποινή αφορισμού. Εγώ ο ίδιος όταν ήμουν στην οργάνωση, δεχόμουν να συζητήσω με οποιονδήποτε, εκτός από τα πρώην μέλη της.

2. Πρέπει επίσης να ξέρεις, ότι οι άνθρωποι θρησκευτικών μειονοτήτων, και πολύ περισσότερο τέτοιων ολοκληρωτικών αιρέσεων, είναι διαποτισμένοι από τη θρησκεία τους, και βιώνουν καθημερινά τη διαφορετικότητά τους από τους άλλους, τους "πολλούς". Έχουν μεταξύ τους ισχυρότατους δεσμούς και ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Σε κάθε τομέα. Σε οικογενειακό, σε συνειδησιακό, σε οικονομικό, σε κοινωνικό... Ο αγαπημένος σου (ή η αγαπημένη σου) δεν αποτελεί εξαίρεση. Το να ονειρεύεσαι μια ζωή μαζί του (της), έξω από τη θρησκεία του (της), συνεπάγεται γι' αυτόν (ήν) πραγματικό "ξερίζωμα". Δεν είναι όμως αδύνατον! (Κι εγώ κάποτε "ξεριζώθηκα" έτσι, άλλωστε, άρα είναι εφικτό). Όμως να ξέρεις ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο και μόνο επειδή σε αγαπάει. Στην αρχή, ίσως να φαίνεται ότι θα γίνει έτσι. Όταν όμως θα ζήσει αυτό που ονειρεύεται κοντά σου, όταν θα ικανοποιήσει την επιθυμία του (της) για αγάπη και τρυφερότητα, μαζί με την επιστροφή στην καθημερινότητα τής ζωής, θα αρχίσουν οι τύψεις.

Θα αρχίσει να αισθάνεται ότι πρόδωσε τον ίδιο το Θεό για χάρη σου, ότι η ζωή του (της) είναι μια αποτυχία. Θα αρχίσει να επιθυμεί να επιστρέψει εκεί απ' όπου έφυγε, και σιγά σιγά, θα επιστρέψει. Μπορείς να συνειδητοποιήσεις, τι θα σήμαινε αυτό για την κοινή ζωή σας; Ξαφνικά θα ανακαλύψεις ότι στην οικογένειά σου δεν κάνεις κουμάντο εσύ, αλλά "οι πρεσβύτεροι" τής οργάνωσης. Τα παιδιά σου θα σε λένε "κοσμικό" (ή κοσμικιά), και θα σε θεωρούν άξιο (α) θανάτου από το χέρι τού Θεού. Οι φίλοι σου και οι γνωστοί σου θα αραιώνουν, και το σπίτι σου θα γεμίσει με επισκέψεις ανθρώπων τής οργάνωσης, που σε κάθε ευκαιρία, θα προσπαθούν να σε προσηλυτίσουν. Αυτοί θα είναι οι "αυθεντίες" για τα παιδιά σου, και όχι εσύ. Θα νιώθεις ξένος (η) στο ίδιο σου το σπίτι. Η ζωή σου θα πάρει μια τροπή έξω από κάθε δικό σου έλεγχο. Αν νομίζεις ότι όλα αυτά είναι προϊόντα τής νοσηρής μου φαντασίας, σε διαβεβαιώ ότι είναι αυτά ακριβώς που βιώνω εγώ ο γράφων καθημερινά. Και σε διαβεβαιώ επίσης, ότι δεν είναι μόνο μια εξαίρεση. Είναι ο κανόνας, για όλους όσους ζουν με σύντροφο που ανήκει στην οργάνωση αυτή, και που θέλουν να κρατήσουν και το σύντροφό τους, και την πίστη και την ακεραιότητα τής προσωπικότητάς τους. Αν θέλεις να δεις πώς αισθάνεται ένας Χριστιανός που ζει με σύντροφο "Μάρτυρα", δες (από τη μέση περίπου και κάτω), το σχετικό μας άρθρο.

Πρέπει να ξέρεις ακόμα, ότι τα δεσμά αυτά που κρατούν στη Σκοπιά  τον άνθρωπο που αγαπάς, δεν είναι μόνο θεολογικά, αλλά είναι ακόμα και κοινωνικά. Ένα είδος "λέσχης", για να περνούν καλά τα μέλη της. Πρόκειται για μια νεότερη μέθοδο τής Σκοπιάς, για να κρατάει τα μέλη της ευχαριστημένα. Μπορείς να δεις μια ανάλυση επ' αυτού, στη σχετική μας διεύθυνση. Ακόμα και αν τον (την) βοηθήσεις λοιπόν κάποτε να καταλάβει ότι η Σκοπιά είναι μια αίρεση, συχνά δεν είναι αρκετό για να τον κάνει να φύγει από εκεί. Γνωρίζω αμέτρητους Μάρτυρες της Σκοπιάς που μένουν εκεί αποκλειστικά για κοινωνικούς λόγους.

Το δυσκολότερο που θα πρέπει να επιτύχεις, δεν είναι να πείσεις τον Μάρτυρα ότι η θρησκεία του είναι λάθος. Αυτό είναι από τα ευκολότερα πράγματα! Το δυσκολότερο θα είναι ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣΕΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ! Γιατί η Σκοπιά τον έχει πείσει, ότι είναι αμαρτία να ψάχνει στοιχεία εναντίον της!

Όλα αυτά τα γράφω, για να δεις ότι το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο απ' ό,τι μπορείς να φανταστείς τώρα. Δεν έχει να κάνει μόνο με εσάς τους δύο, αλλά με μια ολόκληρη οργάνωση, που επιβάλλεται και καταπιέζει με χίλιους δυο τρόπους τα μέλη της, και τα κάνει άβουλα όργανα, με διεστραμμένο τρόπο σκέψης. Αυτό δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Για όποιον όμως τους ζήσει για καιρό, η αντιφατικότητα τής προσωπικότητάς τους, που διαμορφώνεται από την οργάνωση, είναι εμφανής. Για να ζήσεις χωρίς προβλήματα με την οργάνωση, πρέπει να ισοπεδωθείς εντελώς, και να κάνεις τη θέληση τής Σκοπιάς δική σου θέληση. Διαφορετικά θα το πληρώσεις ακριβά.

 

Οι μόνες επιλογές που έχεις για να ζήσετε μαζί, είναι οι εξής:

 

1. Να προσχωρήσεις κι εσύ στην οργάνωση. Όμως τότε θα είσαι ευτυχισμένος μόνο αν πιστεύεις αυτά που λέει η οργάνωση. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο για όποιον αγαπάει την αλήθεια, δεν έχει το μυαλό του μόνο για φιγούρα, και λειτουργεί η συνείδησή του. Και κυρίως αδύνατον, για όποιον θέλει να παραμείνει στην Εκκλησία τού Θεού.

2. Να παραμείνει κάποιος αιώνια ενδιαφερόμενος (κατηχούμενος) τών Μαρτύρων, παραδίδοντας έτσι την κατεύθυνση τής οικογενείας του στην οργάνωση, και παρουσιαζόμενος πάντοτε ως "φτωχός συγγενής", τον οποίο οι "Μάρτυρες" πάντοτε θα συμπαθούν ως φίλο τους, και θα τον λυπούνται που ο Θεός "θα τον καταστρέψει στον Αρμαγεδδώνα". Για τη λύση αυτή, χρειάζεται μυαλό και νεύρα "πουρές".

3. Να βοηθήσεις το πρόσωπο που αγαπάς να φύγει αυτή από την οργάνωση, καλύπτοντας ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ του. Και μιλάω όχι μόνο για το συναισθηματικό κενό τού έρωτα, ούτε μόνο για οικονομική εξασφάλιση, ούτε μόνο για υψηλού επιπέδου κοινωνική επαφή. Μιλάω για ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε όλα εκείνα τα δογματικά ζητήματα που το κάνουν να πιστεύει ότι το θέλημα τού Θεού είναι να παραμείνει στην οργάνωση. Γιατί ακόμα και αν σήμερα σκεφτόταν να φύγει μόνο για χάρη σου, θα έρθει η στιγμή που θα σκεφτεί να ξαναγυρίσει.

 

Τις δύο πρώτες λύσεις δεν τις συζητάμε καν. Αν σου περνάνε από το μυαλό, δεν έχουμε να σε συμβουλέψουμε τίποτα παραπάνω. Απλώς θα είσαι άξιος των επιλογών σου. Γι' αυτό η σειρά αυτή των άρθρων μας, στο "κλαμπ των Ερωτευμένων", θα επικεντρωθεί στην τρίτη λύση, κάτι που οφείλει να θέσει ως στόχο κάθε πιστός Χριστιανός. Και στην προσπάθεια της τρίτης αυτής λύσης, εγώ και οι συνεργάτες μου μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα σταθούμε στο πλευρό σας με απόλυτη εχεμύθεια.

 

*Γραφική Μελέτη: Σειρά μαθημάτων που συνηθίζουν να κάνουν οι Μάρτυρες της Σκοπιάς προς "ενδιαφερομένους" για τη θρησκεία τους, με σκοπό τον προσηλυτισμό τους και την ένταξή τους στη Σκοπιά. Φυσικά κάθε άλλο παρά από την Αγία Γραφή γίνεται μια τέτοια "γραφική" μελέτη. Σε αυτή χρησιμοποιείται ένα βιβλίο της οργάνωσης, και φυσικά η αλλοιωμένη από την οργάνωση ΜΝΚ της Αγίας Γραφής.

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 20-3-2008.

Τελευταία ενημέρωση: 6-10-2023.

ΕΠΑΝΩ