Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Προβλήματα

Περί της βλάβης από τον ανόητο ζήλο, που νομίζεται ως θείος * Οι ωφέλειες από τα αποκαλυπτόμενα σκάνδαλα * Οι Σκανδαλιζόμενοι * Οι ανάξιοι κληρικοί βλάπτουν την Εκκλησία * Τι σημαίνει "κάθαρση" στην Εκκλησία * Οι σκανδαλοθήρες * Γεροντισμός: Ψευδεπίγραφοι "Γέροντες" * Ο χαρακτήρας του μη κατ' επίγνωσιν ζηλωτού

Οι «ορθόδοξοι Πάπες»

Όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους, στην πυρά!

Του σεβ. Μητρ. Ναυπάκτου Ιεροθέου

 

Πηγή: Περιοδικό "Εκκλησιαστική Παρέμβαση" Τεύχος 301 Αυγούστου 2021.

Αναδημοσίευση από: https://www.parembasis.gr

 

Ο Πάπας σύμφωνα με τις αποφάσεις τής Α΄ Βατικανής Συνόδου έχει καθορισθεί ως «αλάθητος» όταν ομιλεί «εκ καθέδρας», είναι ανώτερος από τις Συνόδους και μάλιστα τις Οικουμενικές, αφού αυτός κρίνει κατά πόσον μια Σύνοδος αποφασίζει σωστά ή όχι.

Εναντίον αυτής τής νοοτροπίας που δημιούργησε πολλά δεινά στον δυτικό Χριστιανισμό, εμφανίσθηκαν οι Μεταρρυθμιστές Προτεστάντες, οι οποίοι όχι μόνον αμφισβήτησαν το αλάθητο τού Πάπα, αλλά κατέληξαν στο σημείο καθένας να γίνει ένας πάπας, που κρίνει όλους τους άλλους.

Δυστυχώς, αυτή η νοοτροπία εισήχθη και μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία από Κληρικούς και θεολόγους, και εκφράζεται ως ένας «ορθόδοξος παπισμός», όταν ο κάθε θεολόγος εκφράζει παπικές νοοτροπίες, αφού, μάλιστα, αρνούνται και τον συνοδικό θεσμό τής Εκκλησίας.

Έτσι, κατά καιρούς, όπως και στις ημέρες μας εμφανίζονται κάποιοι που έχουν καταρτίσει ένα ιδεολογικό σύστημα και βάσει αυτού κρίνουν τους πάντες και τα πάντα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα στους γύρω τους, που δεν αφήνουν κανέναν να αναπνεύσει, αφού όλοι οι άλλοι θεωρούνται αιρετικοί.

Οι «παπίζοντες ορθόδοξοι» όταν συναντήσουν κάποιον που συμφωνεί απολύτως με τις απόψεις τους, τον επαινούν μέχρι «τρίτου ουρανού» ότι είναι «παραδοσιακός» και ορθόδοξος θεολόγος, ότι υπερασπίζεται την ορθόδοξη αλήθεια, ότι στηρίζει πνευματικά τους πιστούς κ.α. Και όταν αυτός ο ίδιος «παραδοσιακός» θεολόγος σε κάποια στιγμή εκφράσει μια άποψη που είναι αντίθετη με τις δικές τους «παπικές» αντιλήψεις, τότε τον κατηγορούν ότι «μεταλλάχθηκε», ότι «έπληξε το θεολογικό του κύρος» κ.α.

Έχουμε, λοιπόν, το φαινόμενο, που κάποιος την μια ημέρα διαβάζει τα βιβλία ενός συγγραφέως και την άλλη ημέρα τα θέτει κατά κυριολεξία στην πυρά, τα καίει, διότι και αυτά τα βιβλία τα έγραψε τότε που ήταν, κατά την γνώμη τους, «παραδοσιακός» και εκφραστής τών πατερικών διδασκαλιών, τώρα όμως και αυτά είναι τού αντιχρίστου και γι’ αυτό πρέπει να καούν.

Λυπάται κανείς γι’ αυτήν την νοοτροπία συγχρόνων «ορθοδόξων παπών», οι οποίοι ανάγονται σε κριτές τών πάντων, τους «ανεβάζουν» και τους «κατεβάζουν» με το δικό τους «ασανσέρ».

Πρόκειται για μια παθογένεια, για μια σχιζοφρενική συμπεριφορά, για μια παράνοια, για ένα «διπολικό σύνδρομο».

Νοσταλγώ την επικοινωνία με αγίους, οι οποίοι ξέρουν να αγαπούν τους άλλους με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, ξέρουν να εκτιμούν ή ακόμη να κρίνουν «αγαπητικά», ξέρουν να δημιουργούν κοντά τους μια ατμόσφαιρα καλώς νοουμένης ελευθερίας.

Πάντως, είναι φοβερό και τελικά διαβολικό να πολεμά κανείς τους άλλους με «παπική» νοοτροπία, που εκφράζεται ως «ορθόδοξη ομολογία». Είναι όντως φοβερό και δαιμονικό!

Δημιουργία αρχείου: 17-9-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 17-9-2021.

ΕΠΑΝΩ