Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Παπισμός

Ο Παπισμός δεν είναι Εκκλησία! // Ο Παπισμός είναι ΑΙΡΕΣH // Ο Πέτρος και τα κλειδιά της Βασιλείας

Γιατί η θρησκεία του Βατικανού δεν είναι ούτε Ρωμαιο-  ούτε Καθολική

 

Πηγή: http://www.geocities.com/trvalentine/orthodox/romancatholic.html

Μετάφραση: Κ. Ν.

Η Παπική Εκκλησία, δεν είναι βεβαίως "Καθολική", μια και βρίσκεται σε σχίσμα, με την Καθολική και Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Και "Καθολική" σημαίνει "πλήρες Σώμα τού Χριστού". Σημαίνει επίσης όμως και άλλα πράγματα, όπως θα δείτε στο ακόλουθο άρθρο που μεταφράσαμε.

Η θρησκεία του Βατικανού δεν είναι «καθολική».  Η λέξη «καθολική» προέρχεται από την Ελληνική ρίζα κατά (=σύμφωνα με) και όλος (=σύνολο). Έτσι, η λέξη «καθολική» σημαίνει  «σύμφωνα με το σύνολο».

Οι οπαδοί του Βατικανού ψευδώς δηλώνουν πως «καθολική» σημαίνει «παγκόσμια» και επιδιώκουν να αποδώσουν στον όρο γεωγραφική έννοια, καθ’ ότι ο όρος αυτός είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από τον Άγιο Ιγνάτιο Αντιοχείας, από το 105 μ.Χ. – πολύ πριν γίνει γεωγραφικά παγκόσμια η Εκκλησία.

Η αλήθεια που αποφεύγουν είναι πως «καθολική» σημαίνει «σύμφωνα με το σύνολο της Χριστιανικής διδασκαλίας».  Αυτό που αποτελεί το σύνολο της Χριστιανικής διδασκαλίας εξηγείται σαφώς, από τον Άγιο Vincent της Lerins:

. . . μέσα στην ίδια την Καθολική Εκκλησία, πρέπει να λαμβάνεται κάθε πρόνοια ώστε να τηρούμε εκείνη την πίστη που πιστεύεται παντού, πάντοτε, και από όλους.  Διότι είναι αληθώς και με την πιο αυστηρή έννοια «καθολικό» εκείνο που - όπως υποδηλώνει το ίδιο το όνομα και ο λόγος του πράγματος - κατανοεί τα πάντα οικουμενικά.  Τον κανόνα αυτόν θα τον τηρήσουμε, αν ακολουθήσουμε την οικουμενικότητα, την αρχαιότητα, την συναίνεση.

Υπάρχουν πολλές διδασκαλίες του Βατικανού που σαφώς δεν είναι της αρχαιότητας. Το γεγονός αυτό και μόνο τις καθιστά μη καθολικές.

Η θρησκεία του Βατικανού δεν είναι «Ρωμαϊκή», αφού η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην Δύση είχε κατακλυσθεί από Γερμανικά φύλα, τα οποία και κυριάρχησαν. Μαζί με την υπόλοιπη κοινωνική δομή, κατακτήθηκε και το Βατικανό από αυτά τα Γερμανικά φύλα.  Η Γερμανική εκδοχή της Ιστορίας είναι πως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έφθασε στο τέλος της το 476 μ.Χ. και πως σταδιακά επανιδρύθηκε, ως «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία».

Ορθώς έχουν δηλώσει οι ιστορικοί πως η λεγόμενη «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» δεν ήταν επ’ ουδενί Αγία (ήταν αρκετά παγανιστική), δεν ήταν επ’ ουδενί Ρωμαϊκή (ήταν Γερμανική), και δεν ήταν καν αυτοκρατορία (ήταν μια συνομοσπονδία μικρότερων κρατών).

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επέζησε μέχρι το 1453 μ.Χ..  Η Γερμανική εκδοχή της Ιστορίας εσφαλμένα την αποκαλεί «Βυζαντινή Αυτοκρατορία», παρ’ ότι οι λαοί της αυτοκρατορίας πάντοτε ονόμαζαν τους εαυτούς τους «Ρωμαίους», μιλούσαν την Ρωμαίικη γλώσσα (η σημερινή Ελληνική της καθομιλουμένης) και ζούσαν κάτω από Ρωμαϊκούς νόμους.  Όταν οι Άραβες κατέκτησαν την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 1453, το Χριστιανικό μιλέτι κάτω από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως το αποκαλούσαν «Ρωμαίικο μιλέτι» και την Χριστιανική τους Πίστη την αποκαλούσαν «Ρωμαιο-Ορθόδοξη», ενώ την θρησκεία του Βατικανού την αποκαλούσαν «οι Λατίνοι» ή «οι Φράγκοι» (οι Φράγκοι ήσαν ένα από τα Γερμανικά φύλα που κατέκλυσαν την Ευρώπη).

Είναι, συνεπώς, ιστορικά ανακριβές να προσαρτάται, είτε το «Καθολική» είτε το «Ρωμαϊκή», ως επίθετο στην θρησκεία του Βατικανού.

Δημιουργία αρχείου: 14-3-2012.

Τελευταία ενημέρωση: 14-3-2012.