Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Θρησκείες

Ποιες είναι οι πιο θρησκευόμενες χώρες στην Ευρώπη * Στατιστικές για τη θρησκευτικότητα στην Ελλάδα * Παγκόσμιος χάρτης Ορθοδόξων * Οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξοι * Οι διανοητικές ιώσεις των αιρέσεων * Η αρρώστια της θρησκείας * Οι καθ' ομολογίαν Χριστιανοί στον κόσμο * Δεν πιστεύουν σε θρησκείες οι νέοι σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης * Ποσοστά θρησκευτικότητας 2018 σε Ευρωπαϊκές χώρες

Στις ΗΠΑ, 1 στους 3 δηλώνει «άθεος» ή «άθρησκος»

Εντείνεται η τάση «εκκοσμίκευσης»

Πηγή: ΑΠΕ

Αναδημοσίευση από: https://www.in.gr στις 15 Δεκεμβρίου 2021.

 

Tο 84% των λευκών ευαγγελικών χριστιανών ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Tο 45% των Αμερικανών δηλώνει πως προσεύχεται καθημερινά, από 58% που ήταν το ποσοστό αυτό το 2007.

Σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς δηλώνει ότι είναι «άθεος» ή «άθρησκος», τάση που εντείνεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, μολονότι ο χριστιανισμός παραμένει η κυρίαρχη θρησκεία, σύμφωνα με το ινστιτούτο Pew Research.

 

Πλειονότητα οι χριστιανοί

Στη δημοσκόπηση αυτή, το 29% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τον εαυτό του «άθεο, αγνωστικιστή ή χωρίς συγκεκριμένη θρησκεία», από 16% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2007, την πρώτη φορά που το ινστιτούτο μέτρησε αυτήν την τάση.

Οι χριστιανοί παραμένουν πλειονότητα, αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε στο 63%, από 78% το 2007.

Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι προτεστάντες, από 52% στο 40% και ακολουθούν οι καθολικοί, από 24% το 2007 στο 21% σήμερα.

Το 6% δηλώνει ότι ανήκει σε άλλα δόγματα ή θρησκείες, όπως στο ισλάμ (1%), τον ιουδαϊσμό (1%), τον βουδισμό (1%) και τον ινδουισμό (1%).

 

«Εκκοσμίκευση»

«Η προφανής εκκοσμίκευση της αμερικανικής κοινωνίας κατά τον 21ο αιώνα δεν εμφανίζει ενδείξεις υποχώρησης», σημειώνει το ινστιτούτο Pew Research, στη μελέτη του οποίου δεν γίνεται σύγκριση με άλλες χώρες.

Μια άλλη ένδειξη πάντως είναι ότι το 45% των Αμερικανών δηλώνει πως προσεύχεται καθημερινά, από 58% που ήταν το ποσοστό αυτό το 2007.

Μεταξύ των προτεσταντών, οι ευαγγελικοί παραμένουν πλειονότητα καθώς έξι στους δέκα (60%) αυτοπροσδιορίζονται με αυτόν τον όρο ή ως «αναγεννημένοι» χριστιανοί.

Σε προηγούμενη έρευνά του το Pew ανέφερε ότι το 84% των λευκών ευαγγελικών χριστιανών ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Δημιουργία αρχείου: 15-12-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 15-12-2021.

ΕΠΑΝΩ