Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Σαϊεντολογία

Πρώην γενικός επιθεωρητής της Σαηεντολογίας εξηγεί πώς δραπέτευσε από την καταστροφική λατρεία * Η απατηλή λάμψη τής Σαϊεντολογίας * Γενικές έννοιες και στόχοι της Σαϊεντολογίας * Διαφωτιστικό εγκύκλιο σημείωμα από την Ιερά Σύνοδο * Ένας "Ιός" παραπληροφόρησης στην Ελευθεροτυπία * Η Π.Ε.Γ. στο στόχαστρο της Σαϊεντολογίας * «Δραπέτευσα από τη Σαϊεντολογία στα 52 μου. Μάικ Ρίντερ

Πώς δραπέτευσα από την Εκκλησία της Σαηεντολογίας

Η εμπειρία πρώην θύματος

Σύνταξη ΙΝ

«Βρέθηκα να εργάζομαι πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα και να κερδίζω κάτω από 5.000 λίρες το χρόνο».

 

Πηγή: Με στοιχεία από vice.com

Αναδημοσίευση από: https://www.in.gr

Όταν πρόκειται για την Εκκλησία της Σαηεντολογίας, πιθανότατα έχετε ακούσει τόσο για τους διάσημους οπαδούς της όσο και για τις τρελές ιδέες της σχετικά με τις διαστημικές μάχες (για παράδειγμα, για τον Λόρδο Ζένου (Lord Xenu), τον διαγαλαξιακό πολεμιστή για τον οποίο μπορείτε να μάθετε τα πάντα μόνο αν έχετε ανέβει σε ένα paywall μαθημάτων αξίας πολλών χιλιάδων δολαρίων).

Πιθανότατα έχετε ακούσει πολύ λιγότερα, ωστόσο, για τους υπαλλήλους της Εκκλησίας, οι οποίοι μπορεί να εξαναγκαστούν να εργάζονται απίστευτα πολλές ώρες για έναν μικροσκοπικό μισθό.

Ένα επεισόδιο της σειράς VICE’s Informer, εστιάζει σε έναν ανώνυμο πρώην υπάλληλο που πέρασε χρόνια κάνοντας σε ανθρώπους μαθήματα και βοηθώντας την Εκκλησία.

 

«Δεν ήξερα τι είναι η αίρεση»

Ο άνδρας προσχώρησε στα μέσα της δεκαετίας των είκοσι χρόνων του αφού διάβασε ένα βιβλίο για τη Διανοητική, την ψευδοεπιστημονική θεωρία του ιδρυτή της Σαηεντολογίας L. Ron Hubbard για τη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου νου και του σώματος. Στη συνέχεια επικοινώνησε με την Εκκλησία και ενθαρρύνθηκε να προσέλθει για ένα δωρεάν τεστ προσωπικότητας, μια συνήθης μέθοδος στρατολόγησης για τη θρησκεία.

«Δεν είχα ακούσει ποτέ τίποτα για τη Σαηεντολογία πριν από αυτό. Δεν ήξερα τι είναι η αίρεση», δήλωσε στο VICE. «Μου είπαν ότι ήμουν τελείως χάλια και ότι έπρεπε να κάνω κάποια μαθήματα Σαηεντολογίας για να ξεκαθαρίσω τον εαυτό μου».

Ακούστε την ιστορία του:

 

Αυτό που αποκαλούν «συνέντευξη πρόσληψης»

Λίγους μήνες αφότου ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη Σαηεντολογία, τον πίεσαν να ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό: «Ξόδεψαν αρκετό χρόνο προσπαθώντας να με στρατολογήσουν για να ενταχθώ σε αυτούς. Αρχικά δεν σκόπευα να το κάνω αυτό. Βασικά, με κούρασαν. Με πήγαιναν σε αυτό που αποκαλούν “συνέντευξη πρόσληψης” και με κρατούσαν εκεί για ώρες».

Αν αρνιόταν να υπογράψει το χαρτί, του έδιναν κάποιο υλικό να διαβάσει, έφευγαν και επέστρεφαν μια ώρα αργότερα για να ξαναρχίσουν τη διαδικασία. Τελικά συμφώνησε και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δυόμισι ετών που τον χαρακτήριζε εθελοντή, οπότε η Εκκλησία δεν ήταν υποχρεωμένη να του καταβάλει τον κατώτατο μισθό.

«Μου είχαν πει ότι θα κέρδιζα περίπου 200 λίρες την εβδομάδα, κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια», είπε. «Βρέθηκα να εργάζομαι πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα και να κερδίζω κάτω από 5.000 λίρες το χρόνο».

 

«Στη Μέκκα της Σαηεντολογίας»

Κάποια στιγμή, ο υπάλληλος στάλθηκε στην οργάνωση Flag Service Organisation της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας στο Κλιαργουότερ της Φλόριντα, ένα από τα κύρια κέντρα της θρησκείας. «Σε στέλνουν εκεί για να εκπαιδευτείς. Θεωρούν ότι αυτό το μέρος είναι η Μέκκα της Σαηεντολογίας», δήλωσε στο VICE. Μόλις έφτασε, του πήραν το διαβατήριό του και έτσι δεν μπορούσε να φύγει.

Παράλληλα με ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης και μαθημάτων, έπρεπε επίσης να εργάζεται για να καλύψει το τυχόν έλλειμμα για τα έξοδα διαβίωσής του.

«Υποτίθεται ότι πλήρωναν τόσα πολλά κάθε εβδομάδα για το δωμάτιο και τη διατροφή σου. Αν δεν πλήρωναν, τότε θα δούλευες για να καλύψεις αυτό το ποσό. Έτσι ξόδευες τόσο πολύ χρόνο κάθε εβδομάδα, πιθανώς περίπου 25 με 30 ώρες κάνοντας συνήθως κάποια σωματική εργασία… Ήμουν αρκετά τυχερός αν κοιμόμουν έξι ώρες. Αυτή ήταν μια καλή νύχτα».

 

Η διαδικασία της απομάκρυνσης

Τελικά, απογοητεύτηκε από τη θρησκεία. «Συνειδητοποίησα ότι δεν βοηθούσαν κανέναν, απλώς έβγαζαν χρήματα. Δεν το θεωρούσα σωστό».

Κράτησε τις ανησυχίες του για τον εαυτό του για να αποφύγει τον έλεγχο, αλλά αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους του με την Εκκλησία. «Αλλά πριν φύγεις από εκεί, σε βάζουν να κάνεις αυτό που αποκαλούν “έλεγχο ασφαλείας”», εξήγησε. «Σου κάνουν ερωτήσεις για να βεβαιωθούν ότι δεν έχεις κάνει κάτι που δεν έπρεπε να έχεις κάνει. Πρέπει να δεις διάφορους ανθρώπους, ο καθένας προσπαθεί να σε μεταπείσει να φύγεις, μετά σε βάζουν στο Ε-meter και σου κάνουν εξομολόγηση, γιατί πιστεύουν ότι ο λόγος που θέλεις να φύγεις είναι επειδή έχεις κάνει κακά πράγματα.

«Στη συνέχεια, αν πραγματικά δεν μπορούν να σε σταματήσουν, σε βάζουν να υπογράψεις κάποια πράγματα για να πεις ότι δεν θα μιλήσεις ποτέ γι’ αυτό… και μετά σου επιτρέπεται να φύγεις».

 

Μόνο έξι χρόνια αργότερα κατάλαβε τι του είχε συμβεί

«Από όσα έμαθα από ειδικούς σε θέματα αιρέσεων, συνήθως ένα άτομο που εντάσσεται σε μια αίρεση βρίσκεται σε ευάλωτη θέση και θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα», δήλωσε στο VICE. Αλλά έχει και ο ίδιος τη δική του θεωρία: «Νομίζω ότι αν είσαι πιο επιρρεπής στην ύπνωση, είναι πιο πιθανό να μπεις σε μια αίρεση».

Δημιουργία αρχείου: 17-5-2024.

Τελευταία μορφοποίηση: 17-5-2024.

ΕΠΑΝΩ