Ελληνικός Παρατηρητής της Εταιρίας Σκοπιά

Μια συνεργασία της

Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας

Ιστορικά ντοκουμέντα

Η Οργουελική οργάνωση τής Σκοπιάς. Μέρος 2ο. Πλύση Εγκεφάλου από το "Μεγάλο Αδελφό", ή τη "Στοργική Μητέρα" // Η Οργουελική οργάνωση τής Σκοπιάς. Μέρος 3ο. Ωκεανία: Η Ευτυχισμένη Οργάνωση του Ιεχωβά // Το Αποκρυφιστικό ξεκίνημα τής Σκοπιάς

Η Οργουελική οργάνωση τής Σκοπιάς. Μέρος 1ο.

Η "Σκοπιά" σε ρόλο "Μεγάλου Αδελφού"

Σ' εκείνο το συνταρακτικό βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ «1984», ο ήρωάς του, ο Ουϊνστον Σμιθ, δουλεύει στο «τμήμα αλήθειας» του κόμματος όπου η εργασία του ήταν να παραχαράζει την ιστορία και να την ταιριάζει με το παρόν, για να μη φαίνεται ότι το Κόμμα, (ο Μεγάλος Αδελφός) έχει κάνει λάθος. Καθώς δουλεύει βλέποντας το ψέμα, λέει  την πιο συγκλονιστική φράση του μυθιστορήματος:

«Όλα χάνονται στην καταχνιά... το παρελθόν σβήστηκε, το σβήσημο ξεχάστηκε, το ΨΕΜΑ έγινε ΑΛΗΘΕΙΑ...»

Έτσι και στην περίπτωση της Σκοπιάς, ακολουθώντας πιστά αυτή την αρχή, έχει καταφέρει να παραχαράξει, να αλλοιώσει, και να προσαρμόσει την ιστορία της όπως τη βολεύει. Προσωπικά αυτό το οποίο με έκανε να αρχίσω να αμφιβάλλω, ήταν όταν διάβασα εντελώς τυχαία κάποια συγγράμματα του Ρώσσελ, και μετά του Ρόδερφοδ. Τότε το πέπλο άρχισε να πέφτει, και κατάλαβα την αλήθεια.

Ο καλύτερος τρόπος για να λογικευτεί κάποιος Μάρτυρας, πιστεύω ότι είναι να του δείξεις την ιστορία της Σκοπιάς. Δεν θα ξεχάσω όταν πήγαινα γυμνάσιο, όταν ο καθηγητής θρησκευτικών, στο μάθημα για τους «Μάρτυρες» και τα πιστεύω τους, είπε ότι ένα από τα πιστεύω τους είναι ότι περιμένουν τους αρχαίους προφήτες να αναστηθούν, και να οδηγήσουν τους Μάρτυρες στον Αρμαγεδδώνα, με αρχηγό του στρατεύματος π.χ. τον Δαυϊδ, ναυτικού τον Νώε, με Μωυσή και Αβραάμ σε κάποια άλλα αξιώματα, κλπ.

Τότε είπα στον καθηγητή μου ότι αυτά είναι κακοήθη ψέματα εναντίον μας, και δεν πιστεύουμε έτσι. Μακάρι να ήταν όμως έτσι... μετά από χρόνια είδα ότι το βιβλίο είχε δίκαιο. Ο «Δικαστής» Ρόδερφορδ, αφού άλλαξε όλη την αρχική δομή της Σκοπιάς, ένα από τα κύρια πιστεύω που επέβαλε στους Μάρυρες τότε, ήταν η ανάσταση των αρχαίων προφητών. Μάλιστα είχε κτίσει μια πολυτελή βίλα για τους αρχαίους προφήτες στην Καλιφόρνια και τους περίμενε να αναστηθούν... από το 1925 μέχρι που πέθανε το 1942. Για πάνω από 23 χρόνια για τους Μάρτυρες αυτό ήταν «αλήθεια». Αυτή όμως η «αλήθεια», όπως και τόσες άλλες «αλήθειες» της Σκοπιάς, ξεχάστηκαν με την πάροδο του χρόνου. Και με την έντεχνη παραχάραξη της ίδιας της ιστορίας της,  η ηγεσία της Σκοπιάς έσβησε το σκοτεινό παρελθόν της, και το έραψε στα δικά της μέτρα.

Στην πρόσφατη συνέλευση, σε μια ομιλία έλεγε για το 1922 και την διακύρηξη των καλών νέων της Βασιλείας που ξεκίνησε δυναμικά στο Σίνταρ Ποϊντ του Οχαϊο. Αυτό που δεν είπε, ήταν τι κήρυτταν τότε οι «Μάρτυρες», και ποιο ήταν το άγγελμα τους. Δηλαδή ότι το 1925 θα ανασταίνονταν οι προφήτες και θα ηγούντο του Αρμαγεδδώνος.

Σε άλλα αρχεία, θα δούμε όμως ποια ήταν η αλήθεια σε ορισμένα καυτά θέματα όπως:

Τί πίστευε ο Ρώσσελ για το 1884, 1888, 1914; Τι ήταν η "αλήθεια" γι' αυτές τις ημερομηνίες μέχρι το 1932; Ποια η σχέση του Ρώσσελ με τη Μασονία καθώς και τα εμβλήματα της Σκοπιάς τότε, και πού είναι θαμμένος σήμερα; Πώς ήταν επηρεασμένος από τον πνευματισμό και τον αποκρυφισμό, την αστρολογία και τη νουμερολογία και τί σημασία έχει η Πυραμιδολογία στης ημερομηνίες της Σκοπιάς;

Το κόμμα, (στην προκειμένη περίπτωση η Σκοπιά), αλλοίωσε υπέρ της την ιστορία. Όμως αυτό που δεν μπορεί να αλλοιώσει είνα τα ίδια της τα γραπτά κείμενα. Αυτά και μόνο αρκούν να την καταδικάσουν. Ίσως γι αυτό να μην υπάρχουν και στις βιβλιοθήκες της στης «αίθουσες βασιλείας» τα επικίνδυνα βιβλία, και γι αυτό τα έχει χάσει. Όταν μιλούσα με κάποιο πρεσβύτερο και του έδειξα τι πίστευε η Σκοπιά κάποτε, έμεινε έκπληκτος.

Είχε μεσάνυκτα από την ιστορία της Σκοπιάς... όμως σε εμάς τους ελεύθερους ανθρώπους δεν έχει καταφέρει να σβήσει από την μνήμη μας αυτό που την βολεύει. Είμαστε εδώ ζωντανά παραδείγματα μιας πλάνης που έχει χαράξει ανεξίτηλα τη ζωή μας. Γι αυτό είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε να μην πέσουν και άλλα θύματα στα δίχτυα της αίρεσης αυτής.

 

Έρευνα – Κείμενο: Μορφέας

Δημιουργία αρχείου: 19-9-2002.

Τελευταία ενημέρωση: 19-4-2012.