Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Ιστορικά ντοκουμέντα για τη Σκοπιά

Η Σκοπιά εξύμνησε την Κοινωνία των Εθνών * Η Ναζιστική δήλωση νομιμοφροσύνης της Σκοπιάς * Οι επενδύσεις τής Σκοπιάς στις πολεμικές βιομηχανίες τών ΗΠΑ

Η προσπάθεια του Ρόδερφορδ

να συμβιβαστεί με τον Χίτλερ

 

Του Κώλετ Μπρουκς

 

Πέρα από τα ντοκουμέντα που έχει δημοσιεύσει ο ιστότοπός μας εδώ και χρόνια, το παρόν άρθρο δίνει κάποιες ακόμα πληροφορίες για τον τυχοδιωκτισμό τής εταιρίας Σκοπιά στον καιρό τού Χίτλερ.

 

Μια φωτογραφία στο βιβλίο της Εταιρίας Σκοπιά με τον τίτλο, «Αληθινή Ειρήνη και Ασφάλεια-Πώς Μπορεί να βρεθεί;» απεικονίζει μερικούς αξιωματούχους του Ρωμαιοκαθολικού κλήρου να αποδίδουν το χαιρετισμό «Χάϊλ – Χίτλερ». Είναι ενδεικτική της χωρίς τέλος καταδίκης της Εκκλησίας εκ μέρους της Σκοπιάς, την οποία κατηγορούν για θλιβερό συμβιβασμό στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, όσοι κατοικούν σε γυάλινα σπίτια, δεν πρέπει να πετάνε στους άλλους πέτρες! Ή, όπως εύγλωττα το διετύπωσε ο Ιησούς, «Πώς μπορείς να εκβάλλεις το ξυλάριο από τον οφθαλμό του αδελφού σου εάν πρώτα δεν εκβάλλεις τη δοκό από τον δικό σου;»

 

Δεν είναι σκοπός αυτής της μελέτης να εξετάσει αν η Εκκλησία του Χριστιανικού κόσμου επιδοκίμασε ή κατήγγειλε τους εμπνευστές του Ναζιστικού Κινήματος. Ωστόσο, αυτό που είναι συγγενές μ’ αυτό, είναι το γεγονός ότι η Ηγεσία της Σκοπιάς προσπάθησε ‘θλιβερά’ να συμβιβαστεί με το Γερμανικό Ράϊχ.

 

Τα βιβλία «Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Θείο Σκοπό» και «Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά—Διαγγελείς της Βασιλείας του Θεού», αναφέρουν ότι η Ναζιστική κυβέρνηση δήμευσε την περιουσία της Σκοπιάς μετά από δύο αιφνίδιες επιδρομές στα κεντρικά γραφεία στο Μαγδεμβούργο, στη διάρκεια του 1933.

 

Ως απάντηση στην πρώτη επιδρομή, ο δεύτερος Πρόεδρος της Σκοπιάς Ιωσήφ Ρόδερφορδ, συνέταξε μια ‘Διακήρυξη Γεγονότων’, η οποία, όπως ισχυρίζονται, κατήγγειλε τον Χίτλερ, την κυβέρνησή του και το Ναζισμό. Ωστόσο, αυτή η ‘Διακήρυξη Γεγονότων’, όπως επανατυπώθηκε στο βιβλίο του Έτους 1934 των Μαρτύρων του Ιεχωβά, αντιπροσωπεύει τον παροιμιώδη «σκελετό στο ντουλάπι» της Σκοπιάς.

 

Ο Τζέϊμς Πέντον, συγγραφέας του εκρηκτικού βιβλίου ‘Η Αποκάλυψη Καθυστέρησε’, εξέθεσε την υποκρισία της Σκοπιάς, σε ένα άρθρο που έγραψε για την εφημερίδα ‘Χριστιανική Αναζήτηση’. Σύμφωνα με τον Πέντον, η Εταιρία Σκοπιά έλαβε οριστική στάση εναντίον της Ναζιστικής κυβερνήσεως μόνο όταν προηγουμένως ο Χίτλερ απέρριψε τη ‘Διακήρυξή’ της. Σε μια προσωπική επιστολή προς τον Χίτλερ που συνόδευε τη ‘Διακήρυξη’, οι ηγέτες της Σκοπιάς προσπάθησαν να πείσουν τον Φύρερ ότι, ‘υποστήριζαν τις αρχές της κυβερνήσεώς του’. Χωρίς αμφιβολία, αυτή ήταν μια προσπάθεια να συνεχίσουν τις πωλήσεις βιβλίων στη Γερμανία. Εντούτοις, ο Χίτλερ δεν εντυπωσιάστηκε. Στη ‘Διακήρυξη των Γεγονότων’ ο Ρόδερφορδ έγραφε:

 

«Η παρούσα Κυβέρνηση της Γερμανίας έχει διακηρύξει με έμφαση την αντίθεσή της στους Δυνάστες του Μεγάλου Εμπορίου και στη βλαβερή θρησκευτική επιρροή στις πολιτικές υποθέσεις του έθνους. Αυτή ακριβώς είναι η θέση μας, Αντί να είμεθα αντίθετοι προς τις αρχές που υποστηρίζει η Κυβέρνηση της Γερμανίας, υποστηρίζουμε πλήρως αυτές τις αρχές, και τονίζουμε ότι ο Ιεχωβά Θεός μέσω του Χριστού θα πραγματοποιήσει στο πλήρες αυτές τις αρχές».

 

Ποιες αρχές υποστήριζε η Γερμανία υπό τη διακυβέρνηση του Χίτλερ; Η Σκοπιά ανέφερε τα ακόλουθα στο βιβλίο της ‘Η Χιλιετής Βασιλεία του Θεού’:

 

«Λίγο μετά την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για το Ναζιστικό σχέδιο από κατασχεθέντα Ναζιστικά έγγραφα, Αυτό το σχέδιο είχε σκοπό τη δημιουργία μιας Ναζιστικής Παγκόσμιας Τάξης που ο Χίτλερ θα επέβαλε ανελέητα πάνω σε όλη την ανθρωπότητα. Ο Χίτλερ είχε προφανώς υπόψη του τη Γερμανική Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, πάντως, η επανίδρυση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως ήλπιζαν πολλοί που συμμερίζονταν τη θρησκεία του Χίτλερ, δεν έγινε».

 

Ενώ είναι εντελώς φανερό ότι η Εταιρία Σκοπιά δεν πίστευε στο Ναζισμό, η ‘Διακήρυξη’ αποκαλύπτει ότι είναι το ίδιο ένοχη, όπως και ο Χριστιανικός κόσμος, για τον οποίο υποστηρίζουν ότι «κοιμήθηκε με τον εχθρό». Επομένως, πρέπει κάποιος να ρωτήσει, «σε Ποιον ή σε Τι αναφερόταν ο Ρόδερφορδ και Ποιους εννοούσε με τη φράση ‘Δυνάστες του Μεγάλου Εμπορίου’;» Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος:

 

«Οι Εβραίοι Έμποροι της Αγγλο-Αμερικανικής Αυτοκρατορίας είναι εκείνοι που οικοδόμησαν και διαχειρίζονται το Μεγάλο Εμπόριο σαν εργαλείο εκμετάλλευσης των ανθρώπων πολλών εθνών...  Αυτό το γεγονός είναι τόσο φανερό στην Αμερική, ώστε υπάρχει μια παροιμία σχετικά με την πόλη της Νέας Υόρκης: Οι Εβραίοι την κατέχουν, οι Καθολικοί Ιρλανδοί την κυβερνούν, και οι Αμερικανοί πληρώνουν το λογαριασμό!»

 

Στη διάρκεια του 1ου και του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Σκοπιά ασκούσε κριτική σε ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης και της Γερμανικής, ότι χειραγωγούνταν από τη Ρωμαιο-Καθολική Εκκλησία, την οποίαν προσδιόριζαν σαν τη «Μεγάλη Πόρνη της Βαβυλώνας». Ακόμη και η ‘Διακήρυξη’ εκθέτει τη δική της υποκρισία:

 

«Οι Σπουδαστές της Γραφής μάχονται για τις ΙΔΙΕΣ υψηλές ηθικές επιδιώξεις, σκοπούς και ιδέες που το Εθνικό Γερμανικό Ράϊχ διεκήρυξε ως προς τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, δεν υπάρχουν αντίθετες απόψεις...  τουναντίον, σεβόμενες τις αγνές θρησκευτικές και πολιτικές επιδιώξεις, είναι σε πλήρη αρμονία με την Εθνική Κυβέρνηση του Γερμανικού Ράϊχ» (η έμφαση δική μας)

 

Όπως είδαμε πριν, το έντυπο της Σκοπιάς ‘Η Χιλιετής Βασιλεία του Θεού’ ανέφερε ότι «οι άνθρωποι της θρησκείας του Χίτλερ» απογοητεύθηκαν όταν τελικά το σχέδιό του απέτυχε. Πώς, λοιπόν, πρέπει να δούμε την ανωτέρω δήλωση, εφόσον η Σκοπιά ισχυρίσθηκε ότι ήταν σε πλήρη αρμονία με τις μη πολιτικές, θρησκευτικές απόψεις του Τρίτου Ράϊχ; Συνεπώς, όποιος διαθέτει και την ελάχιστη ιδέα περί ιστορίας, γνωρίζει καλά «τις μη πολιτικές επιδιώξεις του Τρίτου Ράϊχ». Μόνον ένας παράφρονας σαν τον Χίτλερ μπορούσε να ενορχηστρώσει τη συστηματική εξάλειψη 6 εκατομμυρίων Εβραίων αποκαλώντας αυτές τις ενέργειες «Πράξη Θείου Θελήματος!» Ακόμη και η εταιρία αναγνώρισε σε μεταγενέστερες εκδόσεις της τη φαυλότητα της Γερμανίας, κατηγορώντας την ότι συμμορφώθηκε με την προσπάθεια του Σατανά να ‘απομακρύνει όλους τους ανθρώπους από τον Θεό και τη Βασιλεία του’. Επιπλέον, στην προσωπική επιστολή προς τον Χίτλερ, ψευδώς ισχυρίσθηκαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους εδίωξε επειδή αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν αντι-Γερμανική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Βέβαια, αυτός ο ισχυρισμός αντιφάσκει πλήρως με τη στάση που τήρησαν το καλοκαίρι του 1918, όταν η Σκοπιά παρότρυνε πιστούς Σπουδαστές της Γραφής να αγοράσουν πολεμικά ομόλογα! Στην πραγματικότητα, προχώρησαν ως το σημείο να υποστηρίξουν μια Εθνική Ημέρα Προσευχής για την ταχεία ήττα της Γερμανίας. Εντούτοις η Εταιρία επέπληττε με σφοδρότητα το Χριστιανικό κόσμο γιατί προσευχόταν για τον τερματισμό του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα άρθρο της Σκοπιάς του 1985!:

 

«Το 1914, όταν τα Γερμανικά στρατεύματα βάδιζαν μέσα στο Βέλγιο φορώντας στρατιωτικές ζώνες με την επιγραφή «Got mit uns”. (ο Θεός μαζί μας), η Εκκλησία, κι’ από τις δυο πλευρές, έκανε άφθονες προσευχές για τη νίκη και εξαπέλυε καυστικές κατηγορίες κατά του εχθρού».

 

Η Οργάνωση της Σκοπιάς δεν υπήρξε ποτέ επιεικής όταν σήκωνε το δάχτυλο κατηγορώντας άλλους, κάνοντας τα στραβά μάτια στις δικές της κραυγαλέες ασυνέπειες. Τι λέει η Εταιρία γι’ αυτή τη ‘Διακήρυξη’ και τα σχετικά γεγονότα; Όπως αναμενόταν, απέδωσε αλλού τη μομφή! Στο βιβλίο του Έτους 1974, ισχυρίσθηκε ότι ένας Γερμανός Μάρτυρας κατηγόρησε κάποιον άλλον Μάρτυρα, τον Πολ Μπάλζερέϊτ, ότι την άλλαξε! Έφθασαν μέχρι του σημείου ισχυριστούν ότι ο Μπαλζερέϊτ έγραψε την επιστολή προς τον Χίτλερ, ενέργεια που έγινε πίσω από την πλάτη του Ρόδερφορδ! Ωστόσο, ο Πέντον αμφισβήτησε ευθέως αυτόν τον ισχυρισμό και δηλώνει:

 

«Άσχετα με το ποιος έγραψε, εξέδωσε, ή ‘εξασθένησε’ τη δύναμη της ‘Διακήρυξης’, το γεγονός είναι ότι δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο της εταιρίας Σκοπιά. Επομένως, οι Αμερικανοί ηγέτες και ιδιαιτέρως ο Ρόδερφορδ, ήταν άμεσα υπεύθυνοι για τον απόλυτο αντισημητισμό και την προθυμία του για συμβιβασμό των αρχών της Χριστιανικής Ουδετερότητας, την οποία διασάλπισαν σθεναρά για να συνεχίσουν το εκδοτικό και ευαγγελιστικό τους έργο στη Ναζιστική Γερμανία. (Σημείωση ΟΟΔΕ: Σε παλαιότερο άρθρο μας, έχουμε αποδείξει με ντοκουμέντα το ψεύδος αυτό της Σκοπιάς, που κατηγόρησε άδικα τον Μπάλζεράιτ, μετά τον θάνατό του, όταν ο αποδεδειγμένος ένοχος είναι ο ίδιος ο Ρόδερφορδ).

 

Επιπλέον, ο Πέντον αποκάλυψε τη συγκλονιστική αφήγηση ενός αυτόπτη Μάρτυρα. Ο Κόνραντ Φράνκε (επί πολλά χρόνια Επίσκοπος Τμήματος στη μεταπολεμική Γερμανία), προσέθεσε τα εξής στο σκάνδαλο με τους Ναζί:

 

«Είχα το προνόμιο να ταξιδεύσω με τον αδελφό Άλμπερτ Γουόντρες από το Βισμπάντεν στο Βερολίνο, αλλά συγκλονιστήκαμε μόλις φθάσαμε στο Τέννις Χόλ (στα κεντρικά Γραφεία των μαρτύρων στο Μαγδεβούργο). Όταν εισήλθαμε, βρήκαμε την Αίθουσα γεμάτη με σημαίες με τη σβάστικα. Όταν άρχισε η συνάθροιση, ξεκίνησε με ένα ύμνο τον οποίο για χρόνια δεν είχαμε ψάλει, οι νότες του οποίου είναι παρμένες από τη μελωδία ‘Ντόϊτσλαντ, Ντόϊτσλαντ Ουμπεράλλες, (η Γερμανία, η Γερμανία, Υπεράνω Όλων). Αυτές οι νότες ήταν η μελωδία του Γερμανικού Εθνικού Ύμνου».

 

Εφόσον στους Μάρτυρες απαγορεύεται σήμερα να χαιρετούν τη σημαία, ήταν οι Γερμανοί Σπουδαστές των Γραφών κάτω από διαφορετικούς κανόνες; Προφανώς έτσι είναι, αφού η Εταιρία συνέχισε να συγκαλύπτει τα ιστορικά γεγονότα με ελαφρές αναθεωρητικές παρεμβάσεις. Στο βιβλίο της ‘Ο Παράδεισος Αποκαθίσταται για την Ανθρωπότητα—Μέσω Θεοκρατίας!’, η Σκοπιά απέδειξε και πάλι την έφεσή της στην εφαρμογή διπλών κανόνων. Γράφει:

 

«[Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά] διέκριναν την αποστολή τους... διακράτησαν αυτή την πορεία ακόμη και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διακράτησαν μια στάση απόλυτης Χριστιανικής ουδετερότητας απέναντι στις διεθνείς διενέξεις».

 

Αφού ο Ρόδερφορδ προηγουμένως είχε συγγράψει δύο βιβλία που υποστήριζαν την προφητική υπεροχή των Ιουδαίων, κάποιος θα σκεφτόταν ότι θα ήταν αδύνατον να συμπεριφέρεται έτσι. Ωστόσο, αυτό το ‘νέο φως’ ήταν προμήνυμα του νέου δόγματος για τον «Πνευματικό Ισραήλ και τον Πολύ Όχλο». Έχοντας αυτό κατά νου, πώς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους Ιουδαίους αφού η ίδια η ύπαρξή τους υπονόμευε τη ‘νέα θεία αποκάλυψη’; Η Σκοπιά απέδωσε συμβολική, πνευματική σημασία σε πολλές Βιβλικές υποσχέσεις που είχαν δοθεί στους Ιουδαίους, ισχυριζόμενη ότι τώρα εφαρμόζονται στη ‘χρισμένη τάξη’ της. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε η Εταιρία να συνεχίσει να τους υποστηρίζει; Μιλώντας θεωρητικά, θα μπορούσε μια αντισημητική τακτική να είναι «πιστή και φρόνιμη», αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο Βασιλεύς των Βασιλέων είναι Ιουδαίος; Η φράση, «αντισημήτης χριστιανός» δεν θα ήταν σκέτος παραλογισμός; Παρότι η οργάνωση κάτω από τον πρώτο της πρόεδρο και ιδρυτή της, τον Κ. Τ. Ρώσσελ, υποστήριζε σθεναρά το Σιωνισμό, ο Ρόδερφορδ κατήργησε αυτή τη στάση, 16 περίπου χρόνια μετά το θάνατο του Ρώσσελ. Έγραψε:

 

«Κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιουδαίοι έλαβαν την αναγνώριση των ειδωλολατρικών εθνών. Το 1917, εξεδόθη η Διακήρυξη Μπάλφουρ, υποστηριζόμενη από τις ειδωλολατρικές κυβερνήσεις της οργανώσεως του Σατανά, η οποία ανεγνώριζε τους Ιουδαίους και συσσώρευσε υπέρ αυτής μεγάλη εύνοια, οι Ιουδαίοι έλαβαν περισσότερη προσοχή απ’ ότι πραγματικά άξιζαν».

 

Αυτή η θέση αντιπροσώπευε μια τρομακτική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα συγγράματά του. Στο βιβλίο του ‘ΖΩΗ’ ο Ρόδερφορδ ισχυριζόταν ότι η Διακήρυξη Μπάλφουρ «ήταν μέρος του Θείου σχεδίου» για να φέρει το σαρκικό Ισραήλ πίσω στην εύνοιά Του. Η Διακήρυξη Μπάλφουρ, έστρωσε το δρόμο στην αξίωση του Ισραήλ να καταλάβει την Παλαιστίνη, την οποία ο Ιεχωβά τους είχε παραχωρήσει, πριν χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, τώρα ο Ρόδερφορδ δεν πίστευε πλέον ότι οι Ιουδαίοι είχαν οποιαδήποτε θέση στο σχέδιο του Θεού όπως αποδεικνύεται από το ακόλουθο απόσπασμα του βιβλίου του ‘ΕΧΘΡΟΙ’:

 

«Ο Προτεσταντικός κλήρος, με τους Ραββίνους του Ιουδαϊσμού, ακολουθούν το δρόμο της Ρωμαιοκαθολικής Οργανώσεως, όλοι αυτοί ασκούν λατρεία της οποίας δημιουργός είναι ο Διάβολος»

 

Παρά το γεγονός ότι τους προδίδουν τα ίδια τους τα έντυπα, αυτοί συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν και να αρνούνται αυτά που έχουν τυπωθεί στα δικά τους πιεστήρια! Έχουν γράψει:

 

«Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν έχουν ποτέ αναμειχθεί ούτε έχουν λάβει μέρος στην πολιτική οποιουδήποτε έθνους, στην οποία υπάρχει λασπολογία που διεγείρει εχθρότητες και διαιρετικά μίση».

 

Παρατηρώντας την πελώρια υποκρισία του Ρόδερφορδ, είναι δυνατόν οι παρακάτω δηλώσεις να προκαλέσουν «εχθρότητες και διαιρετικά μίση» ανάμεσα στην Ιουδαϊκή Κοινότητα;

 

«Σήμερα, οι αποκαλούμενοι Προτεστάντες και ο Εβραϊκός κλήρος συνεργάζονται ανοιχτά και παίζουν μέσα στα χέρια της Ρωμαιοκαθολικής Ιεραρχίας σαν ανόητα ανθρωπάκια. Ανάμεσα στα εργαλεία που η Πόρνη η Βαβυλώνα χρησιμοποιεί, είναι οι υπερβολικά ιδιοτελείς άνθρωποι που αποκαλούνται Ιουδαίοι οι οποίοι αποβλέπουν σε προσωπικά οφέλη».

 

Αναρωτιέται κανείς, αν διάβασε ποτέ ο Ρόδερφορδ το ενδέκατο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους επιστολής, όπου ο Παύλος προειδοποίησε τους πιστούς εναντίον της υπερηφάνειας για την παρούσα κατάσταση απιστίας του Ισραήλ:

 

«Θα πεις λοιπόν: Κόπηκαν κλαδιά για να μπολιαστώ εγώ. Εντάξει! Μην έχεις μεγάλες ιδέες, Διότι αν ο Θεός δεν λυπήθηκε τα φυσικά κλαδιά, ούτε εσένα θα λυπηθεί, Και εκείνοι, αν δεν παραμείνουν στην απιστία τους, θα μπολιαστούν, Διότι αν εσύ κόπηκες από το ελαιόδεντρο που είναι άγριο από τη φύση του και μπολιάστηκες αντίθετα από τη φύση, πόσο μάλλον θα μπολιαστούν στο δικό τους ελαιόδεντρο εκείνοι που είναι φυσικοί!»

 

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο Ρόδερφορδ ήταν πολύ εξοικειωμένος μ’ αυτά τα εδάφια, αφού έκανε ευρεία ερμηνεία αυτών των εδαφίων στο βιβλίο ‘Απελευθέρωση», σχολιάζοντας ότι υπήρχε ακόμη ελπίδα για τον σαρκικό Ισραήλ. Προφανώς, κάποιο ‘νέο φως’ διόρθωσε τη σκέψη του.

 

Για να προσθέσει στην πληγή, η Σκοπιά ισχυρίσθηκε επίσης, ότι η Γερμανική κυβέρνηση οργάνωσε τελετές χαιρετισμού της σημαίας στα σχολεία, αλλά τα παιδιά των Μαρτύρων αρνήθηκαν να συμμετάσχουν «για λόγους συνειδήσεως». Ενώ δεν αμφισβητούμε την αυστηρή προσήλωσή τους στις οδηγίες της Εταιρίας, οφείλουμε να αμφισβητήσουμε την εντιμότητα και την ακεραιότητα της ηγεσίας της Σκοπιάς. Γιατί δεν εφάρμοσαν εκείνα που αναγκάζουν τους άλλους να τηρήσουν και να κηρύξουν; Γιατί επέτρεψαν σε εκατοντάδες Μάρτυρες να πεθάνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αφού οι ίδιοι προσπάθησαν να ερωτοτροπήσουν με το Φύρερ; Για το σκοπό αυτό έγραψαν:

 

«Οι Κυβερνήτες, και ιδιαίτερα ο κλήρος, δεν είναι τώρα καθόλου υπερήφανοι για το υπόμνημα των πράξεών τους κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, και όταν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στρέφουν την προσοχή τους στις πονηρές πράξεις απιστίας που διαπράχθηκαν τότε και συνεχίζονται έκτοτε, ο κλήρος και οι σύμμαχοί τους αισθάνονται ένα κέντρισμα ντροπής διότι είναι εκτεθειμένοι, και έτσι προσπαθούν να εμποδίσουν τη δημοσίευση της αλήθειας, σχετικά με τις πράξεις τους στη διάρκεια του Πολέμου, την απιστία τους προς τον Θεό και την ένωσή τους με το Διάβολο. Το υπόμνημα των όσων έκαναν, δεν τους τιμά».

 

Πόσο θράσος πρέπει να διαθέτει κανείς για να απευθύνεται με τόση υποκρισία εναντίον των άλλων! Συνεπώς, πρέπει πάλι να τονίσουμε το γεγονός ότι, οι άνθρωποι που κατοικούν σε γυάλινα σπίτια, δεν πρέπει να τυπώνουν βιβλία, έντυπα και φυλλάδια και οτιδήποτε άλλο που βοηθά τους άλλους να τους ανακαλύψουν!

Μετάφραση από Συνεργάτη

Δημιουργία αρχείου: 16-12-2010.

Τελευταία μορφοποίηση: 31-3-2017.

ΕΠΑΝΩ